‘Hardrijder Tim Declercq zoekt na zeven jaar Soudal Quick-Step andere oorden op’
foto: Cor Vos
dinsdag 19 september 2023 om 07:58

‘Hardrijder Tim Declercq zoekt na zeven jaar Soudal Quick-Step andere oorden op’

Tim Declercq zal vanaf volgend jaar niet meer te zien zijn in de kleuren van Soudal Quick-Step. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Volgens de Vlaamse krant heeft El Tractor een contract getekend bij Lidl-Trek.

De 34-jarige Declercq is bezig aan zijn zevende seizoen voor de ploeg van Patrick Lefevere. Hij kwam na 2016 over van Topsport Vlaanderen-Baloise. Bij Soudal Quick-Step en de voorgangers daarvan was hij vooral waardevol als trouwe helper. In de eerste uren van klassiekers en etappes van grote rondes reed Declercq vaak kilometers op kop. De hardrijder had ook een aanbieding van AG2R Citroën op zak, weet HLN, maar heeft gekozen voor Lidl-Trek.

Stan Van Tricht
Naast Declercq verlaat ook Stan Van Tricht na dit jaar Soudal Quick-Step, meldt Het Laatste Nieuws. Hij zou verkassen naar Alpecin-Deceuinck. De 23-jarige renner werd in 2022 prof bij het toenmalige Quick-Step-Alpha Vinyl. Dit jaar behaalde Van Tricht een tweede plaats in Dwars door het Hageland en de Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens.

 
34 Reacties
Sorteer op:
19 september 2023 08:35
El Trektor, wordt toch wel even wennen... maar wel een logische stap gezien de sterkte van de uitgebreide eendagskern bij Lidl-Trek
19 september 2023 10:07
Warre Vangheluwe is de vervanger van Tim Declercq, ook een groot talent trouwens.
  19 september 2023 10:52
  Eerder ayco Bastiaens. Vangheluwe is beter
19 september 2023 10:20
Jammer, naast een superbetrouwbare knecht, ook gewoon een zeer leuke gast die een mooi groepje vormde met de west-vlamingen ( en ook de Melkerie). Achtervolging controleren is ook zoveel meer dan 'dom' op kop rijden. Je moet verstandig indelen en ook gewoon die workload aankunnen elke dag. En zo waren er niet velen zoals Tim. Maar er is tijd van komen en gaan. Zijn beste notering blijft die waaiereditie van Brugge-Depanne waar hij tweede werd (en nogmaals bewijst dat hele dag doorrammen hem volledig ligt). Herinner me vooral een GP Samyn (2019) waarin hij met late demarrage voor overwinning kon strijden, maar id laatste km toch nog voorbij werd gesneld. Maar kijk bij Lidl begint een nieuw hoofdstuk voor hem, en ik hoop vooral dat hij eens een overwinning kan halen en miss eens in die ontsnapping van Roubaix kan belanden.
19 september 2023 10:24
El Tractor is de Gesink van Quickstep op vlakke wegen. Zet je de Tour aan tijdens een vlakke etappe, El Tractor rijdt op kop van het peloton. Zo betrouwbaar als een Zwitsers uurwerk. Ik heb een zwak voor die man. Laat hem eeuwig op kop sleuren, long may you run.
19 september 2023 08:44
Mooie move voor de tractor , jammer van stan
19 september 2023 09:56
Jammer voor de ploeg dat Van Tricht vertrekt, die leek zeker nog door te kunnen groeien. Opvallend ook dat hij naar Alpecin vertrekt, hoeveel renners van hetzelfde type hebben ze daar nodig?
  19 september 2023 10:06
  @Shinzawai Alpecin gaat puur voor ritoverwinningen in de rondes en de klassiekers/monumenten. In de Belgische wedstrijden/klassiekers kan Van Tright beste een goede rol spelen bij Alpecin. Ze rijden veel van deze wedstrijden.
19 september 2023 16:14
Tim wordt op 21 maart e.k. 35 jaar . Het is algemeen geweten dat Patrick L. aan 35-jarigen enkel éénjarige contracten aanbiedt ( welke ingeval van behoorlijke resultaten steeds met een nieuw éénjarig contract beloond kunnen worden ) . Mogelijk heeft Tim bij Lidl-Trek alsnog een méérjarig contract kunnen uit de brand slepen . Geef hem op zijn leeftijd dan maar eens ongelijk .
19 september 2023 09:05
Iedereen naar de Lidl!!!
19 september 2023 08:27
Als ze vast meubilair als Tim weg doen moet er toch een serieuze redecoratie aankomen, meer dan het aantrekken van n boel jonkies en Landa
  19 september 2023 08:57
  De tijd dat ze hem nog konden meesturen in een vlucht met outsiders in de pré-finale is inmiddels voorbij. Het werk waarvoor ze hem wel nog zouden betalen kan even goed door een jonge gast worden gedaan die vermoedelijk een pak minder kost dan het loon dat ze hem bij Lidl-Trek zullen betalen. Zal wel gemist worden voor de teamgeest
  19 september 2023 09:12
  Met de focus op Evenepoel is de gedachte van Wolfpack helemaal verdwenen. Bij Jumbo-visma zie je echt een visie en het opbouwen van een teamgeest. Bij SQS moeten ze uitkijken dat het 'team' niet als los zand bij elkaar is. Ook voor Merlier geldt dat hij geen grote ronde mocht rijden van Lefevere en Evenepoel.
  19 september 2023 09:17
  Er wordt een nieuwe “wolfpack” gebouwd rond Evenepoel, en met Van Wilder, Serry, Vervaecke & Vansevenant lijkt dat wel te gaan lukken qua sfeer.
  19 september 2023 09:21
  @Steven_E Dat zeg je perfect. Een groep Evenepoel binnen SQS. Het worden eilandjes zoals jij ook terecht aangeeft. Alleen binnen het eiland Evenepoel moet alles om Evenepoel draaien.
  19 september 2023 10:03
  Beetje holle praat, dat "alles moet om Evenepoel draaien". Volgens mij heeft die zich ook al vaak genoeg weggecijferd voor sprinters of Alaphilippe. Dat het in de grote koersen nu vaak om Evenepoel draait lijkt me niet zo gek, aangezien hij nu al 2 seizoenen de enige is binnen de ploeg die op topniveau presteert. En alsof de ploeg vroeger altijd zo'n Kumbaya-clubje was. De Omloop van 2015 gemist? Verder in genoeg wielerdocu's gezien hoe ze Terpstra net niet moest aanrijden vanuit de volgwagen om hem in het gareel te krijgen. Denk maar aan de Ronde van 2017 toen Gilbert alleen voorop was, en zo waren er meerdere momenten. Wat verder teruggaande kan je denken aan Devolder, die ploegmaat Boonen vlakaf zijn "grootste concurrent" noemde van heel het peloton in het programma De Flandriens.
  19 september 2023 10:11
  @Mooie sjors het wegcijferen voor andere renners door Evenepoel heb ik het afgelopen jaar niet meer gezien. In de Vuelta hadden ze de ideale kans om een knecht in de ontsnapping te sturen. Hiervoor is niet gekozen. Op het moment dat ze met 4 renners in de kopgroep zaten, hadden ze ook voor Cattaneo kunnen kiezen.
  19 september 2023 10:21
  In die rit die Evenepoel op een haar na won, moesten ze Cattaneo uitspelen? Ja, lijkt mij het perfecte voorbeeld om aan te tonen dat The Wolfpack volledig uit elkaar valt. Ook raar dat Evenepoel zich niet wegcijferde in Luik voor Vervaecke. En in San Sebastian had hij toch ook de kaart Bagioli kunnen spelen? Als alles om Evenepoel moet draaien, waarom gaat Van Wilder dan bv. niet mee naar de Vuelta?
  19 september 2023 13:37
  Miskijken mensen zich ook niet wat op Jumbo wat voor vrijheid ze er hebben, nu is het wel met Kuss dat ze wel een andere kaart trokken. Maar algemeen in de belangrijkste van allemaal, de tdf, is het ook in de pas lopen en alle kaarten op Vingegaard (dit jaar) en doet enkel Wout hier en daar zijn ding. En gaat die ook niet beperkt worden in de toekomst? In de klassiekers hebben ze wel een hoop renners die kunnen winnen dus daar is de pikorde inderdaad wat minder strikt, al denk ik ook dat ze meer naar de kaart Van Baarle moeten gaan als ze monumenten willen winnen. Vroeger was Boonen ook de spil van de ploeg in het voorjaar, en konden ze daarvan profiteren, maar het was wel niet 8 kopmannen per wedstrijd, erna was het enkele jaren Alaphilipe die de man was dus het is altijd wel een roedel rond één wolf geweest.
  19 september 2023 13:41
  "The wolfpack" is al lang overleden. Sinds Evenepoel met zijn ronde-ambities bij deze ploeg zit, is de ploeg veranderd van een roedel wolven in een troep leeuwen. Bij wolven wordt namelijk eerlijk gedeeld, en krijgt iedere wolf kansen. Bij de leeuwen is alles voor de leeuwenkoning, de rest is ondergeschikt. En de perfecte illustratie zag je afgelopen Vuelta, in de voorlaatste etappe. Waar op geen moment gespeeld is met de andere QS-ers in de kopgroep; alle ballen MOETEN van Remco op Evenepoel, ook al heeft hij zijn klassement al lang vergooid door zijn mentale zwakte. En ik ben er zeker van dat een intelligente gast als Tim dit perfect in de smiezen heeft. Veranderde sfeer, veranderde rollen, veranderde kansen. Er zal komend jaar geen QS-sprinter naar de TdF gaan, en daarmee is ook de rol van Tim een stuk minder relevant. Dan liever naar Trek, waar ze waarschijnlijk wel met een soort wolfpack gaan. En waar hij gewoon mag doen waar hij goed in is...
  19 september 2023 14:02
  In werkelijkheid krijgen in wolvenroedels de wolven evengoed als in een troep leeuwen niet alle dieren hetzelfde, in een roedel mogen ook maar alleen de Alfa's paren. In een roedel mogen welpen evengoed niet blijven als ze willen, etc... Bij de jacht werken leeuwen evengoed netjes samen en zowel bij Leeuwen als bij Wolven is er een hiërarchie te respecteren....
  19 september 2023 15:19
  Goed dat je het weer beter weet dan al die renners zelf die aangeven hoe graag ze door het vuur gaan voor Remco. Declercq was het idd al lang beu om te knechten voor Evenepoel, die wil natuurlijk zelf graag LBL winnen, je zag vorig jaar ook al hoe ongelukkig hij was toen Remco daar won. Dat je argumentatie geen steek houdt bewijs je dan door naar Trek te wijzen waar ze afgelopen Tour ook allemaal en elke rit opnieuw de kaart van Ciccone's bergtrui trokken. Je zal deze reactie ongetwijfeld weer negeren maar ach.
  19 september 2023 15:46
  Cochise, als je zo graag aandacht wilt van me, dan krijg je die wel. Gratis en voor niets. Het mag duidelijk zijn dat Tim zijn knopen heeft geteld. Tim is iemand die niets liever doet dan knechten. Maar die weet ook dat hij dat komend jaar bij QS niet zal kunnen doen op het hoogste niveau; de TdF. Hij heeft gezien hoe men om gaat met de klassieke kern en de sprinterskern, en dat is waar hij het beste in past. Hij heeft gezien welke kant dit op beweegt onder het juk van Evenepoel en de bijbehorende ambities, en zijn keuze gemaakt. En of iedereen blij is met Evenepoel? Ik denk dat hij echt wel goed ligt binnen de ploeg. Maar dat er legio renners zijn die niet veel zin hebben om voor eeuwig de tweede viool te spelen. Vansevenant, Van Wilder, maar ik denk ook iemand als Cattaneo. En al helemaal iemand als Merlier: die zegt niet veel in het openbaar, maar geloof maar dat hij met lede ogen heeft aanschouwd hoe veel massasprints er waren in Spanje, terwijl hij 1 of ander k-rondje kon rijden in Slowakije. En daar gaat denk ik de ploeg aan kapot...
  19 september 2023 16:09
  Tja je kan er weer een verhaaltje rondspinnen dat renners weggaan omwille van Evenepoel. Maar volgens mij heeft Lefevere eerder deze zomer zelf aangegeven over Declercq dat het op een gegeven moment stopt. Gaat Declercq naar een andere ploeg omdat hij dat wil of omdat er geen plaats meer was voor hem bij SQS? Iemand die daar concrete info over heeft of is het verhaal dat Declercq zijn 'keuze heeft gemaakt' volledig ontsproten uit je eigen fantasie? Dat is wel een beetje het probleem hier: dat er sommigen zelf verhalen uitvinden en dat dan als een fantast als een soort waarheid proberen te verkopen.
  19 september 2023 17:30
  Sorry dat Merlier niet blij is omdat hij niet naar de Vuelta mocht is toch wat onzinning, er waren in totaal maar vijf vlakke etappes met een boel bergen voor en tussen. Bergen over geraken is zijn ding niet, dus enkel rit 4 en 7 waren een echte optie voor hem, dan is het toch een valabele reden om hem thuis te laten omdat je anders na een week zeker een renner minder hebt? En in elke ploeg zijn er meer renners ondergeschikt dan dat ze dat niet zijn, dus het niet niet ''Evenepoel'' die er voor zorgt dat renners weggaan om die reden want dan is er geen enkele ploeg die zijn knechten kan houden.
  19 september 2023 17:49
  @michelangelo: Ik wil inderdaad graag "jouw aandacht", al zou ik het liever verantwoording noemen maar goed. Dus alles wat je zo stellig beweerde in je eerste reactie wordt nu voorafgegaan door "ik denk dat". Dus ik herhaal mijn vraag: waarom zou je tegenspreken wat de renners zélf zeggen op basis van wat jij "denkt"? Om het dan zelf ook nog eens te verpakken als "MOETEN van Evenepoel" (ja met capslock). De feiten: - Declercq mocht niet blijven van Lefevere (lees de reactie van oa Lampaert maar die zegt dat hij blij was dat hij niet op PCT-niveau moest gaan rijden maar nog een WT-ploeg vond) - Renners die nu in de rondeploeg rond Evenepoel zeggen gelukkig te zijn met hun rol daar, op dit moment. Natuurlijk komt er ooit een punt waarop ze misschien meer willen, maar dat doet toch niet terzake. En ook jongens die hun steentje mochten bijdragen in klassiekers (zoals een Declercq) was daar ongelooflijk blij mee. "The wolfpack" is een dogma dat natuurlijk enkel werkt zolang je wint. Als Flip en Asgreen geen deuk in een pakje boter rijden staat Declercq er ook gewoon beteuterd bij. Maar vooralsnog wint Evenepoel behoorlijk vaak en stijgen jongens als Vervaeke, Van Wilder, Cattaneo etc mee naar hun beste niveau ooit. Zij profiteren ook mee van de investeringen in hoogtestages, voeding, materiaal etc. En ja, ik dacht ook dat ze in die ene rit waar ze met 4 in de ontsnapping zaten de troef van hun overtal zouden spelen en elk om de beurt demarreren ipv alle ballen op Remco te zetten. Maar jij kan er ten eerste geen flauw idee van hebben hoe die jongens daar op reageerden, laat staan dat die ene dag plots het failliet van "the wolfpack" betekent. Of zullen we samenwinnen maar naar de vuilbak verwijzen na de wrijving tussen Benoot/Valter of VanAert/Vingegaard of de Jumbo-renners die niet (of niet voor eigen kans) naar de Vuelta mochten omdat het weer allemaal om de 2 toppers moest draaien (niet mijn mening maar ik trek de vergelijking maar door).
19 september 2023 08:40
PCS geeft nog maar 23 man onder contract bij SQS. De breedte laat wel wat te wensen over, maar zolang de veelwinnaars Evenepoel en Merlier precies dat blijven doen, valt er nog een boel te camoufleren.
  19 september 2023 09:08
  Er komen er waarschijnlijk nog wel een vijftal bij na contract verlenging, Knox, Van Lerberghe, Sénéchal en nog, ik denk dat er uiteindelijk nog maar 2 a 3 plekjes te begeven zijn, maar dan voor mannen die wat budget nodig hebben
  19 september 2023 09:54
  Knox en zeker Van Lerberghe zie ik nog wel verlengen. Er waren lang geruchten rond Bouchard, dus die zal nog wel komen. Voor het overige is er volgens diezelfde site nog wel wat te rapen op de markt. Norsgaard zou wel passen. Aleotti ook, naast Masnada en Cattaneo. Einer Rubio en Jesus David Pena zijn blijkbaar ook nog niet officieel onder dak in 2024 en zouden zeker nuttig kunnen zijn.
19 september 2023 10:26
Of hij nu kilometers lang ( soms nutteloos in een wedstrijdverloop) van kop van het peloton rijd voor Soudal Quick Step of Lidl Trek gaat ook weinig veranderen aan de uitslag van een wedstrijd. Maar een transfer is goed voor hem
  19 september 2023 18:46
  Dus eigenlijk zeg je dat hij nutteloos werk doet en dus van geen waarde is
19 september 2023 14:04
Gewaardeerde knecht toch binnen QS. Kende de laatste jaren wel problemen met een aantal blessures en zat ook even stil met een hartkwaal. Heb het gevoel dat hij toch wat van z'n kwaliteiten verloren heeft, zag hem ooit wel meegaan in een vlucht van Roubaix om dan een rol te spelen in de diepe finale maar weet niet of hij dat nu nog in zich heeft. Trek heeft natuurlijk wel Pedersen, maar of ze echt iemand nodig hebben die zich van kilometer 0 op kop zet weet ik niet. Lijkt me wel een fijne, begane kerel om in een groep te hebben.
19 september 2023 08:58
Dan kun je wachten op het moment dat den Yves ook vertrekt.
  19 september 2023 10:43
  Wel nog eventjes, want die heeft nog een contract tot eind 2025.

Reacties zijn gesloten.