In Rucphen en Hulst wachten ze met bang hartje nieuwe coronamaatregelen af

In Rucphen en Hulst wachten ze met bang hartje nieuwe coronamaatregelen af

Van der Poel loopt naar winst in Hulst 2021 - foto: Cor Vos

Door Nico Dick & Youri IJnsen
vrijdag 12 november 2021 om 13:30

Vrijdagavond kondigen demissionair premier Mark Rutte en demissionair Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge nieuwe en verscherpte maatregelen aan om het coronavirus in Nederland te bestrijden. In de wandelgangen spreekt men over een nieuwe ‘lockdown’ van drie weken, die zaterdagavond zou ingaan. “Beter nu dan binnen vier weken”, zegt Bram De Brauwer aan WielerFlits. In Rucphen zijn ze er iets minder gerust in.

De Brauwer is lid van het organiserend comité van de Wereldbekermanche in het Zeeuws-Vlaamse Hulst. “We moeten afwachten, het is niet zo dat we er iets aan kunnen verhelpen”, geeft hij mee. “Er is een plan B, zonder publiek. En we hebben ook nog een Plan C in Perkpolder, waar we ook vorig jaar organiseerden. Maar voorlopig gaat alles door zoals gepland. Het duurt nog zeven en een halve week tot de cross en de lockdown is maar voor drie weken. Dat betekent dat er daarna nog vier weken zijn. En op vier weken kan er veel veranderen.”

Voor Rucphen ziet het er een stuk minder goed uit, laat parcoursbouwer Camiel van den Bergh weten. “We hebben vandaag geen ander plan. Voor ons wordt het heel moeilijk om te organiseren, als de uitgelekte maatregelen daadwerkelijk doorgang vinden. We kunnen ook zonder publiek organiseren, maar de vraag is of de gemeente daarmee akkoord gaat. Woensdag hebben we met hen een overleg. Ik hoop dat we het evenement kunnen organiseren, ikzelf zal er in ieder geval voor blijven vechten.”

Ondanks de aankomende maatregelen houden beiden moed. Het demissionair kabinet geeft vrijdag om 19.00 uur een persconferentie. Volgens de NOS moeten horeca en niet-essentiële winkels vanaf zaterdag om 19.00 uur sluiten en sportwedstrijden mogen enkel doorgaan zonder publiek. Daarnaast luidt het advies om anderhalve meter afstand te houden, maximaal vier mensen thuis uit te nodigen en zo veel mogelijk thuis te werken. Dat gaat vanaf zaterdag in tot 4 december. De Wereldbeker in Rucphen is twee weken later op 18 december, Hulst volgt op 2 januari 2022.

Ceylin del Carmen Alvarado werd in 2020 Nederlands kampioen in Rucphen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

25 Reacties

FDJ 12 november 2021 om 14:03

Schandalig dat deze wedstrijden weer in spanning zitten. Het beleid is niet meer uit te leggen. Afgelopen weekend op de Col du Vam was alles prima geregeld en je bent buiten. Weinig risico dus…

Ze willen nu dus publiek gaan weigeren in een sector waar je veilig kunt kijken. Welk sportevenement is tenslotte een brandhaard geweest? Alle mensen zijn er met QR code gevaccineerd of getest.

Er staat geen enkele maatregel om die antivaxxers in Urk en Staphorst op zondag aan te pakken. Die mogen zonder QR code de kerk in en hopen dan dat onze liebe Heer genadig is. In de top 10 van gemeentes met hoogste besmettingen staat niet voor niets de halve biblebelt. Die antivaxxers blijven dus volledig gespaard ten opzichte van evenementen waar iedereen wel gevaccineerd of getest is? Lachwekkend!

Zelfde met de scholen. 0 maatregelen aldaar en de besmettingen onder de 0-14 jarigen zijn torenhoog (bijna 20%). Dit soort maatregelen trap je de sport en evenementen nog verder de vernieling mee in en ze gaan 0.0 effect hebben. Wat een onkunde bij het demissionaire kabinet.

0
reusjen 12 november 2021 om 15:28

Het is simpel, gewoon naar een beleid waarbij je moet testen voor toegang, gevaccineerd of niet. Weg met de verdeeldheid, grondrechtenschendingen en zwabberende beleid.

0
Arie den Blanken 12 november 2021 om 18:01

Veel schandaliger dan het in spanning zitten van zo’n crossorganisatie is het dat het zorgpersoneel het bijna niet meer trekt. Oorzaken m.i. de niet gevaccineerden , de wel gevaccineerden die al maanden zich gedragen alsof de crisis voorbij was en de zwabberende aanpak. Met vrijheid en democratie ga je geen crisis te lijf. Vrijheden en democratisch overleg tijdelijk in de ijskast. De leuke dingen maar een tijdje niet.

0
FDJ 12 november 2021 om 18:23

Ik ga me echt niet meer laten testen. Walgelijke, pijnlijke test. Eerst maar wat anders bedenken.

Ik houd me verder keurig aan de maatregelen en ben al 2 jaar niet verkouden geweest. Ze kunnen dus prima effectief zijn. Enkel 2x getest voor toegang, maar dat doe ik niet meer. Dan maar thuisblijven.

0
Bram Zwaluw 12 november 2021 om 19:28

Je geeft het antwoord al: “Alle mensen zijn er met QR code gevaccineerd of getest”.

0
Arie den Blanken 12 november 2021 om 19:35

@FDJ: Dat is inderdaad de consequentie. Vrije keuze om je al dan niet te laten vaccineren is hetzelfde als de vrije keuze om al dan niet een rijbewijs te halen. Geen rijbewijs betekent geen auto rijden. Heeft niets te maken met tweedeling.

0
Franco Ballerini 12 november 2021 om 20:05

@FDJ: zeer politiek correct om die paar duizend gereformeerden uit de biblebelt de schuld te geven. Durf je ook de vinger te wijzen naar de honderdduizenden moslims die weigeren zich te laten vaccineren?

0
Beer 12 november 2021 om 14:15

Wel super knap dat ze in Hulst 3 plannen hebben klaar liggen. Chapeau!

Hopelijk komt het voor al deze organisaties goed.

0
Deel Koeper 12 november 2021 om 15:42

Er is toch iets wat ik niet begrijp. Iedereen die gevaccineerd wil worden, zal dat ondertussen wel zijn. Als er dan nog steeds lockdowns moeten plaatsvinden, wat gaat er in de toekomst dan nog verbeteren, waardoor dit niet voor eeuwig en altijd elke winter zal blijven plaatsvinden?

Tja, je kan uiteraard eens de grote verspreiders (scholen) aanpakken, maar dat wil men blijkbaar niet.

0
Arie den Blanken 12 november 2021 om 18:03

Scholen zijn toch wel heel wat belangrijker dan het laten doorgaan van sportevenementen, horeca, theater e.d.,

0
FDJ 12 november 2021 om 18:25

@Arie in Nederland zijn de scholen zonder maatregelen open. In Duitsland zitten kinderen met mondkapjes en veel testen op school. Er is een grote ruimte tussen scholen open en dicht. Je krijgt overigens nu weer zoveel lesuitval dat online misschien wel meer structuur biedt dan wel niet wel niet naar school.

0
Deel Koeper 12 november 2021 om 18:37

Scholen aanpakken betekent niet scholen sluiten, dat kan ook betekenen dat kinderen prioriteit moeten krijgen bij vaccineren. Prioriteit voor de zwakkeren of prioriteit voor de verspreiders? Het eerste hebben ze geprobeerd en lijkt niet heel efficiënt, want ze vallen er toch nog steeds tussenuit.

Daarnaast is ’t natuurlijk belachelijk dat ze na 2 jaar nog steeds geen betere en/of comfortabelere test hebben dan een lompe wattenstaaf in je hersenstam rammen.

0
Wheely 12 november 2021 om 20:21

Gewoon lekker blazen of roggelen in een potje. Als we het virus zo kunnen verspreiden moet het ook die manier te meten zijn toch?

Er is vast ook wel een manier om een niesreflex op te wekken.

0
Fast Freddy 12 november 2021 om 15:58

Leve de keuzevrijheid… De grote meerderheid is de dupe van een kleine minderheid. Ik heb er geen begrip meer voor. En geen respect. Met name voor de lui die inmiddels toch ook wel doorhebben dat ze tot een risicogroep behoren door overgewicht, leeftijd ect., maar zich nog steeds niet willen laten vaccineren. Maar goed, als je nog steeds denkt dat je voor het vaccin moet betalen of wacht op een uitnodigingsbrief, zijn bepaalde mensen toch fors minder intelligent dan ik aanneem.

0
reusjen 12 november 2021 om 16:26

We kunnen ook iedereen met overgewicht een verplichte maagverkleining geven, scheelt weer flink op de IC.

0
FondriestTF3 12 november 2021 om 18:51

Allemaal die discussies over wat er wel of niet had moeten gebeuren.

In de kern hebben we dit virus nu toch al een tijdje en lukt het de overheid (met OMT als adviseur) niet om tot bestendig beleid te komen.

Voor mensen en organisaties is het beter om wellicht te strenge maatregelen te hebben dan zwabberbeleid waarbij de voorspelbaarheid compleet zoek is.

0
Brabander 12 november 2021 om 19:38

Had nou net zo’n goesting in Rucphen. Samen met Essen de enige cross die comfortabel op de bierfiets te bereiken is :(

0
Arie den Blanken 12 november 2021 om 20:12

Ik heb dat zelfde maar dan met Merksplas. Dan maar zoals ik met 95% van de crossen doe: Thuis op een livestream of op TV kijken. Ik vind dat gezien de problemen in de ziekenhuizen geen enkel probleem.

0
lo squalo dello Stretto 12 november 2021 om 20:08

Op veel vlakken ben ik altijd jaloers op Nederland als Vlaming zijnde. Jullie lijken altijd 10 jaar voor te zijn op ons om nog maar van bv. de staat van de wegen of het openbaar vervoer te zwijgen. Maar met de corona-crisis zijn mijn ogen wel opengegaan; ik snap niet dat men sommige dingen zo moeilijk in Nederland kan regelen, zie bv. de Amstel die niet kon doorgaan of dat men zo moeilijk doet over veldritten.

0
Arie den Blanken 12 november 2021 om 20:16

Ons zo gewaardeerde poldermodel werkt in het bestrijden van zo’n crisis juist enorm tegen. Nu past geen overleg maar gewoon strenge maatregelen die dictatoriaal moeten worden nageleefd.

0
Franco Ballerini 12 november 2021 om 20:27

@Arie: eens. Er was geen touw aan vast te knopen aan de persconferentie van Mark en Hugo. Sekswerkers mogen dit, 250 stoelen dat etc, etc. Beter 4 of 5 generieke harde maatregelen.

0
Wheely 12 november 2021 om 20:27

Zo is het Arie, daadkracht en actie hebben we nodig nu.

0
Romāns Vainšteins 12 november 2021 om 20:33

Ik ben het eens met Aries opmerking maar nu niet meteen van mening dat dat dan helemaal omgegooid moet worden. Elke cultuur moet maar leven met haar (on)mogelijkheden en in ons geval betekent dat warrigheid, mazen in het net, eigen interpretatie en zien hoe je er omheen werkt. Alle neuzen 1 kant op kunnen we niet.

Kan iemand me trouwens uitleggen of mijn shitload aan gekochte concertkaartjes wel nog te verzilveren zijn, dat heeft de schijn van voorstelling toch?

Ik ben gevacineerd, Pfizer dubbel, last shot 20-8. Destijds laat, nu handig!

0
xistnc 12 november 2021 om 20:38

Amstel en veldritten zijn hier nu eenmaal op geen enkele manier hoofdzaak of een belangrijke bijzaak. Dus ook op geen enkele manier een graadmeter. Zandvoort daarentegen.

0
lo squalo dello Stretto 12 november 2021 om 21:38

Ik woon vlakbij de NL grens. Ik had het gevoel (en met de aangekondigde lockdown nu opnieuw) dat jullie over de grens het volledig kwijt zijn.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone