IJzersterke Mathieu van der Poel voor tweede keer Nederlands kampioen

zondag 23 augustus 2020 om 17:30
IJzersterke Mathieu van der Poel voor tweede keer Nederlands kampioen

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan het Nederlands kampioenschap op de weg gewonnen. De 25-jarige kopman van Alpecin-Fenix was de grote favoriet en maakte de verwachtingen op de VAM-berg in Drenthe meer dan waar. Van der Poel maakte er een afvalkoers van en reed op 43 kilometer van de meet op indrukwekkende wijze weg bij de concurrentie, die hem pas na de finish terug zag.

Het spel al vroeg op de wagen
De barre weersomstandigheden in Drenthe hadden al voor het NK begon zijn weerslag op de koers: het aantal te rijden rondes werd teruggebracht van 27 naar 25. De voorspelde regen kwam ook en zorgde al vroeg voor een afvalkoers. Een eerste uitvalspoging van tien renners, waaronder Mathieu van der Poel, David van der Poel, Pascal Eenkhoorn, Danny van Poppel en Julius van den Berg kreeg geen ruime.

Bert-Jan Lindeman, Pascal Eenkhoorn, Lennard Hofstede (allen Jumbo-Visma), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Stef Krul (Metec-TKH) en Alex Molenaar (Burgos-BH) sloegen vervolgens wel een gat. Jumbo-Visma was attent en had liefst drie man mee. De voorsprong op het peloton groeide na negen rondes richting de anderhalve minuut, wat voor Martijn Budding, Jesper Asselman, Sven Burger, Koen Bouwman en Nils Eekhoff het teken was om in de achtervolging te gaan.

De vroege kopgroep op de VAM-berg – foto: Cor Vos

Van der Poel opent al vroeg de debatten, Jumbo-Visma reageert
Daarachter brak de koers al vroeg open. Wat heet, Mathieu van der Poel kwam een ronde later op slechts veertien seconden van de kopgroep over de top van de VAM-berg. Als een harmonica schoof alles weer in elkaar na 12 van de 25 rondes. ‘Alles’ is dan weer relatief, omdat nog maar vijftig renners in koers waren op dat moment.

De aanvallen die volgden na de algemene hergroepering werden gecontroleerd door Riesebeek, in dienst van Van der Poel, en Jumbo-Visma. Nils Eekhoff wist vervolgens wel een gat te slaan. De eenling van Team Sunweb reed twintig seconden weg bij het peloton, maar dat liet Mathieu van der Poel zich niet gebeuren. Hij dichtte zelf het gat met Pascal Eenkhoorn, Ramon Sinkeldam, Koen de Kort, Jos van Emden en Corné van Kessel in zijn wiel.

Daarachter viel een gat, dat door Arvid de Kleijn, Pascal Eenkhoorn, Bert-Jan Lindeman en Oscar Riesebeek gedicht werd. Het tempo werd vooral door Alpecin-Fenix hoog gehouden, maar toch kon een achtervolgende groep met onder meer Jan-Willem van Schip, Koen Bouwman en Taco van der Hoorn dichterbij komen. Van der Poel liet dat niet gebeuren: op de tweede korte klim schoot hij weg, maar hij kreeg een sterke Eenkhoorn in zijn wiel.

Mathieu van der Poel op weg naar zijn tweede Nederlandse titel – foto: Cor Vos

Beslissende demarrage op 43 kilometer van de meet
Eenkhoorn draaide niet mee met de topfavoriet en dus kon de groep weer terugkeren. Jumbo-Visma probeerde zo het overtal uit te spelen en vooral Van der Poel niet te laten winnen. De kopman van Alpecin-Fenix zag dat anders en trok op 43 kilometer van het einde opnieuw ten aanval, dit keer op de kasseienklim naar de finish. Vol risico reed hij Eenkhoorn en Van Kessel, die even twijfelden, op achterstand.

Van der Poel reed binnen een ronde meer bijna een minuut weg. Daarachter nam de frustratie toe, vooral bij Jumbo-Visma, dat nu de kop moest nemen maar geen meter dichterbij kwam. Een tegenaanval van Eekhoff en Eenkhoorn had ook geen effect: Van der Poel reed alleen maar verder weg en voltooide na 182,5 kilometer zijn triomftocht.

De strijd om het zilver werd drie rondes voor het einde beslecht in het voordeel van neoprof Nils Eekhoff, die zich ontdeed van een moegestreden Pascal Eenkhoorn. Voor Jumbo-Visma was de bronzen medaille weggelegd: Eenkhoorn, Jos van Emden en Timo Roosen reden in de slotfase op drie minuten van Van der Poel.

De strijd om het zilver, gewonnen door Nils Eekhoff – foto: Cor Vos

Het is voor de tweede keer dat Mathieu van der Poel de Nederlandse wegtitel wint. Twee jaar geleden wist hij het NK in ‘zijn’ Hoogerheide te winnen, waarna hij in het rood-wit-blauw onder meer de Amstel Gold Race wist te winnen. Vorig jaar nam Fabio Jakobsen, die vanwege bekende omstandigheden zijn titel niet kon verdedigen in Drenthe, de driekleur over, maar nu is de trui terug om de schouders van Van der Poel.

Dit artikel delen:

112 Reacties

Robert Rodenburg 23 augustus 2020 om 17:54

Een beetje eng gereden van jumbo hebben alleen maar naar van de poel gekeken

YogiBear 23 augustus 2020 om 18:00

Ik denk dat ze heel graag een betere tactiek vooraf hadden gehoord.

Kelder is de Man 23 augustus 2020 om 18:03

Meh.. Sergio Herman is meer Belg dan Mathieu en die is in doen en laten een echte Nederlander.

Frank V 23 augustus 2020 om 18:05

Ik vind in hun doen en laten Van der Poel meer Belg dan Van Aert en Van Aert meer Nederlander dan Van der Poel. Beide zijn geboren en opgegroeid op de vruchtbare Belgische grond. Een kruising tussen een nuchtere Nederlander en een bourgondische Française is ook altijd een Belg. Als Mathieu door een Nederlander geïnterviewd wordt gaat hij plots met "nou" spreken. Die aanpassing aan de ander, dat is ook iets typisch Belgisch.

Geintje he. Ik gun jullie MVDP wel.

Pietspeed 23 augustus 2020 om 18:12

Merckx is Nederlander ;-)

Tripodboom 23 augustus 2020 om 18:13

Om de wereldtop te verslaan moet er nog een paar procentjes bij. Nu verslaat hij TJV – B ploeg en Nils Eekhoff, die een goede klassieker toekomst tegemoet kan gaan. Dus Mathieu nog even terug naar huis fietsen voor die paar procent.

xistnc 23 augustus 2020 om 18:19

Eens. Of C. Maar ik vrees dat de WF-meute zoveel relativering niet trekt.

Panache 23 augustus 2020 om 18:26

Hoe meet je dat? Indien Ajax met 6-0 van Fortuna wint dan is dan onvoldoende voor de wedstrijd tegen Gladbach, maar 8-0 was wel genoeg geweest, zoiets….?

Merlinappa 23 augustus 2020 om 18:29

Wat zou de A-ploeg bij een NK geweest zijn dan?

xistnc 23 augustus 2020 om 18:35

In ieder geval 2x zo groot.

Franco Ballerini 23 augustus 2020 om 18:40

Maar jij bent natuurlijk superieur over die meute, en vindt dat de C (of zullen we er gelijk maar een D van maken) TJV selectie het “voor hun doen” briljant hebben aangepakt en er het maximale uit hebben gehaald. Ik vond het als (iemand die TJV een warm hart toedraagt) pijnlijk, triest, en ook wel lachwekkend om te zien hoe deze ploeg het heeft aangepakt.

kleomantre 23 augustus 2020 om 19:58

Als je als relatief zwaargewicht 10de wordt in het zware Lombardije is ben je al dikke subtop en hoeven er niet heel veel procenten bij.
Dit kan wel eens een toprit zijn geweest waarbij net die stap straks naar meedoen om de winst is gemaakt met de wereldtop.

Panache 23 augustus 2020 om 18:14

Net als Max is Mathieu door zijn Nederlandse vader opgevoed en internationaal wegwijs gemaakt. De plek waar je huisje staat speelt niet echt een rol.

xistnc 23 augustus 2020 om 18:20

Dit NK had toch niet nog 2 ronden langer hoeven zijn?

Wheely 23 augustus 2020 om 18:21

Nee was prima zo.

Merlinappa 23 augustus 2020 om 18:30

Ik denk zelfs dat kortere koersen een spectaculairder koersverloop geven.

assen 23 augustus 2020 om 18:34

Genoten. :-)

TJV heeft geen goed team voor dit soort wedstrijden, a la Vlaamse klassiekers. Dus vreemd is het niet dat ze tekort komen, man tegen man.

YogiBear 23 augustus 2020 om 19:17

Als je de ploeg die hier deelnam bedoelt, helemaal correct. Als je TJV in het algemeen bedoelt (met Van Aert, Teunissen, Jansen, Wynants), hebben ze vorig jaar laten zien niet zo heel beroerd te zijn.

Pol 23 augustus 2020 om 18:40

Hoelang is het geleden dat Jumbo hier in Nederland een wedstrijd heeft gewonnen ???
Met 2 grote Nederlandse sponsors bakken ze er hier niet veel van. In de Amstel worden ze steen vast naar huis gereden. En daar rijd wel de sterkste ploeg.

Hollow Knight 23 augustus 2020 om 18:49

Mischien moet Nederland wat belangrijkere koersen organiseren dan?

Behalve de AGR hebben jullie niets. Ik denk dus niet dat JV hier slaap over verliest. Hun beste renners zijn buitenlanders, niet Nederlanders.

Panache 23 augustus 2020 om 19:00

Teunissen ZLM Tour (2.1) vorig jaar vlak voor de Tour. En in oktober Groenenwegen 49th Tacx Pro Classic / Ronde van Zeeland (1.1). Jaartje eerder ook de voor Nederland grote wedstrijd Veenendaal-Veenendaal Classic (1.1). Is dus wederom lichtelijk overdreven dat TJV binnen de landsgrenzen er niets van bakt.

Pol 23 augustus 2020 om 19:29

@Panache
Hoeveel Pro Tour ploegen reden er toen mee, In Drente worden ze altijd zoek gereden.

Panache 23 augustus 2020 om 19:41

Ik gaf antwoord op je vraag “Hoelang is het geleden dat Jumbo hier in Nederland een wedstrijd heeft gewonnen ???” Nu het antwoord je niet bevalt ga je hoepels opwerpen. Lijkt mij dat TVJ zich echt niet meer hoeft te bewijzen.

john 23 augustus 2020 om 18:53

KIjk als een Drent verslag moet geven ja dan komt hij klaar als hij over dit parcours moet praten ,nou dat gaat me toch te ver om dit criterium circuitje als WK waardig te noemen

Murcia 23 augustus 2020 om 18:57

Zijn de rugklachten van Herbert overigens spontaan genezen, want als hij nu in staat is om twee en een half uur commentaar te geven en zich als adviseur van het WK in Wijster op te werpen dan lijkt hij het Tourcommentaar ook wel weer aan te kunnen.

Kelder is de Man 23 augustus 2020 om 18:59

Klopt john.. was wel een beetje genant af en toe. Leuk dat er nu een heuvel is in Drenthe, zeg ik als geboren Drent, maar dat is ook het enige wat er te bieden is.

Murcia.. Commentaar vanaf een locatie in NL of afreizen naar Frankrijk zal vast meespelen.

Merlinappa 23 augustus 2020 om 19:03

@kelder
Nou ja, ik als inwoner van Arnhem vind het in Drenthe ook heel mooi fietsen buiten die afval hoop om hoor. Die keienstroken hebben echt iets magisch vind ik. Mis ik in mijn omgeving.

Kelder is de Man 23 augustus 2020 om 19:06

Merlinappa.. Leuk te horen. Daarentegen fiets ik graag in Gelderland.

Merlinappa 23 augustus 2020 om 19:19

Ik fiets ook graag in mijn omgeving hoor, maar Drenthe blijft me verrassen. Toevallig zaterdag nog een rondje rondom Norg gedaan, ook erg mooi gebied! En veel roadbike-proof gravel ;)

Vlinder 23 augustus 2020 om 19:38

@murcia,als je ernstige rugproblemen hebt dan is 5 uur of 2 uur zitten echt een heel groot verschil. Helemaal als het om een enkele dag of 3 weken gaat.

Romāns Vainšteins 24 augustus 2020 om 12:04

Voor de recreatieve racefietser is Drenthe een regelrechte parel. Vooral ook vanwege het relatieve gebrek aan grote groeikernen, alleen Assen is een nauwelijks te vermijden obstakel op ritten zoals bijvoorbeeld een Apeldoorn dezelfde vervelende aanzuigkracht lijkt te hebben. Bijkomend vervelend probleem is dat dit type steden zo opgebouwd is dat je er als in een paling net verstrikken kan.

Michelangelo 23 augustus 2020 om 19:36

Wat ging hij tekeer als een beest…

Misschien niet de sterkst bezette wedstrijd. Maar om bijna in je eentje een hele profploeg te slopen, dan is dat toch echt wel bijzonder. En hij ging zichtbaar tot het gaatje. Ik denk dat ook dat de bagatelliserende reacties hier niet terecht zijn.

Complimenten ook aan de organisatie. Het was een klein rondje, smalle wegen, etc. Maar qua veiligheid: prima in orde. Ik heb in ieder geval geen idiote valpartijen gezien. Hooguit af en toe wat renners in het gras.

Maar om hier een WK te organiseren…. hmmmmm

Baukema Tomoulin 23 augustus 2020 om 20:01

Jammer dat de meeste wielerfans door en door conservatief zijn en vinden dat 240 km vlak met 2 mini heuvels per 20 km op brede wegen wat een WK wielrennen zou moeten voorstellen. Sta eens open voor een WK wat wat meer op een verharde klimveldrit lijkt, of in ieder geval een andere aanpak dan bovenstaand oersaai concept. Ik heb me goed vermaakt vandaag, een paar aanpassingen ter veiligheid (zodat niet 30 ploegleiderswagens achter 20 mini groepjes aan hoeven) en we zijn klaar voor de Belgen, Fransen, Italianen, Colombianen, etc.

horsm 23 augustus 2020 om 21:25

Eenkhoorn was wel goed, vond ik.

Taurus 23 augustus 2020 om 21:29

“Het wordt een dagje zelfvertrouwen kweken voor Van der Poel. Die kan dit onmogelijk verliezen, lijkt me. Misschien kan Eekhoff nog wat weerwerk bieden.”

Goed gezien @tendam.

sooike 23 augustus 2020 om 23:36

Net terug uit het mooie Drenthe. Uitgenodigd op dat mooie parkoers, dat natuurlijk geen rondje voor een WK is. Veel te smalle wegen voor al die coureurs uit Togo, Brazilië, Venezuela, Mozambique en al die andere onervaren beginners. Valpartijen bij voorbaat verzekerd.
Wel een mooi weekeinde met drie leuke wedstrijden. Vanmiddag live gezien hoe het “strijdplan” van JV uitpakte: “iedereen mag voor eigen kansen rijden”. Van der Poel moest er na afloop bijna om lachen, als het tegelijkertijd niet zo laf was. Geen enkele poging om de overmacht uit te buiten, maar een voor een als makke schaapjes naar de slachtbank worden gebracht door Poeleke en Eekhof. Negen “C-categoriecoureurs” volgens enkelen hier. Dan heb je dus bij voorbaat je excuses al klaar. Opnieuw een vernedering voor JV, Rabo, Belkin etc. bij een nationaal kampioenschap. Alles went !

rahimns 24 augustus 2020 om 01:56

@Sooike je verleert het ook niet…. man man. Nee het was inderdaad niet de sterkste selectie van de ploeg op dat parcours. De kans dat ze zouden winnen daar tov Van der Poel was zeer klein. Niemand had een schijn van kans. Eenkhoorn heeft het dapper 2x geprobeerd om mee te springen met hem en verloor daar de kans op een mooie 2e plek. Daar kan ik alleen maar waardering voor hebben. De rest van de selectie was daar sowieso kansloos. Het zijn allemaal knechten uit de 2e lijn die waren bij voorbaat kansloos tegen een wereldtopper als Mathieu. Alleen al op de manier waarop hij het gat naar de kopgroep dicht reed. Waar was je toen de prijzen wel werden gepakt in de wedstrijden die er toe doen… toen hoorde ik je hier niet. Echt heel erg jammer dit weer.

Milan Clement 24 augustus 2020 om 06:45

@rahims
Als Eenkhoorn mee had gereden met vdp, had hij een keurige 2e plaats kunnen halen. Nu haakte hij aan en deed geen meter kopwerk. Leek niet op een poging samen te vluchten, maar op controleren. Voor wie is mijn volstrekt onduidelijk, want hij leek op dat moment de sterkte jv renner in koers.

Baukema Tomoulin 24 augustus 2020 om 10:19

Sooike, je zou ook eens op het positieve (vdpoel van wereldklasse, hij gaat er staan voor RvV en PR; of het wereldkampioen belofte worden van Eeckhof was niet gestolen, topper in wording; etc.) Kunnen focussen ivp altijd gal op 1 ploeg te spuwen. Ik weet niet wat die ploeg je ooit heeft aangedaan (geen profcontract gegeven omdat het budget opging aan het salaris van Gesink misschien?), maar ik zou in alle eerlijkheid eens met een psycholoog gaan praten. Er zit ergens een onverwerkt trauma bij je.

horsm 24 augustus 2020 om 10:46

@Milan, natuurlijk was Eenkhoorn dan tweede geworden. Maar dat was toch niet het doel??

Volgend jaar wint VdP op dit parkoers het NK trouwens weer, ook al stelt TJV zijn a-selectie op en pieken alle renners naar dit moment, en wordt de koerst met een Einstein-achtige slimheid gereden. Dit was gewoon een veldrit van 180 kilometer. Er loopt niemand rond op deze planeet die dat beter aan kan dan MvdP.

Pol 24 augustus 2020 om 19:12

@sooike
Voor mij heb je 100% gelijk. Ik heb Eenkhoorn alleen maar NEE zien knikken niet een niet twee keer maar wel vijf keer. Het zijn allemaal ProTour renners bij Jumbo maar ze reden rond als clubrenners. En dan hier die onzin Matje moet naar een ProTour ploeg wat moet hij daar gaan doen????

Taliesin 24 augustus 2020 om 10:55

Had die discussie gisteren ook, over dat bepaalde renners er niet bij zijn.
Maar wie had het MvP hier nou lastig kunnen maken? Dumoulin is niet een man van de explosiviteit, of eendagskoersen, ander type renner. Mollema is de enige die we konden bedenken die hier het moeilijk had kunnen maken.

Verder….Terpstra is niet fit en richting einde carriere anyway, zou op deze klimmetjes ook echt niet met MvP meekunnen. Poels is onzichtbaar. En dat was het dan wel aan potentieel. Gesink, Kruiswijk…nee.

bartp25 24 augustus 2020 om 11:05

Ik denk inderdaad dat er geen renner was geweest die 1 op 1 tegen van der poel had kunnen winnen. Maar met een groter team, had TJV het hem veel moeilijker kunnen maken. Het is natuurlijk een verschil als Dumoulin op het vlakke een versnelling plaatst tov een Bouwman.

DJ63 24 augustus 2020 om 11:54

Enorm genoten van het machtsvertoon van van der Poel. Lastig om te wegen hoe sterk dit nummer nu precies was. Hij was natuurlijk de enige toprenner. Aan de andere kant; hoeveel renners zouden dit kunnen, zelf bij dit deelnemersveld? Ik denk dat ze dun gezaaid zijn. Evenepoel, Allaphillipe en van Aert acht ik er zeker ook toe in staat maar verder?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair