Ide Schelling sprint naar eerste seizoenszege in Ronde van het Baskenland
foto: Cor Vos
dinsdag 4 april 2023 om 17:32

Ide Schelling sprint naar eerste seizoenszege in Ronde van het Baskenland

Ide Schelling heeft de tweede etappe in de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De Nederlander van BORA-hansgrohe wist na een lastige etappe naar de zege te sprinten. Schelling hield in een technische finale Matteo Sobrero en David Gaudu knap achter zich, en mag zich tevens de nieuwe leider noemen in de Baskische wielerronde.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Op de tweede dag van de Ronde van het Baskenland moesten de klassementsrenners meteen bij de les zijn in een lastige rit van 193,8 kilometer van Viana richting Leitza. Onderweg lagen vijf gecategoriseerde beklimmingen, waarvan de Arkiskil-klim (11 km aan 3,2%) de laatste was in volle finale. De top van deze klim lag op slechts vijf kilometer van de streep en kon als springplank dienen voor de betere klimmers in het peloton. Ondanks de vele hoogtemeters onderweg, was een sprint met een wat grotere groep zeker geen onrealistisch scenario.

Zes renners op avontuur 
De vlucht van de dag bestond dit keer uit zes renners. Javier Romo (Astana Qazaqstan), Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA), Carlos García Pierna (Equipo Kern Pharma), Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi), Alan Jousseaume (TotalEnergies) en Jesús Ezquerra (Burgos-BH) sloegen al snel de handen ineen en wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van goed zeven minuten. Een mooie bonus, maar het bleek niet genoeg om voor een verrassing te zorgen. Voor Barrenetxea en Juaristi was het overigens niet de eerste keer in de vroege vlucht: de twee Spanjaarden waren maandag ook al in de aanval.

Hayter knapt het vuile werk op in het peloton – foto: Cor Vos

Barrenetxea wilde met name zijn sterke positie in het bergklassement nog verder verstevigen, kwam op meerdere beklimmingen als eerste boven en wist zo nog wat verder uit te lopen op zijn naaste belagers in dit nevenklassement. Intussen zagen we een opvallend beeld in het peloton. Ethan Hayter, de winnaar van de openingsrit en leider in de koers, besloot zich vandaag al in een vroeg stadium op te offeren voor zijn ploeggenoten. De Brit nam heel wat kopwerk voor zijn rekening en wist zo het peloton nog wat dichter bij de koplopers te brengen. Met nog zeventig kilometer voor de boeg, was het verschil nog maar drie minuten.

Landa trekt al vroeg ten aanval 
De renners konden hun borst natmaken, want op pakweg 70 kilometer van de meet begon een lastige finale met drie beklimmingen in een tijdsbestek van 25 kilometer. Op de flanken van de beklimming naar Uitzi (5,6 km aan 4,2%), Arkisil van de andere kant (4,5 km aan 5,1%) en de steile Saldias (2,3 km aan 9,2%) kon het kaf eventueel van het koren worden gescheiden. Het was wachten op vuurwerk, en vuurwerk kregen we op de beklimming naar Saldias. Een eerste versnelling van Richard Carapaz bleek niet meer dan een losse flodder, maar een aanval van Mikel Landa had veel meer om het lijf.

Landa kleurde de koers – foto: Cor Vos

De sierlijke klimmer van Bahrain Victorious gaf voor de start al aan dat hij zich wilde tonen voor zijn thuispubliek en hield dus woord. Landa wist de geloste koplopers één voor één bij te halen en achter te laten en maakte in de afdaling de aansluiting met de laatste overlevers van de vroege vlucht, Romo en Jousseaume. Het inmiddels flink uitgedunde peloton volgde met nog veertig kilometer te gaan op een veertigtal seconden van de kop van de koers. Landa hield aan zijn onderneming wel enkele bonificatieseconden over, maar veel meer leek er niet in het vat te zitten voor de renner van Bahrain Victorious.

Poging Landa strandt in schoonheid 
De voorsprong van de groep-Landa smolt in aanloop naar de Arkiskil (11 km aan 3,2%) – de laatste klim van de dag – namelijk als sneeuw voor de zon. De thuisfavoriet zag niet veel later het heilloze van zijn missie in en liet zich weer inrekenen door de grote groep. Voor Lilian Calmejane was dit het moment om weg te springen uit het peloton en de Fransman van Intermarché-Circus-Wanty kreeg al snel het gezelschap van de relatief onbekende Spanjaard Abel Balderstone van Caja Rural-Seguros RGA. Deze twee renners reden een vijftiental seconden weg, maar dit was uiteraard niet genoeg om ook weg te blijven tot de finish.

Enkele kilometers voor de top kregen Calmejane en Balderstone het gezelschap van een derde renner: David De la Cruz. De klimmer van Astana Qazaqstan ging al snel alleen verder, maar het peloton zat De la Cruz op de hielen. De Spanjaard werd nog voor de top weer ingerekend en dus trokken we met een grote groep naar de laatste kilometer. Dat deden we wel zonder Daniel Felipe Martínez. De Colombiaanse titelverdediger van INEOS Grenadiers kreeg net voor de top af te rekenen met mechanische malheur. Intussen probeerde Alex Aranburu weg te rijden in de afdaling.

Schelling schreeuwt het uit – foto: Cor Vos

Sterke Schelling triomfeert na technische finale
De thuisfavoriet van Movistar sloeg een klein gaatje, maar het bleek niet de winnende move. We gingen zo sprinten met een uitgedunde groep. In de smalle, bochtige en verraderlijke finale schoot Ide Schelling op het juiste moment naar voren. De Nederlander van BORA-hansgrohe dook zo als eerste de laatste honderden meters in en wist met een sterke sprint Matteo Sobrero en Alex Aranburu te kloppen.

Voor de 25-jarige Schelling is het pas zijn tweede zege uit zijn profcarrière en zijn eerste overwinning op WorldTour-niveau. De Nederlander mag zich tevens de nieuwe leider noemen in de Ronde van het Baskenland.

 
27 Reacties
Sorteer op:
Framing is alles... Wielerflits kopt "eerste seizoenszege" wat feitelijk klopt, maar het is nou niet zo dat Schelling normaliter de overwinningen aan elkaar rijgt. Dit is notabene zijn eerste Worldtour zege! Mooi dat hij eindelijk eens scoort na toch een mindere periode te hebben gehad.
4 april 2023
Lekker sprintje van Ide. Leuke renner en van harte gegund.
4 april 2023
Hahaha, wat een lefgozer. Zowel hoe hij het doet als het feit dat hij de organisatie in het interview meteen een veeg uit de pan geeft vanwege de gevaarlijke finale. Lekker smeuïg interview. Hopelijk gaan we nog veel van 'm zien.
  4 april 2023
  Mooie uitgesproken kerel is Ide inderdaad. Heel goed dat hij de gevaarlijke finale aankaart. De winnaar heeft altijd gelijk.
4 april 2023
Ide de enige die het routeboek heeft gelezen, NICE! Maar inderdaad wat een aanfluiting dit parcours, kamikaze zo'n afdaling induiken... leg die finish lekker bovenop.
4 april 2023
Wat een belachelijke aankomst.
  4 april 2023
  idd veel te veel bochten in de slotkilometers met de laatste pas op 100m van de finish.
  Niets mis met de finish. Kunnen sturen en jezelf goed in positie brengen hoort ook bij het vak. Schelling heeft dat begrepen, toffe, verdiende zege voor hem.
  4 april 2023
  Van mij mogen ze een 180 graden bocht in de laatste 200 meter leggen. Het zijn toch de renners zelf die de risicos nemen. En daarbij de meeste valpartijen zijn vaak op een rechte weg.
  4 april 2023
  Die laatste kilometer volgens mij niet het probleem, wel die snelle afdaling met een bijna heel peleton
4 april 2023
Het moment perfect getimed om op kop te komen op deze idioten aankomst.
4 april 2023
Hij heeft de winst verdiend met goed verkennen en veel lef hebben. Klasse!
Geweldig gedaan, zeer lastige finale maar dan zie je wat een goede verkenning je kan brengen.
4 april 2023
Super slim gereden en zat er ook aan te komen na een paar goede uitslagen. Goed om te zien dat hij weer op niveau is! Benieuwd wat hij in de Amstel kan laten zien.
4 april 2023
Ah, mooi! Ide is terug. Die Spaanse rondjes zijn wel iets voor hem. Gaat hij de Ardennen rijden?
4 april 2023
Knap gespeeld en sterk gesprint van Schelling, mooi dat hij helemaal terug is! Voor de tweede dag op rij ook een ferme top-10, maar toch vond ik de aankomsten van beide ritten eigenlijk te nauw en bochtig. Gelukkig dat het droog was vandaag, of die finish-afdaling had onvermijdelijk slachtoffers gemaakt. (edit: volgens Schelling zijn er dus toch slachtoffers gevallen in de afdaling, ondanks het droge weer)
4 april 2023
Gelukkig verliest Martinez 'maar' 30 seconden na zijn pech. Hopelijk kan hij dit nog goedmaken, Mas ook tijd verloren
Sowieso zijn grootste zege tot nu toe. Hij was al her en der naar ereplaatsen aan het punchen (heeft ie kennelijk flink geoefend?) maar dit is wel bijzonder fraai. Komt toch maar weer mooi opborrelen net op het moment dat het geklaag over te weinig Nllers (startlijst rvv) begon aan te zwellen.
4 april 2023
Gegund na dat klotejaar vorig seizoen. Liet dit jaar al meermaals zien weer op niveau te zijn. Gaaf dat hij nu een WT koers wint.
4 april 2023
Lekker Ide!
4 april 2023
Duidelijk de slimste
4 april 2023
Duidelijk degene met de beste parcourskennis vandaag. Hij heeft m verdiend.
4 april 2023
"am a little bit crazy as well" ;-)
Linke aankomst, wel leuk dat ie wint!
4 april 2023
Chaotische aankomst met 100 bochten voor de finish. Maar het zal Ide worst wezen. Klaarblijkelijk kende hij de aankomst. Mooie overwinning voor een terugkomende renner.
4 april 2023
Kuuukelekuuuu!! Ide met de chicken pop celebration.
  4 april 2023
  Steeds gekker doen om maar te blijven opvallen?

Reacties zijn gesloten.