Jack Haig gaat vol voor podium in Vuelta: “Ik kijk niet meer naar Roglic”

donderdag 2 september 2021 om 09:24
Jack Haig gaat vol voor podium in Vuelta: “Ik kijk niet meer naar Roglic”

foto: Cor Vos

Jack Haig heeft de eindoverwinning in de Vuelta a España uit zijn hoofd gezet. De Australische kopman van Bahrain Victorious is vierde in het klassement en mikt op een podiumplek. “Eerlijk gezegd kijk ik niet meer naar Primož Roglič”, tekent Ciclo 21 na afloop van de rit op uit de mond van Haig.

“Roglič leek voor deze etappe al onverslaanbaar en dat heeft hij vandaag weer laten zien”, geeft de klimmer uit Australiër aan. Haig kijkt met nog vier etappes te gaan aan tegen een achterstand van 3.46 minuut op Roglič. “Daarnaast heeft hij het geluk dat de Vuelta wordt afgesloten met een tijdrit en daarin is hij veel beter dan zijn rivalen in het algemeen klassement.”

Toch is Haig blij met het optreden van Bahrain Victorious in de rit naar Lagos de Covadonga. De ploeg controleerde in de loodzware finale de vlucht van Egan Bernal en Roglič. “Dit is een van de beste prestaties die we als team hebben neergezet. We zijn erin geslaagd om Bernal terug te halen. Gelukkig heb ik geen tijd verloren in het klassement”, vertelt hij. “Ik let dus niet meer op Roglič, maar vooral de andere favorieten om mijn positie te behouden. Het podium is nog altijd niet buiten bereik.”

Haig staat op de vierde plaats en heeft 1.24 minuut achterstand op de tweede plek van Enric Mas. Zijn achterstand op nummer drie Miguel Ángel López is 35 seconden. Achter Haig staan Egan Bernal, Adam Yates en Sepp Kuss binnen anderhalve minuut.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Tompot 2 september 2021 om 09:39

Tja, ik vond het niet te snugger rijden. Laat Movistar lekker rijden en profiteer er zelf van. Zat ook niet veel meer

Tompot 2 september 2021 om 09:40

Op, vergat ik erbij te melden. Top 5 AK is sowieso al knap voor Haig.

fietsvriend 2 september 2021 om 10:42

Viel niet zoveel te rijden voor Movistar gisteren, alleen de 2 kopmannen in de achtervolgende groep.

Magician 2 september 2021 om 09:39

Zou ook gewoon een fantastisch resultaat zijn voor hem persoonlijk. Toonde een bepaalde potentie als knecht, maar gaat ‘m prima af nu voor zichzelf rijden. Lopez niet laten wegrijden en de INEOS-mannen nog in de gaten houden, maar Bahrein zomaar 2 GT-podiums terwijl de kopman ze niet uitrijdt.

Ab Normaal 2 september 2021 om 10:13

En de kopman stapt lekker af ipv nog één dag volle bak knechten voor zijn ploegmaat.
Lekkere vent die Landa. Kan me voorstellen dat Haig de volgende keer ook niet knecht voor hem.

Magician 2 september 2021 om 11:02

Maar zo kenden we Landa al langer natuurlijk, bij Astana, Sky en Movistar was het hetzelfde liedje. Als hij zelf niet goed genoeg is voor het meestrijden om overwinningen of een topklassering heb je helemaal niks aan die gozer meer.

Michelangelo 2 september 2021 om 09:49

Dit zijn de keuzes die je kunt verwachten. En persoonlijk denk ik ook dat Mas en Lopez al denken aan plaatsbehoud; ik zie niet in waar ze hun achterstand om kunnen buigen in een voorsprong die groot genoeg is om stand te houden in de tijdrit. Of Roglic moet een offday hebben.
Dus Movistar gaat achter Bahrein rijden, en Bahrein achter Movistar. En daar tussendoor fietst Ineos, die eigenlijk niks meer te verliezen hebben, en het na alle zeges in grote rondes niet uitmaakt of ze 6e of 7e worden. Die zie ik eerder een gekke aanval plaatsen. Yates die een Bernalletje doet, of wie weet wel weer Bernal zelf.

Turtlehead 2 september 2021 om 10:57

Ja, dat vechten voor je eigen plekkie zal inderdaad na gisteren wel beginnen (behalve misschien voor Bernal, maar die zit met een dikke kater, matige benen en een hopeloze achterstand).
Dat gaat wellicht meer bepalen wat er gebeurt, dan aanvalsplannen op Roglic.

Dan gaat Movistar wellicht meer controleren/tempo rijden, zodat Mas en Lopez de rest eraf kunnen rijden op het laatst (dat lukt hen toch redelijk tot nu toe).
Is wel gunstig voor TJV (ook met het oog op de kansen voor Kuss).
Er moet wel niemand ziek worden, dan wel op zijn plaat gaan vandaag of morgen uiteraard.

IlPirata 2 september 2021 om 09:50

Als Haig zoveel beter is in het tijdrijden, zal Movistar,Mas/Lopez, vandaag toch nog wel wat tijd moeten pakken, lijkt mij zo.

rahimns 2 september 2021 om 10:01

Mas heeft een prima tijdrit, is zeker niet slechter dan Haig in die discipline. Lopez zal inderdaad wel wat tijd moeten pakken nog.

Daan Brakenhoff 2 september 2021 om 10:02

Lopez zeker. Mas is denk ik van vergelijkbaar niveau, denk niet dat hij een minuut zal verliezen iig

IlPirata 2 september 2021 om 10:04

Zeker Lopez inderdaad en die eindklim van vandaag is wel zijn ‘ding’. Steil genoeg.

Pannenkoek 2 september 2021 om 09:56

Ik ben wel benieuwd naar wat Bernal en Roglic vandaag gaan ervaren na zo’n ontsnapping van gisteren. Ze zullen beide wel wat gaan voelen natuurlijk en dat kan tot verrassingen leiden.

xistnc 2 september 2021 om 10:13

Plus bij Roglic wellicht een stukje decompressie, na zijn huzarenstukje van gisteren.

Aan de andere kant: Lopez kon gisteren niet aansluiten bij Roglic/Bernal en kon -net als Mas en Yates- in de finale niet wegrijden bij de concurrentie. Als ze vandaag dan iets meer kunnen, zal dat toch een kwestie van seconden zijn. Zo’n situatie leverde vorig jaar een leuke climax op, maar daarvoor lijken me de verschillen dit jaar te groot. Niet onmogelijk, wel onwaarschijnlijk.

xistnc 2 september 2021 om 10:14

Ik zie Haig er eerder doorzakken dan dat hij podium rijdt. Gisteren leek hij me de mindere van ploeggenoot Mäder. Zonder de 2 minuten bonus van het Balkon van Alicante stond Haig nu overigens anoniem 8e.

Panache 2 september 2021 om 12:46

Dacht ik ook aan. Zonder die vluchtersbonus zou Mäder dé man zijn geweest voor een dikke top-10.

Murcia 2 september 2021 om 10:50

Haig is wel degelijk beter geworden bij Bahrain maar een podium zie ik nog niet zo snel gebeuren. Gisteren was het met hangen en wurgen aanklampen en Mäder die hem kon helpen bij het groepje Mas. Normaal gesproken betekend dat ook vandaag een moeizame dag en een Bahrain dat eerder conservatief zal rijden en bij de kopman blijft.

Wheely 2 september 2021 om 11:14

Alleen maar gunstig voor Roglic dit, vermoed dat de rest van de top 10 er ook zo over denkt.

chasse patat 2 september 2021 om 11:31

Haig komt al op het podium met zijn team als ze zo blijven rijden. Movistar staat overigens slechts 4e in dat klassement dat jaren door hen werd gedomineerd.

Baukema Tomoulin 2 september 2021 om 11:54

Ik gok dat Haig erdoor zakt vandaag en ruim tijd verliest op zijn concurrenten voor de top 5. En dat terwijl Caruso de meubelen redt voor BV door rit en bergtrui te pakken.

rennerske 2 september 2021 om 11:55

“Ik let dus niet meer op Roglic”. Daar zal binnen TJV opgelucht op gereageerd zijn.

Mwielerfan 2 september 2021 om 20:49

Inderdaad, alsof hij bezig was met roglic aanvallen afgelopen dagen

Mohorietsj 2 september 2021 om 14:19

Haig draait een geweldig jaar. Ging in de Tour ook top 5 rijden.

rennerske 2 september 2021 om 14:34

Inderdaad, Haig lijkt een blijvertje. Geen absolute top zoals Pogacar, Roglic, Bernal maar kan zich wellicht in het groepje daarachter, met o.a. Mas, Lopez, Vingegaard, Carapaz, gaan vestigen

vevie 2 september 2021 om 15:19

Uhm, Carapaz is absolute top. Die is van hetzelfde niveau als Bernal. De enige absolute top zijn Pogacar en Roglic. De rest komt daar allemaal achter.

rennerske 2 september 2021 om 15:42

Ook goed. Krijgen we Pogacar, Roglic. Daarachter Bernal, Carapaz en dan het groepje dat Haig wellicht aan kan tikken met Vingegaard, Mas, Lopez etc.

Kopinkas 4 september 2021 om 02:08

All work and no play makes Jack a dull boy…

Headlines

Materiaalzone

Populair