Iserbyt verslaat Pidcock na beklijvende slotronde, brons voor Wouters

Iserbyt verslaat Pidcock na beklijvende slotronde, brons voor Wouters

foto: UEC, bewerking WielerFlits

zondag 5 november 2017 om 12:28

Eli Iserbyt heeft in Tábor de Europese beloftentitel veldrijden voor zichzelf opgeëist. De Belgische crosser versloeg het Britse toptalent Tom Pidcock in een sprint-à-deux. Lange tijd streden ook de Nederlanders Sieben Wouters en Jens Dekker mee om het goud, maar in de slotronde misten zij de beslissende slag. Wouters werd nog wel derde.

Grote kopgroep
De beloftenkoers leek net een wegwedstrijd. Door de hoge snelheden bleef een grote groep van ongeveer vijftien renners dicht bij elkaar. Sieben Wouters liet zich vanaf de start goed zien, evenals Eli Iserbyt en ook Tom Pidcock stak als eerstejaars zijn neus aan het venster. Jens Dekker kende door pech een slechte start, maar hij wist in de vierde ronde de aansluiting te vinden bij de kopgroep.

Dekker en Wouters van voren
In de vijfde ronde maakte een vijftal zich los aan de kop: Dekker, Wouters, Pidcock, Iserbyt en de Fransman Joshua Dubau. De voorsprong op de achtervolgers was minimaal, maar uiteindelijk gingen deze vijf ook met een voorgift de laatste ronde in. Dubau sloeg een gaatje door als enige van de koplopers over de balkjes te jumpen, maar veel ruimte kreeg hij niet van de rest. Wat volgde was een demarrage van Iserbyt en Pidcock; de Nederlanders en Dubau hadden geen antwoord paraat.

Pidcock vs. Iserbyt
Iserbyt dook vervolgens als eerste de laatste rechte lijn in met Pidcock aan het wiel. De jonge Brit – vorig jaar nog Europees kampioen junioren – wilde aan de rechterkant langs de Belg sprinten, maar die deed vakkundig de deur dicht en eiste de titel voor zichzelf op. Vlak daarachter ging Dubau in de laatste bocht onderuit, waardoor Wouters het brons kon pakken.

Na de wedstrijd deed Pidcock nog wel zijn beklag bij de jury over de sprint van Iserbyt, maar de jury bepaalde dat de Belg geen fout maakte en dus de winnaar is.

EK veldrijden 2017 – flag-cz Tábor
Uitslag beloften mannen
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-gb Tom Pidcock in z.t.
3. flag-nl Sieben Wouters op 8s
4. flag-fr Joshua Dubau op 13s
5. flag-nl Jens Dekker op 18s
6. flag-fr Antoine Benoist op 21s
7. flag-be Yannick Peeters op 25s
8. flag-fr Sandy Dujardin op op 27s
9. flag-be Thijs Aerts op 31s
10. flag-be Jelle Schuermans op 32s

Dit artikel delen:

33 Reacties

Tuubke 5 november 2017 om 12:30

Knappe poging van de Nederlandse jongens om 4 en 5 te worden, maar Dubau gooide roet in het eten met zijn schuiver. De hele ochtend was het 'net niet'. Hopen dat het vanmiddag 'net wel' wordt.

schmielerflits 5 november 2017 om 12:32

Iserbyt wijkt van zn lijn af, Pidcock had moeten winnen!

HoofdIsVrij 5 november 2017 om 12:33

Knappe remonte van Dekker na een hele slechte start. Logisch dat je dan op het einde niet veel meer over hebt.

zeurwiggo 5 november 2017 om 12:35

https://twitter.com/kozz201/status/927136276129681408 Geen diskwalificatie Iserbyt

Javier 5 november 2017 om 12:37

Hmm, opvallende move inderdaad van Iserbyt. Doet daar toch een beetje de deur dicht

Emergo 5 november 2017 om 12:37

Nederland in ieder geval EK regelmaat: junioren 4 en 5, beloften vrouwen 4 en 5, beloften mannen 3 (met behulp van een vallende Fransman) en 5 en in iedere laatste ronde een vallende Nederlander. Maar voor de rest………. Conditioneel, tactisch en technisch niet geweldig.

F e r o x 5 november 2017 om 12:39

Was op het randje, maar te weinig om voor te disqualificeren. Iserbyt sprint nu eenmaal zoals Zakarin. Op de weg maken ze daar wel problemen van.

carlo 5 november 2017 om 12:41

Ten minste punt van discussie die sprint. Geen protest van de engelsen?

McMulenga 5 november 2017 om 12:41

Waar ligt de grens om iemand een straf te geven? Sagan werd uit de Tour gegooid met dezelfde move alleen viel Cavendish toen omdat hij niet inhield. Als Pidcock hier had doorgetrokken werd hij ook vol de hekken in gereden.

Arry1337 5 november 2017 om 12:49

Ik vind dit echt achterlijk, Iserbyt maakt het Pidcock hier simpelweg onmogelijk om te winnen door de deur dicht te doen. Naar mijn mening is de instuurbeweging van Iserbyt richting de hekken een verandering van lijn die ervoor zorgt dat Pidcock geen kant meer op kan. Iserbyt diskwalificeren en naar de douches wijzen, maar dat zullen ze niet durven

Arry1337 5 november 2017 om 12:52

https://www.youtube.com/watch?v=LpUZeXowAqo
Kijk naar dit… dit is echt veel minder sterk dan deze situatie tussen Pidcock en Iserbyt en hier krijgt de klager (naar mijn mening) onterecht gelijk.

delgado 5 november 2017 om 12:54

Niet 100% zuiver van Iserbyt, maar zou overdreven zijn om hem te diskwalificeren. Maar waarom kiest Pidcock om langs rechts te passeren? Rookie mistake.

assen 5 november 2017 om 12:55

Mijn eerste reactie was ook om Yzerbyt terug te zetten. Maar na meermaals de finish teruggekeken te hebben zie ik ook dat het geen uitgemaakt zaak is, en zodoende kan ik de jury niets kwalijk nemen.

vluggejapie 5 november 2017 om 12:55

Vakkeurig sprinten en ‘de deur dicht doen’ zouden niets met elkaar te maken moeten hebben.

ChefSpijker 5 november 2017 om 12:57

Pidcock koos voor rechts omdat Iserbyt naar links bewoog? Alleen toen Pidcock aanzette ging Iserbyt opnieuw naar rechts. Als hij direct zijn lijn aan de rechterkant van de weg had gehouden, was er geen discussie geweest. Nu gaat Iserbyt eerst naar rechts, dan naar links en dan weer naar rechts om Pidcock op te vangen. Da’s toch niet bepaald fair play.

WernerFranke 5 november 2017 om 13:03

Een beetje een Groenewegen-Naessen sprint. Van je lijn weg maar toch nog net een gaatje laten.

HoofdIsVrij 5 november 2017 om 13:15

Cross is geen wegwielrennen he, dus die vergelijking maken is onzinnig. Gewoon een nornale sprint in de cross.

Gabriel Melching 5 november 2017 om 13:22

Een beetje een Stybar vs Denuwelaere sprint.
Stybar werd daar gediskwalificeerd met een zelfde beweging, enige verschil, Denuwelaere valt en Pidcock niet.

delgado 5 november 2017 om 13:32

‘Éénzelfde beweging’. Tijd voor een bril volgens mij, ofwel moet je geheugen nog eens opgefrist worden, aangezien er dag en nacht verschil zit tussen beide acties. Stybar rijdt Denuwelaere gewoon de hekken in toen ze al naast elkaar zaten. Pidcock is hoogstens halverwege het achterwiel van Iserbyt gekomen.

Puffin87 5 november 2017 om 13:34

Tja, wat zijn de regels precies? En zijn die in het weg- en het veldrijden hetzelfde?
Moet je zoveel mogelijk een rechte lijn aan houden? Want dat deed hij overduidelijk niet. Of mag je wel flink afwijken, zolang de tegenstander maar een klein gaatje overhoudt om er langs te gaan?

@Arry
Die sprint lijkt me niet echt goed vergelijkingsmateriaal. Daar heeft de jury gewoon een fout gemaakt door hem de zege te ontnemen ja.

Silent Hill 5 november 2017 om 13:36

Heel leep van Iserbyt, heel naief van Pidcock.

RRobson 5 november 2017 om 13:39

Hmmm ik gun het Yserbit enorm maar ik begrijp het ongenoegen van Pidcock. Moeilijk geval om te beoordelen…

SolitaryShell 5 november 2017 om 13:48
Quote:
Na de wedstrijd deed Pidcock nog wel zijn beklag bij de jury over de sprint van Iserbyt

Proest!

Gerhard 5 november 2017 om 13:58

Prima dat hij het zo doet hoor, maar wees dan ook een vent en zeg na afloop dat je de deur hebt dichtgedaan. Niet dat geleuter over dat hij wel recht sprintte, maar dat de weg scheef loopt.

bidon colle 5 november 2017 om 14:25

Op de weg gebeurd dit meerdere keren op de weg. In de cross gebeurd hoogstens 1 á 2x op een jaar en iedereen schreeuwt nu moord en brand op Iserbyt. Iserbyt heeft gewoon de sprint op een regelmentaire manier gewonnen en Pidcock ging door een onmogelijk gat sprinten. Iserbyt is de terechte winnaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair