Interview Wauters: “Bergtrui dankzij stage met De Gendt”

Door Niels Bastiaens, maandag 6 mei 2013 om 20:33

Willem Wauters

foto: Sirotti

De 23-jarige Willem Wauters kwam zaterdag onverwachts aan de start van zijn eerste grote ronde: de Giro d’Italia. Zondag maakte hij al indruk binnen de ploeg door mee het mooie weer te maken in de ploegentijdrit, maar vandaag zette hij een eerste grote individuele prestatie neer. Wauters veroverde na een volledige dag in de aanval de bergtrui in de Giro. Voor de renner van Vacansoleil-DCM is het veroveren van de trui een complete verrassing, zo vertrouwde hij aan WielerFlits toe in een interview.


“Dit had ik nooit durven dromen”, opent de jonge Belg, die de Italiaanse ronde oorspronkelijk zelfs niet zou mogen rijden. Pas na het wegvallen van Romain Feillu en Jose Rujano werd hij opgeroepen. “Toch was ik goed voorbereid. Even voor de Giro vroeg trainingsmakker Thomas De Gendt me om mee met hem op stage te gaan voor de Ronde van Californië. Ik stemde toe, en uiteindelijk heeft die stage op de Stelvio me enorm geholpen om in de eerste week van de ronde al goed voor de dag te komen.”

Vanaf Wauters op de hoogte was van zijn deelname en het roadbook bekeken had, zag hij al kansen voor de rit van vandaag. “Met één berg van tweede categorie tijdens de etappe, was dit de ideale kans om de trui te grijpen. Dat leek me een mooi doel, maar ik ben ook vastbesloten de Giro uit te rijden.” Het meeschuiven zelf bleek makkelijker dan verwacht voor de jongeling. “De vlucht werd vrij snel gevormd, maar als je er bij wil zijn moet je natuurlijk goede benen hebben, en dat was het geval.”

“Aan de trui verdedigen denk ik nog niet”, verrast Wauters. “Ik bekijk het van dag tot dag. Dit is als eerstejaars prof mijn eerste grote ronde, dus ben ik niet van plan om gekke dingen te doen. Als de kans zich echter voordoet om nog eens mee te gaan in een lange ontsnapping, grijp ik die uiteraard, maar ik ben al blij met wat ik bereikt heb.” De jonge Belg hoopt dan ook dat deze prestatie herinnerd wordt. “Mijn naambekendheid zal wel de hoogte zijn ingegaan, en dat is mooi meegenomen”, lacht hij.

Van de rest van zijn eerste volledige seizoen bij de profs verwacht de renner van Vacansoleil-DCM, die vorig jaar al indruk maakte met een tweede plaats in de Grote Prijs Stad Zottegem (1.1), niet erg veel. “Grote individuele prestaties verwacht ik nog niet. Ik zal blij zijn als ik gedurende het hele jaar de kopmannen kan bijstaan, maar bij Vacansoleil-DCM krijgen we zeker ook voldoende onze eigen kans. Als zich dan zo’n grote kans als die van vandaag voordoet, moet je die met beide handen grijpen.”

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.