Giro d’Italia 2022 telt zes heuveletappes

dinsdag 9 november 2021 om 11:31
Giro d’Italia 2022 telt zes heuveletappes

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

De renners krijgen in de komende Giro d’Italia zes heuveletappes voorgeschoteld. Organisator RCS Sport heeft geaccidenteerde ritten uitgetekend naar onder meer Napels, Genua en Turijn. De zesde en (op papier) laatste heuveletappe finisht op de beklimming naar het heiligdom van Castelmonte.

De organisatie van de Giro d’Italia heeft ervoor gekozen om het parcours van de komende editie over meerdere dagen verspreid bekend te maken. Vorige week woensdag werden de etappes die tijdens de Grande Partenza in Hongarije worden verreden uit de doeken gedaan en sinds maandag zijn ook de sprintetappes bekend. Woensdag volgen de bergetappes en donderdag wordt de complete route van de Giro 2022 gepubliceerd.

De eerste heuveletappe staat geprogrammeerd na exact één week koers, met een rit die zich afspeelt tussen Diamante en Potenza in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata. Onderweg trekken de renners over vier gecategoriseerde beklimmingen, met de Monte Sirino (eerste categorie) en Monte Scuro (tweede categorie) als voornaamste scherprechters. Een dag later is het opnieuw flink aanpoten met een rit in de omgeving van havenstad Napels, met onderweg de nodige korte hellingen.

Zwaar, zwaarder, zwaarst?
Ook rit tien is door de Giro-organisatie omgedoopt tot heuvelrit. Na de start in het oude stadje Pescara gaat het over biljartvlakke wegen naar de op- en afgaande finale in de buurt van Jesi. Met de beklimmingen van Crocette Di Montecosaro, Recanati, Filottrano en Monsanio in de laatste negentig kilometer belooft het een bijzonder lastige onderneming te worden. De Monsanio ligt als laatste scherprechter op goed tien kilometer van de finish in Jesi.

Twee dagen na de ‘Tirreno-Adriatico-achtige etappe’ met finish in Jesi staat er weer een bijzonder verraderlijke rit op het menu. Nu is Parma, een stad die we vooral kennen van de wereldberoemde kaas en ham, de plek waar het allemaal moet beginnen. Om havenstad Genua te bereiken moeten de renners over de Passo del Bocco en de pittige Monte Becco. Die laatste klim kan weleens een sleutelpunt vormen in de koers, met zijn top op goed twintig kilometer van het einde.

De organisatie heeft ook in de slotweek van de Giro nog wat in petto voor de coureurs. De voorlaatste heuveletappe begint in Santena, finisht in Turijn en met elf beklimmingen onderweg kan het weleens uitdraaien op een slagveld. De renners rijden in feite drie grote lokale ronden in de buurt van Santena en Turijn, met telkens een beklimming van tweede en een klim van derde categorie én twee hellingen die niet meetellen voor het bergklassement.

De zesde en laatste heuvelrit volgt na achttien etappes en brengt de renners naar het heiligdom van Castelmonte, op nog geen tien kilometer van Cividale del Friuli. Deze negentiende etappe voert deels over Sloveens grondgebied en heeft veel weg van een bergetappe, met een beklimming van derde, eerste en tweede categorie. Op de klim van tweede categorie is ook de finishstreep getrokken, op een hoogte van 612 meter.

Heuveletappes Giro d’Italia 2022
Diamante-Potenza (198 km)
Napels-Napels (149 km)
Pescara-Jesi (194 km)
Parma-Genua (186 km)
Santena-Turijn (153 km)
Marano Lagunare-Santuario di Castelmonte (178 km)

Dit artikel delen:

27 Reacties

hartstikkebedankt 9 november 2021 om 11:42

Stuk voor stuk leuke profielen die zich lenen voor meerdere scenario’s.

Groetjesaandevoetjes 9 november 2021 om 14:22

Inderdaad. Ik zie die rit naar Santuario di Castelmonte nog best wel als etappe waar de klassementsmannen elkaar aanvallen, aangezien het de 19e etappe is.

Wheely 9 november 2021 om 12:06

Hier worden we enthousiast van, wordt genieton met wat lekkernijen, de chat en het commentaar van Jeroen en Karsten.

Marco 9 november 2021 om 15:14

Magertjes hoor.. Orla vergeten, Roxane is er niet bij en dan maar te hopen dat de lekkernijen viskoekjes zijn

Wheely 9 november 2021 om 17:16

Ben r heus niet vergeten hoor.

peter s 9 november 2021 om 12:21

Alle 6 etaopes kat in bakkie voor Evenepoel, anders zou me dat zwaar tegenvallen

Lalsacien 9 november 2021 om 12:56

Die rijdt toch de Vuelta…

LaDoyenne 9 november 2021 om 13:14

@peter s

Tel daar 2 tijd- en 3 bergritten bij en Evenepoel komt minstens 11 keer helemaal alleen als winnaar over de streep.

peter s 9 november 2021 om 13:37

@ laDoyenne. Helemaal mee eens .Wat dit talent heeft laten zien (met name) op het eind van het seizoen ( denk aan Begian (s) Waffle Ride) is hij toch terdege de te kloppen man komend jaar

Lalsacien 9 november 2021 om 14:27

Ik zou moe worden van mijzelf.

LaDoyenne 9 november 2021 om 14:57

@peter s

Inderdaad. Remco had aangegeven dat hij aansluiting ging vinden met de wereldtop. Hierop voegde hij daad bij woord door 6e en 5e te worden in resp. de "Belgian Waffle Ride" (de verkorte versie) en de "Chrono des Nations".

peter s 9 november 2021 om 15:01

@ Lalsacien .Ik ook wel een beetje , maar nu komt het aan op karakter

Marco 9 november 2021 om 15:10

Hij is pas 21

11 na 11 9 november 2021 om 15:33

Remco had aangegeven aansluiting met de wereldtop te willen maken, LaDoyenne. Dat is iets anders dan beweren het te zullen doen. Maar dat past niet in uw kraam neem ik aan.

Marco 9 november 2021 om 15:56

@11 na 11 LaDoyenne weet ook wel wat Remco gezegd heeft, zoals hij ook weet wat die “Belgian Waffle Ride” en de “Chrono des Nations” voorstellen..

Je moet het LaDoyenne een beetje gunnen.. je kunt toch aan zijn reacties zien dat hij het zelf ook grappig vindt.

JensVdB 9 november 2021 om 12:28

De rit naar Napels kan iets voor Ewan zijn als hij een goede vorm heeft

lo squalo dello Stretto 9 november 2021 om 13:21

Gelet op de hoogtes van die beklimmingen lijkt me dat ook nog wel mee te vallen? Geen idee naar de beklimmingen zelf hoe lang/steil ze zijn maar lijkt wel goed mee te vallen.

Mystieke_Monnik 9 november 2021 om 18:55

Heerlijk dat er een criteriumetappe inzit en dan ook nog in het prachtige Napoli. Dat gaat mooie plaatjes opleveren en hopelijk geeft het ook wat vuurwerk in de koers.

Jean Dumas 9 november 2021 om 12:33

Het wachten is op de bergritten, met ook aan het einde van de eerste week hopelijk al wat vuurwerk (Passo Lanciano).

aardappeljager 9 november 2021 om 13:25

Heuveletappes meestal het meest genieten in een grote ronde. Kleppers gaan meestal maar 1 bergetappe vol aan (die is dan ook erg mooi) en dan ligt het in een plooi.

Geit in mijn Kelderman 9 november 2021 om 13:56

Wat is dit voor gare manier om een parcours te presenteren? Toon gewoon meteen alle etappes in plaats van dit soort onzin.

LaDoyenne 9 november 2021 om 14:43

Ja. 't is de organisatie van de Giro zelf die maar met mondjesmaat het hele verloop van de Giro 2022 prijsgeeft. "Start in Hongarije!" daarna "7 étappes voor de sprinters!" vervolgens "6 heuvelétappes!",… Morgen maakt de organisatie de bergétappes bekend.

Marco 9 november 2021 om 15:09

Ze doen dat ook een klein beetje voor LaDoyenne zodat hij onder meer artikelen kan reageren

Geit in mijn Kelderman 9 november 2021 om 15:28

Ik doel ook op de Giro organisatie met deze overdreven interessantdoenerij. Kan Wielerflits het uiteraard niet kwalijk nemen.

Arie den Blanken 9 november 2021 om 21:36

Het hele profwielrennen draait om publiciteit. Dit is daarin juist een stap vooruit van RCS. Mij stoort zo’n gespreide presentatie geen moment. Eigenlijk wel handig omdat ik alleen kijk als ik niets beters te doen heb. De zogenaamde sprinters etappes kan ik dan alvast helemaal reserveren om zeker iets anders te doen omdat een samenvatting in het journaal dan volstaat.

Romāns Vainšteins 10 november 2021 om 07:32

Bizarre presentatie die exact de richting behelst die ik niet graag zie binnen het wielrennen, een beetje met MC Hammergame-elan van ‘en dan doen ze dit, en dan doen ze dat’.

fietsvriend 10 november 2021 om 09:10

Hoe is het eigenlijk met de Hammer-series?

Headlines

Materiaalzone

Populair