Ilan Van Wilder: “Team DSM en ik zijn niet voor elkaar gemaakt”

Ilan Van Wilder: “Team DSM en ik zijn niet voor elkaar gemaakt”

foto: Wout Beel

dinsdag 11 januari 2022 om 11:03
Interview

Na een paar maanden van stilzwijgen kon Ilan Van Wilder gisteren – tijdens de teampresentatie van Quick-Step-Alpha Vinyl – toch een woordje uitleg geven over de breuk met Team DSM. Al was van natrappen geen sprake. “Het is geen schande om te zeggen dat we niet voor elkaar gemaakt zijn”, vertelde hij.

“Alle respect voor de filosofie en de werkwijze van Team DSM. Ik wil die niet afbreken. Elke ploeg heeft zijn visie. Maar voor mij werkte het niet”, beantwoordde Van Wilder de vraag waarom het bij het Duits-Nederlandse team is fout gelopen. “We zijn er vorig jaar achter gekomen dat onze visies te vaak botsten.”

Dat hij bij Lefevere opnieuw de perfecte mix tussen hard werken en plezier maken heeft teruggevonden, voegde hij er nog aan toe. “Ik ben hier gelukkig. Deze ploeg vindt de ideale balans tussen striktheid en een keer kunnen lachen. We doen er hier alles aan om professioneel te werken. Maar er mag ook eens gespeeld en gelachen worden, een mop worden getapt.”

Ruimte voor eigen ontwikkeling
Van Wilder geeft toe dat hij dat hele Wolfpack-gedoe vroeger maar niets vond. “Opgeblazen, vond ik het (lacht, red). Maar intussen, na twee stages, weet ik beter. Dit is een superhechte groep en ik voelde me meteen opgenomen. Ik ben trouwens, net als de andere nieuwkomers, ook gedoopt. Nee, ik ga geen details onthullen, maar het was plezant en er zijn geen grenzen overschreden.”

Bij Quick-Step-Alpha Vinyl wil Van Wilder zich ten dienste stellen van de ploeg, maar er is ook ruimte voor zijn eigen ontwikkeling, waaronder het tijdrijden. “Mijn persoonlijke focus ligt op het rondewerk. Jammer genoeg heb ik in 2021 geen grote ronde kunnen rijden. Dat had een belangrijke stap in mijn ontwikkeling moeten zijn. Dit jaar staat dat wel op de planning, maar er is nog niet beslist welke.” Zijn seizoen beginnen doet hij in de Tour de La Provence, gevolgd door de UAE Tour. Daarna gaat hij op hoogtestage op Tenerife.

Dit artikel delen:

21 Reacties

SoloSlim 11 januari 2022 om 11:13

Nog niet geweten welke grote ronde.. ?
Terwijl Lefevre gisteren zei dat het waarschijnlijk de Giro zal worden.. raar.

0
bellevue 11 januari 2022 om 11:56

waarschijnlijk = nog niet zeker (geweten)

heeft ook minder kunnen trainen door knieprobleem

0
FrankyVercauteren 11 januari 2022 om 11:23

Troost je, er zijn veel renners niet gemaakt voor Team DSM.

0
Verweggistan 11 januari 2022 om 11:25

Van de ene naar de andere sekte zo te lezen ;)

0
Michelangelo 11 januari 2022 om 12:03

Was ook mijn gedachte!

In wedstrijdverband nog geen meter gereden voor de ploeg, en nu al meehuilen met de wolven. ik vraag me af welk clubje enger is, dat van DSM of van die wolven.

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 12:14

Misschien zijn ze allebei niet ‘eng’ maar gewoon teams met een bepaalde visie waar bepaalde coureurs goed bij passen? Wellicht hebben ze dat in het verleden met prima resultaten ook bewezen? Is het mogelijk dat een en ander vooral eng is voor mensen die er dwangmatig een stempel op drukken willen?

Persoonlijk vind ik QS’ visie (borst vooruit, lekker opportunistisch) toffer dan die van gedetailleerde goeroe Spekenbrink maar dat is nog geen reden om daar het onsmakelijke en anno 22 veel te snel gegeven label ‘eng’ op te plakken. Is dat iets van wielervolgers specifiek, dat dingen heel snel eng zijn?

0
Alfons Haavers 11 januari 2022 om 12:26

Nare obsessies kunnen ook eng zijn.

0
Michelangelo 11 januari 2022 om 12:28

Bij quickstep heb ik toch ook heel vaak het gevoel dat het gaat om het zorgvuldig opgebouwde imago van ’the pack’. En dat het ook gewoon een marketingdingetje is om dit imago hoog te houden. Want er zijn talloze andere ploegen die net zo goed aan elkaar hangen, die ook bezig zijn met interne teamspirit etc. Die kennen allemaal het belang van goede onderlinge banden, plezier en samenwerking, dat is geen hogere wiskunde. Maar dat zijn ploegen die geen wolvenharen of logo op hun fietsbroek zetten, maar het vooral een intern dingetje laten zijn.

En niemand hoeft me te overtuigen dat de aanpak van DSM een stuk strakker is dan bij DQS. Maar ook bij DQS is inmiddels wel duidelijk dat als je niet past of mee gaat in de aanpak, dat je dan ook gewoon met een camion en met pek en veren wordt afgevoerd. Zeker als je de grote grijze opperwolf boos maakt.

Ach, zo heeft ieder huisje (protestants of katholiek) zijn kruisje…

0
bellevue 11 januari 2022 om 13:14

Michelangelo
Andere ploegen hebben ook zo'n naam los van de sponsor.
Onder meer BORA met "Band of Brothers"
Alle ploegen zijn gebaat bij een identiteit buiten hun sponsor om.

INEOS GRENADIERS…

Het kadert allemaal binnen initiatieven om de sport meer zelf onderhoudend te maken.

Maarja, jij moet dat negatief belichten, niet bij alle ploegen maar precies bij de ploeg die je zo haat, Quickstep. Man man man, zuurpruim.

0
Panache 11 januari 2022 om 14:51

Wat heeft Ineos Grenadiers te maken met een geuzennaam als Wolfpack? Grenadier is een offroad terreinwagen (ontwikkeld samenwerking met Ineos) en dus gewoon sponsor van het team…

0
thorsen 11 januari 2022 om 16:50

De musketiers zou beter passen. Een voor allen, allen voor een. Dat is in ieder geval wel vaak hun koersinstelling.

0
5211 11 januari 2022 om 18:53

Goede nuchtere analyse van RV.

@ Bellevue heeft hier zeker een punt. Zo heeft ook bike exhange een bepaalde gekende teamspirit.
En ook al is de Grenadier een mer, een auto, bij introductie van de naam verwees INEOS ook naar de andere betekenissen die het heeft met o.a. durf etc. Een grenadier is overigens een specialist in het granaten werpen.

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 19:00

Als dat zo is hebben ze met Carapaz en Bernal de vaandeldragers in huis. Thomas en Hart zou je eerder kunnen casten als spitfire piloten in een wo II film

0
Blackcanyon 11 januari 2022 om 20:42

Bij Spekenbrink wordt er natuurlijk niet gedoopt. Hooguit voor t zingen de kerk uit. Bij de wolfpack wel, maar gedoopt is wat anders dan gedoped.

0
Peetvader 11 januari 2022 om 11:26

Mooi dat hij niet achterna trapt naar DSM.

0
Murcia 11 januari 2022 om 11:50

Netjes gebleven in zijn interview en zo hoort het ook. De periode bij DSM ligt achter hem en hij moet nu laten zien dat er uitkomt wat er volgens mij in zit. Giro zou een goede start zijn om te ontdekken wat er mogelijk is als ronderenner. Liet aardige uitschieter zien in Romandië vorig jaar maar drie weken is andere koek.

0
Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 11:56

Hij heeft er natuurlijk geen zak aan om nog eens de 589 protocollen binnen DSM één voor één de grond in te trappen en had daarnaast ook van tevoren zelf vertrouwen in deze visie. Anders ga je bij voorbaat al niet naar dit gezelschap waar een zekere mormonenflow rondwaart. Was gewoon een dikke mismatch en nu bij QS deel 2, prima.

0
Groetjesaandevoetjes 11 januari 2022 om 12:32

Fijn dat hij niet alle schuld bij DSM neerlegt. Dit artikel uit begin 2020 schoot me ook nog te binnen toen Ilan van Lotto U 23 naar Sunweb ging inclusief enige zelf reflectie van Ilan: https://www.cyclingnews.com/features/introducing-sunweb-neo-pro-ilan-van-wilder/

0
Panache 11 januari 2022 om 13:08

Dopen ze de renners bij Quickstep in een ketel toverdrank? Nee, serieus, ik verwacht vrij rap een overwinning van Van Wilder in een kleine voorjaarswedstrijd als Tour de la Provence. Dat is hoe dit team functioneert en motiveert. Het levert ze heel veel overwinningen en strijdlust op, maar een wat minder goed doordachte ontwikkeling in het drieweekse rondewerk (waar deze renner wel ooit zou willen schitteren).

0
thorsen 11 januari 2022 om 16:51

Wat hebben we geleerd van dit artikel? Dat je bij DSM geen moppen mag tappen. Interessant.

0
Pogacar_GOAT 11 januari 2022 om 19:28

Wat ik heb geleerd is dat je DSM of DQS niet eng mag vinden maar dat je wel mag zeggen dat ze bij DSM 589 protocollen hebben of dat er een mormonenflow rond waart. Eea volgens Romans Vainstains.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone