Giro d’Italia U23 sluit renners met WorldTour-ervaring uit

Door , woensdag 12 juni 2019 om 08:00
Giro d’Italia U23 sluit renners met WorldTour-ervaring uit

Mikkel Bjerg mag niet meedoen aan de Giro - foto: Joris Knapen

Donderdag begint met de Giro d’Italia U23 een van de belangrijkste en zwaarste rittenkoersen voor beloften. Hoewel er op dit moment nog geen deelnemerslijst beschikbaar is, heeft de organisatie daarover wel een regel opgenomen in het reglement. Renners die reeds in WorldTour-koersen reden, mogen niet deelnemen aan de Italiaanse wedstrijd.

Opvallend is dat er door die wijziging slechts één ploeg de gevolgen draagt: Hagens Berman Axeon. De Amerikaanse formatie is sinds 2018 een ProContinental-team, met andere woorden: een profploeg. HBA vroeg die licentie aan zodat ze kon deelnemen aan de Tour of California, sinds vorig seizoen een rittenkoers van het hoogste niveau. Voor een ploeg uit de Verenigde Staten is de Amerikaanse wedstrijd uiteraard voor de sponsors erg belangrijk. In 2018 en ook dit seizoen reed Hagens Berman Axeon uitsluitend de Tour of California als WorldTour-wedstrijd.

Daar moet de ploeg van teammanager Axel Merckx nu de prijs voor betalen. Volgens de UCI Regulations komen tijdens de Giro d’Italia U23 de volgende teams in aanmerking voor een uitnodiging: Italiaanse ProContinental-teams, buitenlandse ProContinental-teams (maximaal twee), Continental-teams, nationale selecties en regio- en clubteams. Hagens Berman Axeon is als enige ProContinental-ploeg uitgenodigd, met daarbij dus de kanttekening dat renners die reeds WorldTour-wedstrijden (dit seizoen of eerder) reden, niet mogen deelnemen aan de Baby Giro.

Die regel heeft de organisatie dit jaar voor het eerst toegevoegd aan haar reglementen. Voor ploegleider Koos Moerenhout – die het vreemd vindt, maar er wel mee kan leven – betekent het dus dat hij in deze U23-wedstrijd niet kan beschikken over João Almeida, Edward Anderson, Mikkel Bjerg, Jonny Brown, Cole Davis en Ian Garrison. Bjerg en Garrison reden vorig jaar ook al California, net als Michael Rice. De Nieuw-Zeelander is echter de enige 23-jarige renner in de selectie van HBA, waarmee hij te oud is om deel te nemen aan de Giro d’Italia U23.

flag-us Hagens Berman Axeon voor flag-it Giro d’Italia U23 2019
flag-pt André Carvalho
flag-us Sean Quinn
flag-us Thomas Revard
flag-cz Karel Vacek
flag-us Kevin Vermaerke
flag-nl Maikel Zijlaard


Zodra de startlijst is gepubliceerd, kun je op WielerFlits een uitgebreide voorbeschouwing op de Giro U23 lezen.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Geflitst 12 juni 2019 om 08:07

Vermaerke is een Amerikaan!

josi 12 juni 2019 om 08:42

Inderdaad, dat dacht ik ook al.

Youri IJnsen 12 juni 2019 om 09:14

Klopt hoor. Zat waarschijnlijk met zijn roots in mijn hoofd of zo toen ik de code neerpende. Ik weet het niet, maar Kevin is inderdaad een Amerikaan.

west 12 juni 2019 om 08:55

De World-Tour status van Californië heeft nog weinig constructiefs opgeleverd.

Utrecht19 12 juni 2019 om 08:56

Op zich prima regel. Ze willen waarschijnlijk een zo eerlijk mogelijk speelveld.
Weet alleen niet of 1 koers rijden op WT niveau meteen dat verschil maakt. Je ziet het verschil ook altijd op een wk onder 23 jaar met de WT renners die veel beter zijn doordat ze al op wt niveau koersen.

Tonydepony 12 juni 2019 om 09:04

De U23 renners die meerijden in de WT zijn dan ook meestal de beste U23 renners…

Utrecht19 12 juni 2019 om 09:35

@Tonydepony, Ik zat nog te twijfelen of ik dat erbij moest zetten maar dacht dat zal wel Begrepen worden. Niet dus;)

Johnny Westcycle 12 juni 2019 om 17:36

Vooral jammer dat een ploeg hier het slachtoffer van is. Almeida had zeker deze koers op zijn palmares kunnen en willen bijschrijven. Gelukkige kunnen ze wel nog een sterke ploeg opstellen. Hopelijk wisten ze van deze regel op voorhand.

Headlines

Materiaalzone

Populair