Veel bezoekers in Gavere, maar: “De cross kan ook bestaan zonder de grote drie”
foto: Cor Vos
dinsdag 27 december 2022 om 13:37

Veel bezoekers in Gavere, maar: “De cross kan ook bestaan zonder de grote drie”

De Wereldbeker Gavere trok maandag veel bezoekers. En al deze fans kregen fantastische crossen voorgeschoteld. Vooral de strijd bij de mannen, tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock, was beklijvend. Tomas Van Den Spiegel, de CEO van organisator Flanders Classic, benadrukt in gesprek met Sporza echter dat de toeschouwers zeker niet alleen voor De Grote Drie komen.

“Er is in het algemeen een heropleving in het veldrijden dit jaar. Je voelt dat er na covid opnieuw heel veel enthousiasme is om weer naar het veldrijden te komen”, aldus Van Den Spiegel. “Als de grote drie aan de start komen, dan scheelt dat wel wat in ticketverkoop, maar je mag het ook niet overschatten. Dit is dé periode van de cross, mensen hebben niks anders te doen. Het gaat om zo’n 10 à 20 procent tickets extra, maar ook niet meer dan dat. Mensen houden van veldrijden en komen ook graag naar de cross.”

Zo’n 12.000 à 15.000 mensen kwamen op tweede kerstdag naar de cross in Gavere kijken. “Dat zal voor Gavere wel een record zijn de laatste jaren, al heeft dat ook te maken met de nieuwe datum. Ik denk dat Diegem en Loenhout daar deze week nog wel zullen overgaan”, aldus Van Den Spiegel, die meent dat de cross niet afhankelijk is van Van der Poel, Van Aert en Pidcock. “Ik denk dat veldrijden in het huidige format ook kan bestaan zonder de grote drie. De aantrekkelijkheid heeft vooral te maken met hoe competitief een wedstrijd is.”

“Het is goed dat het niveau van de renners dicht tegen elkaar ligt, want spanning verkoopt. Onvoorspelbaarheid maakt succes. Op dit moment is het dus genieten dat de grote drie nog altijd graag naar de cross komen. In de toekomst denk ik wel dat we naar een korter en gebalder seizoen moeten. Maar daarvoor zullen er nog veel watertjes moeten worden doorzwommen.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
27 december 2022 14:08
Ik heb het interview met Vd Spiegel ook gezien, hij pleit ook voor minder crossen (en geeft zelf het verkeerde voorbeeld). Ik pleit niet voor minder crossen, maar juist voor een groter peloton. Je bent steeds afhankelijk van hetzelfde kleine clubje. Probeer nog wat meer wegrenners en MTB'ers te verleiden naar het veld en investeer vooral in de opleiding en professionalisering in het buitenland. Met een groter peloton kan je gerust op zaterdag een B-cross ergens in Vlaanderen organiseren en een A-cross in Dublin op zondag.
27 december 2022 13:59
Ik zou toch vooral koesteren dat deze drie wereldtoppers de sport zo groot en interessant maken in plaats van het eerder af te zwakken. Je hebt in ieder geval grotere en vooral meer aansprekende namen nodig dan het gezelschap wat nu overblijft als de drie iets anders te doen hebben.
27 december 2022 19:45
Maar waarom heeft hij dan 20.000 Euro per stuk over om “de grote 3” aan de start te krijgen ? Neem ons niet voor idioten Mr. VDS…. Elke sport overleeft bij gratie van zijn toppers, het veldrijden nog het meest…
    28 december 2022 08:00
    Paar jaar geleden kreeg wout als wk geloof ik 10k en de toen betere vdp 9k. Dus 20k zal het ws niet zijn (al scheen wout dat wel eens te krijgen voor een cross in frankrijk ofzo).
27 december 2022 13:47
nog korter seizoen, dan wordt echt elke veldrijder ook wegrenner.
    27 december 2022 14:10
    Inderdaad al vind ik de hoeveelheid crossen tijdens de kerstperiode heel fijn. Zou wel funest zijn voor buitenlandse crossen, die moeten dan uitwijken
27 december 2022 16:21
Grote 2. Bij de dames heb je ondertussen wel een grote 3.
    28 december 2022 14:09
    Als er een cross zou zijn voor alleen dames met de beste vrouwen allemaal het vertrek dan ben ik benieuwd hoeveel mensen daar op afkomen.

Reacties zijn gesloten.