Hofland verlost van neusproblemen

Hofland verlost van neusproblemen

Foto: Marcel Koch

woensdag 25 november 2015 om 10:55

Moreno Hofland kan opgelucht ademhalen. De Roosendaler is in Den Haag geopereerd aan zijn neus, waarbij de doorgangen in zijn neus en holtes groter gemaakt zijn. “Alles is nu in orde”, vertelt Hofland na zijn laatste check aan BN/De Stem.

Neusproblemen oorzaak veel verkoudheid
Omdat de sprinter van LottoNL-Jumbo langer dan normaal last bleef houden van ongemakken als verkoudheid, ging hij op zoek naar een verklaring. “Ik werd heel vaak ziek”, blikt hij terug op het voorjaar. “Het is normaal dat je in die periode verkouden wordt of last krijgt van een verstopte neus. Na vijf dagen ben je er meestal vanaf. Het vervelende was dat het bij mij steeds twee keer zo lang duurde. Daardoor heb ik ook afgelopen jaar meer koersen gemist dan nodig was. Het hele voorjaar is er min of meer door verpest.”

Vernauwde doorgangen
Na onderzoek in het ziekenhuis bleek Hofland hele nauwe doorgangen in zijn neus en holtes te hebben, waardoor bacteriën niet snel genoeg uit het lichaam verdwijnen. “Eerst waren de doorgangen 0,2 millimeter groot. Na de operatie is dat meer dan het dubbele geworden”, vertelt de sprinter over de resultaten van de operatie. “Ik merk nu ook dat ik meer lucht krijgt.” Na een vakantie begint voor de renners LottoNL-Jumbo vandaag de opbouw naar het nieuwe seizoen, daar zij een driedaagse teambuilding tegemoet gaan. Door de rust in het off season behoren ook Hoflands rugproblemen tot de verleden tijd.

Dit artikel delen:

46 Reacties

OscarV 25 november 2015 om 11:01

Goed nieuws. Dit samen met de komst van Engels roept verwachtingen op. Hopelijk kan hij komend seizoen een grote stap vooruit zetten.

vlek 25 november 2015 om 11:10

Afgelopen voorjaar al een aantal maal aan gerefereerd met betrekking tot Hofland. Hopelijk heeft het inderdaad, net als bij Boom, een positief effect op zijn weerstand.

BartBrouwer 25 november 2015 om 11:14

Kan opgelucht ademhalen haha sterk
Goed nieuws voor Hofland, hopelijk kan hij komend seizoen een paar mooie overwinningen behalen

zoetepap 25 november 2015 om 11:58

Alvast 1 euvel dat hem niet meer zal tergen… (sorry kon het ni laten). Nee ik hoop echt dar hij volgend jaar er enkele een neus kan zetten als hij de wind vanvoren heeft.

Romāns Vainšteins 25 november 2015 om 12:18

Ik vind het eigenlijk wel grappig dat doping zo verfoeid wordt maar men naar hartelust kleine lichamelijke aanpassingen kan doorvoeren die het verschil tussen wél of géén topsport maken. Neusje wat hooler, adertje wat dikker, what’s next? Bladerunner-on-the-bike?

wolfje 25 november 2015 om 12:28

@RV
Voedingssupplementen en sommige medicijnen (bijv. salbutamol) zijn ook gewoon toegestaan, niet alles is gelijk doping. Hetzelfde geldt voor dergelijke operaties. Ik ben het wel met je eens dat de grenzen niet altijd zo zwart-wit zijn als men zou willen.

rahimns 25 november 2015 om 13:26

@rv ook een niet-topsporter zou hieraan geholpen worden. Moreno gaat hier niet harder door fietsen. Hij zal gewoon minder vaak ziek zijn en last hebben van luchtwegen. Dit is gewoon een normale medische ingreep.

xistnc 25 november 2015 om 14:07

Toch vind ik wel dat RV een punt heeft. Een topsporter hoeft maar een wind te laten die net iets anders ruikt dan de vorige, of hij ondergaat al een serie MRI-scans. Kom daar als Willem Willekeurig maar is om vragen: “laten we het eerst maar even een paar maanden de tijd geven”…

jvh93 25 november 2015 om 14:21

hoop dat hij nu inderdaad een stuk minder vaak ziek is. Kan een belangrijke pion worden in de voorjaarsklassiekers en kan nog flinke stappen zetten in de sprint.

DeGroteMolen 25 november 2015 om 14:35

Xistnc: is een hele normale poliklinische ‘operatie’, zowel voor (top)sporters als niet (top)sporters. Naar de KNO arts, verwijzing ophalen en een afspraak maken voor de behandeling. Daarmee komt een einde aan chronische bijholteontsteking na een korte en eenvoudige ingreep. Voor iedereen een absolute aanrader met dergelijke klachten kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Scotty 25 november 2015 om 15:00

@DeGroteMolen, maar zo’n beknelde liesader als Kruijswijk had? Lijkt me niet heel gebruikelijk. Een normaal mens zou zeggen, naja dan maar een andere sport kiezen oid. Zit zeker wat in, wat RV zegt. Volgens mij wordt er ook veel geopereerd omdat het sneller gaat en renners geen tijd (of zin) hebben om het met rust op te lossen.

rahimns 25 november 2015 om 15:01

@xistnc gezien het feit dat hij alle het hele seizoen hiermee loopt te sukkelen valt dat blijkbaar ook wel weer mee… bij mij is hetzelfde vastgesteld een aantal jaar terug en ik werd ook vrij snel geholpen.

@Scotty dat is juist iets wat relatief vaak voorkomt bij duursporters en vooral bij schaatsers en wielrenners door hun houding. Dit is iets wat je niet met rust kan behandelen en waarvoor zo'n ingreep gewoon nodig is. Het niet behandelen kan zelfs ernstigere gevolgen hebben. Dit zijn allemaal geen behandelingen die zomaar gedaan worden om sporters nog harder te laten rijden, maar puur om een klacht te behandelen.

achtpuntzes 25 november 2015 om 15:06

RV heeft wel een pnt, hoewel het meer iets voor de toekomst lijkt: zwaar versleutelde bionische ubermensen als atleten…

xistnc 25 november 2015 om 15:12

@rahmins
Je slaat door in het verantwoorden van dit specifieke geval. De discussie die nu ontstaat, is meer ‘naar aanleiding van’.

Scotty 25 november 2015 om 15:14

@rahimns, zo'n ingreep is alleen nodig als je die sport beoefend. Mijn advies; ga dan lekker wat anders doen, als je lichaam het niet aan kan. Hetzelfde geldt voor de hartritmestoornissen, veel renners laten zich daar aan opereren (met alle consequenties vandien), omdat het op topsportniveau gevaarlijk kan zijn. Andere mensen doen dat niet (te grote risico's) en moeten alsnog noodgedwongen stoppen.

Het gaat erom, waar leg je de grens? Is er uberhaupt een grens? Bij doping is die grens er overduidelijk.

rahimns 25 november 2015 om 15:15

@xistnc ik sla door… er word hier gesproken over versleutelde ubermensen en bladerunners op een fiets…. en ik sla door ?? tuurlijk

Scotty 25 november 2015 om 15:27

Nu ik er over nadenk; neem een Arjen Robben, die gozer is zo ontzettend vaak geblesseerd en volgens mij wordt hij ook regelmatig geopereerd. Wat ook niet echt gezond is, fysiek en mentaal niet.
Zou het niet gezonder zijn als hij (geen idee of zoiets bestaat, maar als het bestaat staat het vast ook op de dopinglijst) een product slikt wat zijn spieren versterkt/sneller laat herstellen (testosteron toch?)?

rahimns 25 november 2015 om 15:29

@Scotty het is gewoon een blessure die ontstaat bij vooral duursporters. Het is dus niet iets aangeboren of zo. En moet dus ook sowieso behandeld worden. Ik bedoel als een voetballer een blessure krijgt waarvoor hij geopereerd moet worden, zeggen we toch ook niet stop maar met voetballen, dan behandel je die toch ook gewoon. Waarom zouden wielrenners dan niet behandeld mogen worden aan een voor hun specifieke blessure. Kijk als er een kwaal ontstaat waarbij de renner in levensgevaar komt en het beter voor hem is om te stoppen, wat waarschijnlijk dan ook door zijn arts zal worden geadviseerd, dan heb je natuurlijk helemaal gelijk. Maar verder lopen sporters nu eenmaal een grotere kans op lichamelijk letsel.. en ja dan moet je daar als het mogelijk is wat aan doen.

Scotty 25 november 2015 om 15:38

@rahimns, try to get the whole picture. Het gaat nu niet specifiek om Kruijswijk, maar over opereren vs. dopinggebruik.
Wat is gezonder, waarom is het een wel algemeen geaccepteerd en het andere niet?

rahimns 25 november 2015 om 15:51

@Scotty maar nu voer je hele andere discussie. Als voor de behandeling van een blessure medicatie nodig is om te herstellen dan zou je kunnen overwegen dat dit is toegestaan zolang de sporter niet actief sport. In een aantal gevallen zijn er hiervoor ook mogelijkheden. Als het gaat om middelen te gebruiken om gewoon harder te kunnen fietsen dan is dat gewoon ontoelaatbaar, net zoals medische ingrepen puur doen om harder te kunnen fietsen of wat dan ook… dit zou ook onethisch zijn. Maar daar is in dit geval van Moreno of de door jouw genoemde beknelde liesslagader geen sprake van.

Scotty 25 november 2015 om 16:04

Waarom is daar bij Hofland en de liesslagader geen sprake van? Dat maak je er zelf van. Reken maar dat ze er harder van gaan fietsen; minder vaak ziek, vaker kunnen trainen, meer belasting aan kunnen, etc.

rahimns 25 november 2015 om 16:19

@Scotty omdat dit hun juist belemmerd in het uitoefenen van hun sport. Zij worden daar niet opeens heel veel beter van dan een renner die dit euvel niet heeft. Laat ik het anders zeggen. Dit is niet iets wat al bestond toen ze begonnen zijn met sporten, dit is zich in de loop der jaren gaan ontwikkelen en belemmert hun nu om hun normale niveau te behalen en hun normale trainingsarbeid te doen. Ze gaan echt niet opeens er harder van fietsen dan ze ooit gedaan hebben. Zo lastig lijkt me toch niet om dit te zien.

tendam 25 november 2015 om 16:34

Opmerkelijke discussie n.a.v. een operatie aan de neus. Je kunt alle operaties wel willen afschaffen. Gebroken been? Jammer, carriere over.

Scotty 25 november 2015 om 16:40

@rahimns, wat is het normale niveau dan? Het niveau voor of na allerlei medische ingrepen? Jarenlang topsport vergt veel van een lichaam. De één kan daar fysiek wel tegen, de andere niet. Sommige ingrepen zijn nodig om op dat topniveau te kunnen blijven. Die ingrepen zijn in mijn ogen (haast) evenredig aan dopinggebruik om ook op dat topniveau te kunnen blijven.

Normale mensen raken afgekeurd of zoeken ander werk als ze hun werkaamheden niet kunnen uitoefenen. Als Robben een derderangsvoetballer was geweest hadden z'n kicksen allang in een willekeurige wilg gehangen. Maar hij wordt constant maar weer opgelapt om maar door te kunnen gaan, terwijl dat "normaal" gezien nooit mogelijk zou zijn geweest.

@tendam, een blessure door een extern ongeval is totaal wat anders. Je legt me ook weer woorden in de mond die nergens op slaan. Ik zou zeggen, doe een poging iets toe te voegen aan deze discussie in plaats van je gebruikelijke dooddoeners.

xistnc 25 november 2015 om 16:42

Gebroken been is toch gewoon rechtzetten en gips erom heen? 6 weken gips, daarna loopgips met krukken. De gemiddelde beenbreker ziet echt geen OK van binnen.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Materiaalzone