Giro 2023: Sven Erik Bystrom nu toch uit koers, meer uitvallers door ziekte

dinsdag 16 mei 2023 om 11:24
Giro 2023: Sven Erik Bystrom nu toch uit koers, meer uitvallers door ziekte

foto: Cor Vos

Ondanks dat hij eerder in de ronde positief testte op corona, zou Sven Erik Bystrøm van start gaan in de tiende etappe van de Giro d’Italia. Nu meldt Intermarché-Circus-Wanty echter dat de Noor toch huiswaarts zal keren. Bystrøm heeft sinds vannacht symptomen en stapt uit voorzorg af, aldus de ploeg. Hij is niet de enige uitvaller. Ook zijn ploeggenoot Rein Taaramae en Callum Scotson (Jayco AlUla) stappen niet meer op.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Intermarché-Circus-Wanty benadrukt dat Bystrøm groen licht heeft gekregen om door te rijden van het medische team van zowel de UCI als koersorganisator RCS, ‘bij afwezigheid van symtomen en in lijn met het UCI-protocol’. “Sven Erik Bystrøm is echter symptomen beginnen te ontwikkelen in de nacht van maandag op zondag”, schrijft de ploeg. “Als voorzorgsmaatregel en om zijn gezondheid te beschermen, zal hij naar huis gaan om uit te rusten.”

Ook Taaramae zal door ziekte ook niet van start gaan in de tiende etappe. De Est van Intermarché-Circus-Wanty kampt met maag- en darmklachten, staat op de ploegsite. “De Est testte negatief op COVID, maar zijn symptomen zijn te belangrijk om deze Ronde van Italië verder te zetten”, valt daar te lezen.

Callum Scotson heeft wel corona. De Australiër heeft ‘milde symptomen’, schrijft Jayco AlUla op Twitter. Scotson zal om die reden de Giro d’Italia verlaten. Eerder vanochtend kwam ook al naar buiten dat Domenico Pozzovivo een positieve coronatest heeft ingeleverd en niet meer van start zal gaan. Mads Würtz Schmidt, Pozzovivo’s ploeggenoot, voelt zich ook niet lekker en stapt dus ook niet meer op. Laatstgenoemde testte negatief op corona.

Lees ook:
Giro 2023: De uitvallers
Lees ook:
Giro 2023: Pozzovivo naar huis met corona, ook Schmidt stapt niet meer op
Dit artikel delen:

26 Reacties

Mooie Sjors 16 mei 2023 om 11:29

Is dit wel doorgesproken met de virologen van Wielerflits?

7
Richard van Hoof 16 mei 2023 om 12:57

Er zijn geen Covid experts meer, het is wat iedereen er zelf van wil maken net als bij verkoudheid en influenza, de ene blijft bij een kuchje thuis en een neer gaat gewoon werken.

En de virologen is ook uitgespeeld nu het geen gevaarlijk virus meer vormt. hadden we als we de adviezen van aan Osterhaus en van Ranst afgelopen 20 jaar precies overgenomen dan hadden voor de Mexicaanse griep, SARS, varkensgriep allemaal maanden in quarantaine gezeten en voor COVID zouden we dan van 2020 tot een halfjaar terug thuis opgesloten hebben gezeten en zou de Giro nu met de besmettingen beter afgelast kunnen worden….. maar zij kijken alleen hoe een virus in te dammen is, niet hoe een maatschappij leefbaar is.

Sportevenementen sporters zoals in de Giro en de Tour zullen komende jaren een manier moeten vinden hoe om te gaan met virussen, ga je mee in de virusfobie en sluit je iedereen uit die ook maar wat voor virus dan ook onder de leden heeft, of laat je dat aan het individu zelf over en gaat de show gewoon door, ook met deelnemers die lichte klachten geen reden vinden om zich ziek te melden en thuis te gaan zitten.

-2
AnderJ 16 mei 2023 om 13:00

@Richard: “Er zijn geen virusexperts meer”. Behalve natuurlijk diegenen die omgaan met risico’s COVID aanduiden als “virusfobie” en dus (volgens de Van Dale) als een “ongegronde vrees”.

2
sus 16 mei 2023 om 15:15

@ doctor van hoof
Mijn schoonvader is vorigen maand na op vrijdagavond positief te hebben getest 5 dagen later op woensdag aan dat onschuldige griepje volgens jouw overleden.
Denk toch eerst eens na voor je jezelf als viroloog voordoet man

0
MZ89 16 mei 2023 om 11:37

Ik hoop dat we het podium met 3 kunnen vullen in Rome als het zo doorgaat….

5
Kzit Kapot 16 mei 2023 om 12:32

Cavendisch kan ook nog de Giro winnen!

3
Polleke 16 mei 2023 om 11:49

“In de nacht van maandag op zondag”… zelfs de pers-johnny van Circus Wanty is even de draad kwijt…

5
Deef Dubbelzwammer 16 mei 2023 om 12:41

Ja, wat een dramatische fout. En welke nacht zou hij bedoelen?????

-1
Kaj 16 mei 2023 om 13:10

Die Noor is zo gek nog niet. Komt uit bed vanmorgen, doet de gordijnen op zijn kamer open, ziet dat het regent en denkt: “verhip ik had nog iets met positief testen en Covid19.” Mooie smoes om vandaag het rugnummer van de Giro af te spelden. Hoe slechter het weer hoe …

2
Kopinkas 16 mei 2023 om 13:48

By stromende regen komt Bystrom z’n bedstee toch niet uit om Rome te zien…

0
Kzit Kapot 16 mei 2023 om 15:53

Worden Noren net niet opgewonden van dit soort weer, zoals Spanjaarden liefst bij 35° rijden?

0
Kaj 16 mei 2023 om 13:23

Bij Intermarche-Wanty is wel wat aan de hand lijkt het. De halve ploeg rijd ondertussen op achterstand

0
Paul Hoekstra 16 mei 2023 om 14:18

Ondertussen heeft de ploegarts van SQS de chronologie van de laatste dagen in de Giro van Evenepoel gedeeld. Evenepoel voelde zich al zaterdagmorgen, dus voor de murenrit, al niet goed. Omdat er enkel getest werd bij een verstopte neus en/of keelpijn, werd Evenepoel toen niet getest. De arts dacht dat een en ander nog het gevolg was van de twee valpartijen. Een algemene testronde voor Covid was wel op de rustdag voorzien. Toen de ploegarts zag hoe Evenepoel eraan toe was na de tijdrit (uitgeput, verstopte neus, schorre stem) besloot hij al ’s avonds Evenepoel maar ook de rest van de ploeg vroegtijdig te testen. Het “positief” streepje werd al na 3 seconden sterk zichtbaar (terwijl dat normaal pas na een à twee minuten opduikt bij een positieve test). De ploegarts twijfelde toen niet meer. Einde Giro. De ploegarts gaf ook mee er vrij zeker van te zijn dat al heel wat renners positief getest hebben. Zonder of met slechts lichte symptomen. Renners die nog steeds in koers zitten. Bij Roglic liep het goed af. Positief, zonder symptomen. Die symptomen zijn er, in tegenstelling tot bij Bystrom (had enkel lichte symptomen), ook later niet meer gekomen. Roglic komt dus goed weg. Bystrom niet. Die is nog een paar dagen verder blijven rijden na positief getest te hebben. Hij voelde zich niet goed, maar werd nadien beter. Het sein om zich wat triomfantelijk te uiten. Zoiets als : “zie je wel dat Covid weinig voorstelt, je kan er gewoon verder mee fietsen, je voelt je enkel een paar dagen wat minder, wat een watje is Evenepoel toch”. Ondertussen heeft Bystrom toch de strijd moeten staken, omdat hij zich weer slechter voelde. Dom, dom, dom… De ploegarts verwees ook naar Tim De Clerck, die na corona, een ontsteking van een hartzakje opliep. Wat hem langere tijd buiten strijd hield. Niet dat mijn reactie ook maar iets zal veranderen aan de onbegrijpelijke standpunten van de virusontkenners/minimaliseerders. Die zullen Covid blijven bestempelen als een kleine verkoudheid. Dat is nu na drie jaar evolutie van het virus, de vaccinaties, de gedeeltelijke immuniteit na eerdere besmettingen, ook symptomatisch het geval (lijkt enkel op een verkoudheid) bij veel gezonde mensen. Maar voor mensen met een verminderde weerstand, ouderen (met onderliggende aandoeningen)….. en voor zwaar afgetrainde (bijna uitgemergelde) topsporters blijft Covid gevaarlijk. Vooral als deze topsporters, in tegenstelling tot anderen die gewoon uitzieken, toch zware inspanningen blijven leveren met en na een besmetting.

0
Reusjen 16 mei 2023 om 14:23

Dat je aangeeft dat Roglic is doorgefietst met corona is nergens op gebaseerd en haalt daarmee de geloofwaardigheid van dit epistel onderuit.

0
Maillot à Pois 16 mei 2023 om 14:28

@Reusjen
De chronologie die Paul hier in zijn eerste paragraaf deelt, is inderdaad wat de ploegarts van Soudal meedeelt. Ook de verwijzing naar Tim Declercq heeft hij gemaakt.

Wat daar tussenin staat, dat de ploegarts zeker is dat al heel wat renners positief getest hebben en doorgereden hebben, lees ik nergens in zijn verklaringen terug. En al zéker geen bewering dat Roglic positief getest zou hebben. Nogal kwalijk en misleidend dat je dit ertussen weeft, Paul.

2
Paul Hoekstra 16 mei 2023 om 14:41

Nochtans verklaarde Roglic tweemaal tegen Thomas dat hij positief getest had. De ploeg mag dat wel ontkend hebben, maar Roglic tot nu toe niet. Kan ook moeilijk zonder Thomas als leugenaar af te spiegelen.

-1
Maillot à Pois 16 mei 2023 om 14:54

Daar gaat het me niet om – jij legt hier de dokter van Soudal dingen in de mond die hij niet gezegd heeft, dat is misleidend.

Daarnaast is de voornaamste vraag niet OF Roglic dat gezegd heeft, maar HOE hij dat gezegd heeft. En hoe Thomas het geïnterpreteerd heeft. Mijn mening: beiden als grap. En de pers maakt er wat van.

0
Arno van Niem 16 mei 2023 om 15:14

Ploegartsen, de meest ethische artsen uit de medische wereld. Zetten altijd de gezondheid van de atleet op eerste plaats.

0
AG99 16 mei 2023 om 12:34

Vroeger noemde je het een snotneus, nu noemen we je ziek!

-2
AnderJ 16 mei 2023 om 13:01

Als het geval Bystrom iets laat zien is wel dat je nu nog steeds (of misschien weer) “ziek” “ziek” noemt. Zonder symptomen doorgaan, met symptomen uitstappen.

0
Shinzawai 16 mei 2023 om 13:13

Je bent van harte welkom om zelf met covid drie weken lang zware topsport te bedrijven.

0
MarcoPantani 16 mei 2023 om 12:19

Geslachtofferd noemen ze dit. Het team wilde van het gezeik af zijn

-3
De Zeboe van de Zoncolan 16 mei 2023 om 14:32

Hadden ze beter een paar dagen eerder kunnen doen, nu heeft-ie nog een paar collega’s besmet.

2
Dikke Vrouw 16 mei 2023 om 11:25

Haha bystorm durft niet meer

-10

Wat is daar zo grappig aan?

5
Brabander 16 mei 2023 om 12:27

Dat zou ik nu toch ook weleens willen weten.

2

Headlines

Populair

Materiaalzone