Hosking succesvol in beroep tegen Australische vrouwenselectie voor WK

Hosking succesvol in beroep tegen Australische vrouwenselectie voor WK

foto: Alé Cipollini

woensdag 13 september 2017 om 19:04

Chloe Hosking is door het onafhankelijke Selection Review Panel in het gelijkgesteld, meldt Cycling Australia. De best geplaatste Australische wielrenster op de UCI-wereldranglijst had beroep aangetekend tegen de Australische WK-selectie bij de vrouwen. Performance director Simon Jones had slechts vijf vrouwen geselecteerd, waar hij zeven plekken mocht vullen. 

Hosking ging – net als Rachel Neylan – in beroep tegen de beslissing van Jones om maar vijf renners naar Noorwegen te sturen. De sprintster van Alé-Cipollini was furieus nadat ze te horen kreeg dat ze niet geselecteerd was. Hoewel ze haar eigen beroep weinig kans gaf, stelt het Selection Review Panel (SRP, red.) haar en Neylan toch in het gelijk. “De SRP beroept zich op de UCI-quota (het aantal startplekken waar Australië recht op heeft, red.) en heeft de opdracht teruggegeven aan Cycling Australia.” De bond gaat nogmaals naar de selectie kijken, maar het is niet zeker of Hosking en Neylan zich alsnog voor het WK mogen opmaken. Cycling Australia-president Nick Green heeft gezegd snel voor een oplossing te zorgen.

Hoe zat dit verhaal?
Simon Jones koos ervoor om slechts vijf rensters te selecteren voor het WK, waar hij er zeven mag meenemen. Zijn uitleg was uiterst opvallend: “De vrouwen hebben het goed gedaan dit seizoen. Maar als ik kijk naar de eendagkoersen en de etappekoersen, dan hebben we geen aangewezen kopvrouw die we voor de volle honderd procent kunnen steunen met een voltallige ploeg van zeven rensters. […] Het gaat dus niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. De standaard in Australië moet omhoog. Het gaat er niet om dat je een team maar vult vanwege het aantal renners dat je mág selecteren. De manier waarop wij het WK moeten winnen, is door er op het beslissende moment bij te zitten. Als wij moeten achtervolgen, schuiven er automatisch rensters met een hoge kwaliteit mee. Dat moeten we niet willen.”

En dat was tegen het zere been van Hosking, die keiharde kritiek uitte aan het adres van Jones en de wielerbond. “Ik vind dat het mijn verantwoordelijkheid is om de beslissing niet te laten voor wat ze is. Ik ken de geschiedenis van het beroep: ze zijn slechts zelden succesvol. Maar $250,00 is maar een kleine prijs om Cycling Australia te laten weten hoe ik over hun beslissing denk. Of ik beledigd ben door het feit dat men mij niet goed genoeg vindt om een selectie af te dwingen? Absoluut! […] Het voelt alsof ik als voorbeeld ben gesteld, om in Simons woorden ‘het basisniveau’ van het vrouwenwielrennen in Australië te laten groeien. Ben ik het daarmee eens? Nee. Respecteer ik het? Nee. Moet ik ermee leven? Ja.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

rahimns 13 september 2017 om 19:13

Mooi en als de bond nu gewoon alsnog deze beide vrouwen meeneemt naar het WK zou dat hun zeker sieren. Zeker Hosking heeft dat dit jaar zeker afgedwongen.

SteelHorseCowboy 13 september 2017 om 19:17

Prima zo. De redenering van die coach kan ik niet echt volgen. Maar zelfs als hij een punt heeft: hij onthoudt zo twee rensters ervan ervaring op te doen met het rijden van een WK. Waarom zou je dat doen, als je juist zelf zegt dat ze misschien nog niet de kwaliteit hebben om zo een wedstrijd te domineren? Het gaat toch niet alleen om het winnen van die prijs, maar ook om rensters een kans te geven om beter te worden?

Harm 13 september 2017 om 19:21

Hosking mee en Jones thuis laten lijkt me de beste optie.

Pietertje2 13 september 2017 om 19:21

@rahimns

Zul je zien dat er net twee andere meemogen.

Onie 13 september 2017 om 19:25

Er zullen kosten aan verbonden zijn, maar is het dan sowieso niet handig om twee dames kennis te laten maken met een WK, waardoor ze in een volgende editie beter beslagen ten ijs komen en dus de kansen op een goed resultaat groter worden?

rahimns 13 september 2017 om 19:43

@Onie als dat het argument zou zijn geweest, dat het financieel niet haalbaar was, had dat dan ook gezegd dan was je tenminste eerlijk geweest en had het misschien zelfs begrip gehad. Maar de drogreden waarmee de bondscoach nu mee kwam was echt totale onzin.

Chaba 13 september 2017 om 19:44

Terecht. Hosking is topper voor de Australische vrouwen en schande om die dan thuis te laten en het WK te starten met 5 ipv 7 renners.

Maenhout 13 september 2017 om 20:28

Als de redenatie van de coach enige grond heeft, iets het des te merkwaardiger als je je sprinter én best geklasseerde renster niet meeneemt.

Sephiroth 13 september 2017 om 21:00

Terecht en mooi dat ze toch nog in haar gelijk is gesteld.

Hoebele 13 september 2017 om 22:09

@Harm
+1

Covadonga 13 september 2017 om 22:17

De beslissing lijkt mij alleszins redelijk.

mollemarijden 13 september 2017 om 23:47

Lol is net of NL mannen coach zegt nee we nemen er 5 ipv 9 de rest kan toch niks voor elkaar krijgen dafuq

Kingstown 14 september 2017 om 08:21

@ mollemarijden:

Het zal je misschien verbazen, maar in andere sporten gebeurd het geregeld dat men niet alle plekken opvult. Puur omdat er niet genoeg sporters zijn die aan de limieten hebben voldaan. En dan komt het weleens voor dat men niet alle plekken invult waar men recht op heeft.

Bij wielrennen is het moeilijker dan bij veel andere sporten, omdat limieten stellen wat lastiger is. Bij de 100 meter hardlopen kun je zeggen je moet minimaal 10.2 sec lopen om geselecteerd te worden . Dat werkt bij wielrennen dus niet.

Overigens had ik als bondscoach van Australië mijn baan opgezegd na een dergelijk besluit. Hij wordt afgerekend op het resultaat en niemand anders. Er is er maar 1 verantwoordelijk en als juridische instanties het selectie beleid gaan bepalen, dan kun je niet meer autonoom werken. Zeer slechte ontwikkeling.

EmPeHa 14 september 2017 om 08:45

Nederland kiest er voor om bij de beloften niet deel te nemen aan het tijdrijden. Dat terwijl de nummers 1 en 2 van het NK tijdrijden wel deelnemen aan de wegwedstrijd.

west 14 september 2017 om 08:49

@kingstown
In dat geval had Jones dan wel zijn 5 renners moeten selecteren op basis van een van tevoren aangegeven criterium, niet achteraf de twee rensters met de meeste punten thuislaten met een drogreden.
En we kunnen alleen maar hopen dat Jones ook zn baan op zegt. Het was altijd al een eikel, maar na dit geneuzel, heeft ie het, bij mij iig, wel helemaal verbruid..

snoep de hond 14 september 2017 om 10:00

@kingstown,
Selectie op tijd werkt bij sommige sporten inderdaad niet, maar in dat geval wordt vaak een bepaalde klassering gevraagd, bijvoorbeeld 1x top 3 of 2x 10 in een WT-wedstrijd. Volgens mij heeft het NOS-NSF in het verleden wel eens zo’n soort eis gesteld voor renners om naar de OS te mogen.
Maar zoals west al zegt had zo’n eis er vooraf dan al moeten liggen en dan was de kans ook nog eens levensgroot geweest dat Hosking daar aan had voldaan.

@SteelHorseCowboy,
Volgens mij had Jones gezegd dat hij het WK geen wedstrijd vond om renners naar toe te sturen puur en alleen om ervaring op te doen.

TWyk_ 14 september 2017 om 10:43

Zat hier niet ook gewoon politiek van commerciele ploegen achter?
Met name van Orica Scott die niet wil dat hun rensters voor iemand anders moeten knechten.

Vlinder 14 september 2017 om 11:16

@ Kingstown; Het zou toch te gek zijn dat een eindverantwoordelijke niet tegengesproken of bekritiseerd zou mogen worden, dan krijg je ‘dictatoriale’ posities en dat vind ik helemaal geen goede ontwikkeling, nergens niet in de maatschappij. Niemand mag onaantastbaar zijn mijn inziens.

@TWyk; Neylan is van Orica Scott en bij de mannen zijn er ook Cannondale, Bahrein, Bora, Movistar en Sunweb renners geselecteerd. Denk niet dat daar het probleem zit.

Heel goed dat er opnieuw naar gekeken moet worden en ik hoop ontzettend dat zowel Hosking als Neylan alsnog geselecteerd worden. Het besluit van Jones is wat mij betreft onaanvaardbaar. Als het al een kwestie van geld zou zijn: bij het mannenteam zijn wel al de 9 plekken ingevuld. Oke Matthews maakt een grote kans maar of nu 7 of 8 man een ‘knechtenrol’ vervullen maakt denk ik niet veel uit. Dan zou daar best eentje minder kunnen starten waardoor er weer geld is voor een plek bij de vrouwen
Australië wil het vrouwenwielrennen toch naar een hoger plan tillen en de rol van vrouwen ‘verbeteren’? (geen podiummissen in TDO meer bijvoorbeeld) Dan staat zo’n besluit om minder rensters mee te nemen nogal haaks daarop. Hoe wil je mensen en in dit geval vrouwen motiveren? Ze staat nota bene op plaats 10 als eerste Australische!
En mocht er een criterium zijn waaraan je moet voldoen dan moet dat van tevoren bekend worden gemaakt zoals anderen hier al schreven. Hosking en Neylan hebben lef getoond door dit aan te vechten. Zij verdienen hun plek!

Hoebele 14 september 2017 om 12:02

@TWyk Of dat erachter zit, weet ik niet, maar de 4 rensters die naar Rio mochten waren allemaal van Orica. Gillow maakte daar toen een punt van en de 5 die nu mogen gaan zijn Gillow + 4 Orica’s. Overigens stopt Cycling Australia met de steun aan de vrouwen- en opleidingsploeg na dit jaar (link).

Vlinder 14 september 2017 om 12:09

Ah mooi, ik lees net dat beide dames zijn geselecteerd!

Hoebele 14 september 2017 om 12:18

Hosking en Neylan alsnog naar WK.

Headlines

Materiaalzone

Populair