Greg Van Avermaet blikt vooruit op Ronde: “Van Aert en Stybar steken er bovenuit”

Greg Van Avermaet blikt vooruit op Ronde: “Van Aert en Stybar steken er bovenuit”

©Cor Vos

maandag 1 april 2019 om 10:27
Interview

Greg Van Avermaet eindigde in Gent-Wevelgem nog net in de top twintig. Hij kreeg het er na afloop niet warm, noch koud van. Wat hij had geleerd voor de Ronde van Vlaanderen? “Dat ik in orde ben, maar dat Van Aert en Stybar er een beetje bovenuit steken. En… dat mijn ploegmaats in de Ronde een tandje mogen bijsteken.”

Vrijdag in de E3 BinckBanck Classic bepaalde Van Avermaet mee de koers. Dat gebeurde gisteren tussen Gent en Wevelgem niet. “Die twee wedstrijden zijn qua koersverloop dan ook niet te vergelijken”, vertelde de Waaslander na het douchen. “Eerst en vooral zat ik vandaag na die vroege waaier in de tweede groep. Ik moest daar al krachten verspelen om naar voor te komen.”

Spurten met de Ronde in het achterhoofd
“Later was het bijzonder moeilijk om de wedstrijd te ontwrichten”, analyseerde Van Avermaet de finale. “In de laatste dertig kilometer wist ik zelfs niet goed wat ik moest doen. De wind blies pal op de kop en dat zette de koers redelijk op slot. Ik sprong een paar keer mee, wat dan weer wat krachten kostte voor de sprint. Ik probeer hier altijd zo half en half mee te sprinten. En dat is duidelijk geen goed idee. Ik spurt ook iets te veel met de Ronde in mijn achterhoofd. Ach, hier met zo een grote groep naar de finish gaan is gewoon mijn ding niet.”

Ook al kwam er geen resultaat uit de bus, toch was de Olympische kampioen best tevreden met hoe de benen aanvoelden. “Het kan altijd beter. Iedereen wint liever, natuurlijk. En natuurlijk had ik in het begin liever in die eerste waaier gezeten, maar ik liet me verrassen. De waaier ontstond tijdens een passage  waar ik het niet voor mogelijk achtte dat het kon gebeuren. We hebben met de ploeg mee de zaken rechtgezet, maar kostte me dan ook weer een paar ploegmaats.”

Tandje bijsteken
En wat die collectieve sterkte betreft, dat kon toch wat beter, vond Van Avermaet. “Iedereen doet zijn best. Ze hebben goed gewerkt om de groep terug te brengen. Maar ik had graag ook in de finale nog iemand aan mijn zijde gehad. Ik heb wel wat ervaring, maar het is toch altijd leuker om nog iemand bij jou te hebben. Nu moest ik telkens zelf in de wind naar voor. Dat kost ook krachten. Of als er iemand is die me in de sprint wat helpt positioneren, zit er wellicht ook een beter resultaat in. Van mij mogen ze zondag in de Ronde toch een tandje bijsteken”, glimlacht de CCC-kopman.

Wout van Aert en Zdenek Stybar krijgen van Van Avermaet overigens de meeste sterren achter hun naam richting de Ronde van Vlaanderen. “Die twee staken er de voorbije dagen bovenuit. Vrijdag allebei in de kopgroep in de E3 BinckBank, vandaag ook opvallend sterk tijdens de tweede passage van de Kemmel. Oké, beneden op het asfalt zetten ze iets vroeger aan, ik moest van de tweede of de derde rij komen, maar ze maakten toch indruk. Achter die twee zie ik een breder veld met jongens die ook zomaar de Ronde kunnen winnen. Dan zal de vorm van de dag bepalend zijn. Ikzelf? Zet mij maar iets onder dat duo Van Aert-Stybar… Daar heb ik geen probleem mee.”

Wel of niet in Dwars door Vlaanderen?
Of Van Avermaet woensdag van start gaat in Dwars door Vlaanderen, wist hij gisteravond nog niet. “Ik wil afwachten wat de weersvoorspellingen zijn. En hoe ik recupereer na vandaag. Dan pas zal ik beslissen of ik er Dwars door Vlaanderen al dan niet bij neem.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Maillot à Pois 1 april 2019 om 11:05

Correcte analyse van Greg, maar ik denk dat hij er ook Naesen wel aan mag toevoegen.

LutsenkoFan 1 april 2019 om 17:51

Want?
Naesen moest passen in de E3 en kon op de kemmel ook niet met Stybar en Van Aert mee.

Naesen heeft alleen enorm gepresteerd in Parijs – Nice maar om hem daarom nou als top favoriet te stempelen.

Maillot à Pois 2 april 2019 om 22:14

Als je mee de Poggio over komt en 2de wordt, dan ben je top denk ik.

Jean Dumas 1 april 2019 om 11:24

Met een vroege finale (en hetzelfde weer als zondag) kan het in Vlaanderen wel eens de goede gok zijn die resultaat biedt. Greg moet niet meer uitgaan van zijn sprint, die blijkt telkens tekort te schieten dit jaar. Ook niet achter Naesen aanrijden, dat voelen de concurrenten.

delgado 1 april 2019 om 12:46

Telkens tekort? Omdat hij het niet redt tegen Stybar die een hele koers in de wielen heeft kunnen zitten?

hartstikkebedankt 1 april 2019 om 12:28

CCC zou komend jaar Langeveld kunnen aantrekken denk ik ter ondersteuning van Greg want dat is echt ondermaats

Mystery Rider 1 april 2019 om 17:10

Ja jongen, leg de druk maar bij de cyclocrossers, die hebben er geen idee van hoe ze met druk moeten omgaan!

Grow up Greg!

Ward 1 april 2019 om 17:25

Ze staken er ook gewoon boven uit toch?

LutsenkoFan 1 april 2019 om 17:52

Ik denk dat hij liever had gezegd dat hij topfavoriet was.

sjoerdtjen 1 april 2019 om 21:44

Hij heeft wel gelijk.
Maar, Greg heeft altijd excuses, het ligt altijd aan anderen (het team moet bijsteken)…

Mooie aanvallende renner, vooral in daden, niet met de mond :)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair