Hivert wint felbetwiste etappe in Parijs-Nice, Sánchez grijpt de macht

Hivert wint felbetwiste etappe in Parijs-Nice, Sánchez grijpt de macht

foto: ASO/Alex Broadway

dinsdag 6 maart 2018 om 16:55

Jonathan Hivert blijft uitstekend presteren in 2018. De renner van Direct Energie zegevierde in de derde etappe van Parijs-Nice, na een felbetwiste finale. Het is alweer de vierde seizoenszege voor de rappe Fransman. Hij klopte Luis León Sánchez en Rémy di Grégorio in een sprint met drie. De Spanjaard neemt echter wel de leiderstrui over van Arnaud Démare, die Mike Teunissen vloerde in de sprint van de achtervolgende groep.

Grellier kleurt beginfase etappe, Kristoff ziet af
De resterende 152 coureurs werden rond half twaalf in Bourges in gang geschoten voor een 210 kilometer lange onderneming naar Châtel-Guyon. Ettelijke minuten na de officiële start gaf het peloton al zijn zegen aan de kopgroep van de dag. Jay Robert Thomson (Dimension Data), Fabien Grellier (Direct Energie) en Przemysław Kasperkiewicz (Delko Marseille Provence KTM) wisten een maximale voorgift uit te bouwen van zeven minuten.

In het peloton predikten FDJ en Lotto Soudal, de ploegen van leider Arnaud Démare en André Greipel, de controle. Het hoogtepunt in de eerste koersuren was letterlijk en figuurlijk de beklimming van de Côte de la Bosse. Op deze helling was het Grellier die de vier punten wist te rapen. Ook op de daaropvolgende beklimming – de Côte du Boulard – was het de jonge Fransman die de maximale buit wist te scoren.

Grellier ging dermate tekeer op de Côte du Boulard, dat zijn medevluchters Thomson en Kasperkiewicz moesten afhaken. Met nog vijftig kilometer op de teller reden de twee medevluchters al één minuut in het krijt. In het peloton moest er ook iemand van naam en faam afhaken. Europees kampioen Alexander Kristoff bleek bezig aan heuse jours sans. De Noor wist op karakter echter weer de aansluiting te vinden met het peloton, dat aangevoerd werd door een buffelende Thomas De Gendt.

Alaphilippe doet koers ontploffen op Côte de Charbonnières
Dit bleek echter niet voor lang, want met het opdraaien van de lokale ronde op dertig kilometer van de finish – met als scherprechter de Côte de Charbonnières – waren het Quick-Step Floors en Astana die het tempo flink de hoogte in joegen. Dit bleek funest voor sprinters als John Degenkolb, Nacer Bouhanni en Dylan Groenewegen. Ook Wout Poels zag zich, door materiaalproblemen, in het defensief gedrongen.

Op 25 kilometer van de meet was het Julian Alaphilippe die een eerste cartouche afvuurde. Het tempo van de vinnige Fransman bleek – met uitzondering van Tim Wellens – te hoog voor de concurrentie. Vlak voor de top wisten echter eerst Jakob Fuglsang en later Lilian Calmejane en Ion Izagirre de sprong te maken naar het tweetal. Na het ronden van de top stokte het tempo vooraan, wat de achtervolgende groep – met onder meer titelverdediger Sergio Henao, Bauke Mollema en Esteban Chaves – in staat stelde om weer aan te sluiten.

Sánchez, Hivert en Di Grégorio profiteren van desorganisatie 
In de inmiddels tot twintig lieden aangedikte kopgroep heerste voornamelijk desorganisatie, waarop Luis León Sánchez en de Fransen Jonathan Hivert en Rémy Di Grégorio besloten om weg te rijden. De drie aanvallers fietsten al snel een voorgift bijeen van twintig seconden; een bonus die door de aanhoudende twijfel in de achtervolgende groep alleen maar groter werd.

Terwijl de drie koplopers verder wisten uit te lopen, vond er in de achtergrond een hergroepering plaats. Een eerste peloton met onder meer leider Arnaud Démare viel de achtervolgende groep op de nek. Sanchez, Di Grégorio en Hivert bleven echter buiten schot. Op een kleine twee kilometer van l’arrivee was het Di Grégorio die tot tweemaal toe zijn kaarten op tafel gooide, maar de ervaren Spanjaard reed beide malen – met een gokkende Hivert in het wiel – het gaatje dicht. In de eindsprint die volgde was het voor Hivert vervolgens een koud kunstje om zijn vierde zege van het seizoen te boeken.

Dit artikel delen:

44 Reacties

AZH 6 maart 2018 om 16:56

Alleen Mollema op de afspraak vandaag

Lennimator 6 maart 2018 om 16:59

Ik kan er niks aan doen, maar ik heb hier nog steeds zeer grote twijfels over. Ik weet er is een doping topic en niemand kan of mag, met dank aan bepaalde rechters en doctoren iemand beschuldigen, maar ja. De oude Spanjaarden rijden nog steeds iedereen weg en nu dan ook nog eens onder Astana. Ach het Spaanse feest begon met de toekenning van de Olympische Spelen aan Barcelona in 1992…

hyperbox 6 maart 2018 om 17:00

Matig gereden door LottoNL-Jumbo. Gesink had bij dat groepje moeten zitten en ik vond ook Martens wel erg snel achteraan rijden. LL Sanches laat wel weer zien hoe goed hij is. Met dat sterke Astana om zich heen geef ik hem een goede kans voor de eindzege.

BlancoProCycling 6 maart 2018 om 17:00

Geweldig het spelletje gespeeld door Hivert, stalen zenuwen getoond.

vluggejapie 6 maart 2018 om 17:00

Aanvallen en de ploeggenoten laten linkeballen. Mooi gespeeld van Astana.

schipperaar 6 maart 2018 om 17:03

Verademing vergeleken met poef poef finale en Teunissen wéér bij de les voor de driede dag.

HoofdIsVrij 6 maart 2018 om 17:03

Groenewegen op 11.18. Die maakte volgens enkele hier wel even kans.

LL Sancez wint hiermee Parijs-Nice.

SteVwonder 6 maart 2018 om 17:05

Mike Teunissen weer een goede uitslag gereden. Ben benieuwd wat zijn potentieel is.

PantanoAtapuma 6 maart 2018 om 17:05

Ondanks zijn topvorm kunnen we na vandaag wel concluderen dat Milaan-San Remo echt nog te hoog gegrepen is voor Dylan Groenewegen. Als je een col van de derde categorie niet kan overleven en geen aansluiting houdt bij de groep met Demare en Greipel kom je ook echt niet mee de Poggio en de Cipressa over.

Veloburto 6 maart 2018 om 17:12

@HIV, tja als Greipel kans maakt

WCEendT 6 maart 2018 om 17:14

LLS niet de beste klimmer vandaag, maar zeker de beste wielrenner! Wat een inzicht..

ChefSpijker 6 maart 2018 om 17:18

Sanchez wint Parijs-Nice hiermee? Denk ’t niet. Als je ziet wat nog komen gaat en als je ziet hoe sterk Alaphilippe vandaag bergop was. Sanchez mag blij zijn als ie het podium haalt aan het einde van de week.

Renzeva 6 maart 2018 om 17:21

@PantanoAtapuma, dat is waarschijnlijk ook waarom hij niet gaat (http://www.wielerflits.nl/nieuws/329998/groenewegen-na-zege-in-vierzon-milaan-san-remo-komt-nog-te-vroeg.html)

Bettinwel 6 maart 2018 om 17:28

Jammer dat het groepje Mollema nog teruggepakt werd, had goede zaken kunnen doen.
Demare weer in het groen, dat lijkt me terecht.

Retro Lex 6 maart 2018 om 17:31

Dan ook even een kleine vermelding voor Haussler. Rijdt in steath modus. Ik heb hem nog niet gezien of gehoord de PN maar hij staat wel in de top 10 voorlopig. Die is zich goed in vorm aan het fietsen voor de komende wedstrijden.

WCEendT 6 maart 2018 om 17:40

@Retro
Zou het dat we nog één keertje DE Haussler gaan zien dit jaar? Hoop ‘t.

TykkeThor 6 maart 2018 om 17:48

Teunissen legt toch even Greipel erop in de sprint. Sterke gast met een goede sprint na een zware koers. Die kan nog wel eens wat mooie wedstrijden gaan winnen vanuit een geslaagde vlucht.

schipperaar 6 maart 2018 om 17:58

@tt
Bij Mike heb ik nog altijd het idee alsof ie voor het eerst in de efteling komt met zoveel ontzag als ie om zich heen kijkt in het peleton, hopelijk komt zijn doorbraak morgen als ie voor eigen kans mag gaan, de marge is echter slechts 2 sec dus ben bang van niet gezien zijn knechtenrol. Wordt vandaag gewoon ff tweede in de sprint, nog even wachten op de reacties.

Johnny7 6 maart 2018 om 18:05

Fuglsang is toch een renner waar ik sinds vorig jaar fan van ben geworden. Valt vaak aan ondanks dat dat niet zijn stijl lijkt. Won vorig jaar de Dauphine en had top 5 (of meer) gereden zonder die pech in de Tour. Is nu ook alweer in vorm. Verwacht nog veel van hem!

WCEendT 6 maart 2018 om 18:16

@Johnny7
Podium tour. Gaat iedereen op minuten rijden samen met Nibali in de kasseien etappe.

RoelofD 6 maart 2018 om 18:49

Grappig ook die Di Gregorio. Was eigenlijk al gestopt

Jean Dumas 6 maart 2018 om 18:55

Tennissen moet voor de winst gaan in Dwars door Vlaanderen, E3 en Wevelgem.

west 6 maart 2018 om 18:57

Hivert en Gaudin vullen het gat dat ontstaan is door het vertrek of Coquard aardig op… Altijd leuk om te zien als er jongeren opstaan om het kopmanschap op te eisen.

WCEendT 6 maart 2018 om 18:59

@west
Jongeren?

schipperaar 6 maart 2018 om 19:02

@jean
Hij moet helemaal niks, richt zich beter op ronden om hardheid op te doen ipv dat kruimelwerk in Vlaanderen.

Headlines

Materiaalzone

Populair