Hesjedal bekent ‘verkeerde pad te hebben bewandeld’

woensdag 30 oktober 2013 om 20:53
Ryder Hesjedal

foto: Sirotti

Ryder Hesjedal heeft tegenover Cyclingnews toegegeven dat hij tien jaar geleden doping heeft gebruikt. Hij deed de biecht nadat hij eerder vandaag door Michael Rasmussen verdacht werd van dopinggebruik. Saillant detail: de Canadees reed in 2002 en 2003 voor de opleidingsploeg van Rabobank, waar hij de Deen tegenkwam. Doordat de verjaringstermijn van het WADA acht jaar is, kunnen ze hem niets maken. Hesjedal won vorig jaar verrassend de Giro d’Italia.

Volgens zijn team Garmin-Sharp, een ploeg die zich hard maakt voor het bestrijden van doping, heeft de Canadees zijn verhaal al gedaan aan het USADA toen zij daarom vroeg. Ook zou hij het verhaal hebben gedaan tegen het Candese antidoping instituut. Op basis van het meewerken met en het toevertrouwen van informatie aan de beide autoriteiten, blijft Slipstream Sports – de eigenaar van Garmin-Sharp – achter de Canadees staan.

Hesjedal zelf betuigt spijt: ”Het wielrennen is mijn leven en is dat altijd al geweest voor zover ik me dat kan herinneren. Ik hou van deze sport, maar meer dan een decennium terug koos ik voor de verkeerde weg. Ook al zijn die gebeurtenissen meer dan tien jaar geleden en waren ze van korte duur, het feit verandert niet dat ik die fout gemaakt heb en al die tijd heb ik er spijt van gehad. Voor iedereen in mijn leven, binnen en buiten de sport, mijn vrienden, mijn familie, de media, de fans, mijn leeftijdsgenoten, mijn sponsoren en al de renners die in die jaren niet de keuzes gemaakt hebben zoals ik: mijn grote spijt voor mijn aandeel in donkere geschiedenis van deze sport. Het spijt me en dat zal ik altijd blijven doen.”

Generaal pardon
Cycling Canada noemt de beschuldigingen van Rasmussen als een volgend voorbeeld voor de UCI om samen met het WADA een deal te sluiten omtrent dopingbeschuldigingen uit het verleden. ”Het WADA heeft een statuut waarin staat dat de verjaringstermijn acht jaar is. Op die manier is de informatie die Hesjedal zou geven, evenals de twee andere atleten (Seamus McGrath en Chris Sheppard, red.), niet resulteren in een straf. Wij vinden dat de UCI en het WADA moeten streven naar een overeenstemming voor een ‘generaal pardon’ die buiten de verjaringstermijn vallen. Deze vorm van amnestie zou er toe kunnen leiden dat het wielrennen een beter inzicht krijgt in oude dopingzaken. Op deze manier kunnen de instanties leren van valsspelen en de methodes die gebruikt werden om de testen te omzeilen.”

Na zijn periode bij de opleidingsploeg van Rabobank, tekende Hesjedal een profcontract bij US Postal, dat een jaar later veranderde in Discovery Channel. Vervolgens was hij actief voor Phonak en Health Net, vooraleer hij in 2008 een contract tekende bij het Garmin van Jonathan Vaughters.

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair