Gorillas zorgt voor gat in begroting van Jumbo-Visma
foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs vrijdag 9 juni 2023 om 10:03

Gorillas zorgt voor gat in begroting van Jumbo-Visma

Flitsbezorger Gorillas komt de sponsorafspraken met Jumbo-Visma niet meer na. Dat hebben diverse bronnen aan WielerFlits aangegeven. Sinds het bedrijf eind vorig jaar is overgenomen door concurrent Getir (naar verluidt voor 1,2 miljard euro) zou het de sponsorbijdrage niet meer betalen. Het contract loopt nog door tot eind 2024. Volgens ingewijden gaat het in totaal om een bedrag van meer dan vijf miljoen euro.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Jumbo-Visma gaf een korte reactie aan WielerFlits: “Er is een overeenkomst die wij uiteraard conform de afspraken nakomen.” Ook heeft WielerFlits Getir benaderd voor een reactie, maar zij hebben nog niet geantwoord. Inmiddels kijken advocaten van beide partijen naar de overeenkomst.

Als Gorillas, dat per 1 juli 2022 partner van de ploeg werd, de afspraken niet nakomt, zou dit voor een flink gat in de begroting van de Jumbo-Visma zorgen. De wielerploeg is sowieso op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Jumbo Supermarkten heeft onlangs aangegeven dat ze haar verplichtingen tot en met 2024 zal nakomen, maar als er zich een nieuwe sponsor meldt kan die komend jaar al de plek van Jumbo overnemen.

Ook op het nieuwe Tour-shirt staat het logo G van Gorillas nog groot op beide mouwen.

Ondertussen hebben Visma en PON (onder andere sponsor van Cervélo-fietsen en Skoda-wagenpark) al aangegeven dat ze groter in de schaats- en wielerploegen willen stappen. Ook is er een andere partij die zich garant stelt wanneer er tekorten zouden zijn in de komende jaren. Daarom heeft het management van de wielerploeg al de contracten met toppers als Jonas Vingegaard (tot en met 2027), Wout van Aert (2026) en onder anderen Christophe Laporte (2026) kunnen verlengen.

De ploeg is inmiddels met diverse multinationals in gesprek om het hoofdsponsorschap over te nemen. Terwijl er ook gesprekken zijn geweest met diverse grotere Nederlandse partijen.

 
52 Reacties
Sorteer op:
Toch blij dat dat flitsbezorgen na corona zijn charme heeft verloren.
  9 juni 2023
  Jep. Vind het ook wel naïef om hiermee in zee te gaan
  9 juni 2023
  en ook totaal niet verrassend dat Plugge het toch aan is gegaan.
9 juni 2023
TJV beleeft sportief gezien momenteel hoogtijdagen, hopelijk geeft dat momentum om nu eens wat degelijkere sponsoren aan te trekken dan gokbedrijven, flitsbezorgers en cryptohandelaren..
  Bedoel je degelijke sponsoren zoals gokbedrijven of supermarkten waarvan de CEO miljoenen contant in z'n schuur heeft liggen?
  wellicht is er nog een land uit het midden oosten of een oliebedrijf? Zonder gekheid: ik hoop ook een keer op een ethisch verantwoorde sponsor met liefde voor de sport ipv sportwashing.
9 juni 2023
Greipel al om reactie gevraagd?
9 juni 2023
Blijkbaar zijn ze opeens niet zo flits als om het bezorgen van geld gaat.
9 juni 2023
Volgens mij is het simpel: als er een contract is dan moet dat worden nageleefd. Komt 1 van beide partijen de afspraken niet na dan kun je als benadeelde partij naar de rechter stappen.
  Zo, jij bent zeker jurist of niet?
  9 juni 2023
  Ik ben geen jurist, maar dit lijkt op contractbreuk. Met bijbehorende rechten voor de benadeelde idd. Hangt natuurlijk wel af van de inhoud van het contract. Anyway, opzouten met die scootertroep.
  Ja, van kakkebed naar pissebed...
  Even afwachten hoe precies de constructie met TJV er uit ziet. Twee weken geleden werd bekend dat met wederzijds goedvinden de samenwerking tussen supermarktketen Jumbo en Gorillas wordt beëindigd. Dat hiermee ook de sponsoring van TJV op losse schroeven komt te staan is niet onlogisch, maar de exacte afspraken daarover zullen wel door juristen van beide partijen nader worden bestudeerd.
  9 juni 2023
  Volgens mij is Gorrilas overgenomen door een andere partij, waarna de nieuwe eigenaar de verplichtingen niet na wil komen, toen Gorrilas nog onderdeel was van Jumbo was er geen probleem. Net zoals en nu geen probleem is met Jumbo, die lossen het netjes en tijdig op, met een hele ruime opzet termijn. In die zin is het team geen onbetrouwbaar contract aangegaan, maar zien de nieuwe eigenaren contracten anders dan de vorige eigenaar van Golillas, wat nu opgaat in Getir. (In die zin, wordt er wel weer erg weinig achtergrond informatie gegeven bij dit artikel, erg jammer)
  9 juni 2023
  Gorilla’s is nooit een onderdeel geweest van Jumbo. Was alleen een samenwerking. En je zou verwachten dat een sponsorcontract ook wordt overgenomen bij een overname. Maar goed, dat is iets voor de juristen
9 juni 2023
Met veel bijzondere bedrijven in zee gegaan de laatste tijd, het moest een keer mis gaan.
  9 juni 2023
  @Jawbone Volgens mij komt gewoon een sponsor zijn afspraken niet na. Gorillas is voor 1,2 miljard overgenomen door Getir. Getir komt nu de afspraken niet na. Dit had bij elke sponsor kunnen gebeuren. Dat jij het een bijzonder bedrijf vindt kan natuurlijk, maar gezien de omvang van deze bedrijven was er genoeg vraag naar. Vorig jaar heeft Getir alleen veel verlies geleden, waardoor ze waarschijnlijk onder het sponsorbedrag willen uitkomen.
  9 juni 2023
  Flitsbezorgingsdiensten proberen zo snel mogelijk te groeien om daarna de schulden weg te werken, dus het kan zomaar ook breder zijn dan onwil. Met al het geld dat binnenkomt worden gaten gedicht of nieuwe gaten gecreëerd als het ware bij die toko's.
  Nou. In de ene wereld is het ‘gewoner’ om onder je verplichtingen uit te wurmen dan in andere werelden. En in die flitswereld lijkt me die kans groter. Verlies leiden is natuurlijk ook geen excuus, bij winst gaan ze toch ook niet vanzelf meer betalen …
Lijkt eenvoudig, maar is het wellicht niet; in het sponsorcontract dan maar weer een voorwaarde opnemen, dat als het bedrijf wordt overgenomen het sponsorcontract ook dient mee te worden overgenomen.
9 juni 2023
Wat is de bron (of oorspronkelijk artikel oid) dat Visma en PON hebben uitgesproken een grotere rol te willen spelen?
  Het lijntje WF - TJV is bijzonder kort.
  9 juni 2023
  Ik vind dat ook het grootste nieuws van dit artikel. Maar het is een beetje weggestopt.
9 juni 2023
Veel mensen die blijkbaar een aantal sponsors van TJV bijzondere bedrijven vinden (Betcity, Jumbo, Gorillas). Vinden jullie dat dan ook bij Hema, die toch ook wel wat schandalen heeft meegemaakt, of bij Heineken (schandalen in Birma). Wat zijn dan wel 'normale' bedrijven; Ahold (meerdere boekhoudschandalen) of Philips (schandalen met maskers). Moet een bedrijf minimaal vijf jaar bestaan, geen ruzie met de bonden hebben, geen schandalen hebben en minimaal drie jaar een stabiele of stijgende winst laten zien? Of moet je als wielerploeg een goed contract afsluiten en houdt het daar op. Een volledig boeken- en antecedentenonderzoek door een forensisch account zal normaliter neem ik aan niet gebeuren. Voor de duidelijkheid; ik denk dat laatste.
  Je hebt gelijk hoor. Ik haat dan ook, nagenoeg, álle bedrijven maar mijmer nog wel eens over de tijd dat de renners de 'engerds' waren en sponsoren garagedeurleveranciers, water & zeep en pennenfabrikanten. Tegenwoordig is het andersom en staat nagenoeg elk wielertricot vol smerige geldjatters.
  Over ieder bedrijf valt inderdaad wel het een en ander op aan te merken, maar als je met een bedrijf in zee gaat ga dan geen lulkoek verkopen. Toen vorig jaar Gorillas werd gepresenteerd als co-sponsor wauwelde Plugge over het bezorgen met (electrische!) fietsen: “Daarnaast is fietsen groen, gezond en de oplossing voor de vastzittende binnensteden”. Over het “gezonde” aspect van de Gorillas-fietsen: https://www.youtube.com/watch?v=e-8PQc7qeoc&t=174s
  9 juni 2023
  @Jacco Daar ben ik het helemaal mee eens. We weten allemaal dat sponsoring voornamelijk vanwege het geld is. In sommige gevallen wordt er gewoon een gelikt praartje bij verzonnen. Ergere me daar ook wel eens aan, maar besef meten dat 'Ze wilden geld betalen en wij hadden geld nodig' wel heel eerlijk is, maar net iets anders over komt.
  Met daarnaast nog eens het welgemeend advies: ga p*tverdomme zelf je sh*t halen joh, stelletje wortelgeschoten sloombekken.
  9 juni 2023
  Vraag is dan toch vooral door wie Richard zich binnenkort weer laat buttpluggen?
9 juni 2023
Hoe matcht trouwens de titel van het artikel met de volgende zin uit het artikel: "Ook is er een andere partij die zich garant stelt wanneer er tekorten zouden zijn in de komende jaren." Klinkt alsof je ook zou kunnen zeggen; Gorrilas betaalt sponsorbijdrage niet, maar risico voor de ploeg is afgedekt door een andere partij.
Robert van de Wallen zal z'n beurs wel trekken. Gorillas en idem haar management zijn opportunistische klootzakken kan ik uit eigen ervaring vertellen. Anderzijds kan Plugge zichzelf aanrekenen met zo'n partij in zee te gaan.
9 juni 2023
Team Skoda-Visma?
  Of deze: https://www.jumbo.eu/product-categorie/puzzels/ Kan de ploeg de huidige kleding gewoon houden.
  9 juni 2023
  Ik hoop dat ze beide aan boord blijven, maar ik hoop op een bedrijf dat de marketing creatief kan inzetten om de meerwaarde van sport sponsoring aan te tonen. (In die zin vind ik de intrede van LIDL bij TREK erg goed) Visma is meer B-to-B, en Skoda is als Grenadiers niet een product dat je even om de hoek koopt.
9 juni 2023
Wel lastig weer dat na Jumbo deze info zo vlak voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar boven komt. Hopelijk schrikt dat geen anderen af of creëer je lastige extra-sportieve vragen tijdens de tour...
Gewoon doorberekenen met Foss niet betalen, schijnt een hele lieve jongen te zijn die niet snel aan de bel durft te hangen.
Het lijkt mij simpel er is een contract. In dat contract zullen ontbindende voorwaarden staan, wordt daaraan voldaan dan kan je er als partij onderuit. Zo niet dan zit je eraan vast. Kan zijn dat er een verschil van interpretatie is, dan zal uiteindelijk de rechter het laatste woord erover hebben. Moet wel zeggen dat de stijl van journalistiek bedrijven er de laatste tijd niet beter op wordt bij WF. Want er is dus nog geen gat in de begroting, daarover bestaat nog discussie. De kop dekt dus niet de lading, is natuurlijk wel lekkere clickbait. Maar ik hoop dat WF een kwalitatief goede wielernieuwssite wil zijn en niet enkel voor de kwantitatieve clicks wil gaan. Op korte termijn werkt dat goed en lopen de advertentie-inkomsten op. Op de lange termijn verlies je bezoekers en zullen de advertentie-inkomsten structureel dalen.
9 juni 2023
Met gorillas afspraken maken, dat gaat natuurlijk niet. Gorillas dagvaarden gaat natuurlijk niet. Als gorillas achter je staat, .. hopen dat er een deugdelijk hek tussen staat, op t bordje blijven kijken en de dieren niet recht in de ogen kijken.
  9 juni 2023
  Ik dacht ook zoiets, maar het blijkt echt om een bedrijf te gaan en blijkbaar doen ze aan zoiets als “flitsbezorgen”. Past dan wel weer goed bij wielerFlits……. Maar what the f*** is nu weer flitsbezorgen. Bezorgen met een straaljager, met behulp van bliksem?? Ik word duidelijk oud (wat natuurlijk geen slecht ding is, oud worden)……….. Anyway en anyhow als ik het artikel goed lees is er helemaal geen gat in de begroting want er staat een partij garant en er zijn al contacten met andere sponsors.
9 juni 2023
Gorrillas zou wel gek zijn 5 miljoen te betalen om zo minuscuul op dat shirt te staan, al is dat contract voor 5 jaar. Ik neem het met korreltje zout allemaal.
9 juni 2023
5 miljoen meer vragen aan de cryptoboer om het gat dicht te rijden.
  9 juni 2023
  Dat zijn wel héél veel vragen hoor.
b.t.w: "$kedel 28 maart 2022 om 14:10 "Laten we hopen dat ze hun betaalverplichtingen 2 jaar kunnen gaan waarmaken."
  9 juni 2023
  Terechte opmerking, en toch is het niet zo simpel als het niet kunnen nakomen: de nieuwe eigenaar is niet de vorige eigenaar, en die is niet van sinds alle verplichtingen na te komen, waar de vorige, toen gekoppeld aan Jumbo, dat wel deed.
9 juni 2023
Wat Wout van Aert kan, dat kan Getir ook.
Jumbo visma doet precies het zelfde Contracten afsluiten tot 2027 en dan eruit stappen !
Quote:
Sinds het bedrijf eind vorig jaar is overgenomen door concurrent Getir zou het de sponsorbijdrage niet meer betalen.
Dan is dit "nieuws" al een poosje aan de gang als ze al zes of zeven maanden niet meer betalen...
9 juni 2023
Opportunistisch k%tbedrijf.. ze hanteren dus dezelfde methodes bij het maken van hun darkstores als bij sponsoring..
9 juni 2023
Ik ben blij dat de kopmannen: Kruiswijk en Kelderman een contract t/m 2025 hebben. Dhr Plugge moet wel loon doorbetalen moeten
9 juni 2023
Jumbos sponsors kan je samenvatten in Visma PON louche bedrijfjes Shady bedrijfstakken

Reacties zijn gesloten.