Greg Van Avermaet over ‘zware’ Tourstart: “Minder stress in eerste week”

donderdag 27 oktober 2022 om 18:01
Video

Greg Van Avermaet is blij met het parcours van de Tour de France 2023, dat qua opbouw anders oogt dan andere jaren. Zo gaat de wedstrijd al vroeg de bergen in. “Je moet af en toe een keer veranderen”, zei de 37-jarige Belg tegen WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Het is een heel lastig parcours”, vatte Van Avermaet samen. “Er zijn heel veel hoogtemeters. Het is veel klimmen geblazen en het middengebergte zit er ook nog in. Ze doen eigenlijk een beetje alles aan. Het is al een heel zware start in het Baskenland, waar je al met twee zware etappes zit, en dan trekken ze ook nog over alle bergen heen. Dat wil zeggen dat het een hele lastige Tour wordt.”

De eerste dagen, die plaatsvinden in het Baskenland, zijn dus meteen behoorlijk pittig. Dat heeft een voordeel, volgens Van Avermaet. “Ik denk dat de eerste week wat minder gestresseerd zijn. Vaak zijn wij renners heel gestresseerd in de eerste week, omdat klassementsmannen niet veel tijd willen verliezen. Dat creëert sowieso druk op vlakke wegen. Met een start die vrij eerlijk gaat zijn, gaat het klassement al gemaakt zijn. Dan wordt het net iets rustiger.”

Ook biedt het mogelijk kansen voor de aanvallers, denkt Van Avermaet. “Misschien geeft het ook meer opportuniteiten om in de ontsnappingen te gaan. Dan gaan we zien hoe de koers verloopt, maar ik ben er wel een voorstander van om het eens over een andere boeg te gooien”, aldus de olympisch kampioen van Rio,

Vorig jaar zat Van Avermaet niet in de Tourselectie van AG2R Citroën, maar in 2023 hoopt hij er weer bij te zijn. “Het is nooit niet leuk om het te missen natuurlijk. Maar het is vooral belangrijk om in goede conditie te zijn, dan gaan we wel mee mogen. Als je niet in conditie bent, is het niet altijd een cadeau om de Tour te rijden. Dat heb ik afgelopen zomer in de zetel wel beseft.”


Wil je niets missen? Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

6 Reacties

Bielefeld 27 oktober 2022 om 19:44

Als Greg een iets beter niveau haalt dan dit jaar, zou het zo maar kunnen dat ze hem selecteren ipv bijvoorbeeld een Naesen. Ik vermoed dat ze de Tourploeg rond O’Connor gaan bouwen.

0
Limal 28 oktober 2022 om 09:52

Jungels, Champoussin en Calmejane die vertrekken biedt wat meer ruimte voor Van Avermaet, maar als de ploeg vnl. rond O’Connor gebouwd wordt blijft er sowieso weinig plaats over voor hem. Voor zijn type aankomsten zie ik als speerpunten dan eerder Cosnefroy +/- Vendrame meegaan. Vijf jaar geleden was het nog een zekerheid dat Gouden Greg mede-kopman zou zijn, zeker met dit parcours, maar dat wordt elk jaar een tikkeltje minder vanzelfsprekend. Dat is trouwens helemaal geen schande voor iemand die tegen dan 38 is.

0
Jaepa 28 oktober 2022 om 09:47

Waarom krijgt deze man toch nog altijd zoveel aandacht? Zijn laatste winst dateert van meer dan 3 jaar geleden. In de afgelopen 3 jaar heeft hij minder punten bijeen gefietst dan in 2019. Prima vent hoor, maar om hem nou elke keer weer te vragen of hij ‘kansen ziet’ voor ‘Greg-ritten’…

0
Limal 28 oktober 2022 om 09:55

Sommige wielerliefhebbers hebben een geheugen dat wat verder reikt dan het afgelopen seizoen… Wat mij betreft niets mis met wat respect naar een voormalige topper toe.

0
Mooie Sjors 28 oktober 2022 om 10:03

Hmm Greg heeft een prachtige carrière gehad, maar toch ook wel een soort van armoede voor een Tour-voorstelling dat hij (dit jaar niet eens geselecteerd) dan moet komen zeggen wat hij van het Tourparcours vindt. Geen Vingegaard, Van Aert, Roglic, Van der Poel, Alaphilippe… aanwezig? :)

1
Jean Dumas 28 oktober 2022 om 12:09

Eens. De Tourpresentatie is relatiewerk met etappesteden, een uitje voor gepensioneerde ex-Tourwinnaars en een parade van uitgerangeerde toppers, met alle respect voor de carrières van Greg en Cavendish.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone