Marc Goos: “Einde verhaal als ik in 2016 niet koers”

Door , donderdag 7 januari 2016 om 09:30

Goos in betere tijden in actie tijdens de Giro 2014 - Foto: Sirotti

De slepende heupblessure van Marc Goos blijft maar duren. De Noord-Brabander ging eind november opnieuw onder het mes en wacht wederom een maandenlange revalidatie. “Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt”, vertelt hij aan WielerFlits.


Nieuwe operatie
In 2014 breekt Goos tijdens een val in de Ronde van Zwitserland zijn heup. Later komen artsen erachter dat er ook een bloedvat beschadigd is geraakt. “Dat specifieke bloedvat zorgt voor de toevoer van bouwstoffen naar mijn heupkop”, legt Goos zelf uit. “En die toevoer was er niet meer. Samengevat sterft er dus een stukje bot in de heupkop af. Dat hebben ze eerst proberen te herstellen met stamceltransplantatie. Daardoor lag ik er heel 2015 uit, omdat het heel lang duurt voordat ze een conclusie kunnen trekken of die transplantatie helpt of niet. Helaas heeft dat niet geholpen en was er nog maar één optie over: een operatie waarbij ze de heupkop hebben vervangen door een kunststuk. Ze hebben een soort schil om de heupkop heen gezet, een halve kunstheup om het zo maar te zeggen.”

Als gevolg daarvan loopt Goos op dit moment nog altijd met één kruk. “Van die ingreep ben ik nu aan het herstellen. Al met al gaat het best goed, maar daardoor zit ik op dit moment natuurlijk volle bak in de revalidatie. Ik ben iedere dag bij de fysiotherapeut aan het trainen en onder behandeling. Op dit moment kan ik nog niets zeggen of ik ooit kan terugkeren op het allerhoogste niveau. Daarvoor sta ik nog te vroeg in mijn herstel. Ik hoop straks natuurlijk wel weer op de fiets te zitten. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een hele goede heupspecialist voor dit hele gebeuren. Op dit gebied hoort hij bij de beste arten ter wereld. Hij is heel positief over hoe de operatie is gegaan en hoe het is gelukt. Hij ziet nog alle mogelijkheden, dus ik heb er ook nog steeds alle vertrouwen in. Zeker weten.”

Onzekere toekomst
Het is echter de vraag of het Goos gaat lukken. De renner uit Breda miste op de site van de UCI bij de ingeschreven renners van LottoNL-Jumbo, maar is daar inmiddels aan toegevoegd. Navraag bij die ploeg leert dat de medische staf concludeerde dat topsport op dit moment voor Goos niet mogelijk is. Hij staat nog wel onder contract bij de WorldTour-formatie, maar is niet inzetbaar als renner. “Op dit moment ben ik gewoon nog coureur”, stelt de klimmer zelf. “Ik leef nog altijd als een topsporter en ben eigenlijk gemotiveerder dan ooit om weer terug te koersen straks. Maar ik kan het helaas niets overhaasten.”

“Ik moet het stapje voor stapje bekijken”, klinkt het reëel. “Deze blessure is natuurlijk niet niks. Het gaat een paar maanden duren voordat ik weet wanneer ik mogelijk weer zou kunnen koersen. De eerste maanden mis ik sowieso. Maar nogmaals: ik moet dat stap voor stap bekijken, op dit moment. Over een paar maanden hoop ik wel meer duidelijkheid te hebben, maar nu kan ik niets met zekerheid zeggen. Als het erop lijkt dat ik dit seizoen niet meer kan koersen, dat ik voel van: ‘Oké, het gaat niet meer. Het lukt niet met die heup.’, dan is het waarschijnlijk einde verhaal. Want dit is wel de laatste kans, dat is duidelijk.”

Hoopvol
Toch heeft Goos de hoop nog niet opgegeven, al bestaat de kans dat hij straks in juni al twee jaar lang geen wedstrijdkilometers gemaakt heeft. “Ik ga er vanuit om zo snel mogelijk weer te koersen. Daar ben ik elke dag hard voor aan het werken. Het is logisch als ik zeg dat het al te lang duurt, naar mijn gevoel. Ik weet ook niet wat ik anders zou moeten. Daar denk ik ook nog niet over na. Ik ben er in de lange tijd dat ik er nu uit lig wel achter gekomen dat ik het wielrennen zo leuk vind om te doen, dat ik nog gemotiveerder ben om terug te keren en weer te koersen. Over andere zaken kan ik nog niet echt nadenken. Daar ga ik ook niet van uit.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

rahimns 6 januari 2016 om 12:08

Goed verhaal Youri, goed dat je hier bent ingedoken. Alleen je opmerking over de UCI klopt niet. Hij staat gewoon op hun site bij de ploeg. Dus dat zou ik aanpassen. Verder gewoon top en ik hoop voor Marc dat hij er weer bovenop komt, sterkte man.

Youri IJnsen 6 januari 2016 om 12:15

Van de week was dit nog wel het geval, maar hij is inmiddels toegevoegd. Ik heb het aangepast.

rahimns 6 januari 2016 om 12:20

De site van de UCI is sowieso niet compleet: Bouwman, Vermeulen en Lammertink staan er nog steeds niet op.

tendam 6 januari 2016 om 12:28

Het zou zomaar kunnen dat het einde van z’n carriere is gefilmd: van die valpartij staat een filmpje op Youtube, en het stelt niks voor. Erg lullig als het op deze manier eindigt.

JuriaanM 6 januari 2016 om 12:28

Hopelijk komt deze jongen weer terug. Ik volg zijn uitslagen al sinds hij belofte was, gewoon een hele goede klimknecht! Dat heeft hij zeker bewezen in de giro van 2014. Erg interessant stuk om te lezen :)

Youri IJnsen 6 januari 2016 om 12:28

Was me net zo snel niet opgevallen. Wel zag ik dat als neoprofs enkel Teunissen en Roosen stonden vermeld, terwijl Groenewegen, Bouwman en Vermeulen ontbreken.

Verweggistan 6 januari 2016 om 12:30

En sinds dat de UCI de teams eind december op de site heeft gezet is er ook niets gewijzigd, de renners die rahimns noemt missen nog steeds. Goos heeft er volgens mij gewoon vanaf het begin bijgestaan. Bovendien voegt het niet zoveel toe en impliceert het dat Lotto-Jumbo heeft getwijfeld of het Goos moest toevoegen als renner, terwijl het gewoon iets administratiefs is, waarvan ik overigens twijfel of het klopt (dus screenshot als bron zou toevoeging zijn).
(Groenewegen staat er wel bij maar is geen neo)
Maar verder zeker een interessante update over Goos, complimenten daarvoor.

kelderfan 6 januari 2016 om 12:35

Hopelijk gaat de revalidatie van Marc Goos dit keer goed en kan hij dit jaar nog in wedstrijdverband uitkomen. Alleen kan hij dan in alle wedstrijden worden opgesteld met zo’n kunstheup.
Leuk dat wielerflits wel met dit verhaal naar buiten komen.

Scotty 6 januari 2016 om 12:42

Wat moet dat verschrikkelijk zuur zijn voor zo’n jongen. Je staat bijna letterlijk en figuurlijk twee jaar stil. Ik hoop echt voor hem dat het goed komt.

Tutu888 6 januari 2016 om 12:54

Vraag me bij dit hele verhaal toch af of er een medische misser is gemaakt door de artsen of dat ze de beschadiging van het bloedvat in eerste instantie gewoon niet konden zien. Als er een fout is begaan is het extra zuur voor Goos die in 2014 net aan het doorbreken was als prima klimknecht.

Laatste man 6 januari 2016 om 13:15

Goed verhaal, de meerwaarde van WF. Hopelijk komt het goed met die jongen.

NumberSeventeen 6 januari 2016 om 13:25

Zou hij in die ook niet ergens een avondcursus volgen of iets dergelijks voor als het toch niks wordt? Ik hoop dat hij weer kan terug komen maar als dat niet lukt hoor ik dat hij niet in een kwart gat terecht komt.

boomcie 6 januari 2016 om 13:36

Edit redactie: Thanks! Aangepast

Hengacity1 6 januari 2016 om 13:50

Denk dat het einde verhaal.. lijkt me een moeilijk verhaal zo. Sterkte jong

SolitaryShell 6 januari 2016 om 13:58
Quote:
NumberSeventeen – 6 januari 2016 om 13:25
Ik hoop dat hij weer kan terug komen maar als dat niet lukt hoor ik dat hij niet in een kwart gat terecht komt.

Dat is altijd nog beter dan in een heel gat terecht te komen.

spcmol 6 januari 2016 om 16:10

@Verweggistan
Groenewegen is wel een neo. Volgens de regels van de UCI ben je 2 jaar neo prof.

Verweggistan 6 januari 2016 om 16:18

@spcmol: dat heb ik zelf bedacht, hoor;. http://www.uci.ch/road/teams/ (op 2016 klikken en dan op Lotto-Jumbo)

spcmol 6 januari 2016 om 16:36

@verweggistan excuus, nu snap ik wat je bedoelt. Gek dat de UCI haar eigen regels niet kent.

katerkop 6 januari 2016 om 17:30

Ontzettend triest voor Goos. Hopelijk is herstel nog mogelijk maar ik heb er een hard hoofd in.

Wielerfan1987 6 januari 2016 om 18:25

Ik wens Marc heel veel sterkte en alle goeds, deze jongen is op zijn niveau en terrein een groot talent, niet voor niets zag Verhoeven in Marc een meesterknecht in de dop.

Marc was voor mij een van de lichtpuntjes in de Giro van 2014 en ik hoop dan ook dat Marc zijn droom kan blijven najagen en wielerprof kan blijven.

Guushovd 7 januari 2016 om 10:12

Au, ik dacht dat hij al een stuk verder stond. Heel veel sterkte aan hem. Knap dat hij zo gemotiveerd blijft.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.