Ilan Van Wilder: “Ik juichte niet te vroeg, ik juichte op de streep”
foto: Cor Vos
donderdag 16 februari 2023 om 17:51

Ilan Van Wilder: “Ik juichte niet te vroeg, ik juichte op de streep”

Ilan Van Wilder greep op de tweede dag van de Volta ao Algarve net naast de zege. De renner van Soudal Quick-Step stak op bij het passeren van de streep op de Alto da Fóia zijn hand in de lucht, maar Magnus Cort stak hem nog net voorbij. “Ik dacht dat ik won”, zei Van Wilder tegen Cycling Pro Net.

“Ik juichte niet te vroeg, ik juichte op de streep, maar hij wint met een banddikte van me. Het is jammer, maar wat doe je eraan?”, vervolgde hij gelaten. Hoewel hij de zege misliep, perste Van Wilder er wel een sterke sprint uit. “Ik weet dat ik behoorlijk goed ben op zulke aankomsten. Ik wilde er niet een sprint van slechts honderd meter van maken, dus ik ging van vrij ver.”

In de eerste etappe van de Volta ao Algarve eindigde Fabio Jakobsen als vierde, nu was Van Wilder dichtbij een overwinning voor Soudal Quick-Step. “We blijven jagen op de zege”, aldus Van Wilder, die aangeeft dat zijn prestatie van vandaag hem vertrouwen heeft gegeven voor wat dit seizoen nog komt.

 
22 Reacties
Sorteer op:
16 februari 2023
Als je juicht maar niet wint juich je per definitie te vroeg
16 februari 2023
Van een jump heeft hij nog nooit gehoord schijnbaar?
16 februari 2023
Zelfkritiek en in de spiegel kijken is niet echt Ilan's sterkste punt heh?
  16 februari 2023
  Ik vind het net proper dat hij niet doet alsof hij zou gewonnen hebben als hij z'n handen niét in de lucht had gestoken maar eerlijk toegeeft dat Cort het dan ook zou gehaald hebben. Ja hij zou kunnen zeggen dat hij beter langs de binnenbocht was gebleven, maar dat zal hij zelf ook wel beseffen... Gewoon erg knap dat hij hier tweede wordt na een absolute specialist als Cort en andere explosieve types als Costa en Madouas afhoudt en andere specialisten als Higuita en Martinez er zelfs niet aan te pas komen.
16 februari 2023
Voor wie geïnteresseerd is in iets van de biologie en niet cort door de bocht alle pr-praatjes aanneemt. Van Wilder doet vooral zichzelf te kort (incl. zijn ploeg/sponsor), voor de rest hoeft hij zich tegenover niemand te verantwoorden. Hij weet zelf ook wel dat dit een ongelofelijke stommiteit is. Immers is het een fotofinish en staat Van Wilder met zijn arm in de lucht op het moment dat zijn voorband de streep raakt op camera. Een menselijk lichaam heeft tijd nodig om een beweging voor te bereiden, in gang te zetten en uit te voeren. De 'keuze' om te juichen, of dat nu gedetermineerd is of bewust, heeft als consequentie dat een bijna 100% inspanning afzwakt en het lichaam brengt focus en energie richting de juichbeweging. Dit moment koste tijd qua performance én aerodynamica. Ik ben er van overtuigd dat Van Wilder de zege verspeelt. Nu kan je zeggen: die overwinning komt wel, maar Cort had hem op 5 meter gereden was hij niet ingesloten en van het legioen Van Aert, Pogacar, Alaphilippe, Pedersen, Matthews, Ulissi, Gaudu, Hirschi of Guerreiro zullen er ook steeds enkelen aanwezig zijn waardoor het alleen maar moeilijker wordt. Misschien blijkt dit eind 2023 wel de enige kans te zijn geweest op een rit. Lefevere zal hem zeggen dat hij met de tijdrit van zijn leven deze fout kan wegspoelen zondag.
  16 februari 2023
  Mooi verwoord maar toch blijf ik wel degelijk op het standpunt ‘die zege komt er wel’ staan. Van Wilder heeft duidelijk ijver om ergens te gaan winnen en genoeg talent ervoor. Lijkt me voor hem ook een gezondere mindset dan jouw relaas heel serieus nemen.
  16 februari 2023
  Dat hele korte gevoel van juichend over de streep komen nemen ze hem in iedergeval nooit meer af. Smaakt ook vast naar meer..
  16 februari 2023
  het is de algarve maar
  17 februari 2023
  Wat je probeert te vertellen, klopt. Maar ook niet. Je punt dat je elke kans moet proberen grijpen, want dat je niet weet of en wanneer er nog eens een kans gaat komen, klopt als een bus. Een carrière is kort, een ongeluk is snel gebeurd. Neem Van Wilder zelf als voorbeeld: dit is intussen zijn 4de prof seizoen, door lockdowns, knieproblemen, covid, DSM, valpartijen... vallen zijn eerste 3 jaar te herleiden tot zijn tijdrit in de Dauphiné, zijn tijdrit in Romandie, en zijn 5de plaats in Burgos. Dit seizoen had ie al 3 keer kunnen gewonnen hebben. In Mallorca twijfelt hij en laat hij Goossens rijden, waarna hij 3de wordt (zonder ingesloten te worden wordt hij 2de). Als hij mee gaat met Goossens, is hij sneller op dat muurtje aan de meet. Zondag was hij duidelijk de sterkste in koers, maar in plaats van aan te vallen op de laatste klim op 6km van de meet, houdt hij alles samen voor zijn ploegmaat. En vandaag opnieuw. Anderzijds, is Van Wilder een bovengemiddeld talent. Ondanks onder het juk van Evenepoel zijn 2de juniorenjaar te moeten afronden, slaagt hij erin meer punten te pakken dan de meeste andere renners in andere jaren, zoals Leknessund, Pidcock, Hirschi, Lambrecht, Grégoire, Uijtdebroeks, Kämna... en die jongens moesten niet afrekenen met Evenepoel.Hij pakte als eerstejaars U23 de koninginnenrit in de Course de la Paix en stond meteen op het podium van Avenir. Op 20 jarige leeftijd eindigt hij in de tijdrit van Romandie voor zowel Dennis als de op dat ogenblik onaantastbaar gewaande Ganna. Om maar te tonen, ja, die overwinning komt er wel voor Van Wilder. Maar ik ben het er wel mee eens dat hij zijn kansen moet beginnen grijpen. Niet omdat dit de grote prijzen zijn, maar omdat hij die eerste overwinning intussen dik verdiend heeft en nodig heeft om op verder te bouwen. Dan is de druk eraf, wordt hij mentaal sterker, zelfzekerder, kan hij een volgende keer al eens meer gokken. Om op hoog niveau te kunnen winnen, moet je op laag niveau leren winnen. Dus hij heeft daar nood aan, ook al lijkt hij het soms niet helemaal te beseffen. Maar dat die overwinning ooit komt, daar kan geen twijfel over bestaan. Wie weet zondag al, niet in de tijdrit, maar het klassement. Het zou gewoon kunnen. Hij pakte nu al belangrijke seconden.
16 februari 2023
In een sprint moet je dus pas ná de streep juichen, Ilan... Wel heel sterk gereden. Hij zag er de hele tijd al goed uit op de klim, maar ik had niet gedacht dat hij mannen als Costa, Pidcock en Higuita erop zou kunnen leggen. Even het lesje oppikken en dan met vertrouwen naar de volgende kansen.
16 februari 2023
even de video teruggekeken, hij begint te juichen voor de streep.
16 februari 2023
Voortaan juichen na de streep.
17 februari 2023
Grappig dat dit vooral gaat over zijn juichen. Hij rijdt heel sterk en verliest hier niet door zijn juichen, maar omdat hij niet de kortste weg naar de streep neemt en de deur op links (binnenbocht) wagenwijd openzet. Ik ben benieuwd waarom hij zo sprintte. Deed mij enigszins denken aan Abduzhaparov :-)
  17 februari 2023
  Omdat hij Costa op rechts wou opvangen.
16 februari 2023
Gaat hij 50 meter later aan haalt hij het. Jammer.
17 februari 2023
Wilder juichte niet te vroeg maar Cort juichte te laat.
17 februari 2023
De sponsor (Soudal) is blij, niemand die het truitje van Cort gezien heeft.
17 februari 2023
Een leermoment niemand interesseert wie er won. Zal hij niet meer meemaken.
16 februari 2023
Elke renner kan dit overkomen, oogappeltjes net zo eenvoudig als haatobjecten.

Reacties zijn gesloten.