Groenewegen reageert cynisch op declassering: “Sorry voor het remmen, UCI”
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 6 juni 2023 om 18:35

Groenewegen reageert cynisch op declassering: “Sorry voor het remmen, UCI”

Dylan Groenewegen begrijpt niet waarom hij is gedeclasseerd door de wedstrijdjury van het Critérium du Dauphiné. “Sorry UCI voor het remmen”, is zijn cynische reactie op Twitter.

De zege in de derde etappe ging naar Christophe Laporte, maar na afloop ging het vooral over eerste ‘verliezers’ Sam Bennett en Dylan Groenewegen. De grote favorieten voor de dagzege begonnen in een goede positie aan de eindsprint. Groenewegen zat ideaal geplaatst, maar werd in de sprint de pas afgesneden door Bennett, die toch flink van zijn lijn afweek.

Groenewegen kwam zo niet echt aan sprinten toe en liet dat met een handgebaar duidelijk blijken, maar reed zelf ook geen vlekkeloze sprint. De Nederlandse sprinttroef van Jayco AlUla deelde in de spurt namelijk een ‘beuk’ uit aan de Sloveen Matevž Govekar van Bahrain Victorious.

De wedstrijdjury zag het ook gebeuren en is onverbiddelijk: beide heren zijn gedeclasseerd en teruggezet naar de 33ste en 34ste plaats in de daguitslag. Groenewegen is het echter niet eens met de straf, en liet dat dus ook weten op social media.

 
48 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2023 20:22
Wanneer gaan de ploegen hun renners uitleggen dat reageren op social media handiger is nadat de adrenaline helemaal gezakt is………..
  6 juni 2023 20:29
  Of hun renners uitleggen dat social media een moderniteit is waar wielerliefhebbers niet echt op zitten te wachten…
  6 juni 2023 20:29
  Precies dat. Ik begrijp de frustratie van Groenewegen, en ook dat hij in een split second instinctief een beslissing nam waarvan hij dacht dat er niks mis mee was. Maar alvorens zo'n tweet de wereld in te sturen had hij beter eerst eens wat beelden bekeken, dan had hij misschien beseft dat hij veel geluk heeft dat Govekar zich recht weet te houden en niet tegen Laporte aanknalt.
  6 juni 2023 20:32
  Niet. Ze vragen alleen naderhand om het bericht te verwijderen
6 juni 2023 18:57
Dat remmen zullen ze best prima hebben gevonden. Het terug naar links sturen om daar ten koste van Govekar nog over Bennett heen te duiken terecht niet. Als ik een recidivist zoals Groenewegen was zou ik bij dit soort gevallen sowieso niet meteen van me af bijten.
6 juni 2023 18:39
Sanpt hij niet dat die gedeclasseerd is voor de schouderduw tegen Govakar ipv het naar rechts sturen?
  6 juni 2023 18:40
  Dat is wij wat er van maken, misschien zit het wel anders.
  6 juni 2023 20:12
  Waarschijnlijk ziet hij het in zijn hoofd zo dat hij door de actie van Bennett gedwongen was om Govakar weg te beuken (om nog een kans op winst te behouden). Zo werkt het alleen niet... Bij zo'n situatie moet je als sprinter gewoon accepteren dat jij (door een onrechtmatige actie van een andere sprinter) niet meer kan winnen, alleen dat vinden heel veel sprinters erg lastig. Daar kom ook bij dat ze dit dan in een splitsecond in de sprint moeten accepteren. Uit die tweet zelf lees ik dan ook dat hij dit na een paar uur nog steeds niet heeft gedaan.
  6 juni 2023 20:27
  Vooral dat. Die splitsecond, kan gebeuren, je kan op adrenaline een inschattingsfout maken. Maar daarna moet je gewoon beseffen en erkennen dat je (ook) in de fout ging.
  6 juni 2023 23:53
  Als Dylan daar vol in de remmen gaat, knallen al de renners achter hem vol op hem in en brengt hij een hoop renners ten val. Hij had ik die situatie gewoon geen goede opties en dit leek mij ook de minst slechte. Dat hij gediskwalificeerd wordt voor een situatie die een andere renner veroorzaakt, vind ik onbegrijpelijk.
  7 juni 2023 01:12
  @Craig, het gaat ook niet om het remmen, het gaat om de beuk die hij uitdeelt als hij naar links gaat om opnieuw te versnellen. Hij had gewoon zijn benen stil moeten houden en zijn verlies moeten nemen, maar dat gaat allemaal in zo'n splitsecond, dat het zeker voor renners met een sprintersmentaliteit moeilijk kan zijn om die beslissing ook te nemen. Daarnaast moet hij ook achteraf kunnen inzien dat die beuk die hij gaf niet oké was.
  7 juni 2023 13:11
  Panamaman. Bij echte sprinters staat het hele instinct tijdens de sprint maximaal op als eerste de lijn passeren. Afsnijden mag niet en dat weten ze al is het een automatisme om een beetje te "knijpen" zonder te blokken. Komt sprinter enigzins vast te zitten door zo'n afsnij actie dan zoekt hij automatisch een gaatje. Leunen gebeurt de hele dag in het peleton en ook in de sprint. Enigzins die schouder gebruiken om ruimte te krijgen ook. Echter van de lijn afbeuken is toch wat anders. Een grijs gebied en omdat het Groenewegen is grijpt men nu in en gezien de actie van Bennet moet men dan wel ook hem terugzetten. Ben geen Dylan fan maar hier is de beslissing arbitrair. Het kan, hoeft niet.
  7 juni 2023 20:19
  Heeft er echt niets mee te maken dat Groenewegen hier het schouderduwtje geeft. Iedere andere renner was ook gedeclareerd voor deze actie. Ja, ze rijden de hele dag schouder aan schouder en duwen wat om met z'n allen recht te blijven. In de sprint liggen dergelijke acties onder een vergrootglas, en terecht. In het peloton en langs de zijlijn wordt sinds de crash van Jakobsen heel hard geroepen dat het allemaal veiliger moet en dat de UCI zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Nu doen ze dat en is het nog niet goed, ongelofelijk. Mijns inziens was dit de enige juiste beslissing, ook al kon Groenewegen er weinig aan doen dat hij in deze positie kwam (behalve even de benen stilhouden, remmen was ook niet nodig...).
6 juni 2023 18:52
Ik vond Groenewegen niet bepaald erg snugger overkomen in deze spurt eerlijk gezegd. Ja, hij wordt, à la zoals vaak in massaspurts, gehinderd maar hij gaat daar ook wat wild mee overweg. Vond zowel hem als Bennett er nogal lomp en onbeholpen uitzien.
  6 juni 2023 19:52
  groenewegen komt sowieso zelden erg snugger over, leek na "het incident" even het licht te hebben gezien, maar het is geen al te groot licht gebleken
6 juni 2023 18:39
Domme reactie. Zeker gezien zijn historie
  6 juni 2023 18:47
  Domme reactie van jouw vriend. Hij heeft meer straf gehad dan wie ook. Er is nog nooit in de hele geschiedenis een schorsing opgelegd daarvoor. Hij heeft ze schorsing als een man genomen en geaccepteerd. Moet hem dit dan de rest van ze leven blijven achtervolgen. Je kan beter iemand vermoorden. Dan krijg je 200 uur de tuin schoften
  6 juni 2023 18:53
  Wie bedoel je met mijn vriend? En ik zeg nergens dat zijn vorige straf terecht is. Ik zeg ook niet dat hij nu gestraft zou moeten worden. Ik zeg alleen dat z’n opmerking dom is. Temeer omdat hij onder een vergrootglas zit bij dit soort zaken.
  6 juni 2023 18:53
  Dus straf uitzitten, en dan mag je opnieuw de beuk erin gooien, begrijp ik dat goed? Schuldbesef anyone?
  6 juni 2023 19:10
  Hij bedoelde: Domme reactie van je, vriend.
  6 juni 2023 19:26
  geheel eens met ssj. Sowieso hulde dat je van de Amsterdamse letterregen nog enigszins lopende structuren kon waarnemen. Wanneer het op sprinten aankomt - en zeker als Groenewegen zelf weer niet vrijuit gaat - past het hem beter om te zwijgen.
  6 juni 2023 21:55
  @Romāns Vainšteins: als hij "je, vriend" bedoelde moet hij dat schrijven. Een grammaticaal foutje hier en daar is niet erg, maar een zin maken waarvoor je in de brugklas linea recta naar het VMBO-T wordt gedeclasseerd dat is gewoon echt niet nodig.
  6 juni 2023 22:35
  @makkelijk ik heb het ook niet zo op taal- en spelfouten, maar dan is mijn probleem. Of het voor een ander wel of niet nodig is om, ondanks hulp van spellingcontrole, fouten te maken, is niet aan ons. Weet jij veel wat voor opleiding mokum heeft afgerond (of niet)?
6 juni 2023 19:04
Apart, ik rem mijn met remmen. Hij doet het blijkbaar doormiddel van beuken uitdelen aan zijn collega's.
6 juni 2023 20:10
Net zoals de schouderduw in de sprint is deze reactie niet heel snugger. Maar ik snap zijn frustratie. Hij doet iets wat helaas veel vaker voorkomt in een sprint of in de aanloop ernaar toe. En wat helaas vaker niet dan wél wordt bestraft. En nu is hij vooral de klos omdat Bennett ook (volledig terecht) gedeclasseerd wordt. Waardoor hij eigenlijk twee keer het slachtoffer is van de Ier. Morgen bij het ontbijt zal hij vast begrijpen dat het remmen voor Bennett en de schouderduw aan Govekar helaas niet tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Althans niet sportief. Voor zijn karma allicht wel, gelukkig is het schorriemorrie hier op WF daarvoor niet leidend.
6 juni 2023 21:52
Wat Groenewegen doet is niet goed te praten, die beuk was nergens voor nodig, Waarschijnlijk was het frustratie, ook richting Govekar want die sneed hem (dankzij Bennett) duidelijk de pas af.
7 juni 2023 08:49
Bennet volledig terecht DSQ. Groenewegen mag ook een DSQ krijgen maar dan ook consequent handelen van de UCI. Knechten die zich uit laten zakken, door de berm naar voren, extreme beweging in het peloton enz enz. Wat Groenewegen doet zie je de hele Giro gebeuren! En geen enkele DSQ
  8 juni 2023 19:31
  Er moeten ook nog renners aankomen, Pedalo ;-)
6 juni 2023 18:47
200 uur de tuin schoffelen. En daarna kan je zo de maatschappij weer in. Praat er niemand meer over.
6 juni 2023 20:52
Viel te verwachten, jongen. Beter zwijgen. Je kansen komen wel in de Tour.
6 juni 2023 22:06
Hij heeft naar jullie geluisterd en de tweet verwijderd
6 juni 2023 23:57
Dylan moet even de sprint van boven gefilmd terugkijken, als hij het dan nog niet snapt wordt het echt zorgwekkend..
7 juni 2023 07:10
Iedereen zo boos op Dylan hier. Ik vind het verder ook geen sympathieke, maar de oplossing is toch gewoon het sprinten afschaffen. Sprinters zijn zelden sympathiek, altijd de jongens die een tik gaven als de juf niet keek ;) Moet je je voorstellen hoeveel competitiever wielrennen zou zijn zonder sprinten, 30% meer renners die niet geblesseerd zijn :)
7 juni 2023 08:41
Terechte declassering van allebei. De grootste sukkels (of schuldigen) zitten bij de UCI zelf. Namelijk door het inconsequent en veel te licht straffen voor gevaarlijk sprinten waarbij iedereen overeind blijft. Hierdoor blijft het "lonen" om gevaarlijk gedrag te vertonen. Wat je wilt is dat sprinters inderdaad in hun remmen knijpen ipv een alternatieve route zoeken met hun ellebogen. En dat sprinters niet van koers veranderen zoals Bennett. Nu kun je als Bennett het risico nemen, want je komt er heel vaak mee weg en in het ergste geval word je teruggezet. En voor Groenewegen geldt hetzelfde: in de meeste gevallen wordt ook een duwtje niet bestraft, waardoor je dus kans blijft maken op een overwinning, ook bij dit soort sprintgedrag. En het risico is hooguit wat plekken terug. Van mij mogen ze in beide situaties meteen over gaan tot diskwalificatie. Consequent, ongeacht de gevolgen (wel of geen val) of de uitslag (wel of niet gewonnen). Dat is de enige manier om zowel de reflexen van Bennett als Groenewegen er uiteindelijk uit te krijgen.
6 juni 2023 19:24
@Anton hoezo zware tijden voor Mokumers. Ik begrijp hem ff niet. Leg uit
  6 juni 2023 19:29
  weinig te vieren... lately. Kan van der Sar je alles over vertellen.
  6 juni 2023 19:30
  Iets met een balspel
  6 juni 2023 19:39
  Genoeg te vieren in Mokum betreffende een balspel. De dames zijn kampioen geworden, maar iemand (die nu weg is) vond het niet gepast om het te vieren, want de heren hadden het slecht gedaan. #jaren50mentaliteit.
  6 juni 2023 19:46
  @zacht, daarom juist. Zelfs als er iets te vieren valt wordt er niks gevierd. Zware tijden
  6 juni 2023 20:12
  Ach ja, Ajax, het grote geld, de Jumbo Visma evenknie van de eredivisie. Soms lastig om sympathie voor op te brengen als underdogfan.
  6 juni 2023 23:10
  Het werd alleen niet op een groot plein gevierd omdat er niemand op af komt. Wij vieren onze verjaardag ook niet in de Ziggo Dome maar gewoon thuis of in het plaatselijke cafe.
7 juni 2023 14:08
Zo droevig, de actie van Groenewegen en het goedpraten hiervan door enkele obligate WF'ers. Net als bij de bijna doodslag in Polen (toen tweemaal een schoudercharge), meent Groenewegen opnieuw te moeten beuken. Voor Polen had Groenewegen al een zekere reputatie. Nadien werd hij terecht hard aangepakt en geschorst. Desondanks toonde hij geen schuldinzicht. De dubbele schouderbeuk van Groenewegen in Polen was blijkbaar het gevolg van het tweemaal, binnen een seconde, uit de kom schieten van de schouder. Nu was de beuk geen beuk volgens Groenewegen, maar een manoever om recht te blijven. Gelukkig bewijzen de beelden, al helemaal die vanuit de lucht, dat Groenewegen opnieuw liegt. Deze jongen moet tegen zichzelf beschermd worden. Als het inderdaad zo is dat Groenewegen onweerstaanbare impulsen heeft telkens als een renner hem voorbijsnelt, dan is hij wel degelijk een permanent gevaar bij elke massaspurt. Eigenlijk zou de UCI met een statement moeten komen. Bij de volgende ontoelaatbare en gevaarlijke beweging tijdens een spurt, een definitieve schorsing als renner. Het verwijderen van zijn belachelijke tweet zal er allicht gekomen zijn na tussenkomst van zijn ploeg. Om verdere mediaschade te vermijden.
6 juni 2023 18:48
Op de fiets in de sprint met je handen aan het stuur, is het vaak net anders dan het van boven af lijkt.
  6 juni 2023 21:58
  Dat willen ze niet horen. Probeer het eens, afgesneden worden in een druk peloton met 60 per uur. Ik zie geen beuk, ik zie iemand die zijn evenwicht probeert te bewaren. Het is net als die prachtige nieuwe hands-regel bij het voetbal. Iemand die van richting veranderd steekt zijn armen uit, anders val je, dat is natuurkunde. Als Dylan het niet doet en onderuit gaat dan breken er 5 achter hem nog een sleutelbeentje.
6 juni 2023 22:04
“SORRY VOOR JE IN HET ZIEKENHUIS TE KWAKKEN, FABIO”

Reacties zijn gesloten.