Ilan Van Wilder wil niet eeuwige knecht zijn: “Heb te veel talent voor die rol op deze leeftijd”

zondag 11 december 2022 om 13:27
Ilan Van Wilder wil niet eeuwige knecht zijn: “Heb te veel talent voor die rol op deze leeftijd”

Ilan Van Wilder, rechts - foto: Cor Vos

Ilan Van Wilder ziet zichzelf niet de rest van zijn carrière als meesterknecht van Remco Evenepoel. Dat heeft hij laten weten in een interview met Rouleur. De 22-jarige Van Wilder hielp Evenepoel tijdens diens Vuelta-zege en dat deed hij met verve. “Mensen denken nu dat ik dit de rest van mijn loopbaan ga doen. Maar ik zeg dat niet en de ploeg ook niet”, geeft hij aan.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Veel mensen zeiden het omdat ik mijn werk goed gedaan had”, aldus Van Wilder. “Maar waarschijnlijk gaat het niet gebeuren, want ik heb zelf te veel ambities. Ik denk dat ik nog veel progressie kan maken en, als ik het zo mag zeggen, heb ik te veel talent om nu al zo’n rol op mij te nemen op deze leeftijd.”

Van Wilder, die eind 2021 de overstap maakte van Team DSM naar Quick-Step, hoopt eerst zelf een klassement te mogen rijden in een grote ronde. “En dan gaan we zien hoe het gaat”, vervolgt hij. “Als ik het probeer en het blijkt niet mogelijk, dan kan ik als ik ouder ben altijd nog de switch maken naar een helpersrol. Daar zou ik dan heel blij van worden, maar ik wil eerst mijn eigen ambities testen.”

Grote stap
De succesvolle Vuelta van Evenepoel was voor Van Wilder ook een openbaring. “Het was de eerste keer dat ik volledig in dienst reed en dat ik aan een grote ronde kon beginnen zonder druk. Ik moest zoveel mogelijk helpen. Ik denk dat ik dat best goed heb gedaan, en het is een grote stap geweest in mijn carrière”, zegt Van Wilder. “Er waren een paar dagen bij dat je denkt dat je de enige bent die afziet, maar dan ziet het hele peloton af.”

De 22-jarige Van Wilder zag dat hij bergop ook stappen maakte. “Er was een zware rit waarin ik mijn kopwerk deed voor Remco. En toen ik achterom keek, had ik heel veel renners verwacht, maar toen waren er nog minder dan tien over. Toen dacht ik: ah, goed gewerkt”, aldus de jongeling van Quick-Step-Alpha Vinyl, die zelf onder meer vijfde werd in de Ronde van Burgos en als dertiende eindigde in de Ronde van Lombardije.

“Mijn prestaties in de Vuelta hebben mij niet verrast, want ik weet dat ik ook bepaalde talenten heb om een klassementsrenner te worden”, aldus Van Wilder. “Ik heb alleen nog wat meer tijd nodig om mijzelf te ontwikkelen, om ervaring op te doen, om een grote motor te ontwikkelen en om een betere renner te worden. Ik weet dat ik het kan, omdat ik weet waar mijn toekomst ligt.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

nickdt 11 december 2022 om 13:59

Dan is het beter als je weggaat bij Quickstep, want denk dat alles daar moet gaan wijken voor Evenepoel.

2
plattenband 11 december 2022 om 14:10

jahhh, en gaan rijden voor Ineos, Jumbo of UAE zekers

Daarrrrr zal ie dan zéker kopman zijn.

Nee, Rev kan ook niet alles rijden. Als ze er in slagen binnen dit en een paar jaar de klimkern goed te versterken, dan kan VW er ook van profiteren en 2de kopman worden in dat werk.
Eerst eens bewijzen in koersen van 1 week tot 10d dat ie het waard is.

3
11 na 11 13 december 2022 om 13:32

Hij heeft zijn ambities duidelijk gecommuniceerd toen hij bij QS tekende, en dat was geen probleem. De nieuwe sponsors hebben trouwens al gezegd dat ze niet enkel op Evenepoel willen inzetten.

0
Cornelius 14 december 2022 om 03:27

Er schijnt nog een plaatsje vrij te zijn bij Trek. Die kunnen nog wel een uitgesproken kopman voor de grote rondes gebruiken.

0
Mooie Sjors 11 december 2022 om 14:36

Afwachten. De stap richting zelf succes boeken in een grote ronde is enorm. Benieuwd hoeveel marge er nog op zit.

1
11 na 11 13 december 2022 om 13:39

Dat klopt. Afwachten. Maar de marge die er nog opzit is behoorlijk groot. Bij DSM heeft hij niet de ontwikkeling kunnen doormaken die hij nodig had door toedoen van covid lockdowns en een knieblessure in 2020, en door de boycot die het team hem oplegde in 2021. In 2022 had hij dan weer voldoende pech door valpartijen in Luik, Catalonië en Zwitserland, zelf covid op te lopen in de lente en daarna nog een ziekte in aanloop naar de Vuelta.

Ploegleider Tom Steels omschreef het als volgt: “Wat Van Wilder liet zien in Burgos en de Vuelta, is puur op talent, want zijn ontwikkeling werd steeds afgeremd.” Daaruit kan je afleiden dat de ploegleiding overtuigd is dat er best nog wat rek op zit.

2
peterwinnen 11 december 2022 om 16:04

Ja jong, maak dan eens logische keuzes vanaf nu in je loopbaan.

1
11 na 11 13 december 2022 om 13:47

Dat deed ie toch? Hij koos voor het beste belofte /ontwikkelings team (Lotto). Vervolgens koos hij voor een profteam dat op papier veel ruimte bood aan jonge renners om zich te ontwikkelen en kansen bood om ervaring op te doen op het hoogste niveau (Sunweb). Wat er zich daar achter de schermen afspeelde kon hij toen nog niet weten. En tenslotte koos hij voor een Belgisch team (hetgeen bij deze keuze heel belangrijk was na de cultuurclash bij DSM), waar hij een deel renners kende van bij de jeugd (Evenepoel, Van Tricht, Vansevenant) en er een rondeteam zou worden samengesteld rond Evenepoel waar hij ook zelf op termijn van zou kunnen gebruik maken.

0
JensVdB 11 december 2022 om 14:07

Hij was beter bij Lotto gebleven

0
Mr. Tornado 11 december 2022 om 14:37

*Team DSM
Hij mocht daar geen grote ronde rijden vorig jaar.

0
JohnDeere 11 december 2022 om 16:52

Voor DSM reed hij wel bij de jeugd van Lotto.

1
Cochise 11 december 2022 om 17:04

En zeker op dat moment was de opleidingsploeg van Lotto professioneler georganiseerd dan het profteam dus ik begrijp wel waarom DSM toen z’n ogen uitstak.

0
11 na 11 13 december 2022 om 13:31

Hij heeft welgeteld 1 jaar als belofte bij Lotto gereden. En als hij nu bij Lotto zat, kon hij wat punten gaan sprokkelen in wedstrijden waar hij te goed voor is.

Bij QS wordt een rondeploeg samengesteld met vers kapitaal. In de eerste plaats rond Evenepoel, maar van diezelfde helpers zal hij ook kunnen gebruik maken als hij de stap kan zetten tot klassementsrenner.

0
Panache 11 december 2022 om 15:05

Logisch dat iemand die derde werd in l’Avenir (2019) als 22-23 jarige ook eigen ambities in het oog houdt. Maar Eg en Ravasi scoorden ook podium en Hindley dan weer niet. Het is vanaf de kant lastig voorspelbaar hoeveel progressie er nog mogelijk is. Wat dat betreft een lastige situatie voor Ilan, want momenteel is hij een van de weinigen die Evenepoel kan bijstaan in een jacht naar een Girotitel en ‘eventjes’ de Vuelta er achteraan in vrije rol is niet evident op zo’n leeftijd.

0
Gebruikersnaam 11 december 2022 om 15:09

Is Arensman toch ook gelukt.

0
Samamba 11 december 2022 om 15:35

Eg en Ravasi deden dat wel als vierde jaars belofte. Van Wilder stond als eerstejaars op het podium en was eigenlijk een heel jaar ontzettend consistent. Een immens verschil dus. Om het even te schetsen, dit jaar was pas de eerste keer dat Avenir gewonnen werd door een eerstejaars. Dit gaat de komende jaren wel meer voorkomen waarschijnlijk omdat beloften rapper naar de profs gaan, maar toch.

1
Lalsacien 11 december 2022 om 15:49

@Samamba wonnen Mollema en Gaudu ook niet als eerstejaars?

0
Panache 11 december 2022 om 16:05

Wanneer ik iets dieper de toplijstjes van de Tour l'Avenir induik dan valt ook iets anders op (al blijft het lastig inschatten bij zo'n jonge renners).
Vanuit de 2021 l'Avenir editie hebben de toppers al mooie dingen laten zien (Johannessen, Carlos Rodriguez, Zana, Leemreize).
In het 2020 jaar werd deze beloftenkoers niet gereden.
Vanuit de 2018 editie (Pogacar, Arensman, Mader, Vlasov was toen de top-4).
Was 2019 misschien een wat zwakker l'Avenir jaar? Zie de top-10 (Foss, Aleotti, Van Wilder, Champoussin, Zimmermann, Vansevenant, Ries, Garcia, Cepeda, van den Berg). Het is zeker opvallend dat geen enkele van deze renners op PCS bij de beste 100 renners van 2022 hoort terwijl er toch drie seizoenen tussen hebben gezeten. En ja dat Van Wilder het voordeel van zijn leeftijd heeft (hij is bijvoorbeeld jonger dan Leemreize) moet niet vergeten en niet onderschat worden.

-1
JohnDeere 11 december 2022 om 16:57

Van Wilder heeft de laatste jaren ook veel blessureleed gehad dus zijn echt potentieel moet nog ontdekt worden. Daarnaast kan de Giro ploeg gevormd worden met Hirt, Masnada, Vervaeke, Cattaneo, Serry, Knox als klimmers. Dit is toch ook een meer dan degelijke ploeg.

2
11 na 11 13 december 2022 om 13:05

Ach Panache, net nu het beter leek te gaan, post je dit. Zoals anderen reeds opmerkten, werd Van Wilder slechts 2 maanden eerder net 19. Terwijl Eg al een half jaar 22 was op het moment hij 3de werd. Een zwakke lichting in 2019? Goh, misschien. Al wordt elke mogelijkheid om winnaar Foss (op 22 jaar) hier anders wel aangewend om hem een rondetalent te noemen, op basis van zijn Avenir overwinning tegen deze "zwakke lichting".

Natuurlijk werd Foss ook al 7de twee jaar eerder toen hij zelf 20 was, vóór Hindley, Storer, Madouas, Hirschi, Sivakov, Mäder, Dani Martinez… in het jaar dat Bernal won voor Lambrecht. Om te zwijgen over het feit dat die intussen ook wereldkampioen tijdrijden werd bij de profs. Maar Van Wilder zelf eindigde ook voor jongens als Valter en Jorgenson in 2019. En ja hoor, die startten ook met klassementsambities. Jorgenson stond lang in de top 5, maar kraakte op één van de laatste dagen.

Verder lijk je ook weer niet op de hoogte over wat er tijdens de wedstrijd gebeurde. Van Wilder had fietsproblemen in de rit waar Vansevenant en Tejada zouden sprinten voor de dagzege. Hij was initieel mee met deze renners waarbij Foss eerder reeds gelost werd. Maar fietsproblemen sloegen hem terug. Daar verliest hij dus meer dan 2 minuten. Op de voorlaatste dag rijdt hij door een stuurfout van zichzelf tegen het achterwiel van een andere renner waardoor hij de kant in sukkelt. Hij forceert zich en rijdt zo snel mogelijk het gat dicht, en op het moment waarop hij opnieuw komt aansluiten bij de groep Foss, wordt er gedemarreerd. Hij verliest daar bijna een minuut op Foss. Zonder deze twee voorvallen, zou hij dus wel eens heel dicht bij de eindoverwinning kunnen geweest zijn. Hij eindigde op 2m34 van Foss in het klassement.

Leemreize die op 21 jarige leeftijd 4de wordt in Avenir, noem je dan weer een topper. Nu weten we met zekerheid dat je ons in het ootje wil nemen. Wat heeft deze "topper" dan al laten zien? Dat hij vaak in een ontsnapping zat in de Giro, waar hij enkele keren tegen "zwakke lichting" Vansevenant uitkwam? Dat Champoussin al een bergrit WON in de Vuelta ben je blijkbaar al vergeten, want die noem je geen "topper" terwijl die ook achter Van Wilder eindigde. Vreemd hoe het menselijk brein kan werken en ten prooi valt aan cognitieve dissonantie.

Misschien moet je eens aan Arensman vragen hoe hoog hij Van Wilder inschat. Je kan ook kijken naar zijn 5de plaats in Burgos, in een seizoen waar hij veel te vaak van de fiets moest blijven na 2 zware valpartijen, covid en maagproblemen. Hij eindigde daar op seconden van het podium, en bleef namen voor als Hindley, Buitrago, Kelderman, Sosa, Hart, Buchmann, Carthy…

Om het samen te vatten, er is geen reden om te twijfelen aan de capaciteiten van een renner die je nogmaals niet goed lijkt te kennen op basis van incomplete informatie en los van alle context (afgeremd door DSM, pech bij QuickStep, etc).

2
11 na 11 13 december 2022 om 13:14

@Lalsacien, neen. Gaudu zat in zijn 2de jaar maar moest 2 maanden later nog 20 worden. Mollema was reeds 20 toen hij won en moest dat jaar zelfs nog 21 worden.

2
meqadon 11 december 2022 om 15:10

De vuelta. Perfect om te tonen dat je het zelf kan waarmaken als kopman in een grote ronde

0
Cochise 11 december 2022 om 16:18

Volstrekt logisch. Hij is geen Vervaeke of Hirt. Vrees wel dat hij dit jaar nog in het gelid zal moeten in de Giro om daarmee de nodige goodwill te kopen om het seizoen nadien voor zichzelf te mogen rijden in Giro/Vuelta als Patje heeft kunnen investeren in alternatieve klimknechten. Vuelta dit seizoen is ook een mogelijkheid maar als ik van hem was zou ik me er niet aan verbranden als hij een zware giro zou hebben gereden. Als het dan toch niks wordt heb je weinig te eisen aan de onderhandelingstafel.

0
Gibo 12 december 2022 om 11:43

Ik veronderstel dat hij dit jaar in de Giro zal moeten knechten maar in andere wedstrijden wel voor eigen rekening mag rijden (bijvoorbeeld de vuelta).

0
Marcel de Gendt 11 december 2022 om 17:09

Dit is exact waarom je geen ploeg moet bouwen om Remco met dit soort jonge gasten. Die willen hun eigen mogelijkheden nog ontdekken, en terecht. Daarom heb je als knecht meer aan types als Vervaeke, die het geprobeerd hebben maar zelf het besef krijgen dat ze beter af zijn in een andere rol.

Daarom werkt het niet met types als Almeida, Vansevenant of Van Wilder. Ook al rijden die misschien beter bergop dan bijvoorbeeld Vervaeke of Serry.

Wat mij wel zal benieuwen is in hoeverre hij dit jaar toch nog in het gareeltje van Evenepoel moet lopen… en wat dat met hem gaat doen.

-2
11 na 11 13 december 2022 om 13:24

Nog voor het contract getekend werd heeft die heel duidelijk tegen Lefevere gezegd dat hij zelf ook ambities had als klassementsrenner. Hij wist uiteraard dat hij dat op dat eigenste moment in zijn ontwikkeling nog niet ver genoeg zat om al meteen als kopman te starten. Maar de ploeg wist dit en heeft hier ook geen probleem van gemaakt. Meer nog, de nieuwe sponsors hebben al laten weten dat ze bij het uitbouwen van een rondeploeg, niet enkel op Evenepoel willen blijven gokken.

0
Marcel de Gendt 13 december 2022 om 13:37

Maar ik kan me niet voorstellen dat Lefevere in zijn contracten opneemt dat een renner ergens mag starten of contractueel voor eigen kans mag rijden. Dat zal de renner in kwestie moeten afdwingen, anders gaat hij ook “gewoon” in de trein van Evenepoel (en anders naar huis met de camion).

En dat is dus exact waarom dit soort jonge jongens gewoon niet structureel moeten knechten voor een andere jonge jongen, want dan worden ze snel ontevreden.

Persoonlijk verwacht ik dat Van Wilder ook dit jaar gewoon zal moeten knechten. En vaak met Evenepoel in het programma zal zitten.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone