Hamilton over documentaire ex-ploegmaat Armstrong: “Veel halve waarheden”

dinsdag 26 mei 2020 om 18:58
Hamilton over documentaire ex-ploegmaat Armstrong: “Veel halve waarheden”

Hamilton op kop voor Armstrong - foto: Cor Vos (archief)

Tyler Hamilton heeft met gemengde gevoelens gekeken naar het eerste deel van de documentaire LANCE over zijn ex-ploegmaat Lance Armstrong. Die laatste beloofde ‘zijn waarheid’ te vertellen, maar volgens Hamilton speelt de Texaan nog altijd geen open kaart. “Ik hoorde zo ontzettend veel halve waarheden.”

Hamilton doet zijn uitspraken in de podcast ‘Off the Ball.’ De 49-jarige oud-renner reed jarenlang samen met Armstrong, maar vertrok in 2001 bij US Postal om vervolgens een concurrent te worden van de wereldkampioen van Oslo. Hamilton werd tijdens zijn carrière tweemaal betrapt op het gebruik van doping en zette in 2009 noodgedwongen een punt achter zijn carrière.

De gewezen winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en het Critérium du Dauphiné vertelde na zijn profloopbaan vrijuit over zijn verleden als wielrenner, EPO-gebruik en zijn donkere jaren bij onder meer US Postal. Zijn ervaringen werden opgetekend in het boek De Wielermaffia, dat uitgroeide tot een bestseller. Hamilton beschuldigde in het boek ook zijn voormalige ploeggenoot Armstrong.

De waarheid 
Over de ESPN-documentaire van Armstrong. “Als je het hele verhaal vertelt, zijn er consequenties. Maar er zijn ook consequenties als je besluit slechts het halve verhaal te vertellen, al is het dan wel mogelijk om alsnog in de wielersport te blijven. Ik ben eerlijk geweest en heb het hele verhaal verteld, maar ik ben dan ook niet meer welkom in de wielerwereld.”

“Ik wil graag meer van de waarheid zien. Wat is er allemaal precies gebeurd? Waarom is het zo gelopen? En hoe is het precies gegaan? Ik heb niks tegen Lance Armstrong, maar het is wel belangrijk voor de toekomst van het wielrennen. Ik denk dat we niet genoeg over het verleden te zien krijgen, zowel van Lance als andere individuen. Ik hoor veel halve waarheden.”

“We hebben meer details nodig” 
“We hebben meer details nodig”, aldus Hamilton. “Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik hoop vooral dat we niet opnieuw een dergelijke periode meemaken. Maar dan moeten we wel het verleden kennen en begrijpen waarom renners zich destijds dopeerden. Anders zal de geschiedenis zich herhalen, daar is geen twijfel over mogelijk”, is de ronderenner van weleer stellig.

Dit artikel delen:

25 Reacties

josi 26 mei 2020 om 19:19

Is de hele waarheid niet al in zijn boek te lezen dan?

Sebas 26 mei 2020 om 19:19

Wie wat waar welke halve waarheden?

KnightBiker 26 mei 2020 om 19:48

Ach, Hamilton Heeft er met dat boek ook aardig aan verdient. Ook hij kwam veel te laat naar buiten. Ook hij kijkt nu of hij er nog een graantje van mee kan pikken.

klootje kriekeljon 26 mei 2020 om 20:53

Wel een zeldzaam voorbeeld van iemand die het licht zag en daar consequent naar handelde.

KnightBiker 26 mei 2020 om 22:54

@klootje krinkeljon – dat moest ook wel om zijn boek verkocht te krijgen.. (ik heb het boek gelezen) Zowel Landis als Hamilton hebben er alles aan gedaan om een mooi verhaal op te hangen. Ik herinner me van Hamilton het ‘verdwenen tweeling syndroom’ die de tests positiefs tests veroorzaakte. Wat voor fantasiewereld was dat?

klootje kriekeljon 26 mei 2020 om 23:33

Ik ook. Eens.

Maar bekijk nu een interview met hem en je ziet een ander mens. Lichaamstaal zegt alles.

FDJ 26 mei 2020 om 20:59

Wat mij voornamelijk tegenstaat aan Hamilton en ook Landis is dat ze enkel de ‘open kaart’ spelen omdat ze gefrustreerd raakten door de dominantie van Armstrong. Ze gingen weg bij US Postal en dachten dat zij met verboden middelen bij CSC en Phonak hetzelfde konden bereiken, maar bleken ook met doping gewoon minder getalenteerd en vooral mentaal zwakker dan Armstrong.

De megacontracten die zij bij die ploeg kregen verdienden zij door net zo goed onderdeel te zijn van het dopingprogramma van US Postal. Pas toen ze zelf betrapt waren en uiteindelijk gedesillusioneerd gestopt klapten ze uit de school. Mosterd na de maaltijd en een staaltje matennaaierij van de bovenste plank.

Nu zullen er ongetwijfeld weer een aantal gelijk de ‘maar de omerta moet doorbroken worden’ kaart trekken. Dat is natuurlijk onzin in dit soort gevallen. Als zij niet betrapt waren hadden ze uiteindelijk Lance ook niet erbij genaaid. Als je dan een boekje open wilt doen over doping doe het dan over je eigen gebruik als je betrapt wordt, maar ga geen geld verdienen door je teamgenoten van weleer erbij te naaien. Erecode wat mij betreft.

Je begint met z’n allen aan een dopingprogramma en als je dan tegen de lamp loopt praat je voor jezelf als je gewetensnood krijgt. En niet voor de dollars.

Emergo 26 mei 2020 om 21:01

Alsof uiteindelijk LA niet de grootste matennaaier was.

KnightBiker 26 mei 2020 om 23:05

Ik durf niet te zeggen dat ze minder getalenteerd waren.. vooral Hamilton heeft toch wat mooie resultaten behaald. Armstrong was toch vooral er gewiekst door de UCI en Heijn Verbrugge om de vinger te winden & een myth te creëren om zijn persoon welke hem zo populair maakte dat hij onaantastbaar was.

Vergeet niet dat Armstrong na zijn kanker iets van 20 TUE’s had, en dat de UCI een positieve test heeft doen verdwijnen.

peterwint 26 mei 2020 om 22:17

Allemaal leuk en aardig, maar door Armstrong hebben Hamilton en o.a. Landis miljoenen verdiend. Leveren ze die nu ook in??? Laagste soort deze gasten

iLLan 27 mei 2020 om 07:36

Wat een kulargument. Omdat je ergens aan verdient hebt mag je er geen kritiek meer op leveren? Je mag niet meer tot inkeer komen?

Dan blijf ik maar lekker werken bij mijn bedrijf waar ze aan kinderarbeid doen, want ik mag er nu toch geen kritiek meer op hebben.

Bazzz 26 mei 2020 om 23:43

Hoe betrouwbaar is Hamilton hierin. Hij moet wel hoog van de toren blazen om zijn eigen verhaal te doen laten geloven.
Wie zegt dat hij het niet zwaar heeft overtrokken om het boeknog sappiger te maken en ontkracht hij een LANCE.

Ben het verder helemaal eens met FDJ en peterwint

jorissimo 27 mei 2020 om 12:36

Heb je het boek gelezen? Anders zou ik dat nog maar eens doen. Hij is daarin ook zeer kritisch over zichzelf. Het is geen aanklacht tegen Lance. Het is meer een afrekening met zichzelf en de doping. ‘Racing in the dark’ van van David Millar vind ik overigens in dat opzicht nog oprechter en eerlijker.

Lalsacien 26 mei 2020 om 23:59

Armstrong was altijd koel en berekenend. Niets deed hij zonder reden.
Nu nog steeds!

VerstandOpNul 27 mei 2020 om 10:25

Precies! Dat is mede de reden dat ik nooit zoveel interesse in ‘zijn’ kant van het verhaal heb..

kleomantre 28 mei 2020 om 08:52

Bij Lance is er altijd iets te winnen als hij gaat praten. Zijn geslijm bij Oprah was destijds al van om te walgen.

de_nis_ 27 mei 2020 om 04:12

Ik vind het vreemd dat iedereen Armstrong altijd beticht van het masterbrein, er een documentaire wordt gemaakt waarin hij de hele waarheid zegt te vertellen, en dat discutabel is. En als dan insiders dit in twijfel trekken ze worden beticht met: jij hebt er ook aan verdient. Dit argument snap ik niet.

SCIC 27 mei 2020 om 06:33

Laten we geen illusies hebben. Als je geen middelen gebruikte, kon je niet eens meedoen. Het verschil in behandeling tussen wie ‘betrapt’ is en wie niet is daardoor ook overtrokken. Veel simpeler lijkt het mij te werken met toegestane grenzen voor bloedwaarden. Zit je daar boven, wordt je een maand uit competitie genomen en mag je pas weer starten als uit een volgende test blijkt dat je binnen de waarden blijft. Dat lijkt mij beter dan schorsingen voor 4 jaar die na jaren achteraf en veel juridisch getrouwtrek tot stand komt.

Lalsacien 27 mei 2020 om 07:35

Zoiets als de hematocriet waarde van het bloed…. Beginnen we weer van voren af aan!

Petchorin 27 mei 2020 om 10:08

Dan zouden renners met van nature lage bloedwaarden, wel een groot voordeel hebben.

klootje kriekeljon 27 mei 2020 om 12:27

Het gaat hier over Hamilton. Lees zijn boek zou ik zeggen… oordeel zelf over de werking van EPO en waarom nu net deze soort doping voor ontzettend oneerlijke taferelen zorgde. Mede dankzij Verbruggen en zijn fopneus.

Charlie33 27 mei 2020 om 09:38

Armstrong verteld niets over zijn contacten van wie hij doping kocht. Net als bijv Boogerd trouwens. Daarmee houden ze de dopinglogistiek in stand.

Panache 27 mei 2020 om 10:07

Waar je het kan (of kon) krijgen is toch totaal niet interessant? Daar waar vraag is zijn er vele aanbieders. Dat werkt vrij simpel via zorgmedewerkers, zwarte markt en destijds zogenaamde attesten. Pak je loopjongen Pietje aan, dan staan er tig anderen in de rij. Een sportbond heeft daarnaast nul juridische grond om personen (zoals Pietje) die niets te maken hebben met de bond en zich niet hoeven te schikken naar de regels van de bond, aan te pakken.

Romāns Vainšteins 27 mei 2020 om 10:41

Wat je bij dit soort heenenweerwijzerij altijd moet doen is alles bij elkaar nemen, goede portie Fingerspitzengefühl er overheen, door de blender voila de waarheid.

En wat mij betreft komt die hele Armstrond straks als grijze duif terug als ploegleider met een blik nieuwe Amerikanen, shit wat is het al weer lang geleden dat zij een deftige portie topwielrenners hadden.

Armstrong, Landis, Hamilton, Leipheimer, Vandevelde, Hincapie, Zabirskie, Livingston

Een beetje creatief in tijdreizerij en gelijk speelveld gedacht zou ik ze nog boven hedendaagse equipes als SKyneos en Visma-Jumo plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair