Herman Frison en Marc Sergeant over vertrek bij Lotto Soudal: “Het viel uit de lucht”

maandag 7 februari 2022 om 10:46
Herman Frison en Marc Sergeant over vertrek bij Lotto Soudal: “Het viel uit de lucht”

Marc Sergeant - foto: Cor Vos

Afgelopen zomer kregen Herman Frison en Marc Sergeant te horen dat hun contracten bij Lotto Soudal niet werden verlengd. De ploeg wilde verjongen en dus was er geen plaats meer voor de vroege zestigers. Frison en Sergeant hebben het afscheid bij hun jarenlange werkgever nog niet helemaal verteerd.

“Wat mij het meeste stoort, is dat ik daags voor het nieuws nog op de service course in Herentals ben geweest. Daar werd toen niet gesproken over het onderwerp”, vertelde Frison in gesprek met Sportweekend. Dat de voormalig beroepsrenner, winnaar van een Tour de France-etappe, daarna een telefoontje kreeg met de mededeling dat zijn contract niet werd verlengd, kwam dan ook als een verrassing. “Ja, zeker weten. Ik voelde het helemaal niet aankomen.”

In lijn met het management van de ploeg vond ook Frison dat de staf verjongd moest worden. “De bedoeling was om nog een à twee jaar bij de ploeg te blijven richting mijn prepensioen. Iedereen wist dat, maar toen kwam dat abrupte einde. Verjonging is geen enkel probleem, maar de manier waarop is maar een woord: respectloos. Er was gewoon geen communicatie. Wij hoefden ook niet meer in de eerste wagen te zitten. Er zijn genoeg functies in een ploeg.”

Ook Sergeant voelde wel dat het einde bij de ploeg met de jaren dichterbij kwam. “Maar niet op het moment dat het gebeurde. De hoop werd gegeven dat het contract nog zou doorlopen. Het nieuws twee weken na de Tour kwam daardoor zo onverwacht. Waarom nu ineens? Het viel zomaar uit de lucht, zonder communicatie. Ik viel uit de lucht, ook door de manier waarop. Ik heb 23 jaar bij deze ploeg gezeten. Het is raar dat er dan geen dialoog mogelijk is.”

Overgangsperiode
Frison en Sergeant waren uitgegaan van een overgangsperiode, maar hadden niet gerekend op een breuk. “Ik ben uiteraard te vinden voor verjonging, maar bij ons waren er toch een aantal jonge sportdirecteurs die ons er nog heel graag bij wilden, omdat ze nog niet alles onder de knie hebben”, zei Sergeant. Frison: “We hebben heel veel positieve reacties gekregen. Mensen die ons zeiden dat dit niet normaal was, dat ze geen respect hadden voor ons.”

Zowel Frison als Sergeant hoopt nog een rol in het wielrennen te kunnen vervullen. Frison hoeft niet meer zozeer 175 dagen per jaar op pad te zijn. “Maar met onze knowhow en ervaring valt er misschien nog iets uit de bus.” “Twee jaar later zou ik zeggen: het is ruim genoeg geweest, dit is het moment om te stoppen. Maar als je de indruk krijgt dat het nog niet voor nu is, dan is het toch te vroeg geweest”, aldus Sergeant.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Dikke Vrouw 7 februari 2022 om 10:52

Het vertrek van deze dinos levert direct succes op

girardengo 7 februari 2022 om 11:58

Hoe ga je met werknemers om, dat is de kwestie hier.

Aart van Woud 7 februari 2022 om 13:00

Vind dat ze wel meer respect verdienen dan voor dinosauriër uitgemaakt te worden.

ThorHushovd 7 februari 2022 om 16:30

Toch bijzonder dat hij al 23 jaar bij die club zit en nog altijd aflopende contracten heeft. Hoe zit dat?

peter s 7 februari 2022 om 18:25

Blijkbaar jong en [email protected] dikke vrouw

vanSpringel 7 februari 2022 om 11:27

Een moment waarvan je wist da’t onverwacht zou komen. Altijd bout. als werknemer blijf je een nummer.

Dikke Man 7 februari 2022 om 11:41

Zo schijnheilig doen vlak voor het brengen van het nieuws is heel respectloos en gebeurt veel te vaak. Ze hebben niet het lef om hen in dialoog de situatie uit te leggen en kiezen dan maar voor de bom. Heel laf.

Ivanoviclover 7 februari 2022 om 11:43

ik vind ze nog behoorlijk vriendelijk en respectvol. As expected van deze twee.

Deo 7 februari 2022 om 12:44

Ik vond ze altijd te braaf, altijd de problemen negeren. Prestaties die er niet waren, kwamen door ongelukkigheden en was een kwestie van dat het net niet hun kant op viel. Dat zou misschien wel zo kunnen zijn maar kritisch zijn is ook nodig.

JensVdB 7 februari 2022 om 13:38

Ze zijn niet echt ontslagen hun contract werd gewoon niet verlengd

Jean Dumas 7 februari 2022 om 16:07

Dan moet je het opvangen.

wielrenner 7 februari 2022 om 16:37

Tsja, zo gaat dat tegenwoordig.

Romāns Vainšteins 7 februari 2022 om 16:59

Die Frison vond ik altijd wel een mooi Maffia-hoofd hebben, zonde zodoende dat hij er niet meer bij is.

mokum the best 7 februari 2022 om 18:17

Die John Lelanque schijnt een straf baaske te zijn.Iedereen kruipt voor hem. Ze haalden beter die andere 2 eruit kunnen gooien. Marc Wauters en Mario Aerts als ze weten dat de patron langs komt. Verstoppen ze gauw de flessen wijn onder de tafel in de eet zaal. Andere dagen als hij er niet is hangen ze aan de lampen. En 2 brave soldaten schopt hij eruit. Triest…..zo gaat hij met al ze personeel om.

Mwielerfan 7 februari 2022 om 20:05

Als je niets ziet aan je eigen functioneren is het ook logisch dat het heel plotseling komt. Juist mensen met veel blinde Vlekken zien het nooit aankomen. Het klinkt niet heel fijn, maar als er drie weken eerder een gesprek was, of maanden? Nu wisten ze het ook ruim voor het einde van het jaar. Iets zegt me altijd dat deze heren geen echte top mentaliteit hebben. Zoals de oude garde bij jumbo beschreven werd, voor de reorganisatie van zeeman etc

mokum the best 7 februari 2022 om 21:47

Mwielerfan. Wou je zeggen dat ze nu wel de koers kunnen lezen bij Jumbo hahahaha. Er lopen daar nog steeds veel ja knikkers zonder inzicht. Koers inzicht was nooit wat en zal het ook nooit worden. Met deze ploegleiding.2jaar geleden was dat maar weer is over duidelijk in de Tour. Lekker 3 wkn op de kop gereden. Alain Peiper heeft nog steeds pijn in ze buik van het lachen.

sooike 8 februari 2022 om 09:20

We gaan nu toch niet het management en de ploegleiding van JV als voorbeeld opvoeren? Feit is dat deze twee routiniers op een schandalige manier aan de kant zijn gezet en ik heb inmiddels begrepen dat vooral Marc Wauters een kwalijke rol heeft gespeeld in dit verhaal. Alsof hij zelf een voorbeeld is van een goede manager. Ik zou daarover een boekje kunnen open doen, maar doe er liever het zwijgen toe. Sergeant en Frison kunnen moeiteloos worden opgepikt door andere ploegen, want zij hebben een schat aan ervaring. Misschien iets voor JV ?

Gangmaker 8 februari 2022 om 11:03

Ach Sooike en Mokum the best. Het is een klassiek verhaal bij veel (sport) ploegen maar bijvzowat alle werkgevers in het algemeen. Op een bepaald opgenblik lopen de oudere werknemers ongeacht hun schatkist aan ervaring ( zeg maar rond de 60 j) gewoon in de weg van de jongere ambitieuse generatie waarvoor je gewoon in de weg loopt ( en dus de poten vanonder je stoel zaagt) en graag je plaatsje wil innemen. Voor hen ben je helaas een oude zot, een oude zak en een oude zeveraar. Is over het algemeen in de maatschappij zo bij veel werkgevers maar ook in de sport waar vele plaatsjes nog dunner bezaaid zijn. !

mokum the best 8 februari 2022 om 10:30

Sooike klopt idd wat jij zegt over Marc Wauters. Hij komt als een brave over….maar is een wolf in schaapskleren. hij en Mario Aerts hebben er voor gezorgd dat die 2trouwe Sergeant en Frison buiten moesten. Als Sergeant en Frison geen goed werk zouden leveren. Dan hou je het ook geen 20 jaar bij je werkgever uit.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone