Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 15 naar Bergamo – ‘mini-Lombardia’

zondag 21 mei 2023 om 12:25
Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 15 naar Bergamo – ‘mini-Lombardia’

Vervolledigt Mollema zondag zijn trilogie? - foto: Cor Vos

De vijftiende etappe in de Giro d’Italia wordt vermoedelijk een van de leukste etappes om te zien. Waarom? De renners gaan vandaag door Lombardije! Welke renners kiezen het hazenpad en doen een gooi naar de ritzege? WielerFlits blikt vooruit.


Parcours

Een mini-Ronde van Lombardije, zo kun je deze vijftiende rit wel noemen. En dat komt niet alleen omdat deze etappe in Bergamo finisht. Ook het type beklimmingen is er naar. De 191 kilometer lange etappe telt in totaal 3600 hoogtemeters en krijgt van Giro-organisator RCS vier van de vijf sterren. 

Het peloton gaat zondag 40 kilometer oostelijker verder dan waar het zaterdag het is gebleven, in Seregno. Geen wereldstad, maar wel een mooi vertrekpunt om de bergen en heuvels in Lombardije op te zoeken. 

Altimetria/Profile Stage 15 Giro d’Italia 2023

De eerste beklimming van de dag na 46 kilometer is meteen de zwaarste: die van de Valico di Valcava (11,8 kilometer aan 7,9 procent). Deze klim zat in 2012 ook in de Lombardije-etappe van de Giro d’Italia, die verrassend genoeg door Matteo Rabottini voor Joaquim Rodriguez werd gewonnen. 

Een heuse tweetrapsraket volgt daarna, met de Selvino (12 kilometer aan 5,3 procent) en de Miragolo San Salvatore (4,9 kilometer aan 7,2 procent) halverwege de rit. In het huidige wielrennen zou dit zomaar al eens een plek kunnen zijn waar de favorieten koers gaan maken, zeker met een rustdag op maandag in het verschiet. 

Planimetria/Map Stage 15 Giro d’Italia 2023

Na 137 kilometer wordt de finishlijn in Bergamo bereikt, waarna opnieuw een lus richting de Valico di Valcava wordt gemaakt. Deze keer beklimmen de renners niet de hele klim, maar slaan ze net voor 1000 meter hoogte af. Desalniettemin is de klim er met 10,8 kilometer en een stijgingspercentage van 6,2 procent een om te vrezen, zeker omdat de klim begint met stijgingspercentages van ver boven de tien procent. 

Na de top van de laatste klim zijn er nog ongeveer 30 vlakke kilometers tot de finish in Bergamo, dus nog genoeg tijd om te hergroeperen. Of toch niet? Op 4 kilometer ligt ook nog de Colle Aperto (1,3 kilometer aan 7,3 procent).

Salita Valcava/Climb Valcava Stage 15 Giro d’Italia 2023

Officieuze start: 11.45 uur
Officiële start: 11.55 uur
Finish: Tussen 16.55-17.35 uur
Afstand: 195 kilometer


Favorieten

Waar het zaterdag nog wat gissen was of de ritzege naar vluchters of sprinters ging gaan, is het voor de etappe van zondag een pak makkelijker. Deze etappe schreeuwt om vluchters. We zetten dan ook vol in op de aanvallers.

Een succesvolle aanvaller deze Giro verdient heel wat aandacht: Ben Healy. De sterke Ier won op imponerende wijze de etappe naar Fossombrone. Aanvallen op een lastige klim op 50 kilometer van de streep en vervolgens iedereen naar huis rijden. Daarna zagen we de renner van EF Education-EasyPost niet meer terug in de vlucht. Zou hij zich gespaard hebben voor de rit van zondag? Wij zien hem in ieder geval als een van de te kloppen renners.

Healy was naar Fossombrone echt ontzettend sterk – foto: Cor Vos

Derek Gee is ongetwijfeld een van de revelaties, misschien wel dé revelatie, van deze Giro d’Italia. De Canadees van Israel-Premier Tech werd tweede in de door Healy gewonnen etappe. Dat noemde hij toen nog een overwinning, maar na twee nieuwe tweede plaatsen in rit tien en veertien was er toch ook teleurstelling. De 25-jarige Gee lijkt nog niet te maken hebben met vermoeidheid, dus verwachten we hem zondag andermaal mee in de vroege vlucht. Schiet hij eindelijk raak in deze Giro?

Een Nederlandse kanshebber voor de zege is er zeker met Bauke Mollema. Dit soort etappes zijn op het lijf geschreven van de oud-winnaar van de Ronde van Lombardije. De afgelopen dagen toonde Mollema overigens beterschap na een lastig begin. “Ik kijk al heel de Giro uit naar die etappe. Ik ken de omgeving en alle klimmen daar goed”, vertelde hij nog voor rit veertien over de etappe naar Bergamo. Het zou wel eens de etappe kunnen worden waar Mollema zijn trilogie vervolledigt.

Zien we Mollema zondag nog een keer in de aanval? – foto: Cor Vos

Italiaanse kandidaten voor de zege zijn er ook. Thuisrijder én Italiaans kampioen Filippo Zana is zelfs best een grote favoriet. Zana maakte in de eerste helft van de Giro vooral indruk door heel wat werk op te knappen in functie van zijn kopmannen bij Jayco AlUla, Michael Matthews en Eddie Dunbar, maar toonde zich ook al als aanvaller. In de rit naar Fossombrone werd hij nog knap derde, voor Warren Barguil. Laatstgenoemde zal zondag ook een gooi naar de zege willen doen namens Arkéa-Samsic. Die Franse ploeg kon nog niet zegevieren in deze Ronde van Italië.

Andere aanvallers die we al een aantal keer in beeld zagen, zijn Alessandro De Marchi en Simon Clarke. Zij moeten dit werk ook zeker aankunnen. We richten onze pijlen voornamelijk op Clarke, aangezien de ancien van Israel-Premier Tech ook nog eens beschikt over een sterk eindschot. Italiaan De Marchi zal solo moeten aankomen. Dat bewees hij nog eens in de rit naar Viareggio, toen hij redelijk makkelijk werd geklopt in een sprint met drie.

Zana is een gevaarlijke outsider – foto: Cor Vos

De winnaar van die sprint met drie was Magnus Cort. De sterke Deense aanvaller van EF Education-EasyPost heeft met andere woorden al een rit op zak, maar dat zal hem niet tegenhouden om nog een keer de knuppel in het hoenderhok te gooien. Samen met Healy, maar ook zeker met Alberto Bettiol, kan Cort een sterk blok vormen. Bettiol toonde zaterdag alvast dat hij goede benen heeft in de rit naar Cassano Magnago.

Vincenzo Albanese zou ook wel eens dicht bij de zege kunnen komen zondag. De 26-jarige renner van EOLO-Kometa kan heel wat zware heuvels overleven en is bovendien ontzettend snel aan de streep, zeker na een lastige wedstrijd. Die combinatie leverden hem deze Giro al vier noteringen in de top-10 op, maar winnen lukte nog niet.

Cort kan dit soort ritten ook zeker aan – foto: Cor Vos

Tot slot noemen we nog heel wat andere interessante namen: Nico Denz (BORA-hansgrohe), Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty), Carlos Verona (Astana Qazaqstan), Toms Skujins (Trek-Segafredo), Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) en Diego Ulissi (UAE Emirates).

Eventueel kunnen ook klimmers als Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Einer Rubio (Movistar), Jefferson Alexander Cepeda (EF Education-EasyPost) en Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) voor de aanval kiezen, al zullen zij eerder naar week drie kijken, waar nog lastigere etappes op het menu staan.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Ben Healy
*** Magnus Cort, Derek Gee
** Bauke Mollema, Filippo Zana, Alberto Bettiol
* Vincenzo Albanese, Toms Skujins, Simon Clarke, Warren Barguil

Giro 2023: Deelnemerslijst


Weer en TV

De renners hebben geluk: na enkele dagen slecht weer in en rond Bergamo zou het zondag toch goed weer worden in het noorden van Italië. De kans op neerslag bedraagt nog 35%, maar normaal moeten de renners dus geen regenvestjes aantrekken. Veel kleren zullen ze sowieso niet moeten aandoen, want er worden temperaturen boven de 20 graden Celsius verwacht. Een sterke wind staat er niet. Andiamo!

Eurosport zendt de hele Giro d’Italia van start tot finish uit. Zondag begint de uitzending om 11.30 uur. Voor meer informatie kan je ook altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


Dit artikel delen:

45 Reacties

arjenzvob 20 mei 2023 om 19:16

Het ligt in de lijn der verwachting dat de klassementsmannen het ‘rustig’ aan gaan doen. Ze doen dit de hele giro al, en ze zien de zware derde week voor zich liggen. Ondanks dat Thomas vandaag zegt dat ze bij de eerste klim meteen oorlog gaan maken, geloof ik dit niet. Een sterke groep vluchters rijdt weg. Pinot legt Cepeda erop in de sprint ;)

8
samsys 20 mei 2023 om 20:13

En in de derde week gaan ze het rustig aan doen omdat de volgende dagen te lastig is en de laatste bergrit doen ze het rustig aan omdat de tijdrit zo lastig is. Laat ons gewoon eerlijk zijn, de echte durfal is eruit moeten stappen en het zou me verbazen als we deze giro nog veel spektakel te zien krijgen. Dit is echt een Giro zoals die van 2012.

-6
Rik Klik 20 mei 2023 om 20:26

Onderschat niet dat er iedere klim tegenwind is in deze Giro.

6
Deef Dubbelzwammer 20 mei 2023 om 23:24

Rik Klik. Ben even niet mee of je opmerking ironisch is of niet. Ik hoop van wel, want het is een slaapverwekkende vertoning, wellicht omdat het gaat tussen twee oudjes in de herfst van hun carrière, die je nu niet echt als ‘kampioenen’ kan bestempelen. Koers maken? Ik dacht het niet. Volgen, volgen, volgen. En op ‘t eind even tonen hoeveel energie ze gespaard hebben. Laat dat pensioen maar snel komen. Ik hoop dat een jonge derde deze Giro meeneemt.

-6
Limal 21 mei 2023 om 07:56

Het wordt ook plots warm – een verschroeiende 25 graden in Bergamo vanmiddag – hopelijk doen ze het dus effectief rustig aan of de helft van het peloton moet oververhit opgeven!

1
Rik Klik 21 mei 2023 om 10:22

@Deef het is zeker ironisch. De twee wat langere klimmen die zijn gedaan werd ook geen aanval gedaan vanwege de tegenwind. Onderliggend er lijkt altijd een excuus deze Giro om niet aan te vallen. Begrijp Ineos niet dat ze niet proberen Arensman of De Plus proberen dichterbij te krijgen om de andere ploegen onder druk te zetten.

0
Marik 21 mei 2023 om 10:35

Groot respect voor de oudjes die blijkbaar de weerstand van een gezonde buffel hebben. Die jonkies kunnen blijkbaar wat minder hebben, hun weerstand moet nog worden opgebouwd. Ook dat hoort bij de weg omhoog om uiteindelijk een groot kampioen te worden.

3
Davbam 21 mei 2023 om 10:42

To finish first, first you have to finish…

Het disrespect richting “de oudjes” vertaal ik dan ook een beetje als teleurstelling dat hun eigen favoriet al is uitgevallen nog voordat er echt is gekoerst.

3
kleomantre 21 mei 2023 om 10:44

Echte kampioenen creëren blijkbaar tegenwind voor anderen als ze terugkeren naar het dal en blijken dan al snel niet meer in staat om te herrijzen.

1
Het Vleesmonster Van De Visafslag 20 mei 2023 om 20:16

Verschrikkelijk lastige klim om mee te starten maar ondanks dat Tossato zegt dat ze misschien al direct gaan beginnen geloof ik er geen hol van en zal de vlucht het vast tot minimaal de laatste klim uitzingen want "derde week is zwaar he en de wind hielp niet mee".

Schrijf de rugzakjes Cepeda en Rubio maar weer op ook, laatstgenoemde gaat hier het fundament voor de bergtrui leggen.

8
Henk van Bouw 21 mei 2023 om 09:18

Ik vat de ineos opmerking heel anders op. Meer in de trand van het zal meteen hard gaan. Maar niet dat zei daar voor zorgen.

0
hjjanssen1973 21 mei 2023 om 10:20

Je vergeet Pinot! En Healy natuurlijk. Voor de rest vrees ik ook geen spanning. De saaiste Giro ooit?

0
Aanklampen 20 mei 2023 om 20:30

Matige voor beschouwing, gaat niet eens in waarom iemand iets zou kunnen. Lijkt wel of deze af moeten in een half uur. Waarde van zo’n voorbeschouwing is MI daarom zeer gering.

2
Dutch Smartie 21 mei 2023 om 12:02

Tot nu toe zijn de rustdagen nog het meest interessant.

2
Wheely 20 mei 2023 om 19:18

Als dit geen vuurwerk wordt dan vreet ik mijn helm op.

1
Cornelius 20 mei 2023 om 19:47

O jee, ik hoop dat je voldoende maagzuurremmers in huis hebt. :)

5
fietsvriend 20 mei 2023 om 20:20

Toch nog spektaktel deze Giro – taaie kost.

4
JelleNijdam88 20 mei 2023 om 20:02

Ik hoop heel erg dat er zoals Bora vorig jaar in vergelijkbare rit een ploeg oorlog gaat maken. Het parcours leent zich er voor.

1
roanbonhof 20 mei 2023 om 20:10

Clarke een ster geven mag wel bijgewerkt worden na de etappe van vandaag denk ik. Kwam bergop veel tekort

1
ZK 20 mei 2023 om 20:17

Rare voorbeschouwing. Of het voor ak of vluchters zal zijn nog daargelaten, uitgaande van een vlucht zoals WF doet:
– Cort kan hier onmogelijk één van favorieten zijn, die voelt zich niet goed en gaat zich koest houden heeft hij zelf al aangegeven.
– Albanese, vandaag was voor hem de ideale dag. Feit dat hij het niet geprobeerd heeft zegt mijns inziens genoeg, die is nog niet hersteld. Morgen is alleen maar zwaarder.
– Mollema, Skujins, Gee, Bettiol en Barguil waren vandaag al mee, daarmee stuk minder waarschijnlijk dat zij moeten ook in de vlucht van de dag zitten. Ja het kan, maar dat zal hoogstens bij 1 of 2 het geval zijn.
Er zijn dus veel logischer namen te noemen. Ik verwacht in een vlucht scenario ook vooruitgeschoven ploeggenoten van Jumbo, uae etc. Die zouden eerder een plekje verdienen dan de bovenstaande namen.

1
Maarten 21 mei 2023 om 00:18

Precies dat! Voor types als Bettiol en Albanese is dit te zwaar – alleen Healy is logisch, die verwacht ik ook wel morgen.

Als het een vlucht wordt verwacht ik jongens als Kuss, Bouwman, Nulthy, Formolo en Vine vooruitgeschoven.

Pinot, Fortunato, Wilder, Buitrago, Rota
– dat soort gasten. Wellicht een Dunbar die tijd terug wilt pakken. Pinot zullen ze niet te ver laten rijden..

Ik verwacht een vlucht en ik verwacht ook strijd om het klassement.
Als er al vluchters winnen dan zijn het 2/3 man die echt goed weg zijn (Healy, Wilder of een knecht van UAE/Jumbo).

Wordt mooi morgen! Ik ga er voor zitten.

0
assen 20 mei 2023 om 19:36

Ik weet al wel wie tweede wordt… Met begint met “G en rijmt op het Engelse “Bee””, meer hints geef ik nie

0
Wheely 20 mei 2023 om 19:41

Uhm….. Gavazzi?

15
poekie 20 mei 2023 om 19:48

Gerrie Kneteman

0
Dikke Vrouw 20 mei 2023 om 20:13

Geetje wie bedoel je ?

-1
Rik Klik 20 mei 2023 om 20:24

Mathews????

0
CoRonald 20 mei 2023 om 23:08

Doet Guido Bontempi mee ??

0
mauri 21 mei 2023 om 10:21

Gino Bartali!

2
jenzrscl 20 mei 2023 om 19:47

Indeleiderstrui heeft toch betere voorbeschouwing op vlak van favorieten..

Wielerflitsen heeft gwn 25 man vandaag als favoriet gekozen :p

0
joowii 20 mei 2023 om 20:40

Beetje B100-vibes die foto :)
(Van Mollema)

0
Jv1997 20 mei 2023 om 20:49

@zk Gee gaat elke keer mee

0
Lennimator 20 mei 2023 om 21:25

GO BRUNO!

Het is je gegund.

LAF

0
Lennimator 20 mei 2023 om 21:30

Morgen weer vluchters.

Dinsdag staat er mijns inziens een zeer interessante etappe op het programma.

Het verstoppertje spelen is over.

0
Eljorro 20 mei 2023 om 22:49

Als je als organisatie veel spektakel wil moet je niet na de top van de laatste echte klim nog 30 km vlak opnemen.

0
Il Leopardo della Primavera 21 mei 2023 om 08:48

Doen ze gelukkig ook niet.

0
Marik 21 mei 2023 om 09:27

Bauke valt me nog niet mee deze Giro. Hopelijk kan hij nog wat in de laatste week.

0
Davbam 21 mei 2023 om 10:44

Pinot vooruit in de kopgroep als ideale manier om de trui van Armirail te verdedigen. Hoef je niet op kop te sleuren. En de kans is groot dat Armirail moet lossen op 1 van de klimmetjes, hij stond als nationaal kampioen tijdrijden niet voor niets op 18 minuten.

0
Dikke Vrouw 20 mei 2023 om 20:13

Ik hoop dat het nu es wat wordt want ik plan een middag voor de buis

-1
Cornelius 20 mei 2023 om 20:39

Je kunt kiezen uit de Vierdaagse van Duinkerke, de Ronde van Burgos en de Antwerp Port Epic. Dat gaat dus wel lukken.

3
Wielerfanaat67 20 mei 2023 om 19:36

WF komt elke dag met dezelfde namen als favoriet wordt een beetje eentonig. Denk niet dat de klassementsrenners opnieuw een groep een voorsprong gaat geven van circa 20 minuten.

-2
Wim Kruithof 21 mei 2023 om 03:29

Cavendish of Groves dan…

1
poekie 20 mei 2023 om 19:14

VLUCHTERSSSSS

-3
Aerts 20 mei 2023 om 19:24

Neehoor, wielerflits dacht voor vandaag een sprint. En voor morgen hebben ze het weer fout. Dit gaat voor de klassementrenners zijn. Ideale etappe voor Kamna, Almeida om te kijken waar ze staan na de valpartijen van de andere kopmannen. De dag erna rustdag. Dus genoeg hersteltijd.

-9
jenzrscl 20 mei 2023 om 22:03

Soms vraag ik me af wie al die minnetjes heeft op reacties.

Ik denk de crew van WF

Wat een klucht die minnetjes. Snap het doel er niet van

Hoe kan je in godsnaam een serieuze reactie zien van iemand als iedereen gwn losweg minnetjes heeft

Afschaffen die handel

-18
hjjanssen1973 21 mei 2023 om 10:36

Dat kan prima. Bijvoorbeeld als je het ergens niet mee eens bent. Daarom heb jij nu veel minnetjes.

-2

Net binnen

Populair

Materiaalzone