Veel tijdverlies Tom Dumoulin in eerste bergrit Giro: “Lichaam reageert niet zoals ik wil”
foto: Cor Vos
dinsdag 10 mei 2022 om 17:24

Veel tijdverlies Tom Dumoulin in eerste bergrit Giro: “Lichaam reageert niet zoals ik wil”

Tom Dumoulin lijkt een goed algemeen klassement te kunnen vergeten in de Giro d’Italia. De Nederlandse kopman van Jumbo-Visma begon als nummer drie aan de bergetappe naar de Etna, maar moest op acht kilometer van de top al lossen uit het peloton.

Dumoulin verloor uiteindelijk meer dan negen minuten op ritwinnaar Lennard Kämna, en bijgevolg ook bijna zeven minuten op de groep met de andere favorieten. De Limburger werd 53ste op 9.10 minuut van de winnaar.

“Ik heb er hard voor gewerkt, net zo hard als altijd”, reageert Dumoulin meteen na de finish bij Eurosport. “Maar het komt er niet meer uit. Het lichaam reageert niet meer zoals ik wil. Mijn benen lopen vol. Ik heb niet meer de power van een paar jaar terug. Dus ik kan ook niet zeggen waar het aan ligt. Dat waren geen leuke kilometers.”

Ook Oomen en Foss verliezen tijd
Terwijl INEOS Grenadiers op kop het tempo bepaalde in het peloton, moest Dumoulin lossen. Dat gebeurde ruim acht kilometer voor de finish. Dankzij een sterke tijdrit was het kopstuk van Jumbo-Visma, winnaar van de Giro d’Italia 2017, opgerukt naar de derde plek in het klassement, maar het was duidelijk dat hij na deze etappe met aankomst bergop op de vulkaan Etna zou gaan zakken.

Tobias Foss en Sam Oomen, de andere kopmannen van Jumbo-Visma, finishten op 4.52 minuut van Lennard Kämna. Dat was ruim twee minuten achter de andere kandidaten voor de eindzege.

RIDE Magazine
140 Reacties
Sorteer op:
10 mei 2022 18:08
Abandon dumoulin
10 mei 2022 18:08
Bij Jumbo Visma draait het tegenwoordig om hoogtestages, trainingskampen en waardes meten.
Koersen in de wedstrijd tegen echte tegenstanders kan je niet altijd nabootsen. Ik zou zeggen iets meer koersen rijden zodat je ook weer weet wat wielrennen inhoudt.

Overigens won Tao Geoghegan Hart de Giro destijds en hij had in de eerste week ook minuten achterstand opgelopen. Dus eh het kan nog .....
    10 mei 2022 18:21
    Ben het ergens wel met Retro Lex eens. Zeker als je mentaal zoekende bent en terug wilt naar het plezier in het wielrennen, moet je dan wel heel veel gaan bergzitten?

    Aan de andere kant: bergzitten heeft bewezen effect. Dus doe je het niet, dan ben je ook ergens niet bezig het maximale uit iemands mogelijkheden te halen.

    Is dus balanceren op een slap koord.
    10 mei 2022 18:29
    Kun je dat ook onderbouwen? Het is nl niet zo dat Jumbo Visma, maar ook andere ploegen, met deze manier van werken geen resultaten hebben gehaald. Ze behoren al jaren bij de top drie ploegen. Waarom zou je dit na één minder resultaat overboord gooien als ook de experts aangeven dat dit best kan werken?
10 mei 2022 18:23
Fascinerende sport toch wel dat wielrennen. Tom rijdt een goede (danwel zeer korte) tijdrit (=vermogen) en is gewoon op gewicht. Dus in principe zou die prima mee moeten komen op een lange grotendeels lopende klim als vandaag. Daarnaast had het trainingskamp (waar ook veel geklommen is) hem en de ploegleiding vertrouwen gegeven om als kopman te starten en was hij ook positief gestemd de eerste drie dagen.

Hoe je dan op een weliswaar lange maar relatief lopende klim met een volledig vlakke aanloop op dag vier van een grote ronde zo door het ijs kan zakken is mij echt een raadsel.

Was het dag 15: ok vermoeidheid en weinig koersritme in de benen.
Was het een rit over meerdere (hoge) steile cols: ok blijkbaar niet echt de vereiste hardheid en klimbenen opgedaan.

Maar hier zo veel tijd verliezen dan moet hij zichzelf toch ook een beetje voor de gek hebben gehouden.
    10 mei 2022 19:06
    Ik blijf erbij dat dit voor Dumoulin helemaal geen goede tijdrit was. Daarnaast is klimmen iets anders dan tijdrijden, zie ook Nibali.
    Ik vrees ook voor het vervolg van Tom’s carrière. Hopelijk geeft hij zichzelf nog tot eind dit seizoen en vindt hij onderweg het plezier en de vorm terug.
    11 mei 2022 04:31
    Akkoord met Gibo, Dumoulin was de beste tijdrijder aan de start van de Giro gebaseerd op de PCS ranking en wordt geklopt door Mathieu die amper op een tijdritfiets zit en Yates die dit jaar een heel sterk seizoen rijdt maar toch niet echt als top tijdrijder beschouwd wordt. Geen allerbeste tijdrit dus.
10 mei 2022 18:26
Achja was te verwachten. Iedereen noemt jumbo 1 van de beste ploegen maar buiten roglic en wva wint er eigenlijk vrijwel niemand. En zelf die behalen hun grootste doelen niet
    10 mei 2022 18:35
    Jumbo is één van de beste ploegen. Ze staan al jaren bij de top drie op de ranglijst. Vorig jaar waren daarnaast 19 van de 43 overwinningen door anderen dan Van AAert of Roglic. We kunnen discussiëren of dat veel of weinig is, maar met overwinningen door 11 andere renners is het in ieder geval zeker niet ‘vrijwel niemand’.
    10 mei 2022 20:09
    Tja als je de 1.1 en 2.1 races gaat bekijken. Maar op wt niveau? Misschien alleen kuss een ritje
    10 mei 2022 21:22
    Kuss, Vingegaard en kampioenschappen. Maar wat je doet is doelpalen verzetten tijdens de wedstrijd. Geef eerst eens toe dat je er met je originele opmerking naast zat.
    11 mei 2022 04:38
    Sorry Yogibear - ze waren vorig jaar bij de beste ploegen omdat Van Aert en Roglic nummer 2-3 in de wereld zijn en daarom de meeste punten binnen brengen. Met Vinegaard ook nog goed gescoord in punten en overwinningen. Voor de rest alleen Kuss nog in de top 100.

    Dit jaar zal het natuurlijk anders zijn omwille van hun goeie aankoop politiek met ook Laporte, Dennis en Benoot die goed gaan scoren en Kooij scoort ook wel veel punten.
10 mei 2022 18:28
Quote:
..óf de trainers van Jumbo zijn volkomen incompetent en de hoogtestage deugde van geen kant.


Sorry, maar Marc Lamberts is trainer van UCI nummers 2 en 3.
BTW: deze volkomen incompetente trainer is ook coach van Tom Dumoulin.
    10 mei 2022 18:38
    Ik heb een interview gelezen met deze Lamberts in Planète Cyclisme. Hij houdt duidelijk niet van Dumoulin.
    Deze Lamberts zei in het interview, dat Dumoulin met het hem om 2 uur's ochtends wilde bellen. Hun relatie daarna was niet best omdat Lamerts het niet wilde.
    10 mei 2022 19:07
    2 uur’s ochtends in België is lekker 8 uur's avonds in Zuid-Amerika. Als tom het in Colombie naar zijn zin heeft, mag hij ook niet verwachten dat Dhr. Lamberts alleen bezig is om van hem om 2 uur’s ochtends te horen.
    10 mei 2022 21:05
    ah verwend nestje die Dumoulin, als hij wil babbelen kan hij mss beter naar de psycholoog gaan dan een Belgische toptrainer wakker te bellen.
10 mei 2022 18:29
Wat had je gedacht van... gebrek aan wedstrijdritme?
    10 mei 2022 18:32
    Inderdaad, koersen en laat die hoogtestages maar zitten.
    10 mei 2022 19:58
    Dit heeft toch niks met ritme te maken? Een relatief eenvoudige bergrit na een rustdag moet hij makkelijk kunnen. Het is geen ronde van vlaanderen oid.

    MvdP heeft wederom bewezen dat je totaal geen koersritme nodig hebt om goed te presteren.
    10 mei 2022 21:07
    Daarover zijn ze het bij Jumbo niet met je eens

    MVDP was hypergemotiveerd aan het trainen in Spanje. Af en toe met makkers, o.a. Campenaerts zag ik op beelden.

    Laat Dumo met en een prestatiecontract koersen bij Lefevere en ik garandeer je dat het plezier en het spektakel terug komt.
    10 mei 2022 21:22
    Bellevue,
    Kijk die aflevering van Extra Time koers even terug, waar Dumoulin aan tafel zit met Zatrick "Hypo" Lefevere. Ik denk niet dat Dumoulin het type is om voor zo'n alcoholist te gaan fietsen...
    10 mei 2022 21:34
    Micky
    mocht ik kunnen, ik zou zeker, want dat was echt geniaal

    goh wat heb ik toen moeten lachen
    lekker onbeschaamd

    en Karl in de rede vallen

    hahah, heb je compilatie op je HD staan?
    10 mei 2022 21:42
    Staat op niet op de harde schijf maar op mijn netvlies gebrand. Wijnglazen die sneller leeg gingen dan bidons bij 40 graden bergop. Een bak onbegrijpelijk Westvlaams geslisss. Briljante en legendarische TV inderdaad!
10 mei 2022 18:31
Alle ballen op Kelderman, benieuwd waar die uitkomt zonder pech! Tom een ander doel vinden, misschien als hij zich puur focust op tijdritten hij wel met Ganna meekan, lijkt toch "makkelijker" dan 3 weken achtereen de intense druk van kopman.
10 mei 2022 18:37
Ergens klopt er dan toch iets niet in de aanpak van TJV! Een week geleden konden we op WF nog lezen:

De afgelopen drie weken heeft de inmiddels 31-jarige Dumoulin een hoogtestage op El Teide op Tenerife gedaan. Zeeman: “De laatste week tijdens het trainingskamp, toen de zwaarste trainingen op het programma stonden, kwam Tom sterk naar voren. Daar heeft hij zeker motivatie uitgeput. Wij zijn tevreden hoe hij er nu voor staat. Al vanaf de Volta Limburg Classic, Amstel Gold Race en nu de hoogtestage zie je een stijgende lijn. Ik denk dat Tom bij zijn opgave in de Ronde van Catalonië meteen zou hebben getekend voor hoe hij er nu conditioneel voor staat.”
    10 mei 2022 22:52
    Zoals Jumbo z'n producten aanprijst, moeten de renners door de persafdeling uiteraard ook in de etalage gezet worden.
10 mei 2022 18:37
Mooi! Contract beëindigen, contribute laten betalen en genoeg budget vrij voor Dylan, das tenminste niet zo’n jankert
10 mei 2022 18:40
Ik vrees ook einde carriere voor Dumoulin. Maar tijdritten en klassiekers zie ik hem nog wel doen. Ben alleen bang dat dat voor hem niet goed genoeg is.
10 mei 2022 18:50
Denk dar beter is om Tom met rust laten. Tenzij er sprake is van rit- of rondewinst.
10 mei 2022 18:51
In de UAE tour gebeurde hetzelfde: een goede korte tijdrit op plek twee geëindigd, gevolgd door te vroeg moeten lossen.
10 mei 2022 18:52
In de toekomst lekker knechten voor roglic vingegaard en van aert. Daarvoor heeft hij wel nog voldoende capaciteiten.
10 mei 2022 18:55
Oomen ook niet goed, blijft ook hangen helaas.
10 mei 2022 18:56
Men zegt wel: Als doe doet wat je deed krijg je wat je kreeg. Dat blijkt dus grote onzin.
We moeten een nieuwe prikkel bedenken voor Tom. Iets waar zijn lichaam wel op reageert.... hij nam behoorlijk succesvol deel aan een hardloopwedstrijd in Maastricht ... ik zeg veldrijden. En anders downhillen met de mountainbike ... dan lopen de benen vast minder snel vol en heb je minder power nodig.
10 mei 2022 19:02
Fascinerend deze sportman. Als liefhebber hoop ik iedere keer dat hij zijn klasse gaat vertonen, maar ik moet mijn verwachtingen bijstellen.
10 mei 2022 19:23
Alle ballen op Tom is niet terecht. Eigenlijk vallen alle AK rijders van TJV door de mand.
De analyse mag dus best breder getrokken worden. Overigens was er geen enkele aanwijzing dat Tom hier met de besten mee omhoog zou gaan. Feitelijk doet zich exact hetzelfde scenario als in de UAE tour voor. Hopelijk komt hij er in de loop van de Giro er toch enigszins doorheen. Heeft tenslotte weinig koersdagen in de benen.
10 mei 2022 19:33
Ik schat de kans dat dit een mentaal verhaal is toch wel hoog in. Als al jouw waardes goed zijn dan is dit hoogstwaarschijnlijk door stress. Teveel energie verbrand door stressvolle gedachten. Lijkt mij dus ook goed idee om hem deze grote ronde gewoon lekker te laten rijden. Nul verwachtingen maar gewoon mee bollen en eventueel een uitspatting als hij zin heeft. Wennen aan peloton en kleine stapjes koesteren.
    10 mei 2022 22:55
    Wielrennen is geen hogere wiskunde, maar gewoon hard trainen en gedoceerd en slim koersen.
    10 mei 2022 23:32
    Liever gedoseerd koersen maar dat moet natuurlijk wel eerst gedoceerd worden ;)
    11 mei 2022 11:15
    Touche, helemaal waar:-)
10 mei 2022 19:48
Volgens mij zocht hij Reichenbach voor steun zoals een paar jaar geleden.
10 mei 2022 19:59
Er zijn maar weinig mensen die nog geloofden in een goede uitslag in de Giro. Zelf heb ik nooit meer vertrouwen in Doumulin gehad. Wel nog hoop gehad dat hij top 10 kon rijden. Ik denk dat deze mentale klap ook de finale klap is voor de toekomst van Tom als wielrenner.
10 mei 2022 20:00
Nog meer op die berg gaan zitten ga gewoon koersen geld trouwens ook voor veel meer renners van die clup op van aert na dan die staat er altijd
10 mei 2022 20:19
AK is toch saai. Duf aanklampen van brede zonnebrillen op magere koppies ;-)
Ga lekker vrijbuiteren Tom! Lever wat salaris in en ga genieten in koersen naar keuze. Hier en daar wat winnen of in ontsnappingen zitten en de zon gaat weer schijnen.
10 mei 2022 20:45
Jammer voor Dumoulin dat het op deze wijze loopt. Net als MvdP in de klassiekers merk je dat hij onvoldoende basis heeft en daardoor ook een fluctuerend niveau. Ik denk dat goede en slechte dagen zich afwisselen momenteel en dat het nu niet alle dagen van de Giro slecht zal zijn met voor het weekend afstappen tot automatisch gevolg. Talent, werkethos en koersinzicht verdwijnen niet als sneeuw voor de zon. Zo'n prestatie als vandaag is juist het bewijs hoe knap zijn vroegere resultaten waren en dat de befaamde puzzel extreem moeilijk is. Indien Dumoulin niet ziekjes is dan kan hij nu rusten op bepaalde dagen en op andere dagen vanuit de ontsnapping een poging wagen (uiteraard zouden de benen van vandaag daar niet voor kunnen zorgen, ik denk echter dat de benen fluctuerend zullen zijn). De oorlog verloren, maar een slag kan zeker nog gewonnen worden, andere opties dan er voor gaan zijn er niet.
    10 mei 2022 21:28
    Hoe moeilijk die puzzel is, onderschatten velen inderdaad denk ik. Het is Dumoulin 1 keer gelukt om een grote ronde te winnen, vijf (!) jaar geleden. Een goeie voorbereiding, op het juiste moment de absolute topvorm, wat meeval onderweg… Het moet allemaal in elkaar vallen.

    Als we kijken wie toen de dienst uitmaakten, zijn er daar weinig van die momenteel nog tot de absolute rondetop behoren. Het is mentaal en fysiek zo zwaar om op het niveau te komen om een grote ronde te winnen dat je dat zoveel jaar verder niet zomaar nog eens overdoet. En het niveau blijft stijgen.

    Tuurlijk was Dumoulin in zijn prime een supersterke ronderenner, maar ook niet van het niveau Pogacar. Mannen als Quintana, Nibali en Thomas (toch niet de minsten) is het ook al jaren niet meer gelukt een grote ronde te winnen. Generatiegenoten als Landa, Pinot, Aru (zelfs al op pensioen), Chaves, enz. hebben het ook moeilijk. Bardet lijkt na een paar jaar weer boven te drijven maar of hij hier kan meestrijden voor eindwinst moet toch nog blijken.

    Kan Dumoulin dan nooit nog een goed klassement rijden in een grote ronde? Wat mij betreft wel, als al die puzzelstukjes in elkaar vallen. Dat lijkt in deze Giro niet te gaan gebeuren. Om er nog eentje daadwerkelijk te winnen, lijkt me héél erg moeilijk, maar met zijn talent kan hij zeker wel nog andere mooie koersen winnen.
10 mei 2022 20:58
Trots op Tom voor altijd de winaar van
10 mei 2022 21:12
ook Foss en Oomen dik op achterstand,

volgens mij is de verzorger de ketvalies op Balaton airport vergeten

er schijnt nu een geel busje vanuit Maastricht onderweg te zijn naar Sicilië
    10 mei 2022 21:24
    Jumbo visma kan ook niet jaar in jaar uit top zijn.
    10 mei 2022 21:25
    Roglic grootste kans op tourwinst is ook voorbij. Nu tijdperk Pogie.
    10 mei 2022 21:36
    nou Henk, Parijs is nog ver!

Reacties zijn gesloten.