Ivan Sosa blijft Alejandro Valverde voor in koninginnenrit Route d’Occitanie

Ivan Sosa blijft Alejandro Valverde voor in koninginnenrit Route d’Occitanie

foto: Cor Vos (archief)

zaterdag 22 juni 2019 om 16:26

Ivan Sosa heeft de koninginnenrit in de Route d’Occitanie gewonnen. De Colombiaan van Team Ineos was op de slotklim naar Hospice de France overgebleven met Alejandro Valverde en Rigoberto Uran, die hij naar de plekken twee en drie verwees. Valverde blijft nipt leider met nog één dag te gaan.

Een nieuwe dag voor de klassementsrenners in de Route d’Occitanie. De Port de Bales en de slotklim naar Hospice de France boden veel kansen aan Colombianen Rigoberto Uran en Ivan Sosa om Alejandro Valverde van de eindzege te houden.

Sterke kopgroep rijdt weg
Niet alleen zij zagen kansen. Veel klimmers dachten aan de etappezege door in de vroege vlucht mee te gaan? Denk aan Pierre Rolland, Sebastien Henao, Nans Peters en Hernan Aguirre. Zij zaten in een veertien koppen tellende kopgroep, die vier minuten voor het peloton uitreed.

Echter, het duurde even voor de veertien coureurs bij elkaar kwamen. Rolland reed namelijk geruime tijd met Stéphane Rossetto voor de kopgroep uit, maar op de Port de Bales werd duidelijk hoe de verhoudingen echt lagen. Peters, Dupont, Henao en Rodriguez bleven over uit de vroege vlucht en daalden af naar de slotklim.

Sivakov probeert het
Zij werden op de hielen gezeten door het groepje der favorieten. Daar had Pavel Sivakov de lont in het kruitvat gestoken. Hij wist voor het begin van de slotklim de aansluiting met de kop van de wedstrijd te maken.

Met een voorsprong van veertig seconden op de groep met Valverde, Sosa, Edward Dunbar, Tony Gallopin, Valentin Madouas, Uran en Joe Dombrowski begonnen zij aan de slotklim. Verrassend lang wisten zij deze voorsprong vast te houden. Pas in de laatste drie kilometer werd duidelijk welke kant de koers op zou vallen.

Uran en Sosa rijden weg, Valverde sluit aan
Sivakov, Peters en Henao moesten vooraan passen, waarna Dombrowski het gat met eenzame leider Rodriguez verkleinde voor een aanval van zijn kopman Uran: hij versnelde met nog twee kilometer te gaan. Alleen Sosa had antwoord op zijn demarrage.

Sosa wint
Valverde kon in de buurt blijven van het leidende duo. In de laatste 500 meter sloot de Movistar-coureur weer aan, waarna de drie coureurs om de zege mochten sprinten. Sosa ging aan met nog 150 meter te rijden: Uran moest direct passen, terwijl Valverde zijn wiel niet uit kon komen. De jonge coureur van Team Ineos kon vervolgens het zegegebaar maken.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Jacco van Stierop 22 juni 2019 om 16:50

Mooie etappe, Sosa goed de deur dicht gehouden de laatste 100 meter. Valverde toont weer zijn taaiheid en inzicht. Die Madouas ontwikkelt zich toch ook gestaag, verdienstelijke Giro gereden, blijft hier goed in het spoor en rijdt meer dan redelijke uitslagen in klassiekers. Nu nog weten af te werken.

Gilberto 22 juni 2019 om 17:47

Ja, die 2 gasten bevestigen toch wel, Madouas en Gaudu. Leuk

leegloper 22 juni 2019 om 16:57

Ik denk dat Valverde ook het flitsende van Sosa miste om hem in de sprint te kloppen, nadat hij alle moeite had om terug te komen op Sosa met Uran. Of hij kende de finish niet zo goed, want het vlakte op het eind nogal af en er waren behoorlijk wat bochten. Valverde lijkt wel het rondje te winnen, maar of hij nou echt klaar is om de Tour te winnen vraag ik me af. Ohnee, hij ging voor Quintana rijden. Of Landa.

zomaareens 22 juni 2019 om 17:20

Gaat hij express tijd verliezen dan ofzo? Hij staat toch dik 1e van zijn team na de itt?

leegloper 22 juni 2019 om 17:35

In slot van de Tour gaan ze wel vaak boven de 2000m.

zomaareens 22 juni 2019 om 18:52

Ja heeft hij daar meer moeite dan de rest?

Titaantje 22 juni 2019 om 21:04

Sosa goed uit de Giro. Deze benen had hij in Italie niet.

Wielert 23 juni 2019 om 02:04

Of, mijn theorie, het algehele niveau is gewoon laag daar; dombrowski op 24s rijden is nou niet bepaald bevestigend

Headlines

Materiaalzone

Populair