Ian Boswell zegt wegwielrennen vaarwel

woensdag 15 januari 2020 om 11:27
Ian Boswell zegt wegwielrennen vaarwel

Ian Boswell in de Tour de France 2018 - foto: Cor Vos

Ian Boswell heeft een punt gezet achter zijn profcarrière op de weg. De Amerikaan kon tekenen bij een nieuw team, maar besloot zich na zeven jaar op het hoogste niveau te gaan toeleggen op het rijden van gravelraces.

Boswells laatste wedstrijdkilometers dateren van tien maanden geleden, toen hij Tirreno-Adriatico vroegtijdig moest verlaten na een zware valpartij. Daarbij liep de renner van Katusha-Alpecin een zware hersenschudding op. Achteraf gezien luidde die crash het einde van zijn profcarrière in. De Amerikaan hoopte zich via de Tour of California klaar te stomen voor een tweede deelname aan de Tour de France, maar bij de eerste de beste training bleek dat hij nog verre van hersteld was.

“Het is midden in het seizoen, een jaar waarin ik mijn nieuwe contract moest verdienen. Je hebt een hersenschudding, maar je wilt zo snel mogelijk weer racen”, vertelt hij nu aan CyclingTips. Dan wilde hij via de Clásica San Sebastián toewerken naar de Vuelta a España, maar opnieuw kwamen symptomen als dubbel zien, duizeligheid en extreme vermoeidheid terug. “Het was anders dan de vermoeidheid die ik zou hebben door normale training.”

Beslissing
Naarmate de zomer vorderde vroeg hij zich af wat zijn kansen waren op een contract voor 2020. Destijds was er nog veel onduidelijkheid over het voortbestaan van zijn ploeg. In september had Boswell de interesse gewekt bij een ploeg en die wilde de transfer snel in orde maken. “Plotseling moest ik een beslissing nemen”, vertelt hij. Hij contacteerde de betreffende teammanager en zei hem dat hij in 2020 niet langer op de weg zou fietsen.

Boswell reed meerdere jaren in de kleuren van Team Sky – foto: Cor Vos

“Ik wil geen plek in een team innemen terwijl ik er niet 100 procent bij ben, want ik weet hoe hard atleten werken om dat niveau te bereiken”, licht de Amerikaan zijn besluit toe. “Ik weet wat het voor mensen betekent en wat het voor mij heeft betekent de afgelopen vijftien jaar van mijn leven. Ik hou nog altijd van wielrennen, maar ik kwam op een punt in mijn leven en mijn carrière waar ik besloot dat ik volgend jaar geen wegwedstrijden meer wil rijden.”

Boswell werd bij de beloften tweede in Luik-Bastenaken-Luik en vijfde in de Tour de l’Avenir. Daarna maakte hij bij Team Sky zijn WorldTour-debuut en met die ploeg reed hij tweemaal naar de top tien in de Tour of California. In 2018 stapte hij over naar Katusha-Alpecin. De Amerikaan gaat zich nu toeleggen op het rijden van gravelraces, zoals de Amerikaanse Dirty Kanza. Alle details over zijn nieuwe wedstrijdprogramma maakt hij later deze week bekend.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Leukefans 15 januari 2020 om 11:58

Ik ken er niet veel, wat moet ik me eigenlijk bij die gravelraces voorstellen? Een soort Strade Bianche met minder asfalt en meer onverhard stroken?

0
Rawolf 15 januari 2020 om 12:10

Ja, eigenlijk het grootste verschil met Strade Bianche is dat er geen teamautos zijn. Als je een lekke band hebt moet je die zelf plakken, 'non-supported'. Ook zitten er wel wat meer technische passages in dan je in Strade Bianche zal tegenkomen.

Ook sta je aan de start als individu en niet als team. Dat zorgt ervoor dat je minder peloton vorming krijgt en eigenlijk een heel andere wedstrijd. Of je het een wedstrijd moet noemen is wel de vraag, het overgrote deel van de deelnemers doet mee voor de ervaring en de 3e helft. In een worldtour wedstrijd heb je 10% die staat aan de start met de gedachte ik wil winnen, 20% met ik wil een mooie uitslag rijden, 20% met ik wil me tonen en 50% in dienst. Bij dirty kanza denkt 1% van de deelnemers aan winnen en 5% aan de uitslag en de rest rijd tegen zichzelf voor een tijdsdoel of uberhaupt finishen.

0
Simon1 15 januari 2020 om 12:14

Klinkt als mijn soort wedstrijd. Al mag de 3de helft alwel halverwege beginnen.

0
RainbowJersey 15 januari 2020 om 12:19

@Simon Live slow, ride fast ;)

0
LaurentJalabert 15 januari 2020 om 14:02

@Leukefans check de filmpjes van EF Gone riding op Youtube maar! Dan weet je het wel.

0
Jean Dumas 15 januari 2020 om 14:08

Ian Farewell.

0
LB108 15 januari 2020 om 14:21

Als groot talent overgekomen maar, zoals vele Amerikanen, nooit iets van gekomen..

0
Dolledriesoldebroek 15 januari 2020 om 16:38

Voor zijn overstap naar katusha leek het wel wat te gaan worden.. daar is ook alles direct mee gezegd

0
Polleke 15 januari 2020 om 22:27

Op cyclingnews staat een mooi filmpje waarin hij op de gravelpaden van Vermont aan het trainen is…dat gaat een rage worden…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone