Greg Van Avermaet: “Verplaats de olympische wegrit naar de tweede week”

zaterdag 25 juli 2020 om 16:21
Greg Van Avermaet: “Verplaats de olympische wegrit naar de tweede week”

foto: Cor Vos (archief)

Greg Van Avermaet pleit in Het Laatste Nieuws voor het verplaatsen van de olympische wegrit in Tokio, mocht de Tourorganisatie er toch niet in slagen om de Tourstart met een week te vervroegen. “Dan kunnen alle toppers meedoen.”

De ASO (verantwoordelijk voor de organisatie van de Tour) en de UCI hebben contact gezocht met het IOC, maar het Internationaal Olympisch Comité is niet bereid om de olympische wegwedstrijden te verplaatsen tot na de Ronde van Frankrijk. “Ik zou willen vragen om ons alsjeblieft niet op de eerste dag te programmeren in Tokio”, aldus Van Avermaet.

“Als je de wegrit in de tweede week legt, kunnen alle toppers meedoen. Ik kan eventueel afstappen in de Tour, maar andere renners misschien niet. De Olympische Spelen verdienen het om de beste renners van de wereld aan de start te krijgen. Daar moet voor gelobbyd worden”, zo vertelt de regerend olympisch kampioen.

Lobby lijkt niet meer nodig 
Een intensieve lobby lijkt echter niet nodig, aangezien de Tourorganisatie achter de schermen druk bezig is om de start van de Tour te verzetten van 2 juli 2021 naar 25 juni 2021. Het probleem is alleen dat Kopenhagen nu moet afzien van een Grand Départ in 2021. De reden: Denemarken speelt op 28 juni een thuiswedstrijd op het EK voetbal in de Deense hoofdstad.

Kopenhagen zet nu in op een Tourstart in 2022, terwijl de ASO reeds gesprekken heeft gevoerd met de Bretoense steden Lorient en Rennes over een Tourstart in 2021. De Franse bondscoach Thomas Voeckler voorziet ook problemen als de Tour de France niet wordt vervroegd. “Eerlijk? Het is een meer dan ingewikkelde situatie.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Wielervolger 25 juli 2020 om 16:27

Het zou me niet verbazen als Greg Olympisch kampioen blijft tot 2024…

Koers 25 juli 2020 om 17:05

5 jaar zit er sowieso wel in

Franco Ballerini 25 juli 2020 om 17:07

Lijkt vrijwel zeker… Zonder vaccin geen Spelen en ik betwijfel dat er volgend jaar al een vaccin is. Buiten dat hebben de Japanners er ook totaal geen zin meer is. En nog een keer buiten dat: ik steun het pleidooi om de OS in het vervolg maar altijd in de bakermat te laten plaatsvinden.

KnightBiker 25 juli 2020 om 21:19

@Franco – nieuws gevolgd afgelopen week? Er zijn al diverse vaccin’s die werken. Alleen massa test moeten nog gedaan worden & massa productie staat eigenlijk al op het punt van beginnen.
Er zijn specialisten die al eind dit jaar noemen als mogelijke start van vaccinaties. (We moeten natuurlijk een slag om de arm houden maar doemdenken hoeft ook weer niet. Ik ben wel pessimistisch voor dit seizoen en vooral na de Tour. De start van het komend wielerseizoen kan ook nog wel praktisch lastig zijn)

Franco Ballerini 26 juli 2020 om 00:01

@KnightBiker: ja, ik heb het nieuws gevolgd en de optimistische berichten gelezen. Maar ook de vele kanttekeningen en voorbehouden die er door weer andere experts bij worden geplaatst. Wat mij dan zorgen baart is de ongelooflijke snelheid waarmee een eventueel vaccin beschikbaar zou zijn. Dat is nog nooit eerder vertoond gezien de jaren die normaal gesproken nodig zijn om alle mogelijke bijwerkingen en lange termijn effecten te kunnen vaststellen. Daarnaast gaan veel berichten over vaccins die weliswaar de ziekteverschijnselen milder maken en de overlevingskans vergroten, maar niet voorkomen dat je resistent bent.

john 25 juli 2020 om 16:43

Gaan de belgen nou ook al bepalen hoe en wanneer er gekoerst gaat worden

Polleke 25 juli 2020 om 17:29

De Koers is van ons…

Kannibaal van Schepdaal 25 juli 2020 om 17:31

Hou toch op, Van Avermaet bepaalt helemaal niets, hij geeft alleen maar zijn mening.

En een regerend Olympisch kampioen heeft nu eenmaal een mening van enig belang.

Maar de Belgenhaat druipt van je reactie, dus eigenlijk wil ik er niet meer woorden aan vuil maken.

harryjohan71 25 juli 2020 om 18:06

Dit is al veel eerder gezegd. De opmerking van Greg is als mosterd na de maaltijd. IOC heeft al aangegeven het tijdstip niet te veranderen. IOC heeft wel andere zorgen dan zich aan te passen aan de wensen van sportbonden. Ik geef ze daar groot gelijk in. Als ze hierin meegaan komen de wensen van andere sportbonden en is het einde zoek. IOC trekt zich niets aan van de mening van Van Avermaat.

Cochise 25 juli 2020 om 18:52

Een beetje begrijpend lezen zou ook leren dat GVA zelfs wat tegen z’n eigen winkel spreekt. Hij kan makkelijk na 2 weken Tour afstappen. Klassementsrenners kunnen dat niet.

Paul81 25 juli 2020 om 18:50

Les ik nu goed, dat de ASO druk bezig is om zich aan te passen?
De wonderen zijn de wereld nog niet uit

harryjohan71 25 juli 2020 om 18:58

Ze hebben geen keus. IOC gaat het niet doen. Baas boven baas.

Coureurs du Courage 26 juli 2020 om 15:26

ASO zal wel moeten – Olympische spelen staat hoger op de (sport)media agenda van veel landen dan de Tour de France. Zij willen maximale exposure, dus dan ga je niet in het vaarwater zitten van een populairder event. Begrijpelijke keuze – jammer voor Denemarken dat ze (voorlopig) kind van de rekening gaan worden hierdoor.

Headlines

Materiaalzone

Populair