Giro-baas Vegni over mogelijke eindzege Froome: “Wil geen Contador-scenario”

Giro-baas Vegni over mogelijke eindzege Froome: “Wil geen Contador-scenario”

foto: LaPresse - Stefano De Grandis

donderdag 8 februari 2018 om 10:27

Het veelbesproken Sky laat zijn kopman Chris Froome, ondanks druk onder meer van UCI-voorzitter David Lappartient om de Brit voorlopig te schorsen, volgende week ter voorbereiding op de Giro d’Italia van start gaan in de Ruta del Sol. De grote baas van de Italiaanse ronde, Mauro Vegni, geeft in een interview met Cyclingnews aan dat Froome welkom is. “Maar ik ga na afloop niet iemand anders aanwijzen als winnaar”, waarschuwt hij ook.

Vegni kijkt hoofdschuddend naar de huidige gang van zaken. “We wachten nu al vijf maanden op al dan niet bestaand bewijs. Dat is veel te lang. Deze zaak had al vier maanden geleden moeten worden opgelost. Als je positief test gedurende een wedstrijd, dan moet er een schorsing volgen. Daarnaast dienen behaalde resultaten te worden geschrapt, anders blijven we in onzekerheid leven of iemand nu wel of niet een bepaalde wedstrijd heeft gewonnen.”

De Italiaan waarschuwt dan ook dat hij zal weigeren een nieuwe Giro-winnaar aan te wijzen, mocht Froome na eindwinst alsnog een schorsing aan zijn broek krijgen. “Ik kan hem niet verbieden te starten, anders zou ik zijn recht om te koersen niet respecteren. Froome zal voor mij ook altijd de winnaar blijven, mocht hij in Rome in het roze gehuldigd worden.”

“Zelfs als hij geschorst wordt en uit de uitslag zal worden geschrapt, blijft hij voor mij de winnaar. Ik wil niet nogmaals een Contador-scenario, toen we een jaar later de roze trui en de trofee aan een andere renner moesten overhandigen. Daar weiger ik aan mee te doen”, is Vegni duidelijk.

Dit artikel delen:

26 Reacties

skylimit 8 februari 2018 om 10:33

Volgende artikel graag met dezelfde inhoud van de Ruta del Sol-baas.
Heeft weinig zin hier nog op te reageren, aangezien er niets veranderd is en de strekking van het gehele verhaal + discussie hetzelfde blijft.
Welke instantie bepaald nu de regels ? En wordt het dan niet eens hoog tijd die regels aan te passen en o.a. duidelijke deadlines te stellen.

0
Romāns Vainšteins 8 februari 2018 om 10:33

Volkomen begrijpelijk een ook snel al dat streepwerk in het verleden per ommegaande corrigeren. Gedrocht is het.

0
HoofdIsVrij 8 februari 2018 om 10:35

Dumoulin wint toch, dus Vegni hoeft zich hier geen zorgen over te maken.

0
skylimit 8 februari 2018 om 10:42

@hoofdisvrij ik hoop dat Vegni zich daar dan ook geen zorgen over hoeft te (gaan) maken;)

0
tetedelacourse 8 februari 2018 om 10:48

Toch vind ik het niet kloppen wat hij hier zegt. Als er een andere winnaar van de Giro moet zijn, dan is dat toch zo? Hoe ga je dan aan de nummer 2 verklaren dat je het ok vind dat hij achter een dope gebruiker tweede is geworden? Sta je dan indirect niet dopegebruik van Froome toe? Gelden straffen dan niet meer voor de Giro?

Hij heeft helemaal gelijk dat hij de druk tot besluiten bij de UCI wil verhogen, maar of dit nu de manier is..

0
Johnny7 8 februari 2018 om 10:49

Ja begrijpelijk dit. Slaat werkelijk nergens op. Dat die kerel ook gewoon nog mag gaan starten komende week al is schandalig.

0
Chaba 8 februari 2018 om 10:54

Wel een goed standpunt van Vegni. Daarmee zet hij de UCI op een bepaalde manier toch onder druk. Als er geen uitspraak komt en hij wordt daarna met terugwerkende kracht geschorst dan kan de UCI roepen wat ze willen over zijn behaalde resultaten maar hij werkt niet mee aan het schrappen van het resultaat van Froome. Toch iets wat de UCI niet op prijs zal stellen.

0
skylimit 8 februari 2018 om 10:56

@johnny Hij heeft gewoon startrecht, dus waarom zou het schandalig zijn ? Als jouw baas je een voorwaardelijke schorsing zou opleggen vanwege een onregelmatigheid op je werk, ga/moet je toch ook gewoon naar je werk. Hier is nog geen sprake van een voorwaardelijke schorsing. Beter voorbeeld misschien een voetballer die hangende een onderzoek ook gewoon speelgerechtigd is.

0
Benito 8 februari 2018 om 11:07

Ik heb begrepen dat onder normale toepassing van de regels in geval van schorsing Froome alleen de Vuelta zou kwijt raken, maar nieuwe resultaten, tot een uitspraak in het proces gewoon geldig zijn en blijven, dus ook zijn brons op het WK, Ruta del Sol, Giro, Tour… Mogelijk is dit één van de redenen voor Team Sky om het proces zoveel mogelijk te rekken.

0
achtpuntzes 8 februari 2018 om 11:10

Zo, dat is nog eens een bak vooruitlopen op de zaken zeg! :p

0
mania 8 februari 2018 om 11:40

Stel dat Froome in afwachting geschorst wordt en dat proces duurt een jaar. Ook al wordt hij dan vrij gesproken dan nog heeft hij er een schorsing van een jaar op zitten. Hoe eerlijk is dat dan?

0
west 8 februari 2018 om 11:50

Hij wordt tijdens de Giro gewoon weer getest, dus zie het specifieke probleem niet. Niet de taak van Vegni om te bepalen wie er schuldig is en wie niet.

0
Japsie 8 februari 2018 om 11:50

Ik snap hem heel goed, maar daar gaat hij helemaal niet over natuurlijk.

0
Stenalic 8 februari 2018 om 11:54

West ziet het specifieke probleem niet. Lol

0
Jean Dumas 8 februari 2018 om 12:07

Dan moet ie hem weigeren.

0
assen 8 februari 2018 om 12:23

Mmm, vreemd. Als je er zo over denkt, dan moet je geen koers organiseren; de kans dat een renner wint die doping gebruikt heeft is nl niet onaanzienlijk.

0
maximumniels 8 februari 2018 om 14:13

Ik denk dat hij vooral bedoelt dat als ze voor de Giro nog geen uitspraak hebben gedaan maar pas een uitspraak doen na de Giro dat dat flinke gevolgen heeft en dat die gevolgen simpel voorkomen konden worden door op tijd een uitspraak te doen in de zaak.

En daar heeft hij natuurlijk een punt.

Een eventuele giro winst en daarna eventuele schorsing van Froome met als gevolg dat Froome een eventuele Giro titel kwijt raakt is niet goed voor de wielersport en de Giro en dat kan door op tijd een uitspraak te doen worden voorkomen. Als iemand die niet onder onderzoek staat betrapt wordt op doping tijdens de Giro is dat een ander verhaal, dat kan niet zo simpel voorkomen worden.

0
Brummel 8 februari 2018 om 15:47

dus hij zegt dat hij het prima vindt als valsspelers winnen, want teveel gedoe.

volgens mij neem je jezelf dan niet echt serieus

0
wielrenner 8 februari 2018 om 15:51

Dat krijg je ervan als Froome een voorkeursbehandeling krijgt van de UCI.

0
Col du Bramont 8 februari 2018 om 16:04

Een helder en begrijpelijk standpunt. Probleem is alleen dat Froome formeel nu eenmaal (nog) niet doping betrapt is maar dat er verdachte waarden bij hem aangetroffen zijn en hij nu de mogelijkheid tot verweer krijgt.
Zo zijn de reglementen nu eenmaal. Een Giro start van Froome terwijl de procedure nog loopt lijk me niet gewenst, maar zolang er geen duidelijke tijdlijn voor de procedure is loop je dat risico.

Niemand zit te wachten op een herhaling van “Contador toestanden”.

0
Kelder is de Man 8 februari 2018 om 18:48

Lijkt zichzelf behoorlijk tegen te spreken. Behaalde resultaten dienen te worden geschrapt, maar Froome zal altijd de winnaar blijven..

0
Max01 8 februari 2018 om 18:59

Sorry maar ik kan echt helemaal niks met de reactie van deze man. Tuurlijk heeft Froome het recht om te starten zolang niet anders is beslist maar de rest raakt kant nog wal

0
Covadonga 8 februari 2018 om 19:37

Eens met RV (zowaar). Achteraf schorsen, zeker na een wat langere tijd, slaat nergens op.

0
Johan Vanhecke 8 februari 2018 om 19:39

Ik vind hem vrij duidelijk. Froome had te hoge waarden, dus moet hij geschorst worden. Als je hem toch laat rijden, moet je hem naderhand zijn uitslagen ook niet afnemen, door hem later te schorsen met terugwerkende kracht.

0
Samlambeej 8 februari 2018 om 23:21

Ik zweer het je. Als Froome een echte schorsing krijgt, is het hartstikke over met dat hele SKY-gebeuren en ik ben niet zeker of zo’n brutale exit van de grootste ploeg zo’n goede zaak is

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone