Gravelprof Peter Stetina: “Het zou enorm tof zijn als Van der Poel en Pidcock gravelraces gaan rijden”
Peter Stetina - foto: @bigsugargravel
zaterdag 25 juni 2022 om 20:30

Gravelprof Peter Stetina: “Het zou enorm tof zijn als Van der Poel en Pidcock gravelraces gaan rijden”

Ride Gravelracen zit in de lift. De relatief nieuwe discipline staat nog in de kinderschoenen, maar na de populariteit van wedstrijden als Unbound organiseert de UCI dit najaar een eerste WK Gravel. Maar hoe denken de huidige toppers in het gravelracen over deze ontwikkeling? We spraken voor RIDE Magazine met de Amerikaan Peter Stetina, een van de sterkhouders in deze nieuwe tak van sport.

De naam Peter Stetina kennen we nog uit het profpeloton, waarin hij onder meer de kleuren van Garmin, Trek en BMC verdedigde. Nadat hij zijn motivatie kwijtraakte, verruilde hij in 2019 de weg voor het gravelracen. Stetina is sceptisch over de inmenging van de UCI. “Dat is een moeilijke kwestie. Laat ik het zo zeggen: ikzelf zal het WK niet gaan rijden, omdat ik vind dat ze het niet goed aanpakken. Op mij komt het niet over alsof ik daar plezier ga maken.”

Desalniettemin is hij niet tegen de ontwikkeling. “Maar wij als huidige toppers zijn ook geen cultuurbewakers”, geeft hij aan. “Dus als de UCI plots binnenkomt, zijn ze welkom. Er is geen juiste manier om gravel in te richten. Het enige wat je kunt doen, is door te stemmen met je inschrijfformulier. Daarmee bedoel ik dat gravelers individueel kunnen bepalen wat de grote wedstrijden zijn, ook al deelt de UCI dat anders in.”

Mathieu van der Poel en Tom Pidcock lieten al doorschemeren eventueel te willen starten op het WK Gravel. “Iedereen is welkom, als ze denken dat het leuk is”, aldus Stetina. “Ik zou het enorm tof vinden als Mathieu en Tom komen meedoen, dat zou echt supercool zijn. Maar dan zou ik ze ook willen uitdagen om mee te doen aan Unbound Gravel. Daar deden al WorldTour-renners mee vorig jaar. Maar toen in de finale het kaf van het koren gescheiden werd, reden vijf gravelpro’s in de kopgroep. Colin Strickland, Ted King, Ian Boswell, Laurens ten Dam en ik. En dus niet WorldTour-jongens als Matteo Jorgenson, Edward Anderson of Quinn Simmons (hij viel uit, red.). Gravel is een discipline die op zichzelf staat. Je doet dat er niet even bij. Vanwege hun cross- achtergrond zullen Mathieu, Tom en Wout van Aert hier echt heel goed in zijn, maar er komt veel meer bij kijken.”

Lees het volledige interview
In het hele interview met Peter Stetina lees je meer over zijn visie op het gravelracen en zoomen we in op zijn Canyon Grizl gravelbike. Je leest het in de nieuwe RIDE, die nu online en een groot aantal verkooppunten te koop is. Bestel nu jouw exemplaar
RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
25 juni 2022 20:56
Van der Poel en Wout zouden daar natuurlijk iedereen op een hoopje rijden, zonder twijfel. Pidcock lukt het denk ik ook wel om te winnen maar daar ben ik wel minder zeker van. Lijkt toch vooral heel goed in mountainbike terwijl hij in de andere disciplines net achter de top komt.

Met alle respect ook, maar de WT renners die hij noemt zijn ook niet je van het. Simmons misschien, maar die viel dus uit.
25 juni 2022 21:07
Ik moest wel even het artikel lezen om te begrijpen waarom hij het niet over Van Aert had in deze quote. Lijkt mij ook leuk als de drie crossers gaan meedoen maar zeker Wout en Matje zullen inderdaad moeilijk te kloppen zijn. Die rij je er niet zomaar af en leggen je er op in de sprint. Of ze monteren een tijdritstuur en zijn riebedebie.
25 juni 2022 23:28
Dit is reclame maken voor het gravelen. Grote namen noemen en je hebt het.
26 juni 2022 07:07
Van die laid back gravel gedachte is ook niets meer over. Net zo commercieel als de rest. Niet erg, maar doe dan ook niet meer alsof en noem het gewoon een koers zoals alle andere. Dan wordt het ook vechten om een plekje op de kalender, World Your status, mooi deelnemersveld en sponsoren en camera ploeg.
26 juni 2022 10:24
Die gast verwart eindeseizoen-amusement voor worldtour renners zoals Simmons en Evenepoel verleden jaar wel met topsport, geloof ik. Ten Dam is 42 jaar en al jaren gestopt met topsport. Als Wout, Thomas en Mathieu naar daar gaan, wel voorbereid, zijn ze een half uur voor de rest binnen. Zijn redenering omtrent het WK georganiseerd door de UCI, raakt kant noch wal, waarschijnlijk ingegeven uit schrik om op zijn bek te gaan en om de commerciële touwtjes van het gravelbiken in eigen handen te houden.
    26 juni 2022 10:32
    Wat ik van Laurens ten dam zelf hoor, is dat hij er niet meer volledig voor leeft, maar wel best veel kilometers maakt. Dus dat kun je inderdaad gestopt met topsport noemen. Zijzelf geven daarnaast aan dat je in het gravel veel meer zelf moet organiseren, dus daarin is net als weg wielrennen 30 jaar geleden ervaring belangrijker. Dus wel degelijk een argument waarom de gravel semi profs een voordeel hebben. Maar inderdaad de wt profs zullen het als uitje zien en er niet een maand naar toe leven als ten dam en de slikmeister. Eigenlijk is dat op een bepaalde manier weer uiterst professioneel, beter voorbereiden en pieken dan de wt profs.
26 juni 2022 11:27
Disciplines als fietscross en MTB hadden in het begin ook nog een vrijgevochten imago. Maar wil je als sport groeien, ook qua mediabelangstelling, en wil je later eventueel het ook graag op de Olympische Spelen een plekje hebben is support (en inmenging) van de UCI onvermijdelijk.
26 juni 2022 20:22
Schijnt dat ten dam betere waardes trapt dan vroeger. Maar denk dat het vd poel bij blijft
27 juni 2022 12:19
Voor die Amerikaanse 'profs' is de Unbound overwinning van Slik feitelijk een drama. Die heeft namelijk wel een doel gemaakt van het WK en verleent er, als winnaar van de meer prestigieuze gravelwedstrijd, met zijn aanwezigheid automatisch legitimiteit aan.

Reacties zijn gesloten.