Greg Van Avermaet gaat met vraagtekens naar Benelux Tour: “Zou al blij zijn met goede uitslag”

Greg Van Avermaet gaat met vraagtekens naar Benelux Tour: “Zou al blij zijn met goede uitslag”

foto: Cor Vos

Door Yob Hillewaert
zaterdag 28 augustus 2021 om 10:20
Interview

Greg Van Avermaet hoopt volgende week in de Benelux Tour opnieuw zijn benen van weleer te vinden. De 36-jarige Belg is op zoek naar zijn beste vorm en maakte afgelopen week een bleke indruk in de Tour du Limousin. “Ik las dat de Belgische Borlée-atletiekbroers hun toptijden niet realiseerden na hun coronavaccin. Misschien heb ik ook last van de naweeën van de vaccinatie”, vertelt hij op het persmoment waar ook WielerFlits aanwezig was.

Van Avermaet werd begin dit seizoen met grote trom binnengehaald bij AG2R Citroën Team. In het voorjaar reed hij verdienstelijk naar een rits ereplaatsen, met als uitschieter een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen. Winst zat er niet in. In het blok met de Dauphiné en Tour was dat helemaal niet het geval. Na een verdienstelijke Olympische Spelen in dienst van Wout van Aert begon hij een maand later, een goeie week geleden, in de Tour de Limousin aan zijn volgende competitieblok. De Benelux Tour die maandag begint, staat dan weer echt aangekruist als een koers op zijn maat.

In de Tour du Limousin reed je redelijk anoniem rond. Een 53e plaats was er in vier dagen tijd je beste resultaat.
“Het was inderdaad een beetje anoniem. Na de Olympische Spelen heb ik een week rust genomen, om daarna goed op te bouwen richting het WK. Van de Tour du Limousin had ik vervolgens ook meer verwacht, want het niveau van het deelnemersveld was niet superhoog. Ik had het idee om voor een mooi resultaat te gaan en dat is er niet uitgekomen. Ik heb mijn ding kunnen doen in functie van Dorian Godon, maar van een renner als ik word meer verwacht. Het is nog steeds de vraag hoe het komt dat ik niet goed genoeg was. Misschien doordat ik daarvoor veel had getraind en daartussen niet meer had gerust.”

Je hebt altijd veel ereplaatsen gehaald in je carrière, maar nu is het zoeken naar topuitslagen. Hoe komt dat?
“Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik zoiets meemaak. Het enige wat ik kan bedenken, is de vaccinatie tegen het coronavirus. Daar heb ik misschien de naweeën van gekregen. Maar dat is nu al zes à acht weken geleden. In de krant las ik dat de Belgische Borlée-broers uit de atletiek het lastig hadden om echte toptijden neer te zetten na hun vaccinatie. Twee procent minder goed zijn kan het verschil zijn tussen top zijn of niet. Maar het is ook niet zo dat ik me totaal niet goed voel. Ik sta op met energie en zin om te trainen. Maandag krijg ik de resultaten van een bloedonderzoek, dan weet ik misschien meer.”

Greg Van Avermaet kijkt uit naar de etappe van de Benelux Tour met de finish op de Muur van Geraardsbergen – foto: Cor Vos

Twijfel je of het wel goedkomt met je vorm richting het WK over precies een maand en Parijs-Roubaix een week later?
“Ik ben nog vrij zeker dat het met mijn opbouw wel goedkomt. Tour du Limousin heb ik erbij genomen als extra trainingsprikkel, maar ook om vertrouwen op te doen met goede resultaten. Dat is nu niet gelukt, maar daar moet ik ook niet over panikeren. Met de Benelux Tour, GP Fourmies en GP Wallonie heb ik nog voldoende mooie wedstrijden voor de boeg in aanloop naar het WK.”

Maandag begint die Benelux Tour. Je hoopt op beterschap?
“Ik hoop in de Benelux Tour beter voor de dag te komen. De eerste dagen is het kwestie van proberen recht te blijven en een goede tijdrit te rijden. Maar in het weekend moet ik in de Ardennenrit en Vlaamse Ardennenrit tijd nemen of zo weinig mogelijk tijd verliezen. De laatste etappe, richting de Muur van Geraardsbergen, ligt mij het beste.”

In het verleden won je op de finish op de vesten van de Muur al een etappe en werd je eens tweede. Liggen je ambities weer bij winst, of hoop je vooral om nog eens vooraan mee te doen?
“Eerlijk gezegd zou ik nu al eens blij zijn met een goede uitslag. Ook al ben ik in mijn carrière heel vaak gefrustreerd geweest over toptienplaatsen. Ik ambieerde altijd om te winnen en kwam er altijd dichtbij, maar ik won niet vaak. Ik was altijd goed of heel goed. Zoals ik nu minder goed rijd, begin ik me vragen te stellen over wat ik verkeerd doe of wat er aan de hand is. Daarom zoek ik nu de bevestiging dat ik op de goeie weg ben. Gelijk welk resultaat in de top tien is goed voor mij.”

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout heeft nog geen selectie gemaakt voor het WK in Leuven en zal uitkijken naar de twee zware etappes in het weekend. Veel kansen zijn er niet om je in de kijker te rijden voor een selectie, moet het daar gebeuren?
“Ik rijd eigenlijk niet met de gedachte dat ik hier mijn selectie moet afdwingen. Ik ga vooral proberen om goed te rijden en zelfs dan ben ik waarschijnlijk nog niet zeker van mijn selectie. Ik kan niet ontkennen dat ik meewil naar het WK. Het is het eerste in eigen land sinds ik prof ben, en dat op een parcours dat me heel goed ligt. Dat is ook de motivatie die ik heb om nu elke dag goed te trainen. Hopelijk kan ik erbij zijn.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

Turtlehead 27 augustus 2021 om 08:16

Zou zijn inmiddels hoge leeftijd ook een rol kunnen spelen bij het niet halen van uitslagen?

0
platteprijs 27 augustus 2021 om 08:19

Ik denk dat Van Avermaet richting einde carrière gaat. Maar mits hij zijn vorm terugvindt, zou ik hem altijd meenemen naar het WK. Op de OS toonde hij zich een voorbeeldig helper en van zijn ervaring kan de ploeg alleen maar profiteren.

0
lo squalo dello Stretto 27 augustus 2021 om 09:07

Inderdaad; met de ervaring die hij heeft altijd meenemen. Wat een weelde wel bij ons Belgen, 8 renners maar mogen kiezen.

0
Alfons Haavers 27 augustus 2021 om 09:31

Sterk team in de breedte, dat zeker. Maar uiteindelijk zal het wellicht toch weer van WvA moeten komen.

Veel Belgische renners die de laatste tijd niet écht (meer) meedoen voor de prijzen: deze Van Avermaet, maar ook Gilbert, Naesen, Vanmarcke, Lampaert, Wellens, Benoot… Klassieke renners met naam, maar die de laatste tijd last hebben om mee te doen op topniveau.

Naast Wout (indien in vorm uiteraard wel 1 van dé topfavorieten), zie ik nog Stuyven (is die in topconditie?) en als joker Evenepoel (je weet maar nooit) als outsiders.

Maar verder zijn er toch andere landen die ook sterke blokken kunnen opstellen met meerdere gevaarlijke renners.

Dus ik zou mij als Belgisch team ook niet al te veel die rol van topfavorieten laten opdringen en het gewicht van de koers op de schouders nemen. Ze zijn zeker 1 van de sterke landen, maar steken er ook niet bovenuit wat mij betreft.

0
Ronellenfitsch 27 augustus 2021 om 10:27

Op de OS was hij alleen maar voorbeeldig helper omdat hij in een ploeg van 4 overduidelijk de zwakste was. In een ploeg van 9 zal hij toch weer terugvallen op schaduwkopman gedrag. Echte werkers a la Tim de Clercq zijn dan veel nuttiger.

0
Michelangelo 27 augustus 2021 om 11:09

Bondscoach moet denk ik selecteren met scenario’s in het achterhoofd (die hij zelf wil of die hij verwacht)
– Achter vroege vlucht moeten aanjagen: Tim Declercq
– Zelf de koers al heel vroeg heel hard maken bijv door mee te zitten in een vroege vlucht of een paar keer snoeihard door te trekken: daar heeft Belgie heel veel goede renners voor die dat op dit parcours kunnen (en in die rol zouden ook types als Van Avermaet mee kunnen, liever dat dan wat hij deed op de OS)
– Scenario alles bij elkaar houden voor Van Aert tot in diepe finale. Hier zijn renners met inhoud voor nodig die finales van klassiekers kunnen rijden. En ook hier heeft Belgie er genoeg van.
– Spel met de schaduwkopman: Stuyven, mits in vorm. Kan wedstrijden afmaken, solo of in een groepje.

Wat mij niet realistisch lijkt op een WK is een “Remcootje”. Ik zie niemand, ook Evenepoel of VDP niet, in staat om een solo van 40 km uit de mouw te schudden. Daarvoor is het deelnemersveld te sterk, het parcours niet selectief genoeg, en zul je op het eind te veel blokken hebben die dat niet willen. Een groot verschil dus met pakweg Denemarken/Druivenkoers, Polen of Tirreno Adriatico, NK. En dan is het denk ik zaak om te kijken in welke andere scenario’s je Remco erbij wilt hebben, en in welke rol. En je realiseren welke risico’s je hiermee pakt richting de kansen van je uitgesproken kopman.

Van mij mag Van Avermaet mee vanwege zijn staat van dienst, en vanwege het feit dat hij in ieder geval in het voorjaar (ondanks tegenvallende resultaten) toch vaak bij de betere Belgen zat in de klassiekers. Als hij iets van vorm laat zien zou ik hem graag op een WK in eigen land zien…

0
kleomantre 27 augustus 2021 om 11:31

In het Belgische kamp moeten er zeker dit jaar voor waken om niet, zoals vaker, met een team op de proppen te komen dat op papier heel goed is maar eigenlijk als los zand aan elkaar hangt.

Veel goede rijders die het nu niet, of minder, hebben maar wel gewoon zijn om kopman of schaduwkopman te zijn in het Vlaamse werk. Stop je die allemaal bij elkaar heb je best kans dat het elkaar niet gaat versterken. Vorig jaar op het WK in Italië was het eenvoudiger, niemand die in dat jaar die zware koers aankon als misschien Wout. Toen is er voorbeeldig gereden als Belgisch team zijnde. Nu zullen er best een paar rondlopen die denken van 'dit kan ik ook' en stiekem dromen van WK te worden in eigen land.

Ik zou dan ook een paar voorbeeldige helperstypes oproepen als die dat een eer vinden. Van Hooydonck die misschien goed niveau meebrengt uit de Vuelta, Jonas Rickaert en zo iemand als Declercq. Jammer dat Brent van Moer moet revalideren want die kwam ook wel in aanmerking hiervoor.

0
Derierre de la course 27 augustus 2021 om 11:35

Evenepoel kan met een solo, ook al haalt die het niet, wel de concurrentie uitdunnen. Ga maar eens organiseren en er achter aan rijden. Dan kan je met WvA en Stuyven mooi meesluipen.
Daarnaast is REV natuurlijk ideaal om de andere kopmannen uit de media te houden. Lijkt me misschien ook wat waard?
Tot slot, met REV “weet je het nooit”, is hij kopman, gaat hij zelf, is hij bliksemafleider, is hij goed, kan hij het Vlaamse werk aan? Dit zorgt voor enorme paniek bij de concurrentie want die hebben geen idee wat ze met die gozer aan moeten. Net als het team zelf trouwens.
M.a.w. wanneer je 8 renners mag selecteren en ReV is in vorm zou ik die sowieso meenemen, als “Joker”. Op de OS vond ik zijn selectie (zeker achteraf) wat minder geslaagd.

0
DopieJopie 27 augustus 2021 om 09:11

Het zal hem sieren als ie op het juiste moment afscheid neemt. Als je kijkt naar het hedendaagse deelnemersveld zijn er een hoop concurenten die simpelweg beter zijn dan een 36 jaar oude greg. Prachtige kerel met een prachtige palmares. z’n tijd zit erop.

0
Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 09:30

Greg en de Vraagtekens : melancholische indie-rock met een nostalgische ondertoon.

Voor de fijngevoelige luisteraar die liever de pompeuze stages vermijdt waar singer songerwriter ‘Wout is Wout’ en #DJ-REVGOAT# de hedendaagse harten stelen.

0
Alfons Haavers 27 augustus 2021 om 09:36

En waar staat Rotting Tiesj, de deathmetal-act die ontstond na 2 seizoenen Team DSM?

0
Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 09:39

Lekker Alfons :) Die bandnaam zou nog werken ook joh.

Voor het idee verder : bij van Avermaet en de vraagtekens zou een sound à la Naar de Wuppe van het zesde metaal wel leuk passen. Nog eens een hele monnikwinter beleven en dan aankomend voorjaar met een alles of niets poging de carrière afsluiten in de ronde is daar weer een verlengde op.

0
Wheely 27 augustus 2021 om 09:55

Denk wel dat Greg en zijne vraagtekens niet verder komen dan een tourtje door de Benelux.

Ze scoren nog wel een bescheiden hit met hun tragikomische carnavalskraker "Tiesj waar is mijn helm nou?"

0
Wheely 27 augustus 2021 om 09:47

Zit Greg er nu ook al doorheen? Misschien moeten ze bij AG2R eens een goede psycholoog in dienst nemen voor hun Belgische roedel. Lijkt er op dat ze mentaal flink te lijden hebben wanneer de resultaten even tegenvallen wat de verdere prestaties uiteraard ook weer niet ten goede komt. Even de knop om mannen, het is maar fietsen he!

0
FrankyVercauteren 27 augustus 2021 om 10:50

Het is inderdaad maar fietsen. Dat advies had je ook al vroeger en aan andere renners mogen geven.

0
Cochise 27 augustus 2021 om 10:29

Klinkt wel heel zielig. Maar als het terughalen van een vlucht exotische amateurs op de OS en knechtwerk voor de grote Dorian Godon je enige prestaties zijn dan schort er inderdaad wel iets.

0
FrankyVercauteren 27 augustus 2021 om 10:57

Het vlot momenteel inderdaad niet meer zo goed na een nog vrij goed voorjaar. Enkel zijn prestatie op de OS als wegkapitein en helper was goed (zonder zijn werk en dat van Tratnik wint zo’n exotisch renner de wegrit). Is het de leeftijd of speelt er meer? Misschien eens aan leeftijdsgenoten Terpstra en Langeveld vragen? Die zitten al ruim 2 jaar in een sukkelstraatje zonder einde.

0
Cochise 27 augustus 2021 om 11:41

Vraag is natuurlijk of je het kan maken om voor de tweede keer op het seizoen een renner mee te nemen omwille van zijn staat van dienst. Je hebt veel mogelijke scenario’s en moet ook wel de juiste jongens hebben. Stel dat het toch een sprint van 80 man wordt, wie trekt dan aan voor Wout? Rickaert, Vermeersch, De Bondt, Tosh, Philipsen bijvoorbeeld?

Ik ga ervan uit dat Van Aert minstens 2 persoonlijke helpers krijgt (Van Hooydonck en Van der Sande lijken me dan logische keuzes). Stuyven en Evenepoel kan je niet om heen en voor de taak van vroege-vlucht-terughaler heb je met Declercq een betere optie.
Dan blijven er voor de laatste twee plaatsen Benoot, Campenaerts, Lampaert, Naesen, Theuns, Philipsen, Merlier, Vanmarcke, Wellens, Gilbert, De Bondt, Rickaert, Vermeersch of Van Avermaet.

Ik zou Greg dus zelfs niet op m’n reservelijst zetten…

0
FrankyVercauteren 27 augustus 2021 om 11:53

Ik zou van dat laatste lijstje met namen Benoot en Van Avermaet selecteren. Beiden hebben veel ervaring en koersinzicht, en beiden zijn bereid om zich weg te cijferen voor Van Aert en eventueel voor Evenepoel (als die geselecteerd wordt en een vrije rol zou krijgen).

0
Alfons Haavers 27 augustus 2021 om 12:01

Benoot lijkt me een (quasi-)zekerheid. Maatje van WvA en samen met hem op hoogtestage momenteel. Zal samen met Van Hooydonck wel de lijfwacht worden van Wout op het WK.

0
danube 27 augustus 2021 om 13:03

Vaccinatie geeft heel wat negatieve bijwerkingen voor heel wat sporters. Waarom eigenlijk vaccineren nu blijkt dat gevaccineerden 6,2 x meer besmet kunnen worden met een volgende variant op COVID dan niet-gevaccineerde mensen. Dat heeft de universiteit van Oxford verleden week kenbaar gemaakt en dat zijn nu toch niet de eerste de beste…..dus begrijp ik Greg heel goed wanneer hij stelt dat de vaccinatie wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van zijn minder presteren.

0
Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 14:01

Vooral wappies schijnen er wappie van te worden hoorde ik onlangs.

0
Alexander Vandegroenevallei 27 augustus 2021 om 14:44

Van die stelling zou ik toch graag eens de onderbouwing lezen. Linkje ?

0
MarkPeeters 27 augustus 2021 om 14:59

Graag een link of bewijzen want je kent het principe: "No link = no proof = false information = FAKE NEWS!"

0
platteprijs 28 augustus 2021 om 10:38

Dit bericht staat hier nu al bijna een dag zonder dat het verwijderd is. Vreemd.

0
Wheely 28 augustus 2021 om 10:49

Dit wordt ook nog eens gepost door iemand die enkel een accountje heeft aangemaakt om dit soort onzin te verspreiden zoals we dat zo vaak hebben gezien de afgelopen anderhalf jaar bij dit onderwerp.

0
Franco Ballerini 28 augustus 2021 om 10:54

Het klopt dan ook niet zoals het hier gesteld wordt. Het onderzoek wees uit dat niet-gevaccineerden die al Covid hebben gehad 6x beter beschermd zijn dan gevaccineerden. Een belangrijke nuance.

0
williams 29 augustus 2021 om 08:47

Ik begrijp niet hoe je in het moderne wielrennen nog kan afkomen met teveel getraind of te weinig gerust…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone