Iwan Spekenbrink: “Tour 2016 wordt door de klimmers beslist” (video)

dinsdag 20 oktober 2015 om 15:33
Iwan Spekenbrink: “Tour 2016 wordt door de klimmers beslist” (video)

foto: Marcel Koch

In het Palais de Congres in Parijs werd vandaag het parcours van de Tour de France 2016 voorgesteld. Volgens Iwan Spekenbrink, teammanager van Giant-Alpecin, gaat het opnieuw een Tour worden voor de klimmers.

“Het parcours kent wederom een tweedeling. Of pure sprintritten of bergritten. Heel weinig aanvallersritten en maar twee tijdritten, waarvan één bergop. In mijn ogen een Tour die door de klimmers wordt beslist.”

Tom Dumoulin liet via een sms aan de ploeg weten het een “interessant” parcours te vinden. Of de Tour in zijn voorbereiding op de Olympische tijdrit past, is nog niet zeker, vertelt Spekenbrink.

[poll id=”136″]

Dit artikel delen:

30 Reacties

NumberSeventeen 20 oktober 2015 om 15:36

Tom wil die tijdrit misschien nog wel winnen. De opmerking van Spekenbrink dat het een klimmer editie is verwijst mogelijk al naar het ontbreken van Tom.

horsm 20 oktober 2015 om 15:38

De Dumoulinvraag! De tijdrit is ‘m wel redelijk op het lijf geschreven – dus ik hoop dat hij daar vol voor gaat.

tendam 20 oktober 2015 om 15:41

Mooie reactie van Spekenbrink. Die Dumoulin-hype is inderdaad totaal overdreven, zelfs Gesink moet bij de NOS vragen over Dumoulin antwoorden. Terwijl hij zelf 6e werd in de Tour, toch een knappere prestatie dan 6e in de Vuelta.

Die eerste tijdrit moet Dumoulin wel liggen, misschien kan hij zich daarop richten en verder lekker freewheelen.

Coldeportes 20 oktober 2015 om 15:41

Uitstekend interview: Spekenbrink goed uit de tent gelokt en die antwoordt helder, eerlijk en realistisch. In mijn ogen gaat Tom ALS hij de Tour doet voor etappe en tijdritzege en de rest in dienst van (met oog op Rio).

Persoonlijk zie ik hem liever in de Giro starten en tijdritten winnen

Edit: mooi ook hoe Iwan de verwachtingen rond Tom wat normaliseert en de aandacht terecht naar Degenkolb verlegt. Goeie teammanager!

Sephiroth 20 oktober 2015 om 15:44

Iwan heeft inderdaad gelijk, weinig voor aanvallers. Vooral veel voor diehard klimmers en sprinters. Heuvelspecialisten, klinkerliefhebbers en muurkruipers komen er niet zo hard aan te pas. En ach Tom is inderdaad een beetje overhyped. Hij is goed, en ik vind het een erg gave renner, maar om nou alles aan Tom te relateren is wat overkill.

Als Rio zn doel is, dan zou ik iig de laatste week laten lopen. Lekker afreizen naar Rio en daar trainen en wennen aan het klimaat

HoofdIsVrij 20 oktober 2015 om 15:44

Gewoon op de giro focussen en de tour links laten liggen. De tijdritten zijn ook pas redelijk laat dus dan moet ie toch vol aan de bak voor Degenkolb of Barguil.

achtpuntzes 20 oktober 2015 om 15:45

krijgen we ook nog polls over de geschiktheid van de Tour voor Mollema, Gesink, Contador, Froome, Nibali, Quintana, Chavez, enzovoort?

john 20 oktober 2015 om 15:45

Het is dat ze verplicht zijn mee te doen ,anders zou ik zeggen geef ze dan maar een maand vakantie

Davide_Formolo 20 oktober 2015 om 15:46

Lekker de Giro rijden en dan focussen op de OS Tom! Giant kan dan Barguil en Degenkolb als kopmannen uitspelen in de Tour. Ik snap ook niet zo goed waarom Dumoulin zo enthousiast wordt van dit Tour parcours (zie NOS).

aoyen 20 oktober 2015 om 15:50

Tom kan zich het beste richten op de Vuelta. Als de rest vermoeid kan je als mindere klimmer nog wel iets compenseren voor het klassement. Als de rest gewoon in vorm is bonjouren ze Tom er op de bergen wel eerder af dan in recent in Spanje. Mooi in de sprinttrein van Dege en proberen mee te doen om ritwinst in de twee tijdritten.

schipperaar 20 oktober 2015 om 15:53

Hij vindt t zelf interessant, mede door de tijdrit id Ardeche waar ie de uitgeputte klimmers op 2 minuten kan zetten als ie de piereneejen doorstaat. Hopelijk mag ie zelf beslissen ipv 85% wf. Bij de spelen telt alleen meedoen, een steenpuist en de boel is om zeep.

girardengo 20 oktober 2015 om 15:59

@schipperaar
‘Bij de Spelen telt alleen meedoen’: dat is de oude olympische gedachte van De Coubertin. Maar ook die van Dumoulin?

Coldeportes 20 oktober 2015 om 16:08

Ik vind curling ook 'interessant' maar dat wil niet zegen dat ik eraan ga meedoen… ;)

Tom gaat wel een slimme keuze maken en de ploegleiding is zeker niet gek. Olympisch goud is unieke kans, hij heeft nog jaren genoeg voor de Tour

LinusGerdemann 20 oktober 2015 om 16:16

@tendam kun je aub een keer stoppen met constant de prestatie van Dumoulin onderuit te halen? Het wordt schrijnend, vervelend en topicvervuiling
Edit redactie: niet doen. Ten dam geeft altijd netjes onderbouwd zijn mening. Pas je toon aan

Edit LG: Waar onderbouw Ten Dam hier dan waarom hij het een beter dan t andere vindt?

Gesink werd knap 6e in een grote ronde. Op karakter en door zich ook een keer heel goed te laten zien naar la pierre saint martin.

Dumoulin werd knap zesde, maar had zonder slechte dag op het podium horen te staan. Hij heeft aanvallend gereden in de etappes met kortere beklimmingen en controlerend op de lange. Ontzettend knap wat hij gedaan heeft en iets wat we tijden van een Nederlander niet gezien hebben.

Ik verwacht niet dat hij dat ook gelijk in de Tour zal doen. Zeker niet met de spelen op t oog en hij is nog jong, maar constant onderuithalen dat is echt niet nodig.

stephano 20 oktober 2015 om 16:17

Goede reactie. Tussen de regels door luisterend lijkt het erop dat Tom deze Tour niet voor een klassement gaat. Dat lijkt me een verstandige beslissing. Dit is niet zijn tour. Hij verliest te veel tijd in de bergen en wint te weinig terug in de tijdrit op mannen als Froome, Nibali en Contador. Ik betwijfel of hij voor Kruijswijk, Gesink en Mollema gaat eindigen als hij voor een klassement gaat

Valtverder 20 oktober 2015 om 16:21

Nogal wiedes dat hem niet gevraagd wordt welke sprinter ze meenemen, dat is nu wel duidelijk toch?

Coldeportes 20 oktober 2015 om 16:29

@linusgerdemann:+1
Voor een keer hartgrondig eens (met je post over @tendam).

Relativeren ok maar continu Gesink's 6e plek hoger zetten (scorebordjounalistiek!) heeft iets kinderachtigs en is echt niet van dezelfde orde als wat Tom deed en liet zien. Beide 6e plek uiteindelijk maar de klasse droop ervan af bij Tom en dat is decennia geleden. Met alle respect voor de sportman Gesink.

Striga 20 oktober 2015 om 16:33

Wat een open deuren, over Dumoulin heeft ie dan wel weer gelijk. Als hij continu maar zo gehypet blijft worden kan ie volgend jaar alleen maar tegenvallen.

LinusGerdemann 20 oktober 2015 om 16:39

@Coldeportes Ik was het vandaag metPurito eens en jij met mij… wat gebeurd hier…. ;)

Laatste man 20 oktober 2015 om 16:54

We gaan het wel zien. De tegenstand van de Vuelta was natuurlijk niet die van de Tour.

schipperaar 20 oktober 2015 om 17:02

@lg
Ook eens, alleen moet gebeurd met een t.

Romāns Vainšteins 20 oktober 2015 om 19:05

Zal ik dan maar OT?

Ik denk dat Spekenbrink helemaal gelijk heeft met de vaststelling dat het een tour wordt voor de mannen van meerdere cols, in de tour wordt echt harder gereden en die paar % gooien de outsiders er sneller af > Froome, Contador, Quintana en Aru & Pinot (echte bergmannen) als outsiders. Eigenlijk een klassieke tour dit.

En Off-T

Wat Dumoulin gedaan heeft, tot de laatste dag om de overwinning knokken in de vuelta tegen een geweldige opponent, sla ik toch iets hoger aan dan Gesink's 6e stek. Echter blijft het onmeetbaar.

klootje kriekeljon 20 oktober 2015 om 19:10

LG je hebt helemaal gelijk. Belachelijke edit weer!

Hakkie2 20 oktober 2015 om 19:17

Ik ben het anders volkomen met Tendam eens. Dumoulin zijn Vuelta hoger inschatten dan Gesink zijn Tour slaat nergens op, degene die dat doen hebben het parcours en de manier van koersen van de afgelopen Vuelta niet gezien. Er werd bij elke aankomst bergop gewacht tot 1,5km onder de top en dan verloor hij nog >30sec per aankomst bergop.

En deze Tour is gewoon veel te zwaar voor Dumoulin. Ik ben wel benieuwd naar Chaves.

En die edit is terecht, op de man spelen naar Tendam slaat nergens op…

vlek 20 oktober 2015 om 19:30

Ik denk dat het voor Spekenbrink inderdaad eerder inzetten op Ten Dam en Barguil zal worden. Behoorlijk grote hoeveelheid bergritten waar verschil gemaakt kan worden. Alleen de eerste tijdrit en mogelijk de tweede dag lijken me dagen waar Dumoulin (veel) voordeel heeft ten opzichte van klimmers die in het klassement zijn concurrenten zouden zijn. De klimtijdrit kan ik wat dat betreft niet heel goed inschatten. Het lijkt me verder vooral belangrijk wat het karakter van de finale van de vlakke ritten gaat zijn. Als het echt pure sprint ritten zijn, dan vraag ik me af wat ze met Degenkolb gaan doen.

Graag eerst vragen om een onderbouwing als daar wensen voor zijn. Klachten over een mogelijk ontbrekende onderbouwing zonder eerst zo’n vraag zijn niet serieus te nemen.

Headlines

Materiaalzone

Populair