Indrukwekkende Van Aert pakt derde wereldtitel, brons voor Van der Poel
Foto: Orange Pictures / Jos Kafoe
zondag 4 februari 2018 om 16:14

Indrukwekkende Van Aert pakt derde wereldtitel, brons voor Van der Poel

Wout van Aert heeft in Valkenburg zijn derde wereldtitel op rij gegrepen. Er stond geen maat op de 23-jarige Belg, die na een kwartier koers topfavoriet Mathieu van der Poel uit de wielen reed. Van der Poel moest ook Michael Vanthourenhout laten voorgaan.

Van der Poel probeert het
Topfavoriet Mathieu van der Poel kende zeker niet zijn beste start. De Nederlander had zich wat laten wegdrummen en dook pas als achtste het veld in. De Belgen pakten uit met een bijzonder explosief begin, geleid door Tim Merlier voor zijn kopman Van Aert. Geen probleem voor Van der Poel die in één inspanning op en over iedereen walste. Na drie minuten koers leek de Van der Poel-show te beginnen.

Van Aert maakte een foutje en gaf heel even een paar seconden prijs, maar de uittredende kampioen maakte dat vrij snel weer goed. De Kempenaar nam zelfs over van de Nederlandse topfavoriet, die het na een kwartier koers zelf lastig leek te krijgen. Van der Poel stapelde enkele foutjes op, en moest in korte tijd veel seconden toegeven op een indrukwekkende Van Aert. De Belg beschikte duidelijk over superbenen en had na twee ronden al meer dan twintig seconden bij elkaar gereden op Van der Poel.

Van Aert slaat grote kloof
De Nederlander liet zijn hoofd wat hangen na die tegenslag en zag zijn achterstand ronde na ronde verder oplopen. Halfweg keek hij tegen een achterstand van meer dan een minuut aan en kreeg hij het gezelschap van klimspecialist Michael Vanthourenhout. Die vond in Valkenburg zijn ideale terrein en durfde het zelfs aan om Van der Poel achter te laten. Van der Poel zag ook Toon Aerts dichtbij komen.

Bleef Van Aert intussen foutloos? Neen, dat bleek in Valkenburg bijna onmogelijk. De Belg greep iets na halfweg naast zijn fiets in de materiaalpost en ging even later – zonder erg – tegen de vlakte, maar bleef zijn voorsprong intussen wel uitdiepen. Aan de aankomst had hij de tegenstand op meer dan twee minuten gereden en zo had hij alle tijd om zijn derde wereldtitel op rij te vieren op de Cauberg.

Wereldkampioenschap veldrijden 2018 in Valkenburg
Uitslag heren elite

1. flag-be Wout van Aert
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 2m13s
3. flag-nl Mathieu van der Poel op 2m30s
4. flag-be Toon Aerts op 3m16s
5. flag-nl Lars van der Haar op 4m29s
6. flag-it Gioele Bertolini op 4m42s
7. flag-be Tim Merlier op 4m56s
8. flag-be Laurens Sweeck op 5m23s
9. flag-be Daan Soete op 5m34s
10. flag-fr Steve Chainel op 5m51s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
142 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
4 februari 2018 19:20
Aan het einde van het verhaal is Wout voor de vierde keer wereldkampioen in zijn laatste vijf deelnames. Alleen in Tabor werd hij tweede na dubbele pech,vorig jaar na een blessure kon hij winnen door de pech van Mathieu. Al waren Wout zijn laatste drie ronden toen ook zeer sterk met snelste ronde tijden, anders was Mathieu zeker nog kunnen terug keren.
4 februari 2018 19:22
@assen
Zal ik je m'n IBAN sturen als PB? Lijkt me toch wel zo eerlijk.
4 februari 2018 20:31
Vorig jaar was natuurlijk een stuk leuker met die truc speciale, dit jaar geen 'andere tijden sport' - materiaal helaas.
4 februari 2018 21:00
Wat een geweldig kampioenschap van Wout van Aert , en wat een geweldig
sympathieke renner.
Ik kan er als Nederlander mee leven met deze fijne persoon als wereldkampioen.
Ook respect voor Mathieu die na deze zware nederlaag Wout oprecht kan
feliciteren naar waarde, zo kan het dus toch ook in de sport.
4 februari 2018 21:53
Onbegrijpelijke onsportieve mentaliteit van veel 'wielerliefhebbers' hier. Heel ongenuanceerd, heel selectief. Vooreerst. Het veldrijden is jammer genoeg de laatste jaren geëvolueerd naar veredelde criteriums, vluchtwedstrijden op snelle omlopen. Deels door het veranderende klimaat, maar ook deels door de parcoursbouwers. VdP is veruit de beste flyer. Hij zal dan ook waarschijnlijk de beste wegrenner van de twee worden. Als hij niet te lang blijft hangen in het mountainbiken. Op echte, klassieke omlopen, met genoeg voorafgaande regen of sneeuw, of met klimwerk, kortom het echte cyclocrosswerk, zijn beiden aan elkaar gewaagd. Wat de classementen betreft de voorbije twee jaar. Door knieproblemen en het later starten van het seizoen, was VdP inderdaad (tijdelijk) in het nadeel. Maar eenmaal op dreef, vanaf november/december was VdP veruit de friste, door het veel lichtere programma. De tegenstanders reden wel het volledige seizoen en haalden dus niet meer hun absolute top in het tweede deel van het seizoen. Dit seizoen is VdP duidelijk nog beter geworden dan vorig jaar. Toch was ik ervan overtuigd dat hij door van dag 1 alle crossen te rijden, en meteen ook bijna in topvorm, hij een terugval zou kennen op het einde van het seizoen. Iets wat de voorbije twee jaren uitgesloten was omdat hij frisser was door zijn late seizoensstarten. VdP hield het nog verrassend lang vol, maar vorige week was reeds duidelijk dat hij niet meer zo outstanding was als de voorbije maanden. Goed, goed genoeg om Van Aert achter zich te houden, maar niet zonder moeite. Ik vermoedde dus al dat hij op het WK over zijn piek heen zou zijn, wat ook bleek.
Nog een paar randbemerkingen. Vorig jaar zou VdP allicht gewonnen zonder die lekke banden. Al is de juiste materiaalkeuze ook onderdeel van het cyclocrossen. Twee jaar geleden toonde Van Aert duidelijk meer karakter toen hij in VdP haakte en in een bijna verloren positie terug moest vechten. VdP deed dat niet, of toch veel te laat, en verloor dus verdiend. En wat gezegd van Tabor. Daar kende Van Aert pech, anders had hij allicht gewonnen. Maar blijkbaar kennen nogal wat supporters (?) van VdP een vorm van geheugenverlies of is het eerder een selectieve perceptie.
4 februari 2018 21:58
Haha waarom toch vergelijken. Van Aert is gewoon de wereld kampioen.
4 februari 2018 22:35
Cruella de Vil met haar derde wereldtitel. Mathieu blijft vooralsnog een niet te temmen volbloed die je met plezier in een wei vrij laat maar geen koers mee gaat rijden.

Heb voor de verandering maar weer eens anderhalve ronde gekeken. TV-onwaardige sport die enkel lafjes zou kunnen beklijven bij een tweestrijd. Ontbreekt dat zoals vandaag dan blijven jochies over die eenzaam op 12 vierkante meter door bakken stront rennen met een fiets op hun schouder. Als kind van 7 keek je naar dat soort dingen bij Telekids.
4 februari 2018 22:41
Neem een voorbeeld aan VDP, die toont zich voor de camera geen slechte verliezer!
4 februari 2018 23:45
Ik was erbij vanmiddag en het was natuurlijk een mega teleurstelling.
Ik moet zeggen dat ik al met een slecht voorgevoel ernaartoe ging omdat dit een parcours is wat tot de centimeter een Van Aert parcours is, en alle 3 wedstrijden die ik reeds gekeken had ( jun, vrouwen en beloften) maakte me duidelijk dat het 1 gigantisch ploeterfeest zou worden. Dat werd het dan ook, heel veel lopen, daarnaast ploeteren en als je dan kon fietsen kon je nauwelijks snelheid maken. Ik zag Mathieu vroeg in de koers langs lopen met een rood aangelopen gezicht en vreesde het ergste, dat zie je namelijk niet vaak in de koers als je er live bij bent. Later werd duidelijk dat hij totaal niet op niveau was vandaag en daardoor bijna nog van t podium viel. Wel ruig van hem dat hij toch nog inzet toonde en die 3e plaats per se wilde pakken, ook een Belgisch podium te voorkomen. Wel niks afpakken van een Wout die geweldig was vandaag. Je kan je heel goed voorstellen dat het klopt wat Merlier zei, dat Wout gisteren al lachend naar de koers zat te kijken, hij wist wat er aan zat te komen en dat hij hier boven zichzelf kon stijgen.

Overigens, wat een kletspraat van der Phil en wat een kletspraat om te stellen dat Mathieu zo ontzettend veel wint doordat de koersen lichter zijn geworden. Bullshit. Hij wint ook van Wout op hele zware parkoersen. Wout heeft bijna niks van Mathieu gewonnen het hele seizoen in directe duels, echt bijna geen wedstrijd als er geen sprake was van pech. Bredene. Die wereldbeker wedstrijd een tijd geleden. En dat was het zo ongeveer in t hele seizoen. Daar zaten toch echt hele zware crossen bij.

Ik verheug me in elk geval op de koersen volgend week in Lille en Superprestige in Hoogstraten. Denk dat er gevlamd gaat worden :)
5 februari 2018 00:41
@Taliesin, daar zal idd gevlamd worden, met het droge en koude weer van deze week. Mathieu wint deze crossen hoogstwaarschijnlijk, hij heeft nog een doel voor ogen, de 30 crossen in 1 seizoen. Wout heeft daar eigenlijk niks meer te zoeken, de Omloop is zijn volgende doel
5 februari 2018 06:42
Tsja... Nederlanders winnen nooit wat als het er ECHT om gaat. Wat dat betreft zou Van der Poel beter de Belgische nationaliteit aannemen.
5 februari 2018 07:54
@xistnc
Ik sluit alleen weddenschappen met vrienden, heb nog nooit gegokt bij unibet. Een volgende keer zal ik jou een weddenschap voorstellen, kijken of we eruit komen.
Dank voor de tip: 1 op 4,5 voor een overwinning van WvA waren goede odds (zeker achteraf). ;-)
5 februari 2018 08:06
@Assen Volledig mee eens!
5 februari 2018 11:50
Wat een luldiscussie over klassementen....
Van Aert 'liet klassementen schieten' maar reed wel telkens mee op niveau en als volwaardig veldrijder. Anders wordt je niet telkens 2e.
VdP zag 2 seizoenen gedwarsboomd door operaties en later instappen.
Dat scheelt wel héél wat qua klassementen. Lekker klassementen lopen vergelijken gaat niet op.
Dit seizoen reden ze pas beide een eerste volledig.
5 februari 2018 14:41
Miguelon,

Denk dat Wout toch graag zal winnen met name in Lille, daar wil hij niet geklopt worden.
Maar ik denk dat hij de bui al voelt aankomen.
5 februari 2018 17:42
Gelukkig zijn er ook nog deelnemers aan deze discussie die beide topcoureurs in hun waarde laten. Vervelend zeg, dat België-Holland gebakkelei. Ik heb langs de kant op de Cauberg gezellig staan te praten met enkele Franse supporters, van wie de een tijdens een tijdrit achter Le Gac had mogen rijden (had hij beelden van), en de ander in het organisatiecomité van een cross in Bretagne zat. De sfeer was leuk, de koers zelf kende nauwelijks strijd. Van Aert was gisteren superieur, en Van der Poel maakte daarentegen geen goede indruk (combinatie van verdwenen topvorm en druk?), reed stroef, maar toonde toch karakter toen het om de medailles ging. We kunnen van beiden gewoon nog grote dingen verwachten.
5 februari 2018 18:08
@Girardengo
Groot gelijk! Het veldrijden was 1 van de grootste winnaars... goede sfeer, geen biergooien, geweldig. :-)
1 4 5 6

Reacties zijn gesloten.