Het langetermijnplan van Tiesj Benoot: “Klassementsrenner worden in grote ronde”

Het langetermijnplan van Tiesj Benoot: “Klassementsrenner worden in grote ronde”

© Cor Vos

vrijdag 4 december 2020 om 18:53
Interview

Team Sunweb, vanaf 1 januari Team DSM, en Tiesj Benoot hebben elkaar gevonden in een langetermijnplan. De 26-jarige Gentenaar wil doorgroeien tot klassementsrenner in een grote ronde. “In 2021 zetten we de eerste stappen. In 2022 kan ik in een grote ronde schaduwkopman worden.”

Tiesj Benoot is pas sinds begin dit jaar aan de slag bij Team Sunweb, maar verlengde snel zijn contract met een extra seizoen, tot eind 2022. “Een gemakkelijke keuze”, vertelt hij. “Ik voel me zeer goed in de ploeg. Vóór mijn komst praatte ik met tal van andere renners over de werking, maar dat moet je dan zelf ook nog ondervinden. Dat is allemaal positief uitgedraaid voor mij. In combinatie met de onzekere situatie in de wereld en in het bijzonder in het wielrennen, heb ik niet getwijfeld.”

“Bij Team Sunweb wordt het wielrennen anders benaderd”, is Benoot lovend. “De interne werking verloopt professioneel en gestructureerd. Iedereen heeft zijn specifieke taak en zal ook zijn verantwoordelijkheid nemen als het binnen zijn domein fout loopt. Je krijgt als renner duidelijke antwoorden op je vragen. Een aanpak die mij rust geeft. Dat klinkt allemaal logisch, ja. Maar het gaat er niet overal op die manier aan toe.”

Giro of Tour
Bij de bespreking van zijn contractverlenging heeft Benoot het met het teammanagement over zijn visie op langere termijn gehad. Er is een duidelijk meerjarenplan opgesteld, met als doel binnen een paar jaar uitgespeeld te worden als klassementsrenner. “Dit jaar hoop ik daarin al een stap te zetten”, vertelt de Oost-Vlaming in een videocall na de ploegvoorstelling.

“Ik weet nog niet of ik de Giro of de Tour ga rijden. Maar daarin kan ik al eens mijn grenzen verder aftasten. Niet om nu al een klassement te rijden, voor alle duidelijkheid. In 2021 zal ik in het voorjaar focussen op de klassiekers, kortere rittenkoersen zoals Parijs-Nice of de Tirreno. Maar het doel is om ook een stapje verder te gaan in een grote ronde, daarna een evaluatie te maken om in 2022 eventueel als schaduwkopman uitgespeeld te worden.”

Winst in Parijs-Nice voor Tiesj Benoot – Foto: Cor Vos © 2020

In afwachting zal hij dit jaar verder werken aan zijn tijdritcapaciteiten en het specifieke klimwerk, vertelt hij. En zal hij ook wat gewicht proberen kwijt te geraken. “Daarom deel ik mijn seizoen in twee delen in. Eerst de eendagskoersen in combinatie met Parijs-Nice of de Tirreno, daarna gaat de focus naar Giro of Tour, wat het ook wordt. Eigenlijk maakt het mij niet echt welke van de twee het wordt. De ploegleiding zal er wel een mooi programma rond bouwen.”

“Ik heb er vertrouwen in dat ze de juiste keuze zal maken. Of dat in overleg gebeurt? Uiteraard. Binnenkort komt er een voorstel van hun kant, een eerste schets. Daar kan je als renner op reageren en jouw idee over geven. Vervolgens wordt een eventueel tegenvoorstel in beraad genomen, waarna je uiteindelijke programma wordt opgemaakt.  Ik heb al aangegeven dat ik de Giro ook wel zie zitten. Al valt die wat ongelukkig op de kalender.”

Gran Canaria
“Stel dat het de Giro wordt, dan wordt het iets moeilijker voor de Vlaamse koersen. Of je moet bijvoorbeeld onmiddellijk na de Ronde van Vlaanderen een rustpauze inbouwen. Maar ook hier vertrouw ik op de ploeg en hoe ze dat gaan invullen. Kijk, in mijn geval is kiezen altijd verliezen. Misschien is het nu wel een mooi moment om eens iets anders te doen.”

Maandag vertrekt Benoot op stage naar Gran Canaria. Met een aantal ploegmaats, maar ook een aantal collega’s die niet bij Sunweb rijden. “Zoals onder meer Laurens De Plus, Maarten Wynants en Otto Vergaerde. Geen probleem. Gran Canaria telt in vergelijking met België amper besmettingen. Bovendien worden iedereen voor het vertrek getest, anders kom je het eiland niet op.”

“Combinatie Tour – Olympische Spelen is haalbaar”

Tiesj Benoot hoopt op een selectie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. En volgens hem is de wegrit op de Spelen te combineren met de Tour. “Het kan in Frankrijk óók warm zijn. Het enige probleem wordt het verschil in luchtvochtigheid, maar ik denk dat er in hier ‘meerdere wegen naar Rome leiden’. Mijn eventuele deelname aan de Spelen is niet de beslissende factor om te kiezen tussen de Giro of de Tour”, vertelt hij. “Maar als de bondscoach het wil of daar een bepaald idee over heeft, zal ik daar graag met hem over praten.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

VespavanBern 4 december 2020 om 19:22

Jammer, erg jammer.

Vinyakke 4 december 2020 om 19:53

Dat hij een klassement wil rijden of dat hij heeft bijgetekend?

Wheely 4 december 2020 om 19:39

Tof, erg tof.

Mark 4 december 2020 om 20:26

Perfecte tweede reactie!

Veloburto 4 december 2020 om 19:53

Ik dacht dat ie een stuk ouder was. Zou misschien ooit top10 vuelta kunnen rijden oid

boenk 4 december 2020 om 20:30

Hoe gul van je. Dat had hij al 3 jaar geleden kunnen doen als hij dat had geambieerd. Toen hij 21 of 22 was reed hij al enorm sterk in rittenkoersen van 1 week. Eindigde op zijn 22ste al in de top 20 van de Tour. Heeft zich nooit echt toegelegd op klimkoersen, dus daar kan hij nog bakken vooruitgang maken. Als klassiek renner mist hij punch, eindschot, sprint… Het heeft lang geduurd eer hij het licht gezien had. Als je geen ritten of ééndagswedstrijden kan winnen, maar aanleg hebt om 3 weken constant te presteren en van nature uit makkelijk bergop rijdt, zou je denken dat hij zelf al langer tot die conclusie zou gekomen zijn.

Mark 4 december 2020 om 20:32

Zijn tijdrit capaciteiten en duurvermogen komt tot zijn recht in de Giro / Tour. Vuelta met die 20% aankomsten na 1 km klimmen, tja dat ligt hem denk ik wat minder. Met een paar jaar goede focus zie ik vanaf 2022 als schaduwkopman wel een top 10 rijden en misschien wel eerder in de Tour dan een andere grote ronde, hij lijkt de stress goed aan te kunnen

Vinyakke 4 december 2020 om 19:59

Tenzij hij effectief de giro doet zie ik niet meteen een wijziging in zijn programma en doelen toch? Reed ook bij Lotto al top-5 in Zwitserland en Tirreno. In de tour zelfs 4 seizoenen terug al top-20 dus wat wordt hier nu eigenlijk precies gezegd?

Kannibaal van Schepdaal 4 december 2020 om 20:52

Van Avermaet rijdt elk jaar de klassiekers en de Tour. Als hij morgen zegt dat hij zich gaat omscholen om een klassement te rijden in de Tour, zeg je dan dat dat geen nieuws is?

Benoot rijdt al jaren af een toe een leuk klassement in een kleine ronde zonder specifieke training. Nu gaat hij zich erop richten, dat is toch wel nieuwswaardig, lijkt mij.

Beer 4 december 2020 om 21:15

Mooi, ben benieuwd! Hij mist wat explosiviteit, maar zijn recuperatievermogen is top en zijn basisniveau constant hoog.

Limal 4 december 2020 om 23:31

Oei, nóg gewicht verliezen? Die stond al vlijmscherp… (zelfde competitiegewicht als ene Lance Armstrong, maar wel 13 cm groter)

Die ambities om voor een klassement in rittenkoersen te willen gaan zijn natuurlijk niet nieuw. Wel mooi dat hij nu ook klassementsambities voor een grote ronde durft uit te spreken. Ik zou zeggen dat hij voor een podiumplek altijd wat tekort zal komen, maar dat zou ik van Jay en Tao ook gezegd hebben…

Murcia 4 december 2020 om 23:44

Die stap naar het rondewerk zal een project van de lange adem worden en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Tiesj ook voor deze lijn kiest omdat Hirschi en Kragh Andersen hem in het klassiekerwerk aan het overtroeven zijn. Deze twee hebben wapens die hij (nog) niet heeft. Met name Hirschi zal het kopmanschap kunnen claimen voor alle eendagskoersen waar Tiesj ook zijn zinnen op heeft gezet.

Domestique 5 december 2020 om 00:34

Ik denk dat niet enkel de concurrentie binnen zijn eigen team hierin meespeelt.

Hij heeft zoals gezegd niet de wapens om in de klassiekers te strijden tegen types als van Aert, van der Poel, Alaphilippe, enz. Een enkele keer zal het wedstrijdverloop toch zo uitdraaien dat hij een grote eendagswedstrijd naar zijn hand kan zetten (zie Strade), maar wat is de kans dat dat nog 2-3 keer gebeurt in zijn carrière? (De kans lijkt me overigens groter dat hij kan profiteren van de aanwezigheid van Hirschi of SKA dan dat het tegen hem werkt.)

Dan kan je beter 5e eindigen in de Tour dan 5e in de Ronde van Vlaanderen of LBL. Zeker omdat hij toch in het rondewerk van een week al heeft laten zien dat hij wel iets waard is (zie Parijs-Nice van dit jaar).

Volgend jaar combineert hij nog, maar ik zou het voor hem niet zo'n vreemde keuze vinden om grotendeels voor het rondewerk te kiezen. Daar speelt zijn gebrek aan punch minder een rol en kan hij er misschien meer uithalen.

Persoonlijk geloof ik er niet echt in dat hij een grote ronde kan winnen (vanwege geen uitzonderlijk talent als klimmer of tijdrijder), maar wie weet wat Team DSM ervan kan maken. Er zijn al grotere verrassingen geweest, zie Froome.

Limal 5 december 2020 om 01:49

Ik ben het met je eens Domestique, uitgezonderd die comentaar over Froome. Als 22-jarige reed die al goede resultaten tegen leeftijdsgenoten als Fuglsang, Clarke, Mollema etc, en op zijn 23e werd hij in zijn eerste Tour 14e in de afsluitende tijdrit. (beide nog voor hij bij Team Sky reed) Dat rondetalent zat er dus altijd al in. Zelf heb ik mij altijd veel meer verwonderd over de metamorfose van Wiggins.

jsprunk 5 december 2020 om 10:27

Ik denk niet dat hij ooit een ronde kan winnen, maar samen met Bardet kan hij best een interessante tandem vormen in de grote rondes.

roeleur 7 december 2020 om 00:31

Tiesj zal altijd een schetsmatige figuur blijven die zich op de tekentafel van anderen laat inkleuren. Ties niet anders.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair