Hart boekt tweede zege in Tour of the Alps na waar spektakelstuk

donderdag 25 april 2019 om 15:23
Hart boekt tweede zege in Tour of the Alps na waar spektakelstuk

foto: Cor Vos

Tao Geoghegan Hart had voor aanvang van de Tour of the Alps nog geen profzege geboekt, maar de Brit won vandaag alweer zijn tweede etappe in de Italiaanse rittenkoers. De jonge Brit versloeg na een waar spektakelstuk Vincenzo Nibali en Rafal Majka. Team Sky heeft alle reden om te lachen, aangezien Pavel Sivakov zijn leiderstrui wist te verdedigen.

Ook op dag vier van de Tour of the Alps kregen de coureurs een lastige rit voor de kiezen. Het was klimmen geblazen met de steile Forcella di Brez (5,9 km aan 10%) en de Passo Predaia (10,9 km aan 7%). De top van de laatste klim lag op negentien kilometer van de streep, maar de slotkilometers waren allesbehalve eenvoudig…

Sterke kopgroep 
Leider Pavel Sivakov wist wat hem te doen stond: zijn paarse leiderstrui verdedigen. Maar eerst zag de Russische klimmer zeven renners wegrijden: Andrey Zeits, Alexis Vuillermoz, Aldemar Reyes, Antonio Nibali, Elie Gesbert, Sergio Samitier en Edoardo Zardini. Niet veel later wist ook Alex Aranburu nog aan te sluiten.

Een sterke kopgroep, maar het peloton hield de vluchters in het vizier. Met Gesbert, Samitier, Zardini en Nibali waren er enkele oude bekenden mee: deze renners waren de voorbije dagen ook al in de aanval. Ze wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van drie minuten, maar op de Predaia werden de laatste avonturiers ingerekend.

Chris Froome was vandaag opnieuw superknecht – foto: Cor Vos

Vuurwerk op de Predaia! 
Het woord was aan de favorieten! Of moeten we zeggen Vincenzo Nibali? De Italiaan viel meerdere keren aan, maar het was Chris Froome die ploeggenoot en leider Sivakov op sleeptouw nam. De viervoudig Tourwinnaar reed telkens het gat dicht, met de jonge Rus in het wiel. Nibali weigerde zich echter neer te leggen bij de Britse suprematie.

Een nieuwe versnelling van Lo Squalo! Het bleek de doodsteek voor Froome, die definitief moest passen. Sivakov had echter nog de beschikking over een laatste meesterknecht: Tao Geoghegan Hart. De jonge Brit reed voorbeeldig het gat dicht, maar zag zijn Russische ploeggenoot toch meer en meer schokschouderen.

Sivakov kraakt, maar breekt niet 
Een veeg teken. Of speelde Sivakov een spelletje? Het antwoord was nee, want de leider moest passen bij een zoveelste versnelling van Nibali en Rafal Majka. De Rus leek te kraken, maar ook de Italiaan en de Pool konden niet doortrekken. Hierdoor wist Hart het gat weer te dichten, gevolgd door een grimassende Sivakov.

Vincenzo Nibali in de aanval! – foto: Cor Vos

Hierdoor begonnen we met vier koplopers aan de afdaling van de Predaia: Nibali, Majka, Hart en Sivakov. De vier tenoren kwamen gelijktijdig beneden, maar verschillen konden er nog altijd ontstaan. Op vijf kilometer van de streep begonnen Nibali en co namelijk aan La Puntara (2 km, maximaal 15%).

Spektakel op de slotklim
In de aanloop naar de laatste klim was de samenwerking vooraan zoek, waardoor de achtervolgers – geleid door Astana – bijna weer wisten aan te sluiten. Maar toen begon het weer te klimmen… Het sein voor Nibali om nogmaals te versnellen. Met een alles-of-niets aanval leek hij Sivakov te lossen, maar de Rus wist op karakter weer aan te sluiten.

Sivakov, Nibali, Majka en Hart: ze zaten allemaal stikkapot. Toch bleek Majka nog iets in de tank te hebben: de Pool versnelde vlak voor de top, met nog vier kilometer te gaan. De Pool sloeg een klein gaatje, maar de achtervolgers hielden de renner van BORA-hansgrohe in het vizier. Majka werd dan ook in de laatste kilometer gegrepen.

We kregen dan ook een sprint met vier. Sivakov wilde duidelijk iets terugdoen voor Hart, en trok de sprint dan ook op gang. Zijn Britse ploeggenoot wist het werk vakkundig af te ronden.

Pavel Sivakov – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

25 Reacties

madeinstars 25 april 2019 om 15:28

Het rondeseizoen is weer begonnen en Sky gaat weer rustig verder met alles aan gort rijden. Wat een plezier dat Ineos dalijk met nog meer geld over de brug komt.

Slurpie Blauw 25 april 2019 om 16:46

Ja, maak de borst maar nat deze TDF. Met deze twee en Bernal en Poels. Wat een overmacht.

dikkechaap 25 april 2019 om 17:21

De tegenstand moet dit jaar allereerst komen van Dumoulin, Yates en Roglic in de Giro. Laten we dat maar eens afwachten, dit rondje gaat weliswaar door de alpen maar zegt vrijwel niks over de verhoudingen tussen de klassementsmannen.
In de Tirreno, Catalonie en Baskenland was Sky bijvoorbeeld juist niet sterk.

Gilberto 25 april 2019 om 17:40

Je vergeet er nog wel een paar die voor tegenstand gaan zorgen. Ken me niet voorstellen dat die jonge knapen van Sky dit supersterke deelnemersveld weten te controleren en domineren. Mocht dat wel het geval gaan zijn, mogen de ‘grote meneren’ zich natuurlijk diep schamen

Kannibaal van Schepdaal 25 april 2019 om 17:52

@Slurpie Blauw: Deze twee en Bernal rijden de Giro, dus ik denk niet dat ze alledrie ook de Tour rijden. Bernal eventueel in dienst, maar ik hoop van niet.

Wielerfan999 25 april 2019 om 15:31

Nibali en Majka waren de sterkste in koers, de jongens van team Sky de slimste en snelste. Mooie koers weer gezien, de toppers voorspelbaar maar daar achter is het altijd maar weer zien wie erbij zit en wie niet. Maakt het wel weer leuk.

ChefSpijker 25 april 2019 om 15:37

Nibali komt uiteindelijk bergop niet weg. Is hij dan echt de sterkste? Ja hij poeft er een paar keer van weg, maar als ie eenmaal weer in het zadel moet gaan zitten, rijdt de rest er toch vrij gemakkelijk weer naartoe. Majka ben ik 't wel mee eens, die kwam zowel op de col als op dat laatste pukkeltje los van de rest.

Wielerfan999 25 april 2019 om 15:52

Sivakov en Hart kraakten dusdanig, dat ik wel durf te stellen dat als Nibali dezelfde tactiek had als de Sky jongens, dan had hij wel weggereden of gewonnen.

ChefSpijker 25 april 2019 om 15:56

Of die jongens rijden meer op eigen tempo in plaats van direct proberen mee te gaan en dan jezelf op te blazen. Is toch ook Sky-eigen.

Romāns Vainšteins 25 april 2019 om 15:35

De freakshow gaat weer beginnen, wat een ellende.

Covadonga 25 april 2019 om 18:03

Als je dit soort opmerkingen maakt, zul je vast een ellendig voorjaar hebben gehad met Quick Step en Astana. Wat Sky betreft, is het op Bernal na, dan weer niet veel soeps tot nu toe.

Romāns Vainšteins 25 april 2019 om 18:54

Geen freakshow zoals de SKY-bergop freakshow. Daar de koersende teams Astana en QS bij trekken om een punt te kunnen/willen/denken/pogen maken zegt genoeg.
Hier zijn het niet de renners maar het team dat het verschil maakt. Zoveel hebben we toch wel geleerd na Wiggo, Froomey en G. F r e a k s h o w

Hollow Knight 25 april 2019 om 15:35

Bah, wat ben ik die Britten toch beu.

Covadonga 25 april 2019 om 18:04

Je bedoelt de Yates-brothers?

Tuubke 25 april 2019 om 15:46

Zo gek is het toch niet dat Sky hier wint? Nibali en Majka zitten alleen, Sky heeft nog 3, later 2 man vooraan. Het zou wel heel dom zijn als zo zo’n numeriek overwicht niet uitspelen.

ivo001 25 april 2019 om 15:52

Een groep met 3 astana renners kwam tot op 12s 5km voor de meet, maar toen Nibali daar weer op de pedalen ging staan waren zij gezien. Had verwacht dat zij nog wel konden aansluiten.

Jean Dumas 26 april 2019 om 01:24

Sky is perfect georganiseerd, en ze spelen het perfect uit. Met Froome als knecht. En zo sterk is deze ronde nu ook weer niet bezet. Ik heb er wel bewondering voor, want de koers kan elke vijf minuten een andere wending krijgen.

ivo001 25 april 2019 om 15:51

Mooi dat Hart en Sivakov nu toch echt een beetje lijken door te breken na een wat moeizaam eerste profjaar. Hart vorig jaar nog wel goed gereden in californie en burgos, maar voor sivakov was het wat mager vorig jaar.

ChefSpijker 25 april 2019 om 15:58

Sivakov begon vorig jaar met een slepende blessure, zal wellicht doorgewogen hebben rest van het seizoen. Hart was toch wel echt prima? Ook geweldig in de Dauphiné als luitenant van Thomas.

kelderfan 25 april 2019 om 17:18

Die Sivakov en Hart hebben met meesterknecht Froome er een mooi spektakel van gemaakt. Nibali is er ook weer; die lijkt mij goed in orde voor de Giro.

fransvanrooij 25 april 2019 om 17:28

Ik vind het deelnemersveld vrij mager, kijk naar de top 10, ik zou hier geen conclusies uit trekken over het dominante Sky (hier natuurlijk wel zonder Bernal, Poels en Thomas) of de vorm van Nibali in de Giro.

Jacco van Stierop 25 april 2019 om 20:10

Daarom is het een leuk rondje, het gaat maar om een man of 4, 5 met ieder hooguit één knecht. Meer man tegen man dus en veel minder treintjes-geneuzel.

bartje 25 april 2019 om 19:03

Die Jan Hirt viel me een paar jaar geleden al op, ook op een paar Alpencols, moest er wel steeds een beetje af, maar brak ook nooit echt. Het zal wellicht geen veelwinnaar worden, maar hij is wel net zo taai als de zool van een legerschoen. Ik mag dat wel.

Gilberto 25 april 2019 om 20:01

Dat zijn jongens, net als al die gasten bij Bora, die heel mooi voor Dumoulin hadden moeten rijden nu. Sunweb slaapt daarin toch best wel

Haanaf 25 april 2019 om 19:40

Ik vond het een leuke etappe. Mooi om twee nieuwe talenten hun neus aan het venster te zien drukken. Zelfs Froome is niet te beroerd om voor deze jongens werk op te knappen.

Nibali morgen even rustig ritje en super strak aan de start in LBL. Ik kijk stiekem toch met enthousiasme uit naar de wedstrijd van zondag. Nieuwe finish, een heel aantal renners in goede doen en mogelijk slecht weer. Smullen!

Headlines

Materiaalzone

Populair