Grote onrust bij Veranda’s Willems-Crelan

Grote onrust bij Veranda’s Willems-Crelan

Cordeel in de kopgroep tijdens de BinckBank Tour - foto: Sirotti

woensdag 29 november 2017 om 11:22

De chemie bij Veranda’s Willems-Crelan lijkt totaal verdwenen. Tegenover Het Nieuwsblad doen drie renners hun verhaal. Otto Vergaerde, Sander Cordeel en Gaëtan Bille moeten alledrie vertrekken. “Alles wat wij hebben meegemaakt, dat kan niet bij een professionele ploeg”, oordeelt de laatste van de drie. Het probleem zit hem in de Felt-fietsen.

‘Nuyens wilde van niets weten’
Teammanager Nick Nuyens is bij de drie de gebeten hond. De renners merkten bij de start van het seizoen al op dat de fietsen van sponsor Felt niet stijf genoeg waren. “Maar Nick wilde er niets van weten”, vertelt Bille. “Het lag niet aan de fietsen, het lag aan ons. We mochten ook niet met de journalisten praten over de fietsen. Daar was hij heel duidelijk in. Nick wilde wachten tot Wout van Aert aan zijn wegcampagne zou beginnen. Want Wout zou zogezegd wel resultaten halen op de nieuwe fiets. Zo hebben we drie maanden verloren.”

Oude Skil-Shimano-fietsen gekocht op internet
Nadat Van Aert in de Tour of Norway ook constateerde dat er problemen met zijn fiets waren, ondernam Nuyens actie. Bille: “Voor de Baloise Belgium Tour hebben ze voor vier renners een oud Felt-kader gekocht, waar Skil-Shimano nog mee gereden had. Timothy Dupont, Wout van Aert, Dries De Bondt en Huub Duijn hebben er toen één gekregen.” Volgens Cordeel ontstond er toen consternatie binnen de ploeg. “Wie er één kreeg en wie niet, hing af van je naam. Je moest ook wat geluk hebben dat ze er net één in je maat hadden gevonden.”

Bille kocht zelf een nieuwe fiets, maar mocht er niet op rijden
Bille (29) was einde contract en besloot voor het Belgisch kampioenschap eieren voor zijn geld te kiezen. “Ik heb toen zelf een nieuwe Felt-fiets gekocht. Die was helemaal uitgerust met materiaal van de sponsors, maar Nuyens reageerde furieus. Ik mocht die fiets niet gebruiken. Ik werd betaald door de ploeg en moest rijden op de fiets die zij mij gaven. Vanaf dan ben ik nauwelijks nog opgenomen in selecties voor wedstrijden. Eén keer om de vijf weken, wat blijkbaar het minimum is voor de UCI. En ook toen moest ik op de fiets van de ploeg rijden.”

Profcarrières zo goed als ten einde
De ploegleiding van Veranda’s Willems-Crelan besloot de contracten van de drie niet te verlengen. Bille en Cordeel (30) – die zelfs helemaal stopt – moeten daardoor noodgedwongen hun profcarrière vaarwel zeggen. Ook Vergaerde kende een triest einde van het seizoen toen hij hoorde dat hij Parijs-Bourges en Parijs-Tours niet mocht rijden. “Ik zou te weinig gemotiveerd geweest zijn. Ik hoorde het op hotel in Mechelen. Ik moest met mijn fiets in een zak te voet naar het station van Mechelen. Daar is er emotioneel iets gebroken bij mij.”

‘Daarom wil ik mijn verhaal doen’
Voor Vergaerde (23) zit er mogelijk nog iets in het vat, al is dat afwachten. “Ik zat bij Topsport Vlaanderen, toen ik overstapte naar Veranda’s Willems-Crelan. Ik moest daar niet weg. Nu heb ik spijt van mijn keuze.” Volgens Bille is het probleem met de fietsen nog altijd niet opgelost. “Daarom heb ik mijn verhaal willen doen. Het is een situatie die alle renners binnen de ploeg gijzelt. Ik begrijp dat zij zich niet kunnen uitspreken zolang ze een contract hebben. Daarom doe ik het in hun plaats. In de hoop dat het iets kan veranderen.”

Dit artikel delen:

59 Reacties

Geflitst 29 november 2017 om 14:00

Op de eerste frames werden 0 wedstrijden gewonnen, daarna krijgen 4 renners een nieuw frame, 3 van de 4 winnen op hun nieuw frame een wedstrijd (Duijn x1, Dupont x1, WVA x3). Dat zijn alle zeges van de ploeg. Duidelijk toch dat dit geen domme excuses zijn? De oorspronkelijke fietsen zijn gewoon slecht. Dupont reed in de eerste helft van het seizoen op een slechte fiets 1 keer top tien, in de tweede helft op een nieuw frame rijdt hij 16 keer top tien.

MatthiasVDH 29 november 2017 om 14:08

Dat zullen de sponsors graag horen, wat een tirannie. De cijfers die Geflitst hierboven zet, hoe kan dictator Nuyens dat uitleggen? Er lijkt me wel nog ruimte voor Marginal Gains binnen de ploeg als ik het zo lees.

Mwielerfan 29 november 2017 om 14:45

Het eerste cijfer dat geflitst geeft zegt helemaal niks. Dat de kopmannen wva en dupond winnen is niet verrassend.
Het tweede van het aantal x top 10 vind ik interessanter.

ronddraaien 29 november 2017 om 14:49

Wel opvallend: bij de top 7 renners met meeste DNF’s dit jaar in profwedstrijden, komen er 3 van Veranda’s Willems.

Ivanoviclover 29 november 2017 om 17:54

Normaal had ik niet gereageerd maar omdat iemand Nuyens “de nieuwe Lefevere” noemt kon ik niet anders. Hier lees je toch wat hoor.

Patat Lefevre 29 november 2017 om 17:57

edit wf: pas je toon aan

limburgia 29 november 2017 om 19:03

Zou het niet zo zijn dat zich Nuyens met handen en voeten
aan de sponsors heeft verboden en niet anders kan reageren
als hij nu doet. Hij zal toch ook verstand van race-frames hebben.

Cheng_Ji 29 november 2017 om 19:15

Edit WF: Niet anti-supporteren

Mwielerfan 29 november 2017 om 19:22

@Cheng ji
Ik ben benieuwd naar meer

Ligthning 29 november 2017 om 19:25

Hier blijkt weer hoe weinig ‘commentatoren’ op dit forum wielerkenners zijn. Ik vermoed zelfs dat sommigen nauwelijks of niet het wielrennen volgen. Van bij het begin van dit seizoen waren er grote problemen bij de ploeg, organisatorisch maar vooral op vlak van fietsmateriaal. Alle renners brachten er werkelijk niets van terecht. De Belgische zegekoning van 2016, Timothy Dupont, reed geen platte prijs. Na een aantal aanvaringen met Nuyens werd hij zelfs een tijd geschorst door de ploeg. Uiteindelijk kreeg Dupont toch een andere fiets, maar twee maten te groot. Hij haalde uiteindelijk nog een paar overwinningen en ereplaatsen. Ook Van Aert kon niet overtuigen. Niet op de weg, en zeker niet in het veld. Insiders (en iedereen die het wielrennen volgt), wisten wat het probleem was.
Dat sommigen het wanpresteren van een hele ploeg linken aan te weinig trainen, te zwaar zijn, te groot trappen enz. is lichtjes hallucinant.
Ja dus, een minderwaardige fiets maakt wel degelijk een groot verschil uit bij het presteren.

Rendo 29 november 2017 om 19:28

Begrijpend lezen…
Algoed kan Wout wel wat modder verdragen, want gisteren toch veel met gesmeten! Nu lijkt me toch wel duidelijk dat er echte problemen zijn.

Cheng_Ji 29 november 2017 om 19:28

@ Mwielerfan , ik wil het graag van Zjoske horen want die snapt het schijnbaar nog niet ; )

delgado 29 november 2017 om 19:31

edit WF: Niet op de man spelen.

schipperaar 29 november 2017 om 19:32

@delgado
Kost het teveel tijd/geld om zelf een frame op maat te laten maken met een sticker er overheen vd ploeg?

Col du Bramont 29 november 2017 om 19:42

@geflitst, ze rijden dus nu klaarblijkelijk wel op de juiste frames cq fietsen. Case closed dus mbt de wegfietsen. Al blijft dan de vraag op welke frames ze het seizoen zijn gestart dat zouden de nieuwe FR frames zijn wellicht dat ze naar de oude F frames zijn terug gegaan.
Volkomen soap en volstrekt niet serieus te nemen allemaal, huilie huilie van falende renners.
Een slap frame is op zich een valide argument maar dat geldt noch voor de nieuwe FR frames noch voor de oude F frames waar Argos Shimano ook op reed.
De nieuwe Felt FR krijgt prima reviews en er zijn veel road testen mee gedaan. Niets mee mis.
Alleen een klein onbeduidend Belgisch ploegje en haar fans klagen erover.
Van Aert mag mijn oude Superia Cross frame wel overnemen, beetje roest maar rijdt verder nog prima. Als ie maar stopt met zeuren en excuses zoeken :)!

Plavka 29 november 2017 om 19:55

Bij een fietsenzaak hier in de buurt hebben ze de frames van orica-scott opgekocht.
Misschien is dat een optie voor komend seizoen???

Gebruikersnaam 29 november 2017 om 19:58

Gelukkig weten anonieme helden op het internet met “alternatieve feiten” er veel meer over dan de renners die er een heel jaar mee moeten fietsen.

delgado 29 november 2017 om 20:16

@schipperaar
Dat ligt veel te gevoelig bij de sponsors..

@Col du Bramont
Je herhaalt gewoon je vorige post, maar dan in een ander jasje gestoken, en negeert elk argument dat gegeven is. Misschien daar eens op ingaan, in plaats van maar wat te brabbelen over 'falende renners'.

Oh ja, graag een bron over de 'prima reviews' van de frames waar de ploeg begin dit jaar mee heeft gereden.

Max1 29 november 2017 om 21:25

Je mag nog zoveel trainen of zoveel talent hebben, als je fiets niet bolt mag je goede resultaten vergeten. Er zijn hier veel elementen in dit verhaal die doen besluiten dat er iets grondig mis in deze ploeg. 1 of een paar renners kunnen uit vorm zijn, maar een hele ploeg ? Blijkbaar haalt intern overleg ook niet uit want dan wordt je geschorst zoals Dupont of de mail gelekt naar de media zoals bij Van Aert. Van Aert moet daar zo snel mogelijk weg en liefst naar een WT ploeg.

Max1 29 november 2017 om 21:30

Het is ook een veeg teken dat Wout de komende weken niet mee traint met de ploeg, maar alleen op stage gaat. Is er een breuk in aantocht ? Laat ons hopen.

Max1 29 november 2017 om 21:33

Nuyens vergelijken met één van de meest succesvolle wielermanagers aller tijden Patrick Lefevere is toch wel behoorlijk idioot. Je moet eens het palmares opzoeken wat Mapei en later Quick Step hebben gewonnen, dat is enorm indrukwekkend.

Wicked_uncle_ernie 29 november 2017 om 21:33

@ Delgado
Ik weet niet wat er het gevoeligst ligt bij de sponsors. Kritiek en bijhorende negatieve publiciteit op een frame, of een renner met een ander, herspoten frame laten rondrijden en resultaten laten boeken. Ass fietssponsor zou ik het wel weten.
Jaren geleden waren er ook geruchten dat McEwen met een ander merk rondreed dan hetgeen de ploeg ter beschikking stelde. En over Boonen zijn die geruchten ooit ook rondgegaan. Net zoals in de beginperiode toen Stybar nog crossen reed onder QS-vlag.

De kritiek op de Felt-wegfietsen ging ook al in het voorjaar rond. Toen waren er al renners die met een crossframe wegkoersen reden

Wicked_uncle_ernie 29 november 2017 om 21:34

Over de Felt tijdritfietsen hoor je in de triathlonwereld dan weer geen slechte commentaren. Beetje vreemd allemaal.

Thijs E 29 november 2017 om 22:03

En ondertussen nog geen item hierover op de Sporza.be

Even wat losse zoekresultaten:
klik en klik Bij deze twee wegteams op de feltbicycles.com staat wel vermeld met welke framesets ze rijden.
Bij Verandas Willems-Crelan-Charles allebei niet…typisch, ondanks dat het de belangrijkste weg/crossteams op Felts zijn.

Mwielerfan 29 november 2017 om 22:12

@thijs e
Ja gênant het lijkt daar wel een derdewereld land

Headlines

Materiaalzone

Populair