Barbier verrast in openingsrit San Juan, valpartij met Evenepoel ontsiert finale
foto: Cor Vos (archief)
maandag 27 januari 2020 om 00:03

Barbier verrast in openingsrit San Juan, valpartij met Evenepoel ontsiert finale

Rudy Barbier is de eerste leider van de Vuelta a San Juan. De Franse sprinter van Israel Start-Up Nation was na een etappe van ruim 163 kilometer, met start en finish in provinciehoofdstad San Juan, de beste in de massasprint. De favorieten gingen de sprint te vroeg aan en zakten weg. Een grote val op ruim drie kilometer van de meet ontsierde het slot, met Remco Evenepoel als bekendste slachtoffer.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Sprintersploegen nemen de controle
Van een oorspronkelijke kopgroep van elf bleef in de finale een zevental over. Daniel Juarez (Agrupacion Virgen De Fatima), Andrea Di Renzo (Vini Zabù-KTM), Vinicius Rangel (Selectie Brazilië), Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Filippo Zaccanti (Bardiani-CSF), Iker Ballarin (Fundación Euskadi) en César Paredes (Medellin) kregen niet veel ruimte van het peloton, dat uit was op een massasprint.

BORA-hansgrohe en UAE Emirates namen het grote gewicht op de schouders. Zij deden dat in dienst van hun kopmannen Peter Sagan (vandaag jarig) en Fernando Gaviria. Ook Deceuninck-Quick-Step liet zich zien op kop van het peloton, met Álvaro José Hodeg als sprinter.

Laatste vluchter ingerekend
De voorsprong van de kopgroep liep gestaag terug. Vijftig kilometer voor de streep bedroeg die nog minder dan een minuut. Mattia Bais bleef als laatste vroege vluchter over, maar op 36 kilometer van de finish werd hij al gegrepen door het peloton.

Deceuninck-Quick-Step, en vooral Pieter Serry, bleef vervolgens goed van voren rijden. Enerzijds om klassementskopman Remco Evenepoel te beschermen, maar ook om de sprinttrein op gang te brengen. Ook Androni Giocattoli-Sidermec toonde vertrouwen in de rappe Manuel Belletti.

Grote valpartij ontsiert finale
De schrik sloeg er goed in vlak vóór de boog van de drie kilometer. Een renner van Cofidis kwam behoorlijk voor in het peloton ten val en hij hield een groot deel van het peloton tegen. Omdat de val op ruim drie kilometer van de meet gebeurde, zou de 3 kilometerregel niet gelden. Enkele uren na de finish maakte de organisatie bekend dat alle renners die tijdens de valpartij op drieënhalve kilometer van de finish in het peloton reden, in dezelfde tijd geclassificeerd worden. Remco Evenepoel was een van de betrokkenen, maar fysiek gaat het goed met hem.

foto: Cor Vos

De sprint verliep vervolgens chaotisch. BORA-hansgrohe zette Sagan goed af in het wiel van Hodeg, die vervolgens vroeg de sprint begon. Hij kon het niet volhouden tot op de streep en leek geremonteerd te worden door Sagan en Juan Sebastián Molano (UAE Emirates), maar de finish lag net na een flauwe bocht en dat hadden ook zij niet verwacht.

Verrassende winnaar
Israel Start-Up Nation-renner Rudy Barbier kwam buitenom en drukte zijn wiel als eerste over de streep. Manuel Belletti werd knap tweede, voor thuisrijder Tomas Contte. Molano, Hodeg en Sagan werden respectievelijk vierde, vijfde en zesde.

 
30 Reacties
Sorteer op:
27 januari 2020
Op Eurosport houden ze het op Hofstetter...
27 januari 2020
Barbier Rudy
27 januari 2020
Sjonge gaviria pokkeboos over de finish gekome
27 januari 2020
Vreemde finish trouwes n'a dat bochtje
27 januari 2020
Dit podium heeft echt niemand voorspeld.
27 januari 2020
Ik vond het wel een rare finish zo net achter een bocht en dan al die strepen achter elkaar best verwarrend.
27 januari 2020
Het leek of Sagan lek achter had bleef ook zitten in de laatste 100m zitten
27 januari 2020
Stybar en Van Lerberghe elk met een beurt van 50 meter waardoor Hodeg er te vroeg moest aan beginnen. Daar moet nog wat paardenkracht bij de volgende weken.
27 januari 2020
Lekker dat ze integraal gaan hopelijk heel de ronde!
27 januari 2020
Rev binnen bij 't eerste peleton??
27 januari 2020
Goeie nacht iedereen!
27 januari 2020
Zag ik dat goed, Flipje moeten lossen in de laatste kilometer? Evenepoel seconde of 45 verloren?
    27 januari 2020
    Tijdverlies wordt mogelijk kwijtgescholden. Valpartij kwam door onvoorzichtige fan.
27 januari 2020
Kwa postuur duidelijk Barbier, lijkt best wat op greipel ;)
27 januari 2020
en Hodeg die veel te vroeg aangaat, gaat lekker met het favoriete quickstep
27 januari 2020
Waarom worden mijn reacties verwijderd WF vreemde censuur dit
27 januari 2020
Barbier, een naam om te onthouden. Vooral als het bos haar op je hoofd te groot of wild wordt.
27 januari 2020
Flipke 14sec verloren en Evenepoel 1:23. Anacona en Mcnulty hebben geen tijd verloren.
27 januari 2020
Tijdverlies wordt blijkbaar kwijtgescholden, via HLN. Evenepoel, Sepulveda en Sevilla dus nog niet uitgeteld.
27 januari 2020
Loulou trekt sprint aan hoe kan hij dan op 14sec zitten
27 januari 2020
Het was trouwens Laporte die als eerste viel.
27 januari 2020
Hoop toch niet dat iedereen zelfde tijd krijgt valpartij was op 3.3km van de streep regels zijn regels. En dat commentaar op eurosport was zo ongelooflijk slecht.
    27 januari 2020
    Regels zijn regels is een beetje onzin, als je bedenkt dat de geest van de regel is dat klassementsrenners geen onnodig tijdsverlies oplopen door valpartijen in de sprintvoorbereiding waar ze niets aan kunnen doen. Als je dan ook nog bedenkt dat de valpartij wordt veroorzaakt door een toeschouwer op een plek waar de organisatie ervoor zou moeten zorgen dat dat niet moet kunnen, lijkt het mij wel te billijken dat ze ervoor kiezen de 3km-regel iets op te rekken. Voorkomt ook onnodig gezichtsverlies voor de organisatie. En ik ben ook niet per se fan van Evenepoel, maar dit lijkt me gewoon een logische beslissing.
27 januari 2020
Nice, dag dag klassement QS
27 januari 2020
Vervelend zo'n val door een toeschouwer. Op dat filmpje van de finish is ook goed te zien dat 1 van die finishfotografen maar net op tijd weg springt. Idiote capriolen.
27 januari 2020
flipke leek zich bewust uit te laten zakken in de laatste km, of geld dan geen tijdsverlies? Hij had iig geen last van de valpartij. Hij rolde ontspannen over de finish. Valpartij veroorzaakt door publiek vind ik een plausibele reden om geen tijdsverschil toe te passen. Ik vind het wel verbazingwekkend hoe groot het peloton hier is, vergroot natuurlijk ook het risico op valpartijen

Reacties zijn gesloten.