Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 5 naar Messina – Nieuwe kans voor de sprinters?

woensdag 11 mei 2022 om 08:05
Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 5 naar Messina – Nieuwe kans voor de sprinters?

foto: Cor Vos

Op woensdag is het voor de tweede keer in deze Giro d’Italia – vermoedelijk – de beurt aan de sprinters. Na de overwinning van Mark Cavendish in de tweede etappe, krijgen een heleboel snelle mannen een nieuwe kans aan de aankomst in Messina. Kan Caleb Ewan iets rechtzetten? En wat met Biniam Girmay en Mathieu van der Poel? WielerFlits blikt vooruit!

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Parcours

De vijfde rit zal, net als de dag ervoor, op Siciliaanse bodem worden verreden. De etappe heeft een lengte van 174 kilometer en gaat tussen Catania en Messina. Messina is de geboorteplaats van Vincenzo Nibali, die zijn bijnaam De Haai van Messina aan deze stad te danken heeft. Deze etappe wordt over een deel van het parcours van de vierde etappe uit de Giro van 2020 verreden, die door Arnaud Démare werd gewonnen.

Planimetria / Map Tappa 5 Stage 5 Giro d'Italia 2022

Na de start in Catania wordt er langs de kust van de Middellandse Zee naar het noorden gereden. Hierna trekt het peloton het binnenland in en breekt de eerste en enige klim van de dag aan. Na drie kilometer klimmen is direct de eerste tussensprint van de dag gelegen. Na de top van de Portella Mandrazzi (20 kilometer aan 4%), gelegen op 1.125 meter boven zeeniveau, moeten de renners nog 100 kilometer tot aan de finish in Messina.

Messina doet, zoals in de inleiding aangegeven, maar aan één man denken: Vincenzo Nibali. De tweevoudig Giro-winnaar heeft zijn bijnaam ‘Haai van Messina’ gekregen van een goede vriend, die hem met een spandoek kwam aanmoedigen bij het WK voor beloften.

Na de lange afdaling van de Portella Mandrazzi en een vlak tussenstuk komen de renners aan in Villafranca Tirrena, waar de tweede tussensprint ligt. Vervolgens koersen de renners langs de noordkust van Sicilië voor de laatste 40 kilometer tot de finish. Een andere factor die kan meespelen is dat in het laatste uur potentieel de wind aanwezig is als de renners vlak langs de kust rijden. De laatste kilometers gaan rechtdoor over de kustweg en de finish ligt in de haven van Messina.

De sprinters die eventueel zijn gelost op de Portella Mandrazzi hebben nog lang de tijd weer aan te sluiten om zich op te maken voor de finale. In de etappe die Arnaud Démare in 2020 won konden een aantal sprinters het peloton niet volgen op de Portella Mandrazzi en wisten zelfs niet terug te keren.

Officieuze start: 11.30 uur
Officiële start: 11.45 uur
Finish: tussen 15.45 en 16.15 uur
Afstand: 174 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Tussensprint Francavilla di Sicilia: tussen 12.55 en 13.05 uur
Passage Portella Mandrazzi: tussen 13.45 en 14.00 uur
Tussensprint Villafranca Tirrena: tussen 15.00 en 15.25 uur

arrivo / finish line Tappa 5 Stage 5 Giro d'Italia 2022


Favorieten

Caleb Ewan is in onze ogen andermaal de topfavoriet voor de zege in de massasprint, die er naar alle waarschijnlijkheid komt op dag vijf. De snelle Australiër stelde enigszins teleur met een achtste plaats in de eerste kans voor de sprinters in de derde etappe, maar Ewan moest van zeer ver komen. Bij het aangaan van zijn sprint zat de renner van Lotto Soudal niet bij de eerste twintig renners. Ewan reed met andere woorden een goede sprint, maar hij zat slecht gepositioneerd.

Ewan als 169ste (van de 173) over de streep in de rit naar de Etna – foto: Cor Vos

De grootste concurrent voor de zege voor Ewan is zonder enige twijfel Mark Cavendish. De renner van Quick-Step-Alpha Vinyl wist de derde etappe van de Giro d’Italia op zijn naam te schrijven. De manier waarop, die was ook mooi. De Brit ging op ruime afstand zijn sprint aan, en wist die ook sterk vol te houden. Maar toch zetten we Ewan een trapje hoger, aangezien Cavendish het Italiaanse gebergte minder goed verteert dan zijn concurrent. Bovendien zagen we de wereldkampioen van 2011 al in de beginfase van de zware vierde etappe afhaken en kwam hij, omringd door ploegmaats, in de allerlaatste groep binnen op de Etna.

Arnaud Démare sprintte in de derde etappe naar een sterke tweede plaats. De Fransman zette goed aan, maar echt in de buurt van Cavendish kwam hij niet. Zijn tweede plaats hier in de Giro en verschillende top-10-plaatsen eerder in het seizoen bewijzen wel dat de renner van Groupama-FDJ niet veel nodig heeft om die eerste overwinning van het jaar binnen te halen. Hij heeft bijna de hele ploeg in zijn dienst; dat kan een voordeel zijn na de Portella Mandrazzi-klim.

Dit seizoen winnen, dat kon Fernando Gaviria wel al. De Colombiaan schreef twee etappes in de Tour of Oman op zijn naam, mede dankzij zijn lead-out Maximiliano Richeze, die er in deze Giro d’Italia ook bij is. In de eerste kans voor de sprinters was Gaviria meteen op de afspraak. De renner van UAE Emirates ging lang mee met winnaar Cavendish, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven. Bovendien klimt Gaviria redelijk goed voor een sprinter.

foto: Cor Vos

Giacomo Nizzolo is misschien wel een van de renner waar we meer van hadden verwacht in de derde etappe. De 33-jarige Italiaan moest namelijk vrede nemen met de elfde plaats. Zeker in de laatste honderd meter verloor de renner van Israel-Premier Tech veel posities. Nog iemand die we hoger zagen eindigen is Phil Bauhaus. De Duitser van Bahrain Victorious reed naar een tiende plaats.

Een aangename verrassing in de sprint afgelopen zaterdag was Biniam Girmay. De Eritreeër van Intermarché-Wanty-Gobert gooide zijn fiets als vierde over de meet. Er zat misschien zelfs meer in voor Girmay, in de laatste tweehonderd meter kon hij namelijk geen enkele kant meer uit. Voor hem zat Cavendish, links van hem zat Gaviria en rechts van hem zat Démare. Of Girmay er echt nog langs kon, zullen we echter nooit weten. We houden hem alvast in de gaten woensdag, want bergop is hij een klasse beter dan alle pure sprinters.

Nog zo’n renner die een mooie ereplaats bemachtigde is Simone Consonni. De Italiaan werd zevende in de massaprint op dag drie van de Ronde van Italië. De renner van Cofidis kon dit jaar zijn handen nog niet in de lucht steken, maar was daar wel al enkele keren dichtbij. Zijn zevende plaats in de derde etappe was meteen ook zijn zesde top-10 van het seizoen. Ook Phil Bauhaus behoort tot een van de favorieten voor de zege. De Duitse renner van Bahrain Victorious won dit jaar de slotetappe van Tirreno-Adriatico en reed al verschillende keren top-7. In de sprint in de Giro kwam hij echter niet verder dan een tiende plek.

In de eerste etappe van de Giro toonde Girmay zijn snelle benen ook al – foto: Cor Vos

Snelle Italianen, ze zijn met veel in de Giro. Zo kijken we ook uit naar Alberto Dainese. De snelle man van Team DSM, die ook nog Nederlander Cees Bol in hun gelederen hebben, zal ook in de vijfde etappe de sprinter zijn van zijn ploeg. Met een negende plaats in de derde etappe is Dainese aardig begonnen aan de grote ronde in zijn thuisland.

Zoek niet naar Jakub Mareczko woensdag. De sprinter van Alpecin-Fenix is namelijk afgestapt in de etappe die aankwam op de Etna. De Italiaan stapte vroegtijdig af. Dit betekent natuurlijk dat Mathieu van der Poel voor eigen kans zal kunnen gaan in de massasprints, mocht hij dat willen. Zijn lead-out voor ploegmaat Mareczko was afgelopen zaterdag misschien niet zo goed, sprinten kan hij wel. Benieuwd wat hij kan tegen de snelste renners van de wereld, zeker als een kleiner peloton overblijft na de beklimming. Voor Alpecin-Fenix een reden om door te rijden?

We houden ook zeker rekening met Edward Theuns. De Belgische renner sprintte naar een sterke zesde plaats in de massasprint op dag drie. Theuns kreeg naar eigen zeggen ook nog een flinke duw van Démare, wat volgens hem zijn sprint zeker niet ten goede kwam. De Gentenaar van Trek-Segafredo beschikt over snelle benen, maar kon ook een zware koers overleven. We schrijven hem op.

Van der Poel zal woensdag niet meer te zien zijn in de roze trui – foto: Cor Vos

Ten slotte is er ook nog een ander scenario. Onderweg moeten de renners, zoals eerder vermeld, de Portella Mandrazzi (20 kilometer aan 4%) beklimmen. De top van deze beklimming ligt op 100 kilometer van de streep. Het behoort dus tot de mogelijkheden dat de puncheurs hun ploegen hier op kop gaan zetten, om de pure sprinters te lossen.

Er zullen zeker sprinters gelost worden, maar of de ploegen hun voorsprong kunnen behouden met 100 kilometer tot aan de finish, is nog maar de vraag. Mocht dit toch het geval zijn, schrijf dan maar Magnus Cort op. De Deen van EF Education-EasyPost is een van de snellere mannen van het peloton na een zware en afmattende koers.

Naast de favorieten hebben we ook nog een grote groep outsiders. In deze groep vinden we met Filippo Fiorelli, Vincenzo Albanese, Davide Cimolai, Andrea Vendrame en Sacha Modolo maar liefst vijf snelle Italianen terug. Daarnaast kunnen ook Belg Lawrence Naesen en Eritreeër Natnael Tesfatsion een mooie top-10-notering verzilveren. En wat met Vincenzo Nibali? Gaan we iets te zien krijgen van de Haai van Messina in ‘zijn’ etappe?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Mark Cavendish, Arnaud Démare
** Fernando Gaviria, Biniam Girmay, Mathieu van der Poel
* Giacomo Nizzolo, Magnus Cort, Edward Theuns, Alberto Dainese

Giro 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

Op Sicilië is het voor de renners zeer aangenaam fietsen, volgens Weeronline. De zon zal ook woensdag de hele dag volop schijnen, met temperaturen van 22 tot 24 graden is het dan ook warm fietsweer. Daarnaast wordt er geen regen voorspeld, ook de wind zal naar alle waarschijnlijkheid geen rol spelen. Er wordt slechts een matige noordoostenwind voorspeld.

De uitzendrechten van de Giro d’Italia in Nederland en Vlaanderen zijn in handen van Eurosport. De ritten van de Italiaanse ronde zijn elke dag van start tot finish te volgen op Eurosport 1 of via Eurosport Player.


Dit artikel delen:

38 Reacties

Landeirovic 10 mei 2022 om 19:05

Oei nee, de kans dat Cavendish en Ewan gelost gaan worden is echt groot! Ik zou eens gek doen met het volgende

***** Ghirmay
**** Gaviria Demare
*** MVDP Cavendish Ewan
** Nizzolo Cort

Dikke Vrouw 10 mei 2022 om 19:10

Nog 100 kilometer na de top alle quickies en lottos moeten bij cav en caleb blijven en het toeknallen

Landeirovic 10 mei 2022 om 19:22

In de afdaling kom je niets dichter. De afdaling is gedaan en dan is het nog 74km vlak. Dit redden QS en Lotto niet als Alpecin, Intermarche, Uae, FDJ en eventueel Israel gaan rijden in het peloton.

williams 10 mei 2022 om 19:31

Je bedoelt niet gaan rijden ih peloton

Marik 10 mei 2022 om 19:32

Weten we iets over eventuele wind en kans op waaiers?

Pietspeed 10 mei 2022 om 19:43

Die sterren bij Demare kunnen ook wel geschrapt worden. Als er 20 km lang flink aan de boom wordt geschut vallen ze als rijpe appels. Tis dat de koers vandaag stil viel nadat de kopgroep weg was, anders waren Demare, Cavendish en Ewan gezien geweest. Als AFC de beuk erin gooit en de klassements ploegen doen mee, zijn de sprintersploegen op achtervolgen aangewezen.

Ab Normaal 10 mei 2022 om 19:58

@landeirovic
Kijk je wel eens koers? Eerste etappe gezien?
Ewan klimt beter dan de meeste andere sprinters.
Als Ewan gelost is op de klim zijn de meeste sprinters gelost.

Aanklampen 10 mei 2022 om 20:51

Abje, uitslag van vandaag gezien.. ? Een klim van 3-4 km is niet hetzelfde als een loper van 20km.. zou niet verbaasd zijn als Caleb ook gelost wordt, mits er een hoger tempo gereden wordt..

Thoin 10 mei 2022 om 21:51

Hallo… er gaat echt geen ploeg 100km controleren nadat ze op een beklimming al gas gegeven hebben hoor. Het is dag 5 er komen nog 3 weken keiharde koers aan. Ze gaan en grand complet over die berg. De vlucht mag uitrazen voor de bergpuntjes.

Panache 11 mei 2022 om 08:01

Bora heeft dat verschillende keren op dit soort parcours gedaan voor Sagan, dus ja er zijn wel degelijk ploegen die het willen doen. Maar kunnen ze het ook? Wanty en UAE kunnen het bergop (niet op het vlakke), Cofidis en Israel kunnen op het vlakke wat hulp geven, samen met Lotto. Het is uiterst onvoorspelbaar omdat de gezamenlijke belangen en tijdelijke coalities pas duidelijk worden tijdens de klim (wie lost, hoeveel tijd op de top, hoe interessant is het om gas te geven).

zietemgaan 11 mei 2022 om 09:36

Ewan is net de man die wel meekan op zo’n parcours zou ik denken (cf Milaan San Remo)

SprintMaster 11 mei 2022 om 10:12

Helaas licht wind tegen. Nadeel voor de aanvallers na de klim.

josi 10 mei 2022 om 19:21

Niet echt een zware klim natuurlijk, maar gezien de lengte wel een mogelijkheid om enkele sprinters overboord te gooien. Ik ben benieuwd of er een ploeg de handschoen op durft te pakken, in de wetenschap dat ze na de top nog 100 km voor de boeg hebben.

Koers 10 mei 2022 om 19:33

Hopelijk krijgen we zo’n spektakel als met Bora/Sagan verleden jaar. Die gingen echt knallen om de sprinters er af te rijden. Dat nalaten is meteen uit koers halen verdikkie.

Jacco van Stierop 10 mei 2022 om 19:58

“Deze etappe wordt over een deel van het parcours van de vierde etappe uit de Giro van 2020 verreden, die door Arnaud Démare werd gewonnen.”

Sterker: over precies hetzelfde parcours, maar dan zonder de laatste 30 km; in 2020 lag de finish aan de noordkust in Villafranca Tirrena.
En nog sterker: deze etappe is een exacte kopie van de derde rit van de Giro 1999.
Het is uitzonderlijk, misschien zelfs uniek, dat een voornamelijk vlakke etappe in lijn in een grote ronde tijdens een latere uitgave wordt herhaald. Wel is de legendarische Coppi-bergetappe van Cuneo naar Pinerolo uit 1949 gekopieerd in de Giro- edities van 1964 en 1982, evenals de slottijdrit van Soave naar Verona (1981 en 1984).

Jeroen Blijlevens won in 1999 de rit nadat rozetruidrager Cipollini ten val kwam in de finale door een rukwind. Net zoals de Straat van Messina erg berucht is bij zeelui vanwege de verraderlijke golfstromen, wil ook de wind aan de kust bij Messina regelmatig hachelijke situaties opleveren.
Blijlevens nam de roze trui over van Cipollini, die evenwel niet hoefde op te geven, maar pas na de 17e etappe uitstapte met 4 ritzeges op zak.

Ward 10 mei 2022 om 20:07

Nog maar eens onder de indruk van jouw encyclopedische kennis. Hoe kan je dit nu allemaal weten? :)

Turtlehead 10 mei 2022 om 22:48

Dat was letterlijk een rukwind dan.
Als Blijlevens kon winnen, dan kan Cav dat ook. Ewan geloof ik niet meer in, maar misschien had die vandaag zijn slechtste dag na de valpartij.
Als ’t Cav niet is, vechten Matje en Girmay misschien voor de winst en het paars.

Jos Jalapenos 11 mei 2022 om 08:26

Google, copy paste en Jacco is handig met woordjes.

Alfons Haavers 11 mei 2022 om 08:36

Tegen de ijzersterke bijdragen van Jos kan natuurlijk niemand op. Echt meerwaardebrengertje hier.

Limal 11 mei 2022 om 08:43

Jalapeno’s, zijn dat niet die pepers die vaak verkocht worden ‘in het zuur’?

appiett 11 mei 2022 om 10:16

@Jos, dat zal, maar ik lees ze altijd erg graag.

Titaantje 10 mei 2022 om 20:13

Wacht, Cort krijgt sterren en Bauhaus niet? Bijzonder hoor.

Marco Willems 10 mei 2022 om 20:49

Wordt echt een lastige morgen voor pure sprinters. Iedereen heeft Cav zo vroeg zien lossen dus zal wel druk gezet worden. Alpecin, Wanty, EF, Lotto hebben er allemaal wel baat bij om wat gasten te lossen of ze een zware achtervolging te geven.

Er is tegenwind op de klim en daarna maar lijkt zeer zwak te staan(3kts) de wegen zijn echter wel bagger dus dat kan nog wel problemen opleveren.

Wheely 10 mei 2022 om 21:04

Nibali doet een Nijdammetje, al dan niet afgesproken met de rest.

Sjon 11 mei 2022 om 08:36

Maar echt: hij gaat natuurlijk wel iets doen/proberen. Beetje voorop rijden op dat bergje misschien? Late uitval? Toch even laten zien dat hij blij is om op zijn eiland te zijn.

Michelangelo 10 mei 2022 om 21:17

Denk dat sprinters als Gaviria spijt hebben dat ze vandaag niet net wat harder aan het gashendeltje hebben gedraaid op en na de eerste klim. Dan hadden ze in ieder geval Cavendish en Morkov helemaal kunnen uitwringen.

Nu zie ik die kleine gewoon weer winnen. Tenzij hij heel vroeg op de klim weer geparkeerd staat.

Wheely 10 mei 2022 om 21:23

Ik zat al te wachten tot je hier weer over zou beginnen! :-)

Denk dat ze beter het klimmetje morgen kunnen gebruiken om hem pijn te doen. Vandaag waren er te veel conflicterende belangen denk ik en was het waarschijnlijk niet eens gelukt omdat alle wolfjes min Mauri zich rond Cav hadden genesteld.

bellevue 10 mei 2022 om 21:28

denk dat Nantje vooral spijt heeft dat hij geen blauwe trein meer voor ‘m heeft

Michelangelo 10 mei 2022 om 21:33

Als ik Mauro Schmidt was, dan zou ik hem lekker laten bungelen!

Turtlehead 10 mei 2022 om 22:58

Wat Mauri kan, kan Mauro ook ;)

Maillot à Pois 10 mei 2022 om 23:11

Ik denk dat het voor Gaviria en co ook niet per se veel zwaarder moest worden vandaag, of ze kwamen zelf uitgewrongen aan de meet

Romāns Vainšteins 11 mei 2022 om 11:01

Misschien moet je zelf even een stukje gaan rijden en doen alsof je woest Cav op de pijnbank legt, dat zal wellicht helpen bij de verwerking.

Van_der_Zwembad 11 mei 2022 om 11:12

In deze fase van de Giro, met nog zo’n lang stuk vlak, verwacht ik eerlijk gezegd niet zoveel vuurwerk. Of er moet een klassementsrenner doorheen zakken op de klim, maar dat lijkt me gezien het profiel onwaarschijnlijk. Meest waarschijnlijke is denk dat er heel gecontroleerd naar boven wordt gereden, daar zal geen sprinter wakker van liggen, ook al komen ze met een achterstand boven.

mauri 11 mei 2022 om 07:41

Als Cavendish lost kan Ballerini of Schmid sprinten

zomaareens 11 mei 2022 om 07:51

vd poel die cav out of time rijdt, lekker

LenP 11 mei 2022 om 09:51

Zou mooi zijn als Alpecin lekker doortrekt en MVDP het afmaakt.. (wishfull thinking)

Romāns Vainšteins 11 mei 2022 om 11:10

Dit zou wel iets zijn voor een goede Sagan en daarmee is het dus meteen iets voor een goede MvdP + Alpecin. Willen die het initiatief pakken om er overige spurters af te roffelen en in een rat-race naar de finish te beuken?

Van_der_Zwembad 11 mei 2022 om 12:06

Is die ploeg daar sterk genoeg voor?

Headlines

Materiaalzone

Populair