Indrukwekkende Groves troeft Van Gils en Eenkhoorn af in loodzware Volta Limburg Classic

zaterdag 1 april 2023 om 17:07
Indrukwekkende Groves troeft Van Gils en Eenkhoorn af in loodzware Volta Limburg Classic

foto: Cor Vos

Kaden Groves heeft de Volta Limburg Classic op zijn naam geschreven. De Australiër van Alpecin-Deceuninck reed in de finale weg met Maxim Van Gils en Pascal Eenkhoorn. Nadat hij laatstgenoemde overboord had gegooid, was Groves in de sprint te snel voor Van Gils. Eenkhoorn pakte het laatste podiumplek.

De Volta Limburg Classic 2023 was in totaal 193 kilometer lang en telde bijna 3.000 hoogtemeters. Het parcours bestond uit drie omlopen van om en nabij de zestig kilometer, waarna er werd geëindigd op een lokale ronde van zes kilometer in Eijsden. In de finale moesten onder andere de Kutersteenweg (1,2 km aan 3,3%), het Mheerelindje (500 meter aan 6,5%), de Hoesberg (500 meter aan 5,5%), Kalleberg (500 meter aan 5,2%) en Moerslag (600 meter aan 5,3%) beklommen worden.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van zes, bestaande uit louter renners van continentale ploegen. Tim Marsman (Metec-Solarwatt), Timo de Jong (VolkerWessels), Marien Bogerd (Allinq), Pierre-Pascal Keup (Lotto-Kern Haus), Julian Borresch (Saris Rouvy Sauerland), Abram Stockman (Tour de Tietema-Unibet) reden een voorsprong van ruim een halve minuut bijeen en reden vervolgens… verkeerd. De zes raakten van de route, waarna de wedstrijd even geneutraliseerd werd.

De vroege vlucht – foto: Cor Vos

Kopgroep groeit
Eenmaal terug op het parcours, kregen Marsman, De Jong, Bogerd, Keup, Borresch en Stockman hun eerdere voorsprong terug en kon de koers hervat worden. Het peloton gaf de zes nog niet de zegen, want het tempo bleef hoog liggen. Toch konden zes renners de oversteek maken. Meindert Weulink, een 23-jarige klimtalent van ABLOC CT, was de eerste die de sprong maakte. Daarna maakten ook Johannes Staune-Mittet, Colby Simmons (Jumbo-Visma), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Jacob Scott (Bolton Equities Black Spoke) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) nog de aansluiting.

Lotto Dstny had de slag gemist en koos met drie renners voor de tegenaanval: Pascal Eenkhoorn, Milan Menten en Maxim Van Gils. Zij raapten samen met Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck) en Mathias Bregnhøj (Leopard TOGT), de winnaar van Olympia’s Tour, Borresch op. De Duitser had vooraan af moeten haken. Zonder Borresch, die ook bij de achtervolgers moest passen, sloten de vijf met nog 73 kilometer te gaan aan bij de kopgroep.

Het was, mede door het slechte weer, een zware koers, merkte ook Thijs Zonneveld – foto: Cor Vos

Onley keert terug en krijgt pech
Lang hield deze situatie niet stand. Na een versnelling van Eenkhoorn, ontstond er een kwartet met ook Van Gils, Groves en Herregodts. De rest van de kopgroep verbrokkelde. In het al flink uitgedunde peloton was op dat moment een demarrage van Oscar Onley (Team DSM), die in één ruk – voorbij alle gelosten – naar voren reed. Met z’n vijven liepen ze langzaam maar zeker uit op het achtervolgende groepje.

Op een klein vijftig kilometer van het einde viel Onley vooraan letterlijk weg. Groves trok net in die fase door, reed eventjes alleen voorop, maar liet zich toen weer uitzakken tot bij de drie andere aanvallers. De volgende die het probeerde, met nog 35 kilometer te gaan, was Eenkhoorn. Hij kwam niet weg, maar door zijn actie had Herregodts wel moeten passen. Het was zo twee tegen één vooraan: Eenkhoorn en Van Gils tegen Groves. Het derde groepje, achter Herregodts, reed op dit moment al op een minuut en twintig seconden.

Groves en Van Gils – foto: Cor Vos

Groves versus Van Gils
Met nog zo’n twintig kilometer voor de boeg ging Groves nog eens, net nadat Eenkhoorn een kopbeurt had gedaan. De Nederlands kampioen had geen antwoord op de versnelling en moest eraf. Van Gils kon zijn karretje wel aanhaken en bleef in het wiel hangen van de Australiër, die stoïcijns doorreed. Ze bleven met zijn tweeën bij elkaar en zouden samen sprinten om de zege, want Eenkhoorn kwam niet meer terug.

Groves ging die sprint van kop af aan, maar was sterk genoeg om Van Gils te kloppen. De Australiër won met enkele lengtes verschil in Eijsden. Eenkhoorn kwam daar als derde over de streep en vervolledigde zo het podium.

Lees ook:
Kaden Groves: “De ploeg is geduldig met mij geweest”

Dit artikel delen:

29 Reacties

platteprijs 1 april 2023 om 18:10

De definitie van erboven uitsteken. Eenkhoorn onderweg een beetje veel met zijn krachten gesmeten, terwijl Groves slim was meegeslopen in een vroege ontsnapping. Een goede prestatie van de conti’s Timo de Jong en Tim Marsman. En de pas net 19-jarige Max van der Meulen ook goed, en dat in dit weer. Een echte Hel van het Mergelland, die naam hadden ze ook nooit mogen schrappen.

4
Samamba 1 april 2023 om 18:23

Normaal gezien kun je bij zo een uitslag veel negatiefs zeggen over de ploeg die 2e, 3e en 5e wordt, maar vandaag was er gewoon niets te doen aan Groves. Lotto had die groep met Groves eerder niet mogen missen natuurlijk, waardoor ze krachten hebben moeten verspillen om een gat van een minuut dicht te knallen met 3, en misschien hadden ze nadien wat minder werk moeten doen, maar ik denk niet dat het allemaal iets uitgemaakt zou hebben. Groves was de sterkste, en in zo een wedstrijd maakt dat het verschil.

Heerlijke koers wel, een echte hel.

4
Caspar Vanhautem 1 april 2023 om 17:41

Ik snap dat niet,er zijn 5 koplopers dan zijn het er plots 4 en niemand die het ziet. Naderhand werd nog gezegd dat Groves gemarkeerde en daardoor Only gelost werd. Maar toe was hij er een tijdje niet meer bij. Of die commentatoren nog een voetbalwedstrijd ernaast keken

3
Samamba 1 april 2023 om 18:21

Onley is gevallen.

1
Het Vleesmonster Van De Visafslag 1 april 2023 om 19:48

In de afdaling waar Eenkhoorn beetje aanzetten zie je ze met 5 de bocht ingaan en er komen er maar 4 uur, Onley viel daar. Engelstalige Eurosport had het direct door gelukkig maar wat er precies gebeurde zag niemand, via via vernamen ze van DSM dat ie viel.

0
Handige Harry 1 april 2023 om 17:08

Samen met Kragh toch de enige echte aanwinst van Alpecin.

1
Barry Batsbak 1 april 2023 om 17:15

Quintens koersen moeten nog komen.

0
WernerFranke 1 april 2023 om 17:20

We zijn letterlijk 1 april. Geef de rest toch wat tijd.
Daarbij, dat waren ook op voorhand de twee grootste namen.

4
ChefSpijker 1 april 2023 om 18:02

Hermans was al belangrijk met het positioneren van Mathieu voor de Poggio.

1
Maillot à Pois 1 april 2023 om 19:42

Hermans vond ik ook heel sterk in Dwars door Vlaanderen. Ik verwacht hem de komende weken in de frontlinie.

0
Dikke Vrouw 1 april 2023 om 17:17

Zo een hoop punten voor lotto

1
WernerFranke 1 april 2023 om 17:22

Straks moeten ze weer verplicht al die WorldTour wedstrijden rijden :'(

1
Limal 1 april 2023 om 17:51

Poeh, die was sterk! Zijn stijl doet wat denken aan een bodybuilder op een te kleine hometrainer, maar het ging wel verbazend goed vooruit. Vorig jaar De Lie, nu Groves, dit is dus gewoon een sprinterskoers ;-)

Bij Lotto hebben ze achteraf bekeken Van Gils te veel het werk laten opknappen in de achtervolging. Eenkhoorn leek de aangewezen kopman, maar het was al van ver duidelijk dat die minder goed was. Nu ja, ook al hadden ze de rollen omgedraaid, dan nog had Groves meer dan waarschijnlijk gewonnen.

1
In de waaier 1 april 2023 om 19:21

Kon die vGils niet overnemen, of waren dat opdrachten. 15 km voor de finisch was het toch al beslist dat die 2 weg zouden blijven??

1
Samamba 1 april 2023 om 19:27

Waarom zou die overnemen?

0
Anton van Valouwe 1 april 2023 om 17:20

Onley gevallen? mechanise pech? Opeens in een afdaling kwam hij niet meer door.., commentatoren maakten op dat moment nergens melding van. Later zeiden ze dat hij gelost was…..

0
Bimbo Visma 1 april 2023 om 17:23

Gevallen.

Stukje op adrenaline doorgereden, maar toch kapot

1
EricV 1 april 2023 om 17:24

Zonneveld uitgereden?

0
the student 1 april 2023 om 17:30

ik denk dat er meer man niet uitgereden hebben dan wel.

0
Wheely 1 april 2023 om 17:34

Nee Regenveld wel.

0
Bimbo Visma 1 april 2023 om 17:48

Heel Beat is uitgevallen

0
Ronellenfitsch 1 april 2023 om 20:15

Benieuwd of er ook eens wat van die overvloedige media aandacht voor Beat verschuift naar ploegen als Volker Wessels en Metec die in dit soort koersen laten zien wel iets te zoeken te hebben.

0
Jans Koerts 1 april 2023 om 18:32

Inderdaad prachtige koers. Een geweldige Groves gezien. Van Gils geen meter kopwerk gedaan en er dan alsnog opgelegd worden. Moet zuur voor hem voelen.

0
Dangeroe 1 april 2023 om 19:08

Denk niet dat hij zich heel zuur voelt. Groves was duidelijk beter.

3
Maillot à Pois 1 april 2023 om 19:39

Aan het verslag te lezen heb ik een prachtig kijkstuk gemist…
En Groves dus duidelijk óók veel meer dan een sprinter!

0
Cochise 1 april 2023 om 20:01

Die Morgado komt ook lekker binnen, vers vanuit de juniorencategorie.

0
ChefSpijker 1 april 2023 om 20:37

Max idem dito in zijn spoor.

0
Tekorte stuurpen 1 april 2023 om 21:07

Mooie harde koers. Mij vielen de prestaties van Timo de Jong (Volker Wessels) en Tim Marsman (Metec) op. Deze mannen laten zich vaak zien in koersen. Met lef en durven aan te vallen. Marsman afgelopen seizoen ook al prima resultaten laten zien.

0
Kartouche 1 april 2023 om 18:45

Groves reeds waarschijnlijk nog op de fiets van Meurisse. Geen wonder dat hij gewonnen heeft.

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone