IJzersterke Betancur zet Movistar aan kop in Hammer Series
Carlos Betancur was veruit de beste vandaag - foto: Sirotti (archief)
vrijdag 2 juni 2017 om 17:05

IJzersterke Betancur zet Movistar aan kop in Hammer Series

Movistar staat na de klimkoers aan de leiding van het klassement van de allereerste Hammer Series ooit. Een indrukwekkende Carlos Betancur reed op het 7 kilometer lange circuit rond de Vaalserberg de meeste punten bij elkaar voor zijn ploeg. Tom Dumoulin liet zijn benen ook spreken; Sunweb staat tweede na de eerste dag.

Chaotische start
Direct na de start trokken Quick-Step Floors en BMC het peloton op een lint. Bij de eerste sprint buitte BMC het overtal uit; de ploeg pakte de meeste punten. Door het hoge tempo was het veld al helemaal uit elkaar geslagen. Een groep van ruim 20 renners, met daarbij Tom Dumoulin, had zich losgereden van de rest.

Betancur, Hart en Dumoulin laten zich zien
Tim Wellens en Tao Geoghegan Hart waren vooraan de meest actieve renners. BMC, Movistar, Sunweb en Quick-Step hadden allemaal meerdere mannen mee, wat positief meewoog in het aantal punten dat gescoord werd op de streep. Bij de derde passage waren dubbele punten te verdienen. Op dat punt hadden Dumoulin, Campenaerts, Hart, Betancur en Filosi een voorsprong op de rest van de kopgroep. Een ijzersterke Betancur sloeg een grote slag door daar als eerste over de streep te komen, voor Hart en Dumoulin.

Kopgroep krijgt de ruimte
De kopgroep ging de dienst uitmaken in de rest van de koers, aangezien de rest van het peloton op ruim anderhalve minuut volgde. Door een uiterst goede Betancur en Hart stonden Movistar en Sky halverwege de koers bovenaan in de virtuele tussenstand. BMC (Küng), Orica-Scott (Durbridge), Sunweb (dat ook Kämna van voren had) en Quick-Step (Brambilla) scoorden ook de nodige punten.

Bij de tweede passage waar dubbele punten te winnen waren, was Hart het eerst, voor Betancur en Dumoulin. Een tegenvaller was een valpartij van de sterk ogende Hart in de afdaling van de Vaalserberg, die daardoor letterlijk wegviel van voren. De situatie bleef daarna ongewijzigd, de zes koplopers verdeelden de punten. Het was daarna wachten op de laatste beklimming, waar ook weer dubbele punten te verdienen waren.

Net na het ingaan van die laatste ronde, sloten Hart en Oliveira terug aan. Victor Campenaerts volgde dat voorbeeld en trok meteen ten aanval, om alsnog Lotto Soudal in te halen in de stand. In extremis reed Betancur het gat nog toe met Campenaerts, waarna de Colombiaan in de slotmeters zich de allerbeste toonde. Thuisrijder Dumoulin sloot uiteindelijk af als tweede.

Bonificaties
Wat weten we verder na vandaag? De eerste tien ploegen in het klassement krijgen ieder bonificatieseconden cadeau, die komen bovenop de standaard bepaalde tijdsverschillen in de afsluitende ploegenachtervolging. De nummer 1 krijgt vijftien seconden bonificaties, de nummer 2 twaalf. Daarna krijgen de ploegen respectievelijk 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 seconde(n) bonus.

De ploeg die morgen na de sprintkoers de meeste punten heeft, mag zondag als eerste van start gaan in die afsluitende achtervolging.

https://twitter.com/HammerSeries/status/870659139596242944

RIDE Magazine
73 Reacties
Sorteer op:
2 juni 2017 19:40
@Turtlehead: ken jij 2.1 koersen met een betere bezetting?
2 juni 2017 20:23
Ik vond dit heel leuk om naar te kijken.
2 juni 2017 20:34
Ik was ook aangenaam verrast. Mooie koers.
2 juni 2017 20:44
Absoluut vermakelijk! Zeker leuker om naar te kijken dan het gros van de sprintetappes waar we in juli weer mee opgezadeld worden.
2 juni 2017 20:50
Dumoulin wordt gewisseld door Sinkeldam morgen. Slimme tactische zet, ik vermoed dat Van Gaal er achter zit.
2 juni 2017 20:51
Op zo'n moment merk je hoe en waarom het wielrennen zo conservatief is: omdat het traditionele wielerpubliek dat is. Die zouden dan ook niet de maatstaf moeten zijn bij dit soort vernieuwingen.
2 juni 2017 20:55
Maar zoals in het volgtopic ook genoemd werd: misschien is het beter om de top 20 punten te geven in plaats van de top 10, zodat het peloton ook nog ergens voor rijdt.
2 juni 2017 20:57
Dit vond ik leuker dan een doorsnee criterium: beperkte tijdsduur (hoewel die koers van 1 uur in Nijmegen er ook mag zijn) en intensieve koers (Dumoulin had het er naar eigen zeggen moeilijk mee). Verdere pluspunten: eens een keer in teamverband en op en rond de Vaalserberg.
2 juni 2017 20:58
@xistnc
In mijn beleving is de respons hier overwegend positief, of heb je het over de mensen die bij de koers aanwezig zijn? Dat zijn natuurlijk wel de echte kenners...
2 juni 2017 20:59
Was echt een leuk stukje vermaak. Ik vond het wel mooi!
2 juni 2017 21:02
Tjemig wat een rommelig verslag. Dit is even wennen. Komt vast goed.
Sommigen denken dat dit een criterium is. Duidelijk niet, het is maar liefst 2.1 gecatagoriseerd.
2 juni 2017 21:03
is er ook een uitslag met de renners
2 juni 2017 21:05
Ik snap er voorlopig weinig van, maar het verslag is alvast reuze spannend! :-)
2 juni 2017 21:08
Ik naar Limburg, maar wat een saaie koers, wellicht op de livestream leuker zo te lezen.
Dat die kopgroep zo gemakkelijk ontstond was omdat de voorrijauto door de smalle straatjes de eerste renners zo'n 20 man keihard meenam in de slipstream waardoor de rest het nakijken had. Waardeloos en niet voor herhaling vatbaar zullen we maar zeggen Na 2 rondjes was het verschil al 1.5 minuut voorsprong. Zodoende was de strijd gestreden en voor mij de lol eraf.
2 juni 2017 21:20
Begrijp niet dat Tom risico wil lopen morgen om mee te doen aan 8 a 10 sprintvoorbereidingen. 1 sprint voorbereiding in een etappekoers is al link, nu 10 op een dag. Houdt me hart vast!
Correctie: Lees gelukkig dat Tom niet meedoet :)
2 juni 2017 21:27
Ik hoop zo érg dat Betancur zijn beentjes weer terug heeft gevonden dit seizoen. In de klassiekers had hij duidelijk de explosiviteit maar nog niet de duur om in het eind nog van betekenis te kunnen zijn.

Vamos Carlos :D!
2 juni 2017 21:28
Leuk idee, maar zal toch nog wat verbetert moeten worden. Iets meer spanning had er wel in mogen zitten, toen de kopgroep er eenmaal was, was het gewoon even elke ronde sprinten en dat was het wel. Peleton was erg snel uitgespeeld..
2 juni 2017 22:15
Er zou een langere aanloop moeten zijn, zodat ook ploegen die dankzij de loting achteraan starten, kans hebben om vooraan te komen. Nu zijn degenen die vooraan staan bij de start, te zeer in het voordeel. Met een aanloop van pakweg twintig kilometer voordat men het eigenlijke circuit opdraait, kunnen ploegen zich formeren en de sterkste mensen vooraan afzetten.
2 juni 2017 22:32
Betancur zeg! Eindelijk nog eens goed nieuws over hem. Laat ons hopen dat hij nu voor eens en altijd de goeie weg is in geslaan. Prachtige renner in topvorm.
2 juni 2017 22:52
Dit lijkt dan ook wel spek voor de bek voor een puncheur als Betancur, je zou zeggen dat een Gilbert hier zich ook wel in zijn element zou moeten voelen. Het wordt interessant als mannen als Alaphilippe, Ulissi, Sagan, Matthews en Kwiatkowski op dit parcours zouden meedoen of VdP en Van Aert...
2 juni 2017 23:57
Haha hoe mooi om te zien dat sommige mensen niet tegen verandering kunnen. Verfrissend dit! Hopelijk aanzet tot veel meer moois.
3 juni 2017 07:54
Erg leuk, behoeft nog wat finetuning, maar de basis is extreem aantrekkelijk. nu nog zien hoe eurosport het hier met reclames denkt te doen :D
3 juni 2017 08:26
Ik denk dat het trainingsrondje van Valverde ook ongeveer gaat zoals de wedstrijd gister. Spek voor de bek van Alejandro.

Reacties zijn gesloten.