Jan Bakelants ‘adviseert’ Evenepoel: “Tour is een aantrekkelijk perspectief”

maandag 15 mei 2023 om 16:34
Jan Bakelants ‘adviseert’ Evenepoel: “Tour is een aantrekkelijk perspectief”

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel heeft de Giro d’Italia moeten verlaten na een positieve coronatest. De wereldkampioen zal nu vooral nog balen van zijn vervlogen Girodroom, maar het wielerseizoen is nog lang niet ten einde. Wat moet de Belg nu doen? Oud-renner Jan Bakelants gooit een balletje op. “De Tour kan een aantrekkelijk perspectief bieden.”

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bakelants verplaatst zich, in zijn rol als analist voor Het Laatste Nieuws, in Evenepoel. “Dit is nu de situatie en je moet er het beste van maken. Je moet nu niet te lang treuren. Huil tien dagen, verzet dan je zinnen en blik weer vooruit”, is de voormalig renner van onder meer Omega Pharma-Lotto, AG2R La Mondiale en Team Sunweb van mening.

Is een eerste deelname aan de Tour de France nu geen optie voor Evenepoel? De tweede grote ronde van het jaar begint over goed zes weken, op 1 juli, in het Baskische Bilbao. “Ik denk dat de Tour een aantrekkelijk perspectief kan bieden op het tweede deel van het seizoen, en het jaar nog een onverwachtse wending kan geven”, aldus Bakelants.

“Het zou zomaar eens kunnen dat het uitdraait op een ongelofelijk succes. En dat er heel veel waardevolle lessen mee naar huis worden genomen.”

Lees ook:
Wielerwereld reageert op opgave Evenepoel: “Misschien zien we hem in de Tour?”
Dit artikel delen:

26 Reacties

Adorni 15 mei 2023 om 17:09

Nu wat rust nemen en dan opbouwen richting Tour.
Hij heeft fysiek niet de impact van een volledige grote ronde gehad, dus qua fysiek herstel is dit een rittenwedstrijd van 1 week.
Of je met opnieuw een hoogtestage dé topvorm kan bereiken is de vraag.
Maar op zich hoeft dat niet: enkele ritten uitkiezen om oorlog te maken en daarna wk tijdrijden worden.

6
ozziepix 15 mei 2023 om 18:14

Froome en Dumoulin hebben in 2018 laten zien dat het kan. Evenepoel heeft netto gezien nog een week extra om aan zijn vorm te werken en zal ook eerder aan trainen toekomen dan Froome en Dumoulin destijds.

3
Maglia Rosa 15 mei 2023 om 18:56

Froome en Dumoulin lieten juist zien dat het niet kon. Froome was duidelijk minder dan de jaren ervoor en als we Aike Visbeek mogen geloven heeft de Giro-deelname Dumoulin de eindzege gekost.

In 2018 zat er overigens eenmalig een week extra tussen Giro en Tour.

0
ozziepix 15 mei 2023 om 19:12

@Maglia Rosa Ze reden alletwee podium in beide rondens, dat betekent gewoon dat een renner in zowel de giro als de tour op een enorm hoog niveau kan presteren. Helemaal als je dit aanvult met het feit dat Evenepoel slechts de slijtage van ruim 1 relatief makkelijke week ipv de slijtage van een zware 3 weekse ronde op zijn fysiek heeft te verwerken. Plus nog de extra herstel week tov 2018, zoals ik al zei (2 weken eerder uitstappen – 1 week minder tussen giro en tour).

2
Gebruikersnaam 15 mei 2023 om 17:45

Als hij geen zin heeft om in het najaar nog eens voor de Vuelta te gaan, lijkt de Tour me ideaal. Gaan voor de tijdritten en zich in de eerste week ergens een kwartiertje laten aansmeren, zodat gedoe over 't klassement meteen weg is. En dan hier en daar wat bergritten uitpikken om te testen. Ene keer eens voor de aanval/ritzege gaan en andere keer eens kijken hoe ver je mee kan met Pogacar.

Ervaring opdoen en daaruit leren, hij heeft in 't verleden bewezen dat hij heel erg goed is in het wegwerken van zijn zwakkere plekken. En je kan je werkpunten maar beter ontdekken als het nog niet om de knikkers gaat.

2
Albeijing Feeniks 15 mei 2023 om 16:40

Ik ben Evenepoel fanaat maar de tour dat is wat anders dan de Vuelta of wereldkampioen worden. Daar strijdt hij tegen Pogacar en Vingegaard die hij bergop niet gaat kunnen volgen. Of hij dat ooit gaat kunnen betwijfel ik heel erg!

1
Klootje Kriekeljon 15 mei 2023 om 16:43

Mooi stukje realiteitszin. Toch zou hij wel voor etappes kunnen gaan.

0
Ronellenfitsch 15 mei 2023 om 16:51

Gewoon doen. En een Tour voor ritzeges rijden verkleint z’n kansen op een WK titel echt niet

3
KnightBiker 15 mei 2023 om 16:51

Er staat niet dat Evenepoel voor het klassement moet gaan, alleen dat Bakelandts naar de tour gaan als goed programma ziet voor Evenepoel. Polemiek om niets.
Voor etappes gaan en wat etappes laten lopen is evt een ideale voorbereiding voor het WK.

1
Jumbo 15 mei 2023 om 16:55

Ik ga mee met Feeniks. We hebben opnieuw bevestigd gezien dat Evenepoel werelds beste tijdrijder is, maar ook dat hij een uitstekende klimmer is die echter een fractie te kort komt tegen de absolute toppers (Poga, Vine, Rogli). Evenepoel moet gaan voor rondes die stijf staan van de tijdritten zoals in deze Giro. In de Tour is er maar 1 tijdrit van 22 km, ook nog eens een klimtijdrit waarin eerder genoemde namen – in dit geval Poga en Vine – niet voor hem onder zullen doen. Ik zie hem deze Tour niet winnen. Conclusie: overslaan die hele Tour en helemaal gaan voor de Vuelta.

0
KnightBiker 15 mei 2023 om 16:55

Als Evenepoel ooit ergens renners als Pogacar in het hooggebergte bij kan houden, dan zal dat in de tour zijn: de cols zijn vaker gelijkmatig en niet zo extreem lang of stijl als ze in de Giro ofwel de Vuelta zijn.

0
Jumbo 15 mei 2023 om 17:01

KnightBiker, Ik lees wel vaker dat iemand duidelijke verschillen meent te ontwaren in de moeilijkheidsgraad van de beklimmingen tussen Tour, Vuelta en Giro. Ik vraag mij sterk af waarop dit is gebaseerd. Als je alle beklimmingen bij elkaar optelt per ronde dan denk ik dat het niveau zowat volledig gelijkwaardig is. Wie goed klimt in de Giro, kan dit ook in de Tour. En wie goed klimt in de Vuelta kan dit ook in de Giro, enzovoort.

2
Mooie Sjors 15 mei 2023 om 17:10

Toewerken naar het WK als volgende doel is zeker een optie. Week ervoor San Sebastian meepikken en dan nog Montreal/Quebec en het Italiaanse najaar rijden. Is een mooi programma, maar ik denk dat Evenepoel toch vooral graag wil schitteren in de grote rondes, en dan blijft het enkel bij een week Giro dit jaar.

Ik moet ook nog zien of het parcours in Glasgow iets voor hem is, met volgens WF een 'scherprechter' van 200m lang. De tijdrit is er blijkbaar eentje voor stoempers, waar ik hem normaliter ook niet als de grote topfavoriet zie. Maar na de openingstijdrit van de Giro kan je dat mogelijk anders inschatten.

Andere optie is het WK meepikken à la LBL dit voorjaar, en dan vol toewerken naar de Vuelta.

Deelname aan de Tour zal denk ik vooral afhangen van hoe goed hij daar aan de start kan staan. Nog niet zo veel gekoerst dit jaar, maar wel een lange voorbereiding gedaan met zware trainingsarbeid met oog op de Giro. Ik kan me voorstellen dat je dan fysiek niet zomaar de switch maakt om top te zijn in de Tour. Meerijden aan 80% zal Evenepoel geen zin in hebben, vermoed ik. Dan liever op 100% naar het WK.

(Op voorhand) mikken op het klassement is uiteraard nog niet nodig, maar als REV niet kan schitteren zie ik 'm niet naar de Tour trekken. 7 weken nog tot de Tour begint, het lijkt genoeg om te herstellen en met een stage verder te borduren op zijn conditie voor de Giro, maar dat zullen zijn trainers wel beter kunnen inschatten. Anderzijds: voor hetzelfde geld mik je in 2024 volop op de Tour, lig je er in de eerste week bij en kan je er een kruis over maken. Misschien is dit gewoon een kans om te grijpen, want een grote ronde blijft in zekere zin een loterij. Zeker nu je naast de valpartijen ook nog de covidfactor hebt die je kan uitschakelen.

0
Davbam 15 mei 2023 om 17:30

En wil je, als jonge, pas getrouwde knaap, meteen weer de berg op om je voor te bereiden? Met de wetenschap dat je ideale ploeg nu in Italie rond rijdt, je het parcours nog niet hebt verkend, en je hele planning eigenlijk om zeep is nu.

Ik denk ofwel de TdF als rittenkaper, ofwel een andere route richting najaar. En dan volgend jaar 100% focus op de Tour. Want de tour rijden en dan een zeperd krijgen in het AK lijkt een beetje als de Giro van na zijn val…

1
Romāns Vainšteins 15 mei 2023 om 17:43

Ik weet wel zeker dat Glasgow niet echt iets voor hem is. Daar gaat het een strijd tussen de noeste bonken met snelle benen worden.

0
KnightBiker 15 mei 2023 om 19:03

@jumbo, dat baseer ik op het feit dat ik bijna alle bekende cols Frankrijk, Italië zwitserland en de Spaanse Pyreneeën wel een keer of meer gefietst heb. Een Zoncolan of Tre Cime de Lavaredo heb je in Frankrijk eigenlijk niet.

3
VerstandOpNul 15 mei 2023 om 16:54

Goed idee van Bakelants.. Zonder druk naar de Tour, een paar bergritten kiezen om te testen waar hij staat tov Pogi, misschien een kopbeurtje meedoen in de sprinterstrein.. Dat kan heel leerzaam zijn voor de komende jaren..

0
mokum the best 15 mei 2023 om 21:56

Dat is het zeker. @ romans V wat een irritante moemaker ben jij toch wijsneus. Je weet alles beter…..zal mij niks verbazen als jij Marijn de vries bent.

-1
poeskescherens 15 mei 2023 om 18:51

Op zich een mooi advies. En wint hij een rit dan heeft hij in alle grote rondes al een of meerdere ritten gewonnen en hij is “al” 23 dan.
Grootste probleem lijkt dat hij niet kan koersen als het niet is voor de maximale inzet.
De Tour betekent inhouden voor hem en berekenend rijden plus heel veel tijd verliezen.

0
Kopinkas 15 mei 2023 om 19:05

Het zou alvast een mooi vooruitzicht zijn om Evenepoel samen met een WVA en MVDP vol in het offensief te zien gaan in ‘overgangsritten’ allerhande, onrust te stoken…
Ze hebben het uiterst zelden tegen elkaar opgenomen in het verleden. De keren dat WVA en Evenepoel samen aan de start stonden kan ik uit het blote hoofd op de vingers van één hand tellen: op het BK dat WVA won in de spurt voor Theuns en Evenepoel, in de LBL waar ze samen op het podium stonden, op de OS en een paar WK’s in dezelfde equipe, met de nodige spanningen… Met MVDP waarschijnlijk enkel het WK in Leuven, of zie ik iets cruciaals over het hoofd?
PCS can prove me wrong…

0
Jaepa 16 mei 2023 om 10:01

De Lombardije waar Evenepoel van die brug viel finishte Van der Poel in de top 10.

2
Max1 15 mei 2023 om 20:51

Een mooi programma voor Evenepoel zou zijn:

Bij spoedig herstel : Ronde Van Zwitserland
Bij minder spoedig herstel : Baloise Belgium Tour
Belgisch Kampioenschap tijdrit
Hoogtestage
Classica San Sebastian
WK tijdrijden (geen wegrit ! – ligt hem niet veel te technisch gevaarlijk parcours)
Vuelta
EK tijdrit of wegrit

0
jappe666 15 mei 2023 om 21:28

Vind het best moeilijk om in te schatten wat Evenepoel liefst zelf zou willen eigenlijk.
Voor zijn palmares is het verdedigen van zijn Vuelta-titel waarschijnlijk mooier, maar zijn profileringsdrang een beetje inschattend denk ik dat hij het ook wel een mooie challenge zou vinden om als niet-sprinter binnen de 365 dagen 2 ritten te winnen in elk van de 3 grote rondes.

Denk dat Merlier en Jakobsen ook wel met spanning zullen afwachten, want als Evenepoel de Vuelta zou kiezen, is er dan wel plek voor een extra sprinter? Vooral omdat het beide dan ook nog eens sprinters zijn die het liefst gebracht worden door een trein. Gaan ze 1 van die 2 dan ontgoochelen, of samen naar de Tour?

0
Jean Berben 15 mei 2023 om 17:31

Evenepoel gaat nooit het niveau van een Pogacar of een Vingegaard bereiken, zeker bergop niet….Wie zegt er dat het tik(je) van zaterdag al niet te wijten was aan die covid? Stel nu dat het zo was dan krijgt het tijdverlies toch een andere betekenis, en de kans dat het er mee te maken heeft is verre van denkbeeldig lijkt me. Pogacar is momenteel zeker nog het ijkpunt wat grote rondes betreft, maar ook hij is kwetsbaar en (soms) te pakken. Wat Vingegaard betreft, die gast wordt 27 dit jaar en kwam in de Tour van 2021 eigenlijk pas voor het eerst echt op de voorgrond door de tweede plaats te pakken. Wat heeft zo’n Vingegaard eigenlijk gewonnen, ja de Tour en enkele ritten, verder enkele ritten in de Dauphiné en dit jaar trekt hij met winst in het Baskenland die lijn door. Evenepoel is 23 en als je zijn huidig palmares bekijkt, daar komt Vingegaard niet in de buurt….Evenepoel al op voorhand afschrijven tegen Pogacar en zeker tegen Vingegaard is toch wat kort door de bocht. Verder zie ik Evenepoel sowieso niet naar de Tour gaan, als hij gaat is het voor resultaat na te streven en niet om zich op anderhalf uur in het klassement te laten rijden.

-6
goldone123 15 mei 2023 om 17:43

palmares laat ook zien dat pogi volgens zn palmares dat hij tdf 2022 had moeten winnen gebeurd nee verder is er wat je zegt allemaal onzin.

0
VespavanBern 15 mei 2023 om 22:02

Je vergeet in je reactie twee dingen:

1. Dat de Tour de France veruit de belangrijkste wielerkoers aller tijden is met een verhouding tot enigerlei andere koers van 10:1, zeker internationaal.

2. Dat het, er van uitgaand dat je je visie aan anderen kenbaar wil maken, handig is om de in het Nederlands van kracht zijnde formulerings- en interpunctieregels na te leven gedurende het schrijven van je reactie.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone