Iserbyt geeft op tijdens BK: “Hij is ontgoocheld, maar we hebben nog twee doelen met Eli”
foto: Cor Vos
maandag 10 januari 2022 om 08:53

Iserbyt geeft op tijdens BK: “Hij is ontgoocheld, maar we hebben nog twee doelen met Eli”

Eli Iserbyt besefte op voorhand dat Wout van Aert de torenhoge favoriet was voor het Belgisch kampioenschap veldrijden in Middelkerke, maar een podiumplaats moest tot de mogelijkheden behoren voor de leider in de Wereldbeker en de Superprestige. Hij haalde echter na een kapot versnellingsapparaat de finish niet.

Iserbyt vertelde achteraf aan Het Laatste Nieuws: “Ik had op zich wel een goede dag. Alleen was mijn achterstand al snel redelijk groot na een mindere start. Daarop begaf ook mijn voorderailleur nog en moest ik wisselen van fiets. Vanaf dat moment werd mijn gevoel minder en minder en kwam ik in een positie waarin ik de keuze moest maken tussen afstappen en doorrijden.”

Met het oog op het WK in Fayetteville op zondag 30 januari besloot Iserbyt de koers te verlaten. “Gezien de kans die er straks op het WK wacht, besliste ik om te stoppen omdat dat met het oog op de toekomst het beste leek. We gaan nu snel de planning van de laatste weken richting het WK opmaken, maar daar ben ik nu nog geen zicht op.”

Nog twee doelen
“Hij heeft zijn versnelling stuk gereden vandaag. Daarom is hij ook gestopt. De ambitie was wel om het podium te rijden en dat is niet gelukt”, vertelde Jurgen Mettepenningen, ploegmanager van Pauwels Sauzen-Bingoal, na afloop van het BK aan Focus-WTV. Laurens Sweeck reed voor de ploeg wèl naar het podium en kwam achter winnaar Van Aert als tweede over de streep.

Voor Iserbyt werd het BK echter een wedstrijd om snel te vergeten. “Hij is ontgoocheld, maar met de ploeg hebben we nog twee doelen met Eli”, ging Mettepenningen verder. “De Wereldbeker heeft hij al gewonnen. De Superprestige winnen en hopelijk wereldkampioen worden, dat is het nu nog.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
10 januari 2022 09:38
Zonder startgeld helemaal terecht dat hij geen hypotheek neemt op volgende doelen
    10 januari 2022 10:37
    Het uitrijden zou fysiek slecht voor hem zijn dan? Snap het juist niet zo goed, los van het feit dat het mentaal natuurlijk op is op het moment dat je zo ver achter ligt en je je materiaal ook nog eens kapot rijdt. Maar zeg dat dan gewoon. Het is volgens mij een winnaartype en kan me goed voorstellen dat het veertje dan breekt.
10 januari 2022 10:33
Er is deze winter maar één grote meneer in de cross en die draagt een Belgische kampioenen trui. Vroeg pieken in het seizoen om snel zoveel mogelijk bij elkaar te grabbelen is een slimme tactiek, maar zorgt toch voor veel wenkbrauwgefrons bij het (neutrale?)publiek. Dan zie ik liever een strijd tussen alle grote kanonnen (waar Izerbyt zonder over zijn top te zijn, best tegenaan zou kunnen schurken).

Kijk naar Pidcock. Die gaat met goed fatsoen Matthieu en Wout ook niet zomaar verslaan, maar hij probeert het wel en soms lukt het dan ook nog! Dat delft (bij mij) een stuk meer waardering dan ergens in september/oktober een reeks wedstrijden winnen.
    10 januari 2022 11:20
    Financieel er op vooruit gaan en je voor de sponsor in de kijker rijden is ook belangrijk natuurlijk. En ik heb niet direct het idee dat hij op zijn top een goede vdp/wva bij kan benen. Dan moet je gewoon rationeel naar je planning kijken en het beste er uit slepen.
    10 januari 2022 11:32
    Onzin. De grote meneren komen pas halverwege het seizoen in actie (dat mag overigens en dat is prima) maar de wedstrijden daaraan voorafgaand hebben ook gewoon een winnaar nodig. Mooi als jij dat als "B-garnituur-rijder" kan zijn want deze wedstrijden tellen wel gewoon voor het volle pond mee. Een door een grote meneer gewonnen wedstrijd in een nat weiland in Schubberkuttervoorde heeft niet meer waarde dan een WB manche in Amerika.
    10 januari 2022 11:45
    Eens te meer duidelijk dat het uberslim is wat Eli doet, door juist wel vroeg te pieken. Hij haalt zo het optimale er uit en doet wereldse zaken door het winnen van de klassementen. De grote 2 verslaat hij toch niet, dus ik noem dit pas goed koersmanagement.
    10 januari 2022 11:45
    Wat bedoel je nou eigenlijk? Iserbyt had het begin van het seizoen moeten overslaan? Of hij had die wedstrijden express moeten verliezen?
    10 januari 2022 12:53
    Iserbyt had al net zo weinig hoop als Aerts die op Sporza vertelt zelfs geen verkenning te hebben gedaan en het kopje halverwege liet hangen maar daar later weer spijt van had toen hij het parcours beter begreep. Beide bij voorbaat verslagen.
    10 januari 2022 15:02
    Pidcock is op dit moment in de eerste plaats een wegwielrenner, pas in tweede (of derde) instantie een veldrijder. Die zijn salaris wordt betaald door Ineos, een ploeg die ook niet wakker ligt van zijn resultaten in het veld. Dat is dus compleet anders bij Iserbyt, die niet voor één van de rijkste teams ter wereld rijdt, en wiens sponsor wel belang hecht aan overwinningen in het veld.
    Wat dat betreft is het een mes dat aan twee kanten snijdt voor Iserbyt, voor zijn sponsor en zijn eigen financiële toestand en palmares is het interessanter het seizoen aan te pakken zoals hij dat nu doet. Dat wil echter zeggen dat hij over zijn piek is op het moment dat de "groten" het veld in duiken.
    10 januari 2022 15:21
    Wat ik bedoel @dikkechaap is wat er staat. Niet wat jij denkt tussen de regels te lezen.
    10 januari 2022 19:02
    @11 na 11
    Als Ineos niet wakker zou liggen van Pidcocks resultaten in het veld, dan zouden ze ook niet met hele bussen, vrachtwagens, olietankers en boorplatformen naar een cross komen.
10 januari 2022 11:55
Ik denk dat we toch de voorzichtige balans kunnen opmaken dat Iserbyt mentaal (nog) niet sterk genoeg is voor de absolute top. Het was sowieso opvallend dat dit seizoen net als vorig seizoen de prestaties minder zijn vanaf het moment dat de ''grote jongens'' hun intrede deden.

Eerder zouden we dat nog afgedaan hebben als dat hij graag vroeg piekt, om dan alvast overwinningen bij te schrijven en een goede positie te verwerven voor de klassementen. Nu lijkt het er toch steeds meer op dat als hij er in een cross niet lekker in zit en de druk van voren meteen groot is dat hij daar mentaal mee worstelt. Als de cross 'm wel ligt (en je geluk hebt dat Van Aert zn ketting er vroef af rijdt) dan doet-ie nog wel mee om de knikkers. Maar de meeste andere crossen waar toch vroeger in de wedstrijd al wordt gepusht en met andere ondergronden, daar geeft-ie niet echt thuis.
10 januari 2022 11:57
Zelfs als hij met wat geluk nog wereldkampioen zou worden, veel meer supporters zal hij niet bijmaken. Is gewoon niet populair buiten het kringetje supporters uit zijn eigen regio, maar hij spreekt het grote wielerpubliek weinig tot niet aan. En is door zijn wat te agressieve rijstijl volgens mij ook al niet graag gezien onder de andere renners.
    10 januari 2022 12:01
    Ik merk bij mezelf toch wat het Evenepoeleffect bij Eli. Op zich geen renners waar ik veel mee heb, maar hoe meer overtrokken negatieve reacties ze vangen, hoe meer ik ze toch succes gun.

    Een spannend duel der Napoleons met Pidcock en ook van der Haar tot diep in de laatste ronde, is mijn ideale scenario voor Fayetteville. Wie er dan wint, maakt mij niet zoveel uit.
    Ik vind het wel een tof kereltje. Na zijn uurlange interview bij Sporza (https://sporza.be/nl/2021/12/23/eli-iserbyt-openhartig-in-thuismatch-jaloers-op-wat-de-grote-3-presteren-buiten-de-cross~1640253030077/) ook meer sympathie voor hem gekregen.
    10 januari 2022 12:54
    Ik vind Iserbyt juist erg opgeknapt na de vorige seizoenen toen hij een paar keer poneerde Van Aert en Van der Poel wel te kunnen kloppen en vervolgens een pak slaag kreeg dat het niet mooi meer was. Dit seizoen zijn echter de praatjes een stuk minder (en een pak realistischer) en de prestaties beter en stabieler. Dubbele vooruitgang, ik vind het een prima renner geworden met een hogere gunfactor.

    En wat de andere renners vinden... ach, zolang Gianni Vermeersch er als ergernis-bliksemafleider tussen rijdt zal het Iserbyt een worst wezen zeker?
    10 januari 2022 13:41
    Eli is iets meer Dirk Kuijt geworden in zijn publieke optredens, zo een insinuatie naar Aerts als vorig jaar voor het BK is er niet meer bij maar de vraag blijft of dit een verandering is die is ingegeven door iets anders dan om tactische redenen.

    Als renner is hij duidelijk de sterkste bij de Belgen na Wout en in elk geval de meest constante maar het niet kunnen bedreigen van de grote twee is dit seizoen uitgebreid met het verliezen van Pidcock en dat moet zeer doen. Wint hij de Wereldtitel dan doet alles er verder niet toe en kan hij een middelvinger naar zijn criticasters opsteken.
    10 januari 2022 13:59
    “hij een paar keer poneerde Van Aert en Van der Poel wel te kunnen kloppen en vervolgens een pak slaag kreeg dat het niet mooi meer was. Dit seizoen zijn echter de praatjes een stuk minder”

    Het Evenepoel-effect dus.
    10 januari 2022 15:10
    Gangmaker, Batsbak en LaDoyenne hebben gelijk als je het mij vraagt.

    Iserbyt is een stuk aangenamer geworden in zijn uitspraken. En een stuk meer realisme ook.
    Maar het is ook een figuur die niet echt aan zal spreken bij het grote publiek. Dat zal pas gaan lukken als het hem daadwerkelijk lukt om de groten te kloppen, niet als hij dit jaar wereldkampioen wordt. Terwijl dit bij Toon Aerts (en ook VdHaar) anders gaat zijn, die hebben een hogere gunfactor. Die hebben nooit gepretendeerd hetzelfde te verdienen qua aandacht als de grote 2, hebben nooit een veel te grote broek aan getrokken.

    En ja, noem dat het 'Evenepoel effect', waarbij je afgerekend wordt op je grote mond als het even tegen zit. En waar je dus ook niet op veel begrip hoeft te rekenen als het niet gaat.
    Want hoewel Eli na Wout de 'man van het seizoen' is, hoop ik toch dat iemand anders de hoofdvogel gaat afschieten.

    En supporteren voor een renner omdat anderen vinden dat het een eikel is, dat is een vreemde redenering.....
10 januari 2022 15:39
Iserbyt is voor wielerflitsers ideaal in de winter. Er is immers de afwezigheid van de vele berichten over Evenepoel dus moeten we over iemand kunnen zaniken.

Reacties zijn gesloten.