Het is klimmen geblazen!

donderdag 6 juni 2019 om 07:00
Het is klimmen geblazen!

foto: Topcompetitie.nu/Léon van Bon

Nationaal

In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook de buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse teams komen aan bod. In deze aflevering lees je over een belangrijk meetmoment in de Topcompetitie, opmerkelijke verhalen na Flèche du Sud, een stageplek bij BEAT, blikken we vooruit naar de Vredeskoers, passeert Parijs-Roubaix U23 de revue en maken we kennis met een nieuw Nederlands klimtalent.

Dylan Bouwmans gaat cruciaal weekend in de Topcompetitie tegemoet

Dylan Bouwmans in de oranje leiderstrui – foto: Cor Vos

Dylan Bouwmans is ook na de Ronde van Limburg nog steeds de trotse leider in de Topcompetitie. Met een achtste plaats in de klimwedstrijd breidde de Nederlander zijn voorsprong op bijna alle concurrenten – behalve Bas van der Kooij – uit. “Ik wilde koersen voor de winst, maar door de weersomstandigheden voelde ik me erg slecht en was ik niet goed, dus ben ik blij dat ik achtste ben geworden en er zo nog het meeste uit heb weten te halen”, concludeert Bouwmans.

Aankomend weekend zal het voor hem erop of eronder worden in de Profronde van Noord-Holland, waar liefst driehonderd punten in de Topcompetitie te verdienen zijn. Dat zijn heel veel punten, zeker als je bedenkt dat Bouwmans als leider ‘slechts’ 152 punten bij elkaar heeft gesprokkeld in de eerste vijf Topcompetitie-wedstrijden. “Ik sta er goed voor, maar volgende week maandag weet ik pas echt zeker hoe ik ervoor sta”, vervolgt de leider. “Er wordt veel wind opgegeven, dat is gunstig voor mij. We moeten namelijk geen massasprints krijgen. Ik ga gewoon koersen en dan zie ik het allemaal wel.”

Omdat er driehonderd punten vergeven worden in de Profronde van Noord-Holland, kan het zomaar zijn dat het klassement in de Topcompetitie er na zondag volledig anders uitziet. En dat knaagt bij Bouwmans, die dit jaar één van de stabielere factoren in de Topcompetitie is gebleken. “Het slaat echt nergens op dat je met een proloog van vier kilometer net zoveel punten kunt verdienen als met de Ronde van Limburg. Echt bizar”, zegt hij tot slot.


Uit voorzorg rust voor Martijn Budding na ijzersterke week

Met een zevende plaats in het Circuit de Wallonie liet Martijn Budding van BEAT Cycling Club zich afgelopen week gelden tussen de profs. De 23-jarige Veenendaler wist de sprint van het peloton achter de kopgroep (waarin Total Direct Energie met onder andere Niki Terpstra domineerde) te winnen. “Ik heb heel goed gereden”, blikt hij terug op zijn ereplaats in de Belgische eendagskoers.

Ritwinst
Met die topvorm trok Budding naar de Tour de la Mirabelle, een Franse UCI 2.2-wedstrijd. Daar miste BEAT in de ochtendrit van de eerste dag de slag, maar in de middag zaten Budding en Adam Lewis mee. Van de twaalf koplopers bleek Budding de beste in de sprint. Het was voor de BEAT-renner een bevestiging van zijn goede vorm, maar zaterdag werd hij ziek.

Geen risico
Met hoofdpijn en weinig eetlust besloot Budding niet meer van start te gaan in de slotrit. Uit voorzorg, wel te verstaan. “We willen geen risico nemen en nu snel herstellen. Er komen nog mooie koersen aan nu, dus het zou zonde zijn als het erger wordt. Met mijn vorm zit het wel goed”, legt Budding uit.

Budding, uiterst rechts – foto: Cor Vos

Goede afsluiter
Piotr Havik sloot de lastige Tour de la Mirabelle nog af met een derde plek in de laatste rit. Hij zat mee in de juiste vlucht, maar zag de winst gaan naar Alex Richardson, die wist te ontsnappen uit de kopgroep. In de sprint om de tweede plek was Morten Hulgaard nipt sneller dan Havik, die in het klassement dertiende werd.

De volgende wedstrijd op de kalender van BEAT is de Ronde van Limburg (UCI 1.1) in België. Budding staat wel gewoon op het rooster voor die eendagskoers. “Het gaat de goede kant op. Dinsdag ging ik weer de fiets op. Mijn vorm is niet zomaar weg en wat extra rust kan soms geen kwaad”, laat hij weten.

Selectie BEAT voor de flag-be Ronde van Limburg (10 juni)
flag-nl Martijn Budding
flag-nl Luuc Bugter
flag-be Yves Coolen
flag-be Daan Hoeyberghs
flag-gb Adam Lewis
flag-nl Alex Mengoulas
flag-be Guillaume Seye


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Renner met achtergrond als statushouder maakt kans op stage bij BEAT

Wie de selectie van BEAT Cycling Club kent, weet dat de ploeg met Nahom Desale en Daniël Abraham twee renners heeft met roots in Eritrea. BEAT biedt eind dit seizoen mogelijk een stageplek aan nog een talentvolle renner met een achtergrond als statushouder.

Samen met NLtraining (dat migranten en vluchtelingen helpt met inburgeren) heeft de ploegleiding de NLtalentenploeg opgezet. Hierin krijgen vluchtelingen de kans om zich te ontwikkelen als wielrenner en zo kunnen ze ook beter integreren.

Als voorbeeld heeft BEAT dus twee renners met een soortgelijk verleden in de selectie. Dat kunnen er drie worden, want een talentvolle renner uit de NLtalentenploeg maakt kans op die stageplek. Voorlopig bestaat die talentenploeg uit acht vluchtelingen uit Eritrea. De enige eis is dat de stagiair jonger dan 23 jaar is.

BEAT hoopt in de toekomst dit programma van de NLtalentenploeg uit te breiden, om zo wielrenners met een statushouder achtergrond structureel te kunnen begeleiden en talent op te leiden voor de ploeg.


Betere tijden voor Vlasman CT

foto: Topcompetitie.nu / Léon van Bon

“We benaderen het punt van ons oude niveau”, zegt Ton Welling. De ploegmanager van Vlasman CT heeft na een periode vol valpartijen en blessureleed de opwaartse spiraal goed te pakken.

De baan/wegploeg is op verschillende fronten aan de weg aan het timmeren. Vorige maand werden ze nog derde (Wim Stroetinga) in de Omloop der Kempen en afgelopen weekend evenaarde Hartthijs de Vries zijn vijfde plek in de Ronde van Limburg. “Er zat meer in de benen, maar dat is koers”, aldus de Fries, die eerder in het seizoen worstelde met fysieke ongemakken. Ook Jasper Bovenhuis was volgens Welling in goede doen, maar een valpartij veroorzaakt door een auto weerhield hem van het noteren van een goede uitslag.

De slopersploeg (sponsor Vlasman is een sloopbedrijf) werkt nu toe naar de Ronde van Noord-Holland (drie ritten) en de ZLM Tour, maar het echte doel is het Nederlands kampioenschap in Ede. Met sprinter Wim Stroetinga beschikken ze over een geduchte outsider voor de nationale titel. In 2016 finishte hij op de Brouwersdam nog als derde achter Dylan Groenewegen en Wouter Wippert.


Opmerkelijk beeld in de Ronde van Limburg

Het komt niet vaak voor dat de Nederlandse Topcompetitie viraal gaat over het internet. Dit weekend was het raak met videobeelden die opgedoken zijn uit de Ronde van Limburg. Op de beelden is te zien hoe een groot deel van het peloton de weg afsnijdt op de top van de Keutenberg. Het komische tafereel is echter tegen de reglementen. Die schrijven voor dat renners die het parcours afsnijden gediskwalificeerd dienen te worden. Saillant detail is echter dat de wedstrijdjury niet heeft ingegrepen. Waarom niet, is niet bekend. WielerFlits heeft om opheldering gevraagd, maar nog geen reactie ontvangen. Wordt dus vervolgd.


Adriaan Helmantel: “In de Vredeskoers wil ik jongens aan het werk zien voor het WK”

Adriaan Helmantel – foto: Cor Vos

Beloftenbondscoach Adriaan Helmantel hoopte afgelopen weekend dat renners hem konden verrassen in de Orlen GP, een nieuwe Poolse koers in de UCI Nation’s Cup U23. Met Gijs Leemreize (achtste in de laatste rit, zestiende in het eindklassement) en Danny van der Tuuk (tiende in de slotrit, twaalfde in het eindklassement) is dat gelukt. Of het ‘Bauke Mollema-scenario’ is begonnen, moet later blijken. Feit is in ieder geval dat de U23-ploeg komend weekend afreist naar Tsjechië, waar de zware Vredeskoers op het programma staat.

Helmantel – die zelf met de baanploeg op pad is en niet als ploegleider meegaat – selecteerde een sterk team. Wel kreeg hij te maken met de afmelding van Marten Kooistra, waardoor Van der Tuuk meegaat. “Vooral voor de proloog (2 kilometer lang) en de eerste etappe, hebben we goede kansen met deze formatie. Het klassement valt in een plooi door de bergetappe op dag drie naar de stuwdam van Dlouhé Stráně en de heuvelachtige etappe op de slotdag van en naar Jeseník. Daar sloeg Tadej Pogačar vorig jaar een dubbelslag.”

“Voor ons kunnen Lars en Danny daar hun kans gaan”, vertelt Helmantel. Bart van Gog vervangt hem in Tsjechië als ploegleider. “De laatste heeft aangetoond dat hij top-15 kan rijden en ook voor Lars is dat de ambitie. Misschien dat Marijn daar eveneens toe in staat is. We zijn er niet echt met een klimmersploeg aanwezig, dus een heel strakke focus op het klassement is er ook niet. Maar ik wil er ook een aantal jongens testen met het oog op het WK in Yorkshire en voor de Ronde van de Toekomst, die in het najaar op de kalender staan.”

In een eerdere uitgave van Nationaal gaf Alex Molenaar (Monkey Town-à Bloc) aan deze koers te willen rijden. “Die stond ook op mijn lijstje, maar vanuit zijn ploeg was er geen ruimte om hem mee te nemen. Ik wilde Alex wel graag meenemen, om te kijken of het iemand is voor de Tour de l’Avenir. Vorig jaar werd Thymen Arensman daar tweede. Dat was voor velen een verrassing. Maar nu willen we naar Frankrijk gaan met klassementsambities. Er zijn daar maar twee echt vlakke ritten, dus we gaan daar inzetten op de klimmers.”

flag-nl KNWU-selectie voor de flag-cz Vredeskoers (2.Ncup)
flag-nl Lars van den Berg (Metec-TKH)
flag-nl Marijn van den Berg (Metec-TKH)
flag-nl Nils Eekhoff (Sunweb Development)
flag-nl Daan Hoole (SEG Academy Racing)
flag-nl Jarno Mobach (Sunweb Development)
flag-nl Danny van der Tuuk (Metec-TKH)


Marijn en Lars van den Berg samen in de Vredeskoers: “Extra speciaal”

Marijn van den Berg – foto: Metec-TKH

Maar weinig broers kunnen zeggen dat zij samen in de nationale selectie hebben gereden. Marijn van den Berg en Lars van den Berg kunnen dat vanaf donderdag wél: de Metec-TKH-coureurs zijn opgeroepen om voor de U23-selectie in Tsjechië de Vredeskoers te betwisten. “Het is voor de eerste keer dat ik met mijn broer voor de selectie mag rijden, dus is het deze keer extra speciaal”, vertelt Marijn, die vorig jaar ook werd opgeroepen voor de wedstrijd uit de Nations Cup.

“Ik verwacht dat het een heel zware koers gaat worden”, gaat hij verder. “Ik hoop mijn broer Lars goed te kunnen ondersteunen met het rijden van een klassement en hoop veel voor de ploeg te kunnen betekenen. Als het kan wil ik natuurlijk zelf ook nog een mooie uitslag rijden, maar ik weet nog niet of ik voor eigen kans mag gaan. Dat moeten we nog bespreken.”


Vooruitblik flag-cz Vredeskoers U23 2019

Na de Ronde de l’Isard staat er komend weekend met de Vredeskoers de tweede zware etappekoers van het jaar op het programma. De etappes zijn een exacte kopie van de ritten van vorig jaar, te beginnen met een korte en vlakke proloog van twee kilometer lang in Krnov. Daar zullen de powerhouses hun geluk niet op kunnen. Vervolgens komen de sterkere sprinters aan zet in de eerste etappe naar Rýmařov, al zouden de vroege vluchters of de avonturiers in de finale – net als vorig jaar – er met de zege aan de haal kunnen gaan.

De derde dag volgt dan de koninginnenrit naar het stuwmeer Dlouhé Stráně. In 2016 en 2017 werd in die rit de basis gelegd voor de eindoverwinning. Ook nu zou dat heel goed het geval kunnen zijn. Maar vorig jaar liet Tadej Pogačar dus zien dat je in de heuvelachtige slotrit van en naar Jeseník het klassement nog helemaal op de kop kunt zetten. Bovendien is de ronde voor de pure klimmers misschien niet zwaar genoeg. De laatste drie edities werden gewonnen door David Gaudu (2016), Bjorg Lambrecht (2018) en vorig seizoen dus Pogačar.

Vanuit Nederlands oogpunt is het vooral uitkijken naar de gebroeders Van den Berg. Zij moeten samen met Van der Tuuk (die ook goed voor de dag kwam in de Orlen GP van afgelopen weekend) voor het vuurwerk van oranje zorgen. Met de rappe Nils Eekhoff kan men de proloog, de eerste en de laatste etappe hoge ogen gooien. Dat geldt ook voor Jarno Mobach, al zal hij moeten aanvallen. Van hetzelfde laken een pak voor Daan Hoole. Drie jongens voor ritzeges dus en drie man die mogen gaan voor een mooie eindnotering.

Renners om in de gaten te houden voor het klassement
flag-cz Karel Vacek
flag-it Alessandro Monaco
flag-it Daniel Savini
flag-es Jon Agirre
flag-es Unai Cuadrado
flag-dk Mikkel Bjerg
flag-dk Andreas Kron
flag-fr Clément Champoussin
flag-fr Nicolas Prodhomme
flag-be Mauri Vansevenant
flag-be Ilan Van Wilder
flag-no Tobias Foss
flag-no Andreas Leknessund
flag-nl Lars van den Berg
flag-pt João Almeida
flag-at Felix Gall
flag-pl Piotr Pekala
flag-kz Dinmukhammed Ulysbayev
flag-kz Maxim Gridchin

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tobias Foss
*** Andreas Leknessund, João Almeida
** Clément Champoussin, Felix Gall, Andreas Kron
* Ilan Van Wilder, Nicolas Prodhomme, Unai Cuadrado, Karel Vacek

Deelnemerslijst (FirstCycling)
Website organisatie


Stef Krul maakt wederom indruk: Nederlander handhaaft zich tussen veldritsterren

Stef Krul – foto: Metec-TKH

Wie de Flèche du Sud gevolgd heeft, zal hebben opgemerkt dat vooral de veldrijders aan het woord waren in Luxemburg. Quinten Hermans boekte bijvoorbeeld drie ritoverwinningen en won het eindklassement, terwijl ook Toon Aerts zich van zijn beste kant toonde. Een van de weinige coureurs die weerstand kon bieden aan de toppers uit de veldritwereld was Stef Krul, die opnieuw wist te bevestigen. Krul eindigde als zevende in de proloog en als tweede in de beslissende eerste etappe, waardoor hij op een derde plaats in het eindklassement eindigde.

Eerder werd de Fries al overtuigend zevende in de sterk bezette Rhône-Alpes Isère Tour, derde in de Tour du Loir et Cher en zesde in de Tour de Normandie. Krul kan dus met recht één van de revelaties in het Continental-wielrennen dit jaar worden genoemd. Tevreden blikt hij terug op wéér een geslaagde koers: “Ik ben zeker tevreden met mijn derde plaats. Aerts en Hermans lieten alleen aan de derde dag zien dat ze sterker dan ik waren, die dag was het aan het einde op bij mij. Daar baal ik wel van, maar gelukkig had ik al een ruime voorsprong op de rest.”

Krul had die voorsprong in het klassement opgebouwd in de eerste etappe, waar hij samen met Hermans en Aerts wegreed en met drie minuten voorsprong op het peloton over de meet kwam: “Er was die etappe een steil klimmetje waar ik demarreerde. Voor de top kwamen zij aansluiten en trok Aerts goed door, waardoor we een flink gat hadden. Uiteindelijk liep het op naar maximaal vijf minuten omdat de samenwerking goed was en we de hele tijd hard doorreden.”

De coureur van Metec-TKH wist ondanks zijn uitmuntende prestaties nog niet te winnen. “Natuurlijk zou ik heel graag willen winnen, maar dat is voor mij vrij lastig omdat ik geen specialiteit heb. Ik doe wel vaak mee in de finales, dus dan gaat het vast nog wel een keer lukken dit jaar”, eindigt Krul optimistisch. Aankomende weken staat de Nederlander aan de start in de Profronde van Noord-Holland, de Midden-Brabant Poort Omloop, de ZLM Tour, het NK en de Klimtijdrit.


Coen Vermeltfoort gediskwalificeerd in Flèche du Sud

Een hoopt commotie in de Flèche du Sud. In de eindsprint van de derde etappe kwam Coen Vermeltfoort als eerste over de streep, maar de Brabander mag de overwinning niet bijschrijven op zijn palmares.

Vermeltfoort (31) werd gediskwalificeerd vanwege een vermeende plakbidon op vijftig kilometer van het einde. Alecto CT ontkent het voorval en is furieus op de beslissing van de wedstrijdjury om op basis van een aantal klagende ploegen hun renner terug te zetten in de uitslag. Vermeltfoort gaat zich nu opmaken voor de Ronde van Noord-Holland en de ZLM Tour.

De overwinning in de derde rit is uiteindelijk toegeschreven aan de Deen Michael Carbel. De eindzege was na vier ritten voor veldrijder Quinten Hermans.


Archief rubriek Nationaal raadplegen?

Klik hier!


Kooistra ziet Roubaix in duigen vallen, Arensman rijdt achter de feiten aan

foto: Cor Vos

Marten Kooistra had zijn allerbeste vorm afgelopen zondag willen etaleren tijdens Parijs-Roubaix voor beloften. De 21-jarige Fries verscheen echter niet aan de start. Een valpartij tijdens de verkenning voorafgaand aan de wedstrijd, speelde hem parten. Daardoor moet de jongeling van SEG Racing Academy ook een kruis maken over de Vredeskoers, die hij normaal gezien had afgewerkt met de nationale selectie. Danny van der Tuuk (Metec-TKH) vervangt hem. “Ik wil mijn knie goed laten herstellen”, vertelt Kooistra aan WielerFlits.

Het was een hard gelag voor de Friese hardrijder, vorig jaar nog winnaar van Parijs-Tours U23. “De valpartij tijdens de verkenning was niet eens zo hard. Het probleem was dat er daarna iemand over mijn knie reed. Die werd daarna super dik, blauw en hij was best gevoelig. Na een paar onderzoekjes bleek er niets gebroken te zijn, maar ik heb wel besloten om een paar dagen rustig aan te doen en de Vredeskoers over te slaan. Op die manier kan het goed herstellen. Hopelijk ben ik dan tijdens de NK weer de oude en goed in vorm.”

De Hel een wijze les
SEG Racing Academy had de laatste jaren een behoorlijk trackrecord in Roubaix. Met een op papier ijzersterke selectie, was de elfde plek van Daan Hoole niet hetgeen waarvoor ze kwamen. Thymen Arensman was vorig jaar nog derde. Maar ondanks volgens hemzelf heel goede benen, werd hij nu slechts 26ste. “Vlak voor een van de eerste kasseistroken kwam een ploeggenoot ten val in een bocht en helaas zaten we daar met bijna heel het team achter”, schetst hij tegenover WielerFlits de situatie. Het kalf was toen al half verdronken.

“Er was een groep met twintig renners weg, waardoor wij volle bak moesten achtervolgen”, gaat Arensman verder. “Na zestig kilometer koers waren er nog maar zestig á zeventig man in de wedstrijd. Kort daarna sprong weer een groepje weg, waarna Daan met nog vijf man in de achtervolging ging. Ik moest daardoor blijven zitten. Korte tijd later vertrok er weer een ploegmaat en moest ik weer wachten. Toen ik uiteindelijk wél kon demarreren, was het gat al anderhalve minuut. Dat heb ik dichtgereden”, vertelt de 19-jarige Gelderlander.

Eenmaal aangekomen aan de kop van de koers, bleek hij achter de feiten aan te koersen. “Er bleek toen alweer een groepje voor mijn groep uit te rijden, met daarbij mijn teamgenoten. Wij sprongen dan weer met twee man weg en reden opnieuw een gat van een minuut dicht. Maar daar speelde hetzelfde liedje, want ook daar was het weer in tweeën gesplitst. Erg frustrerend. De laatste paar kilometers was het daarna op bij mij. Ik ben teleurgesteld, maar ik ben alweer in Griekenland. Eerst nog een deadline voor een paper, dan focus op de Giro.”


Ivar Slik houdt goed gevoel over aan Flèche dus Sud

foto: Cor Vos

Monkey Town-à Bloc werkte een druk weekend af. Zo reed Rick Pluimers opnieuw een sterke wedstrijd in de U23 Road Series-koers de Kersenronde (veertiende) en werd Bas van der Kooij zesde in de Ronde van Limburg (Topcompetitie). Ook trok een deel van de ploeg naar de Flèche du Sud, een lastige Luxemburgse UCI 2.2-koers. Een van de mannen die daar in de vuurlinie reed, was ex-prof Ivar Slik. “Met de ploeg reden we zeker een aantal korte uitslagen, maar wel eentje zonder uitschieters.” Jeen de Jong eindigde als negentiende.

“Een mooie koers over glooiend terrein”, vat Slik de Luxemburgse wedstrijd samen. “Het begon met een korte proloog, waar een supersteil klimmetje (400 meter lang, gemiddeld 16% stijging met een piek van 22%, red.) in zat. Niet echt iets voor mij, maar ik werd wel veertiende. Het lag de crossers die meededen wel goed en dat bleek ook wel uit de uitslag”, lacht hij. Quinten Hermans (ook de latere eindwinnaar) won er, voor Toon Aerts en Daan Soete. Naast hen eindigden nog vier crossers bij de eerste tien, waaronder Lars van der Haar.

“Tijdens de tweede etappe reden er drie klassementsrenners weg op honderd kilometer voor de streep”, gaat Slik verder. “Daarachter nam niemand het initiatief, waardoor het trio op een gegeven moment zes minuten voorsprong had en we ze nooit meer hebben teruggezien. Gegokt en verloren. Wel werd ik daarachter derde in de sprint. De derde rit was de koninginnenrit, met zes klimmetjes van een kilometer of vier – allen aan een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent. Ik koos in die etappe vol voor de aanval.”

Slik geloofde in de ritzege, maar andere ploegen dachten daar anders over. “In de laatste tien kilometer werden we teruggepakt. Jammer genoeg waren onze klimmers niet in orde. Antonio Santoro (armbreuk) en Maarten de Jonge kwamen allebei terug van blessures en konden niet mee. Alex Molenaar had last van zijn knie en moest daardoor afstappen. Jeen de Jong reed echter wel sterk; hij werd knap veertiende. Voor hem was het een van zijn eerste koersen van het jaar, nadat hij in januari is geopereerd aan zijn liesslagader.”

Tijdens de slotrit besloten de troepen van teammanager Paul Tabak om niet de aanval te kiezen. En met resultaat, want Slik eindigde als derde in de massasprint. Alleen de Duitser Jannik Steimle en de snelle Deen Michael Carbel waren rapper. “Jammer dat een defensieve rijstijl wél resultaat opleverde”, lacht Slik. “Maar toch was ik wel blij dat ik weer eens een keer podium kon rijden. Al met al was het dus een goede wedstrijd zonder uitschieters. Nu maken we ons op voor onze thuiskoers komend weekend, de Ronde van Noord-Holland!”


Klimrevelatie Gijs Leemreize: “Ik moet echt nog beter in het peloton leren rijden”

foto: Topcompetitie.nu/Léon van Bon

Tweedejaars belofte Gijs Leemreize ontpopt zich dit seizoen tot klimmer. De 19-jarige Achterhoeker uit Ruurlo werkt bij clubteam Sensa-Kanjers voor Kanjers dit jaar voor het eerst samen met trainer Tjalling Reijmer. Het werpt zijn vruchten af, want Leemreize was tijdens de Carpathian Courier Race – een lastige etappekoers voor beloften in Polen – begin mei misschien wel de sterkste klimmer in koers. Hij werd er elfde in het eindklassement en nam de bergtrui mee naar huis. In de Orlen GP toonde hij zich ook met de beste klimmers.

Dat laatste deed hij in het tenue met de nationale selectie. Leemreize behoorde in de Poolse koers bij de beste acht klimmers die zouden strijden om de dagzege in de slotrit. “Daar was ik wel door verrast. Tijdens de ploegentijdrit op de eerste dag reed ik tactisch niet heel erg slim, waardoor ik eraf moest op het einde. Ik had daarom twijfels voor de zondag. Dus ik had niet verwacht dat ik zondag met de besten mee zou kunnen. In de laatste kilometer probeerde ik het nog om als tweede te eindigen. Dat was alles of niets.” Hij werd achtste.

De inwoner van Ruurlo is bezig aan zijn derde jaar MBO Industrieel Design (niveau 4) aan het De Graafschap College. Min of meer per toeval kwam hij in aanraking met wielrennen. “De Tour de Mariënvelde is een bekend wielerspelletje rond de Tour de France hier in deze regio. Bij de prijsuitreiking hebben ze altijd een loterij en daarbij won ik ooit eens een racefiets. Korte tijd later werd ik lid van De Peddelaars uit Aalten. Dat combineerde ik eerst een jaar met voetbal, maar op mijn vijftiende ging dat niet meer en ben ik volledig gaan wielrennen.”

Bij de junioren had Leemreize door dat hij beter tot zijn recht kwam in klimkoersen dan op het vlakke. Na een top-10 plek in de Klimtijdrit rondom Vaals (Topcompetitie) van vorig jaar, wist hij het zeker. “Daarom rijd ik dit seizoen meer klimwedstrijden en eigenlijk gaat dat steeds beter. Ik werk sinds dit jaar met een trainer. Dat is Tjalling Reijmer van de ploeg. Maar ik denk dat het ook met mijn aanleg te maken heeft. Ik ben niet explosief, maar wel redelijk licht en ik kan een hoge wattage trappen over een langere tijd. Ideaal voor een klimmer.”

In februari won de jongeling de kick-off van Wattmeister Challenge 2019. Toch heeft hij nog verbeterpunten voor zichzelf. “In een peloton rijden vind ik heel erg lastig”, geeft hij toe. “Ik zit altijd veel te ver van achteren. Als het dan breekt, kom ik soms weleens terug. Maar dat gaat niet altijd goed. Dit seizoen heb ik daar wel stappen in gemaakt, maar daar moet ik nog veel scherper in zijn. Dat is ook iets waar Tjalling mij mee helpt. Met gerichte trainingen merk ik dat ik bergop aan het groeien ben, maar dat ik me ook beter kan handhaven.”

Toen Marten Kooistra uitviel voor de Vredeskoers, leek het een vanzelfsprekendheid dat clubrenner Leemreize na Polen ook zou meereizen naar Tsjechië. “Ik wilde daar zelf ook graag heen”, zegt de jongeling. “Maar vrijdag mag ik testen bij een andere ploeg. En volgende week ga ik met Sensa naar Oostenrijk. Uiteindelijk hoop ik bij de profs uit te groeien tot een goede ronderenner. Klimmen gaat op zich goed en mijn tijdrit is ook redelijk. Maar voor dat het zo ver is, moet ik nog een flink aantal stappen zetten.”

Gaat Leemreize streekgenoten Robert Gesink en Koen Bouwman achterna? – foto: Topcompetitie.nu/Léon van Bon


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

Dit artikel delen:

8 Reacties

FDJ 5 juni 2019 om 20:23

Ik vind dit echt een super item elke week. Maar als ik een tip mag geven: publiceerde hem zeker in het hoogseizoen 2 keer per week. Dan blijft het overzichtelijker in plaats van een hele lange tekst om te lezen in 1x.

0
Sunrider 6 juni 2019 om 00:39

Helemaal eens met @FDJ.

0
Timothy12 5 juni 2019 om 20:29

Echt een top rubriek. Heel handig om wat meer te weten te komen en up-to-date te blijven over talenten.

0
tommeked 5 juni 2019 om 20:40

edit wf: volgende keer graag iets respectvoller en lees svp onze huisregels nog eens door

0
HoofdIsVrij 5 juni 2019 om 20:49

Mooi initiatief van BEAT. Ik ben benieuwd of er wat uit komt.

Was Sifan Hassan ook niet een vluchteling?

0
Poeksel 5 juni 2019 om 22:49

Klopt, en pas in Nederland bleek haar talent voor hardlopen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sifan_Hassan

0
Tpinotfan 6 juni 2019 om 10:44

Inderdaad een schitterend initiatief. Zoiets zouden ze bij meer sporten mogen doen (en waarschijnlijk doen ze dat ook wel). Het is al zo vaak gebleken dat veel bezig zijn met sport er voor zorgt dat mensen zich veel beter voelen.

0
Man met de hamer 6 juni 2019 om 09:01

Hele interessante info. Dank hier voor.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone