Giro 2023: Intermarché legt uit waarom Bystrom niet afstapte na coronabesmetting
foto: Cor Vos
dinsdag 16 mei 2023 om 08:15

Giro 2023: Intermarché legt uit waarom Bystrom niet afstapte na coronabesmetting

Verschillende renners hebben de Giro d’Italia al moeten verlaten vanwege een coronabesmetting. Ook Sven Erik Bystrøm testte eerder deze week positief op het virus, maar de 31-jarige Noor besloot toch door te rijden. Dat vertelde de renner van Intermarché-Circus-Wanty op de rustdag aan de Noorse Eurosport. Zijn ploeg heeft nu uitgelegd waarom Bystrøm niet uit de wedstrijd is gestapt.

“In overleg met onze medische staf en de Chief Medical Officer van de RCS (de organisator van de Giro, red.) en in overeenstemming met het medische protocol van de UCI Medical, is besloten dat Sven Erik Bystrøm de Giro d’Italia voortzetten na een positieve COVID-test”, klinkt het op de sociale media van Intermarché-Circus-Wanty.

Sven Erik Bystrøm onderging meerdere medische onderzoeken die geen enkel symptoom vertoonden noch of contra-indicatie voor sportbeoefening. Daarom zal hij, in lijn met de UCI-regels voor asymptomatische gevallen, dinsdag van start gaan in etappe 10.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
16 mei 2023 09:08
Er moeten weer de nodige brandjes geblust worden in deze "hypocriete wereld".
Het is eigenlijk gewoon heel simpel. Bystrom voelt zich goed genoeg om door te koersen en neemt dat besluit dan ook. Evenepoel voelt zich niet goed genoeg en besluit om af te stappen. Meer is het niet. Iedereen is baas over zijn eigen gezondheid (al dan niet in samenspraak met en na een medisch consult).
    16 mei 2023 09:45
    Of hij Bystrom kiest niet de makkelijkste weg om gezichtsverlies te voorkomen. Dat zullen we nooit weten. Staat wel vast dat Evenepoel genoeg reden had om niet te kunnen volgen of zijn mindere tt. Maar ziek zijn heb ik geen een keer horen benoemen.
    16 mei 2023 11:53
    alleen is corona hyper besmettelijk en heeft het bij iedereen een ander effect, totaal medisch onverantwoord dus, en heel egocentrisch
16 mei 2023 09:08
Misschien even aan het volgende denken. 2 personen krijgen alle 2 hetzelfde verkoudheidvirus. De ene ondervindt nauwelijks hinder behalve een snotneus en kan blijven werken, de andere krijgt barstende koppijn, kan nauwelijks ademhalen door zijn neus, hoest zijn longen bijna uit en ligt uitgeteld in bed. Vanwaar dit verschil ? Bij de ene persoon reageert het lichaam totaal anders dan voor de andere bij nochtans hetzelfde virus.
16 mei 2023 08:32
Die zit niet mee in de kopgroep haha, of hij moet het alleen doen. Isolated attacking noemen ze dat. Maar ben serieus benieuwd hoe zijn collega’s er naar kijken? Zo van “Hé Bystrom ga eens bij die jongens van Ineos in de buurt fietsen!”
    16 mei 2023 08:37
    Bystrom verwoord slechts wat bij misschien wel het merendeel van de profrenners leeft.

    Er is waarschijnlijk een grotere groep die vraagtekens zet bij waarom iemand die de leiding heeft in een grote ronde direct na een positieve besmetting opstapt terwijl het ziekteverloop bij de meesten zeer licht is, soms niet eens tot klachten leidt en misschien op dinsdagochtend al bijna voorbij had kunnen zijn.
    16 mei 2023 08:42
    Veel aannemelijker is dat een grote ploeg als QS exact weet wanneer ze een renner wel of niet moeten laten doorrijden. Net zoals dat het peloton dat ook begrijpt en ze sowieso meer met hun eigen giro bezig zijn.
    16 mei 2023 08:45
    Thor, wielrenners zijn niet van suiker hé, die stappen meestal zonder zaniken gewoon weer op als ze een valpartijtje hebben, het zijn geen voetballers die een groot drama maken van een klein beetje fysiek ongemak, zo ook met een snotneus en schorre keel.

    Al zijn er renners die zich soms nog voetballer wanen uiteraard.
    16 mei 2023 10:05
    Mollema kan het in ieder geval niets schelen als er asymptomatische renners/ploeggenoten rondfietsen. Hij zal niet de enige zijn.
    16 mei 2023 10:31
    Het voelt toch aan als willekeur in deze situaties. En dat blijft vooral gek.
16 mei 2023 08:43
Die voelen de bui al hangen, was niet zo’n bijster slimme zet om zijn test te negeren én nog veel dommer om het publiek te maken…en de mening van de “Chief Medical Officer” van de RCS zou ik niet al te serieus nemen gezien het groeiende aantal patienten in zijn evenement…
    16 mei 2023 09:47
    Ze hebben gewoon de regels gevolgd die nu gelden. Dat er een meute klaarstaat om iedereen neer te sabelen die corona niet behandeld als de pest in zijn hoogtijdagen is heel erg treurig. En blijkbaar is de publieke opinie zo verknipt dat dit nog normaal gevonden wordt ook.
16 mei 2023 19:05
Het heeft alleen niet zo lang geduurd dat “stoere” doorrijden………
16 mei 2023 09:12
Ik ben het helemaal met Richard eens.
16 mei 2023 08:59
Maar den Remco dan. Die is toch ook asymptomatisch? Hij presteerde precies zoals je van hem mag verwachten!
    16 mei 2023 09:13
    Niet waar. Hij won de tijdrit met 1 seconde in plaats van met 10 minuten, en voelde zich ziekjes.
16 mei 2023 08:34
De wielerwereld verschilt niet zo veel van de normale maatschappij. Er schijnen talloze renners afgelopen maanden die een positieve test hadden gewoon aan het werk te zijn gebleven, of zoals in de normale maatschappij geen test meer hebben afgenomen bij lichte verkoudheidsklachten.

En nu de Remco fanclub een beetje uitgeschreeuwd is komen er meer mensen uit de wielerwereld naar voren met dat er ook wat opmerkingen gemaakt mogen worden over Remco zijn uitvallen. De positieve test kwam Remco namelijk ook wel erg goed uit, bij Jumbo en Ineos roken ze bloed en was het zelfvertrouwen groot dat ze ‘m gingen pakken. Het plan van Remco om met 3 minuten voorsprong na de 2e tijdrit aan de laatste 2 weken te beginnen was mislukt.
Naast Remco zag zijn hele ploeg er kwetsbaar uit en lang niet zo sterk als in de Vuelta, was het ‘t koude weer, of de sterkere tegenstand in de Giro?
Niet de hele ploeg is naar huis vanwege een positive test terwijl die hele ploeg onder verwachting presteerde.

Inmiddels beginnen er dus renners naar buiten te komen met dat een positieve test niet per se een showstopper hoeft te zijn en in dat licht is het dus ook best opmerkelijk dat Remco en zijn ploeg niet even tot dinsdagochtend hebben gewacht om aan te kijken hoe het met zijn herstel zou gaan, hij stond tenslotte bovenaan en dan is het op z’n zachtst gezegd opmerkelijk om op te stappen terwijl hij ook best op dinsdag weer redelijk hersteld had kunnen zijn.
    16 mei 2023 08:43
    Heb je er een stevige cursus omgekeerd trechterredeneren bij Michaëlla op zitten of zo?
    16 mei 2023 08:52
    Romans, het enige wat ik zie is dat afgelopen week in de Giro met het natte weer en de slechte wegen alle renners meermaals op het afvalt zijn beland en er maar 1 in het hele peloton zat die er een drama van maakte alsof ie nog voetballer was die een tackle had gehad.

    En dan verbaasd het mij ook niet dat die renner met dat die een snotneus krijgt dat ook meteen reden vindt om a la minuut te stoppen (wat hem wel goed uit leek te komen) waar zo lang er grote wielerrondes bestaan de renners niet bij de eerste de beste snotneus naar huis zijn gegaan. Anders zouden er ieder jaar maar maximaal 40 man in Parijs de laatste etappe finishen.
    16 mei 2023 08:52
    Het is maar net aan welke kant je staat. Er zijn namelijk ook genoeg mensen waarvan je kan aannemen dat ze er verstand van hebben die zeggen dat het heel erg onverstandig is om topsport te bedrijven terwijl je het virus in je hebt. Volgens die berichten is de vergelijking met de gewone mens die gaat werken terwijl hij lichte symptomen heeft totaal niet te maken.

    Nu denk ik dat ik uit jouw verhaal op kan maken dat je hier weinig van gelooft en dat mag uiteraard, maar zo zou het dus ook kunnen zijn.
    16 mei 2023 09:29
    Evenepoel heeft natuurlijk behoorlijk wat gevoel voor drama, en daar is zijn voebalverleden wellicht niet vreemd aan.
    Maar door hem hier af te schilderen als een 'quitter' doe je hem echt wel oneer aan. Mocht dat zo zijn, was hij al lang wielrenner af. Dan was hij nooit teruggekomen na die val in Lombardije. Dan zit je niet de ene hoogtestage na de andere te doen. Dan kan je niet gefocust blijven van San Sebastian tot het WK.
    16 mei 2023 09:49
    Op den duur weet je ook niet meer wat nu nog ironische accounts zijn en wie echt zo ver heen is. Renner die eerste staat in het klassement, 45 sec voor heeft op de eerste achtervolger en net een tijdrit heeft gewonnen stopt... uit pure angst. :D

    Ik vermoed dat het een soort laatste stuiptrekking is van een clubje dat de komende 2 weken in een zwart gat dreigt te vallen nu Evenepoel niet meer meedoet en de dagelijkse lapjes tekst niet meer uit het toetsenbord kunnen worden geslagen. Theorietjes om het toch nog een dagje of 2 extra te trekken.
    16 mei 2023 10:00
    @ Maillot,

    Gaat niet over dat hij het niet aankan omdat hij een watje is. Denk dat Tichard bedoeld dat hij eruit stapt omdat hij een nederlaag toch al aan voelde komen. En dat vermoed ik zelf ook. Maar een vermoeden is uiteraard geen bewijs.
    16 mei 2023 10:02
    Nou Mooie sjors als jij niet zag dat Evenepoel kwetsbaar was( en zijn ploeg) , vraag ik me af wie er ver heen is.
    16 mei 2023 10:17
    Quote:
    Sies 16 MEI 2023 OM 08:52
    Het is maar net aan welke kant je staat. Er zijn namelijk ook genoeg mensen waarvan je kan aannemen dat ze er verstand van hebben die zeggen dat het heel erg onverstandig is om topsport te bedrijven terwijl je het virus in je hebt. Volgens die berichten is de vergelijking met de gewone mens die gaat werken terwijl hij lichte symptomen heeft totaal niet te maken.

    Nu denk ik dat ik uit jouw verhaal op kan maken dat je hier weinig van gelooft en dat mag uiteraard, maar zo zou het dus ook kunnen zijn.
    Meestal zijn dingen gewoon wat ze zijn om de reden die de betrokken (die alles weten) aangeven. Mensen Als Richard maken er met heelder epistels een grotesk verhaal van om hun gelijk te bewijzen, maar roepers aan de zijkant zijn maar roepers aan de zijkant. Zeker als het over medische zaken gaat moeten mensen gewoon niet teveel denken voor anderen, topsport is al constant over de limieten gaan van wat goed is voor een lichaam dus goed dat ze voorzichtig zijn. Twee valpartijen, koud en nat weer, zware inspanningen en een virus, wij weten niet wat de effectieve impact is op een renner zonder weerstand.
    16 mei 2023 10:31
    Doctor van hoof heeft weer gesproken se, waarom moeten er nog ploegdoctors zijn al je Richard van hoof hebt. Lol
    16 mei 2023 10:40
    @jv88
    Natuurlijk waren Evenepoel en zijn ploeg kwetsbaar, en hij was ook in mijn ogen niet langer de topfavoriet op de Giro-zege.
    Maar ik geloof nooit dat hij in het roze uitstapt omdat hij dacht niet meer te kunnen winnen. Soudal weet ook goed genoeg dat hij er naar de toekomst toe alle baat bij zou hebben om een grote ronde tot het einde te betwisten, ook al is het voor plek 10. In dit soort werk heb je ervaring tegen de top nodig, en laat dat nou net zijn wat Evenepoel nog mist.

Reacties zijn gesloten.