Oud-renner Team Sky uit zorgen over INEOS: “Renners rijden liever voor veel minder geld bij Jumbo-Visma”
Boswell (r) in 2016 met kopman Chris Froome in zijn wiel - foto: Cor Vos
dinsdag 28 november 2023 om 09:26

Oud-renner Team Sky uit zorgen over INEOS: “Renners rijden liever voor veel minder geld bij Jumbo-Visma”

Ooit was Team Sky dé ploeg van het peloton, maar voor opvolger INEOS Grenadiers geldt dat al lang niet meer. Ian Boswell, die tot en met 2017 uitkwam voor Team Sky, vindt de huidige situatie enigszins zorgelijk. “Ik ben vrienden met enkele renners die er de voorbije jaren voor kozen om niet te tekenen bij het team en in plaats daarvan besloten naar Jumbo te gaan voor veel minder geld”, zegt hij in The Cycling Podcast.

Volgens Boswell heeft Team Sky/INEOS Grenadiers zich niet kunnen heruitvinden na de succesvolle jaren waarin het de Tour de France domineerde met Bradley Wiggins, Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal. “Het was een Brits team met een heel sterke identiteit. Ze wisten heel goed wie ze waren en wat ze wilden”, aldus de 32-jarige ex-renner, die na 2019 stopte met koersen. “Nadien hebben ze nooit opnieuw de vraag gesteld en vastgesteld: wie zijn wij als team?”

“Ze zijn blijven vasthouden aan het idee: we zijn een team voor de grote rondes, we willen de Tour winnen. Maar als je nu naar de selectie kijkt: hebben ze iemand die dat theoretisch gezien kan? Ik denk het niet.”

Jumbo-Visma
Boswell stelt dat het team geen andere weg is ingeslagen, bijvoorbeeld die van de klassiekers of de sprints, en dat er niet een renner is gekomen om het hele team rondom te bouwen. “Het is een beetje zorgelijk. Ik ben vrienden met enkele renners die er de voorbije jaren voor kozen om niet te tekenen bij het team en in plaats daarvan besloten naar Jumbo te gaan voor veel minder geld.”

“Gewoon vanwege wat ze intern gehoord hebben, vanwege wat er gebeurt bij INEOS Grenadiers, vanwege de cultuur van het team, de dynamiek… De renners die ik ken willen voor veel minder geld koersen bij een team waar ze waarschijnlijk meer succes kunnen behalen, bij een team dat meer… Ik wil niet ‘meer functioneel is’ zeggen, maar een team dat op dit moment hoger staat, een team dat in de stijgende lijn zit in plaats van een team dat elk jaar een stapje achteruit lijkt te zetten.”

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
28 november 2023 10:51
Oei, daar dropt oud-renner wel even een bommetje. En oud-renner kan het weten, hij was er zelf bij.
  28 november 2023 11:56
  Als bankzitter - ja. Samen met Dombrowski binnengehaald met het label: toptalent. Dombrowski rijdt doelloos rond, Boswell was dé fail.
  28 november 2023 18:41
  Eigenlijk is het wel mooi dat niet alles met geld te koop is. Maar goed over 2-3 jaar kan het wel weer anders zijn
28 november 2023 10:42
Hij zal waarschijnlijk doelen op Dylan van Baarle.
Dat renners kiezen voor het sportieve (dus eigen kansen en/of betere omkadering en/of betere trainingsmethoden en/of beter geoptimaliseerde stages en voeding) en niet voor het hoogste salaris, is juist goed voor de sport. Je leest ook hier op Wielerflits vaker de uitspraak 'het zijn beroepssporters dus dan teken je voor het hoogste salaris of startgeld' en het is prettig te lezen dat Ian Boswell aangeeft dat de huidige generatie topsporters een kloppende balans zoekt tussen het sportieve en het financiële. Een balans tussen winnen met het team, het eigen palmares en wat een miljoen meer toevoegt.
Kortom: ik zou het zeker niet zorgelijk noemen, maar een positieve ontwikkeling.
En over Team Ineos hoeft niemand zich zorgen te maken. Ze hebben voor de klassiekers een geweldig team en in de breedte kunnen ze overal meedoen voor de prijzen. Het feit dat MvdP, Vingegaard en Pogacar een lopend contract hebben geeft de ploeg ook geen mogelijkheden voor een échte versterking, enige dat ze kunnen doen is doorgaan op de huidige weg en wie weet toeslaan bij een aflopend contract.
  28 november 2023 12:36
  Ik denk eerlijkgezegd dat hij eerder refereert naar Tulett en/of Gloag, dit zijn denk ik twee van de grootste ronde talenten van Engeland en die rijden allebei bij Visma en niet bij Ineos. Dat lijkt me niet fijn voor het ooit zo brits georiënteerde Sky/Ineos.
  28 november 2023 15:06
  Hij is een Amerikaan van een andere generatie dan die twee. Denk dat Van Baarle en Dennis het meest voor de hand liggen.
28 november 2023 09:59
Boswell beschrijft hier de wet van de remmende voorsprong, alles leek perfect met Bernal als de nieuwe vaandeldrager maar sinds 2020 zit de klad erin. De financiele oppermacht is niet meer zo beslissend om toptalent te halen aangezien mogelijke aanwinsten zien dat er bij een TJV of UAE meer te bereiken is dan bij INEOS. Sir Dave heeft wel een omslag gemaakt naar een Angelsaksische identiteit qua renners maar die zit met zijn hoofd nu meer bij Man United, Ellingsworth moest vertrekken en het is duidelijk dat er veel onrust is bij de ploeg.

Reacties zijn gesloten.