‘Het WK gravel is overbodig’

woensdag 5 oktober 2022 om 15:15
‘Het WK gravel is overbodig’

foto: Cor Vos (archief)

Dit weekend wordt het eerste WK gravel gereden onder de auspiciën van de UCI. Een wedstrijd (de mannen rijden 194 kilometer, de vrouwen 166 kilometer) met bijna 75% aan niet-geasfalteerde wegen. Is dit WK, dat veel gelijkenissen vertoont met een koers als Strade Bianche, een toegevoegde waarde op de kalender? We zijn benieuwd naar jouw mening. Geef in onderstaande poll jouw mening op de volgende stelling: Het WK gravel is overbodig. In de reacties kan je erover discussiëren.


Stem hier op de poll!

Dit artikel delen:

40 Reacties

Koers 5 oktober 2022 om 15:47

Eerst proeven zei moeders altijd als ik ergens zout op wilde voor ik had geproefd. Laten we het eerst maar eens gaan kijken. Misschien is het prachtig en krijgt het duizenden mensen op de fiets. Het heeft volgens mij ook meer bekendheid in Amerika, professionalisering kan er wellicht ook voor zorgen dat de goede gravelers daar ook naar de weg gaan in Europa. Mooie beelden zorgen er wellicht ook voor dat de toevallige zapper blijft hangen en de volgende keer de weg ook een kans geeft.

5
Groetjesaandevoetjes 5 oktober 2022 om 17:28

Een beetje een non-stelling naar mijn mening. Als we deze kant op gaan, kunnen we stellen dat 99% van de koersen overbodig zijn. Gravel racen groeit gigantisch, dus ik zou zeggen dat er prima op wordt ingespeeld. Het betekend niet dat iedereen nu opeens gravel moet gaan rijden. Gravel racen kan gewoon prima naast weg racen bestaan (net als veldrijden, op de baan racen, mountainbiken en bmxen).

5
thorsen 5 oktober 2022 om 16:15

Ik wou 1 miljoen stemmen, maar die stond er niet tussen. Dus dan maar oneens gestemd.

4
JVD 5 oktober 2022 om 16:52

Parijs-Roubaix en Strade vinden we geweldig, maar een WK gravel willen we niet? Vreemd hoor. Volgens mij heeft gravel een enorme toekomst voor zich. Relatief makkelijk te organiseren doordat er met veel minder verkeersgedoe rekening gehouden hoeft te worden. Spectaculair met modder of stof en vaak mooie landschappen.

4
Het Luipaard van Lent 5 oktober 2022 om 19:13

De enige gelijkenis met de Strade is de ondergrond op sommige momenten. Is dat tegenwoordig al genoeg om een koers als ‘overbodig’ te beschouwen? Dan zijn 99% van de koersen overbodig. Wat een lachwekkende poll dit.

3
Lars Maden 5 oktober 2022 om 23:16

Vind deze poll overbodig. Geef het een paar jaar de kans en oordeel dan.

2
Fontanelli01 6 oktober 2022 om 08:02

De poll klopt niet. MvdP die het WK wint is dan kampioen van de gravelaars? Laat hem maar Unbound rijden. Selfsupported en nadien een paar biertjes drinken.

2
Hans Baas 6 oktober 2022 om 08:12

Een WK is natuurlijk prima, maar dan wel gebaseerd op gravelprincipes en -filosofie. Dus juist wel met bier en barbecue. Een lange, moeilijke race en geen assistentie door derden. En een competitieve race met trui en de recreatieve rit zonder trui, zonder leeftijdscategorieën.

De huidige opzet komt op mij kunstmatig over. Laten we in elk geval hopen dat er niet een wegrenner mee aan de haal gaat.

2
garconextraordinaire 5 oktober 2022 om 15:23

Het WK mixed tijdrijden; dat is pas overbodig

1
lo squalo dello Stretto 5 oktober 2022 om 15:59

WK Atletiek 4x400m mixed relay is wel een mooie vind ik zelf!

3
Zwarte Trui 6 oktober 2022 om 07:25

Ik denk dat het format echt wel potentie heeft. Maar de uitwerking kan echt nog veel beter.

0
Promiz Rigloc 5 oktober 2022 om 15:36

Mee eens, ik van al die mixed onderdelen onnodig, in iedere sport overigens (Behalve het WK cocktail mixen). Maar ach er zijn blijkbaar mensen die het wel tof vinden, dus wie ben ik om hen hun pleziertje af te nemen.

Sportief gezien heeft het nul meerwaarde, en het is ook enkel in het leven geroepen als opvulling voor een week lang WK wielrennen. Sponsors die nog wat extra uurtjes in beeld kunnen komen en dergelijke.

Zo'n WK gravel happen daar heb ik ook vrij weinig mee, je hebt al veldrijden en mountainbiken, en daarnaast racen ze tijdens wegraces ook al steeds meer op onverharde wegen. Wat moet dit dan nog extra toevoegen ?

Is er al een WK waterfietsen ? Kan je ook nog wel wat onderdeeltjes op verzinnen, 50 meter bad, 100 meter bad, open water, Mix relay uiteraard of met de waterfiets van de tien meter plank. ;)

-1
Dangeroe 5 oktober 2022 om 16:26

Maar het mixed hier is niet mixed. Ze rijden twee aparte tijdritten. Bij de atletiek is het inderdaad wel gaaf, want daar lopen mannen en vrouwen ook door elkaar.

-1
Vangenechten 5 oktober 2022 om 17:49

Bij atletiek is het inderdaad gaaf, omdat je daar ziet dat de mannen de vrouwen belachelijk maken. Zou leuk zijn om bij het WK tijdrijden ook de vrouwen te laten meerijden met de mannen.

-2

Ik kijk er wel naar uit. Iets nieuws altijd een kans geven.

1
willempie72 6 oktober 2022 om 00:00

Dit jaar voor het eerst een gravelwedstrijd gereden en het is echt wel wat anders dan een wegwedstrijd met een paar gravelstroken. De opkomst heb ik al jaren niet meer meegemaakt met een wegwedstrijd.

1
C de Vries 6 oktober 2022 om 09:30

Er hangt een te grote hipsterlucht aan dat gravel rijden. Dus ik sla even over.

1
De Onechte gaviaal uit Ochten 5 oktober 2022 om 15:33

Prima wk dit. Nu het nog nieuw is kunnen goede amateurs nog mooi meekomen. Leuk voor die doelgroep

0
Mavi 5 oktober 2022 om 15:48

Zelf vind ik het een leuke toevoeging aan de wielersport. Aangezien er ook steeds meer gravel bikes in omloop komen denk ik wel dat hier nog een grote groei in gemaakt zal worden.

Edit redactie: Bedankt, we hebben het aangepast.

0
Panamaman29 5 oktober 2022 om 15:52

Ik weet niet echt wat ik ervan moet vinden. Afgelopen week had de organisator van het WK gravel namelijk gezegd dat het zeker geen bbq en bier imago moet hebben, terwijl dit juist wel een beetje de sfeer is die het in Amerika zo populair heeft gemaakt. Ik vrees een beetje dat er of een tweespalt in het gravellen komt (met als discussie wat is de identiteit van het gravelracen en een niet echt bepaalbare waarde van elke individuele race ten opzichte van de andere races) of een te grote doorprofessionalisering van het gravelracen waardoor het voor zowel de fitte recreanten als gepensioneerde profs die nog gezond willen doen en lekker willen blijven fietsen (deze groepen hebben het namelijk populair gemaakt) er niet echt meer thuishoren. Aan de andere kant weet ik er ook niet heel veel van en is het misschien juist wel nuttig omdat het al zo populair is dat het een WK verdient.

0
lo squalo dello Stretto 5 oktober 2022 om 15:55

Je bent niet verplicht om te kijken natuurlijk?

0
VerstandOpNul 5 oktober 2022 om 17:06

Het leek mij wel leuk eigenlijk, maar door deze prikkelende stelling is mijn hele wereldbeeld verschoven..

0
Pietspeed 5 oktober 2022 om 19:01

Wat is 'gravelen', om de voorafgaande vraag maar ff te stellen? Off-road koersen? Feitelijk Tour de Roland Garros.
Iig een logisch fenomeen dat steeds meer aan populariteit wint. Productdifferentiatie voor fietsenmakers, ergo giga extra afzetmarkt. Enorme kostenbesparing voor publieke overheden vwb inzet oa politie en het grotendeels niet hoeven te gebruiken van (grote en drukke) openbare wegen met risicovol wegmeubilair etc.
Laat het pak maar los met de camera's, drones er boven op. Of het sportief een meerwaarde heeft, geen flauw idee. Time will tell.

0
Romāns Vainšteins 5 oktober 2022 om 19:05

Eens gestemd.

Zoals bekend ben ik zot van deze koersen maar ik vind eerder dat het wegwielrennen er meer van moet hebben dan dat het een aparte discipline is. Anders kunnen we ook een wk spurt en wk heuvels gaan opwerpen. Gravel als iets helemaal los zien? Ik kan het niet.

0
Michiel 5 oktober 2022 om 19:16

Bij gravel denk ik aan rode sokken van het glijden op de tennisbaan

0
Wheely 6 oktober 2022 om 09:11

De definitie van Gravel is duidelijk aan discussie onderhevig. Dat zie je ook aan de vele uiteenlopende gravelbikes die er momenteel te krijgen zijn, van aërodynamische racemonsters met dikke bandjes via bikepacking toerfietsen tot full suspension MTBs met een racestuurtje er op. Gravel is lekker wat je zelf wilt wat het is volgens mij. ;-)

Wat mij betreft zou een WK weg trouwens ook wel eens gedeeltelijk over een onverhard parcours mogen gaan.

0
Het Jachtluipaard van de Provence 6 oktober 2022 om 09:55

Het zal wellicht minder overbodig zijn dan inderdaad het Mixed relay of het “WK” veldrijden wat feitelijk een kampioenschap der lage landen is met om de x aantal jaar eens een verdwaalde buitenlander. Is er een mooi internationaal deelnemersveld wat aan elkaar gewaagd is? Dan is een WK een prima toevoeging wat mij betreft. Geen idee of dit het geval is, dus gestemd op geen mening.

0
Polleke 6 oktober 2022 om 10:23

Gravel in wegwedstrijden, dat is pas overbodig… om maar eens tegen de haren in te strijken…kwalijke modetrend die er alleen op uit is om chaos te creëren..Benieuwd hoeveel er Zondag weer aan de kant van dat mijnenveld in Parijs-Tours gaan staan…

0
Massimo Bataille 6 oktober 2022 om 14:53

Is het overbodig? Neen, elke discipline mag zijn wedstrijden en bijhorend WK hebben.

Heeft het veel sportieve waarde? Dit is een geheel andere vraag en dat is in dit geval totaal niet het geval.

Tegenwoordig is het wegwielrennen de hoofdsport met een paar belangrijke zijsporten (piste, MTB, Cyclocross). Daar nog eens achter heb je de ‘niches’ zoals BMX, bepaalde MTB en piste onderdelen en nu Gravel.
Of het zo moet zijn, is ander verhaal, maar zo is het toch wel beetje (sportief en commercieel gezien)

0
Grote Plateau 5 oktober 2022 om 20:52

Vind vooral de naam WK erbij potsierlijk.

Er is geen enkele build-up.
Geen enkele vereisten om mee te doen.

Wegrenners die een heel jaar geen gravel competitie rijden
kunnen hier plots "de wereldkampioen onder de gravelriders" worden.

M.a.w. het heeft nul waarde.

-1
ssj 6 oktober 2022 om 07:28

Korte afstand en grotendeels op de weg. Heeft weinig met gravelracen te maken dit wk

0
Het Luipaard van Lent 6 oktober 2022 om 17:14

@ssj

180km en 75% onverhard. Dat is niet kort en niet grotendeels op de weg.

0
Posterix 5 oktober 2022 om 15:46

Het is naar mijn mening niet zozeer overbodig, ik vind het gewoon jammer dat deze dicipline door de uci wordt gekaapt. Laat het gewoon lekker wat het is. Degene die competetief willen zijn, rijden voor een uitslag, degene die het uitrijden al uitdaging genoeg vinden, ook dikke prima en na afloop drinken we er eentje samen en genieten we van lekker eten en de sfeer na afloop.

-2
Japiejo 5 oktober 2022 om 15:58

En nu door een UCI wk kan dat straks opeens niet meer?

2
Explorer 6 oktober 2022 om 15:50

Nou nou posterix, zo negatief is het hier ook weer niet. Jij geeft je mening, daar mag toch op geantwoord worden? Waar blijft anders het dialoog? Dat het niet volgens bepaalde waarde en normen gaat( af en toe) is aan te werken. Toch.

Van mij mag uci het regelen, het wordt professioneler, dan mag er ook wat meer respect naar uit gaan. De versie voor de amateurs zal blijven zoals hij is, met bier en hamburgers na de finish ;-)

1
Har77 5 oktober 2022 om 17:37

Dat de uci gravel kaapt is geen ramp, het feit dat het WK een veredelde wegrit wordt over een te korte afstand is dat wel.
Waarom niet de organisatoren van de grotere events contacteren en een gravel WK meer in de stijl van Unbound/Traka organiseren, dus langere afstanden, self supported. Dan heeft het meerwaarde. Houdt dus ook in dat je je qualifiers minder toegankelijk moet maken en dat ook de WT pro’s zich via zo’n qualifier moeten plaatsen.
Helaas wordt het nu hetzelfde als de WK ebike: een door de fietsenbranche gepusht event.

0
Posterix 6 oktober 2022 om 08:43

Oh ja wacht. Ik zit op wielerflits, hoe haal ik het in mijn hoofd om een genuanceerde mening te geven, zonder daarbij hele volksstammen te beledigen… Kom op met die minnetjes!

-1
Posterix 6 oktober 2022 om 16:54

Nee, het gaat mij niet om de reacties die zijn prima, niks mis mee. Ik werd even getriggerd door die achterlijke duimpjes omlaag. Ik dacht hoezo?

-1
EricV 5 oktober 2022 om 18:50

Ik wacht nog steeds op een rolschaats gravel wk.

-2
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone