Iserbyt rekent wederom af met Aerts in Waterloo

zondag 22 september 2019 om 23:13
Iserbyt rekent wederom af met Aerts in Waterloo

Foto: Cor Vos

Eli Iserbyt heeft een twee op twee in de wereldbeker geboekt. Na zijn overwinning in Iowa, mocht de kleine West-Vlaming nu ook in Waterloo juichen na een leuke tweestrijd met Toon Aerts.

De klimatologische omstandigheden mochten dan wel totaal verschillend zijn ten opzichte van de eerste wereldbekermanche in Iowa van vorige week, toch was het wederom Eli Iserbyt – ditmaal getooid in zijn witte leiderstrui van de wereldbeker – die als eerste het veld indook. Dat veld was een ware modderpoel geworden. Diepe sporen, amper recuperatiestroken en voer voor de echte krachtpatsers.

Door een kleine knieval moest Iserbyt de leidersplaats in de openingsronde even aan een bedrijvige Jim Aernouts laten, maar Iserbyt zette zijn fout al snel weer recht. Meer nog, Iserbyt ging de concurrentie ook weer onder druk zetten, in de hoop zijn nummertje van vorige week weer over te doen.

De rest zag dan ook weer sterretjes, op één man na. Toon Aerts, vorig jaar in Kruibeke Belgisch kampioen geworden op een blauwdruk van deze ondergrond. In geen tijd reden die twee een twintigtal seconden weg van de rest van het deelnemersveld. Van renners als Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, die pech kenden in de openingsronde, was er toen al geen sprake meer.

We leken af te stevenen op een prachtig duet, maar toen Iserbyt aan het einde van de tweede ronde bleef haperen aan een dranghek, kreeg Aerts een kloofje. Die kloof werd een kloof, maar dan kwam Dame Fortuna zich met de zaak bemoeien. Aerts reed maar liefst tweemaal lek en maakte ook nog een knieval, waardoor zijn twintigtal seconden voorsprong plots smolten als sneeuw voor de zon.

Iserbyt sloeg terug, en hoe. De kleine West-Vlaming counterde razendsterk en zette Aerts op zijn beurt op zijn nummer. Aerts moest een aantal keer voet aan grond zetten en moest zo in geen tijd aankijken tegen een achterstand van een tiental seconden. Niet veel later werden die tien een halve minuut. Boeken toe dus.

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 2: Waterloo

1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Toon Aerts op 1m08s
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 1m23s
4. flag-be Gianni Vermeersch op 1m50s
5. flag-nl Corne van Kessel op 2m18s
6. flag-be Quinten Hermans op 2m25s
7. flag-be Nicolas Cleppe op 2m34s
8. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 2m47s
9. flag-be Jens Adams op 2m56s
10. flag-be Jim Aernouts op 3m13s

Dit artikel delen:

12 Reacties

Dolfy 22 september 2019 om 23:27

Loodzware wedstrijd. Aerts leek even de betere maar begon dan foutjes te maken, ik denk mede omdat hij over zijn macht reed. Iserbyt had het parkoers duidelijk beter onder de knie. Wat een stap heeft die gezet! Vanthourenhout goed teruggekomen naar zijn vroege val. Vermeersch gaf hem goed partij wel..

boenk 23 september 2019 om 02:57

“Wederom” nog wel. Gaat het over de wedstrijd van vannacht, of over een wedstrijd uit 1482?

Akkoord met Dolfy, Iserbyt heeft wel een stap gezet in zijn ontwikkeling. Ik had het eerlijk gezegd (nog) niet verwacht. Zeker gezien zo’n zware parcoursen doorgaans de grotere mannen beter liggen. Ik ben vooral benieuwd hoelang hij die vorm kan aanhouden. Ik ga er ook van uit dat de concurrentie mogelijk nog gaat verbeteren, terwijl hij misschien al heel vroeg in vorm zit. Laat het me zo stellen, ik verwacht wel een terugval.

Merlinappa 23 september 2019 om 07:47

Wederom is geen gek woord, ook niet voor Nederlanders.

salb 23 september 2019 om 08:30

In een interview heeft Iserbyt gezegd dat hij gepiekt heeft naar deze periode omdat MVDP er nog niet bij is. Hij verwacht zelf een terugval.

boenk 25 september 2019 om 03:23

@Merlinappa, het is enorm archaïsch.

Groningen 23 september 2019 om 05:00

“de klimatologische omstandigheden”? Het weer dus?

Indrukwekkende voorsprong voor Iserbyt. Even afwachten wat het allemaal waard is het seizoen echt op gang gekomen is maar het lijkt erop dat hij de stap naar de absolute top gemaakt heeft.

FDJ 23 september 2019 om 07:30

Het open Belgisch kampioenschap, maar dan niet in het Belgische Waterloo, maar in de VS… Het blijft iets bizars hebben en onnodig op kosten jagen van de coureurs. Heb ook niet het idee dat de Belgen op die geforceerde mondialisering zitten te wachten.

Polleke 23 september 2019 om 08:33

Volgende meesterzet van de UCI…een mixed-relay WB cyclocross op de Noordpool…gender/klimaat/mondialisering…

salb 23 september 2019 om 08:42

Je moet de organisator van deze cross Brook Watts eens horen. Volgens hem zal de cross ooit even groot zijn als de Formule1 waarbij het cross seizoen zal starten in Australië, vervolgens gaan ze naar Maleisië,China, Argentinië, Amerika, half Europa…

Peter Lippens 23 september 2019 om 11:51

de cross is altijd al wel relatief populair geweest in Amerika maar dan in een iets aangepastere Amerikaanse vorm met hoge premies onderweg soms ook in natura, vergelijk maar met de kermiskoersen die bij ons op sterven na dood zijn.

FritsvanHoefelen 23 september 2019 om 08:36

Iserbyt lijkt losgekomen te zijn na de relatiebreuk met Puck.

Koers 23 september 2019 om 08:47

Dat dacht ik ook al, zal wel energie over hebben nu

Headlines

Materiaalzone

Populair