Giro 2022: Koen Bouwman stunt met tweede ritzege en eindwinst in bergklassement

Giro 2022: Koen Bouwman stunt met tweede ritzege en eindwinst in bergklassement

foto: Cor Vos

vrijdag 27 mei 2022 om 16:59

Koen Bouwman heeft in Santuario di Castelmonte de negentiende rit van de Giro d’Italia 2022 gewonnen. De klimmer van Jumbo-Visma was op de slotklim de beste van vijf vluchters, die waren overgebleven uit een kopgroep van twaalf. Hij bleef in Mauro Schmid en Alessandro Tonelli voor. Het was sowieso al een een feestdag voor Bouwman, die zich ook verzekerde van eindwinst in het bergklassement. In het algemeen klassement veranderde weinig.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Koen Bouwman mee in ontsnapping
De openingsfase van de etappe, die kort na 12.00 uur begon in Marano Lagunare, was zo goed als vlak. Het regende demarrages, omdat de vlucht opnieuw kansrijk was. Onder meer Mathieu van der Poel deed een poging om mee te springen, maar dat lukte niet. Na ruim 10 kilometer was het wel raak voor twaalf renners, met daarbij bergtruidrager Koen Bouwman. Zijn concurrenten Giulio Ciccone en Diego Rosa waren niet mee.

Wel had Bouwman zijn ploegmaat Edoardo Affini, donderdag nog tweede, met zich mee. Ook Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizane), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Magnus Cort (EF Education- EasyPost), Clément Davy, Attila Valter (Groupama-FDJ), Davide Ballerini, Mauro Schmid (Quick-Step-Alpha Vinyl), Edward Theuns (Trek-Segafredo) en Fernando Gaviria (UAE Emirates) zaten mee.

Koen Bouwman en Edoardo Affini in de vlucht – foto: Cor Vos

Meer dan elf minuten voorsprong
Het peloton vond het prima en gaf de kopgroep meer dan elf minuten voorsprong, tot BORA-hansgrohe de controle nam in het peloton. Het verschil schommelde daardoor lange tijd rond de negen minuten. Op de eerste klim van de dag, de Villanova Grotte van derde categorie, pakte Bouwman meteen 9 punten. Ondertussen brak het peloton in de afdaling van die klim, maar de geloste Domenico Pozzovivo kon snel terugkeren.

Ook bovenop de Passo di Tanamea wist Bouwman de volle buit van 9 punten te pakken, waardoor hij zich op de daaropvolgende Kolovrat (10,3 km aan 9,2%) van eerste categorie kon verzekeren van de bergtrui. Mits hij Verona haalt, uiteraard. Met negen minuten voorsprong begon de kopgroep – op Sloveens grondgebied – aan die Kolovrat-klim. Daar liet Affini zich uitzakken, nadat hij veel kopwerk had gedaan in dienst van Bouwman.

Bouwman verzekert zich van bergtrui
De kopgroep werd flink uitgedund op de steile klim, alleen Schmid, Tonelli, Bouwman, Valter, Vendrame en Cort bleven over. En uit dat groepje werden niet veel later ook Cort en Vendrame gelost op de stroken tot 14%. Vooraan sprongen de verwachte namen er bovenuit; Bouwman, Schmid en Valter gaven elkaar geen ruimte, terwijl Tonelli zich terug knokte in hun wiel. Met vier kwamen zij boven, waarna de Nederlander de punten pakte en zich zo verzekerde van eindwinst in het bergklassement.

Jai Hindley zette zijn ploeg op kop – foto: Cor Vos

In het peloton bepaalde BORA-hansgrohe het tempo, maar Edoardo Zardini kon nog uit die groep wegrijden en veel dichter op de kopgroep kwamen ze ook niet. Wel stond achteraan het peloton de deur open. Het verschil bleef tussen de zeven en acht minuten. In de lange afdaling van de Kolovrat wist Vendrame terug aan te sluiten bij de koplopers, waardoor een vijftal aan de slotklim naar Santuario di Castelmonte (7,1 km aan 7,8%) begon.

Lastige finale
Bouwman, Schmid, Valter, Vendrame en Tonelli hadden aan de voet ruim acht minuten voorsprong, omdat BORA-hansgrohe plotseling gestopt was met achtervolgen, en wisten dus dat ze gingen strijden om de dagzege. Het was lang wachten op een eerste aanval, mede doordat met Vendrame en Schmid twee snelle mannen mee waren. Er werd daardoor veel gepokerd in de finale.

De eerste demarrage kwam in de laatste drie kilometer van Bouwman, waarna Valter reageerde. Vendrame had het moeilijk, maar kon even later terugkeren. Een nieuwe reeks aan versnellingen volgde, maar niemand kon echt een gat slaan. Ook op stroken tot 12% gebeurde er weinig, waardoor de vijf samen aan de laatste kilometer begonnen.

Koen Bouwman heerst in de blauwe bergtrui – foto: Cor Vos

Het draaide uit op een sprint. Bouwman ging als eerste aan en kon daardoor als eerste de laatste bocht, op 70 meter voor de finish, als eerste aansnijden. Hij hield daardoor Schmid en Tonelli achter zich. Valter en Vendrame maakten een inschattingsfout in die laatste bocht. Zij moesten in de remmen en werden respectievelijk vierde en vijfde.

Na afloop was er flink wat discussie over die laatste bocht. Maakte Koen Bouwman een ongeoorloofde manoeuvre door Mauro Schmid af te snijden? De Zwitser van Quick-Step-Alpha Vinyl vond van wel, maar de jury besloot – na lang beraad – van niet. Bouwman mocht zich daardoor melden op het podium als ritwinnaar.

Carapaz test Hindley en Landa
In de favorietengroep was er op de slotklim dan toch wat actie. Pavel Sivakov zorgde voor een flinke uitdunning van de groep door te versnellen met Carapaz in zijn wiel. Voor onder meer Pozzovivo, Juan Pedro López en Alejandro Valverde ging het daar te hard.

Het bleek de inleiding voor een demarrage van Carapaz op twee kilometer van de finish. Zijn belagers Jai Hindley en Mikel Landa zaten echter direct in zijn wiel. De Spanjaard schoot daarna weg, maar de rozetruidrager en de Australiër wisten meteen dat gat te dichten.

In de slotkilometer probeerde Carapaz het een tweede keer, maar zijn concurrenten gaven hem geen centimeter voorsprong. De andere favorieten konden daardoor terugkeren. In de sprint gebeurde vervolgens weinig meer; Carapaz kwam voor Hindley en Landa over de meet. Alle ogen zijn nu gericht op de loodzware bergrit van zaterdag naar Marmolada, met onderweg de Cima Coppi op de Passo Pordoi.

Dit artikel delen:

140 Reacties

vevie 27 mei 2022 om 17:00

Netjes, Koen!!! Mooie sprint. Goed einde van een matige etappe!

Nu hopen dat het morgen wel vuurwerk wordt, want deze etappe was een gemiste kans voor het AK. En Bora… wat deden jullie nou? Zucht.

0
Steven_E 27 mei 2022 om 17:01

Mooie sprint? Ik mag hopen dat ze hem afnemen.. 2 pogingen om Smidt de pas af te snijden in de bocht, de 2e keer a

0
xistnc 27 mei 2022 om 17:05

Niet netjes, maar wel mooie sprint. Als je de aankomst zo neerlegt, dan krijg je dit soort taferelen. Sterk en slim gedaan, verdiend gewonnen.

En dan vanuit de heli filmen vanachter een boom. Tuurlijk.

0
Apemantus 27 mei 2022 om 17:08

Bouwman gewoon de sterkste in de finale hoor. Op macht buitenom er langs en claimt gewoon de bocht. Moet die Schmid maar harder trappen. Bouwman heeft hier de meeste macht en wint geheel verdiend.

0
O59 27 mei 2022 om 17:11

Dat noemen ze iemand de pas afsnijden. Niet netjes.

0
Panache 27 mei 2022 om 17:16

Bouwman kan (op kop) een 90 graden bocht bijna niet anders aansnijden. Schmid zat volledig naast de apex (dan schiet je dus door, of moet je remmen). Zal wel weer zo’n suffe België – Nederland discussie opleveren…

0
speedline 27 mei 2022 om 17:16

Niet netjes?
Was een keurige sprint, gewoon strak aangesneden bocht, dat die andere niet kunnen sturen kan Bouwman niks aan doen.

0
YogiBear 27 mei 2022 om 17:32

Contador ook heel duidelijk; Schmid probeert een onmogelijk lijn te pakken en Bouwman is als eerste bij de bocht.

0
Beekman 27 mei 2022 om 18:11

@Steven-E, jij weet het blijkbaar beter dan de jury, we hoeven niet te vragen waar jij vandaan komt.

0
Albert Boekhouder 27 mei 2022 om 19:53

Er is maar 1 manier om als eerste deze bocht aan te snijden.

0
DonQuijote 27 mei 2022 om 20:09

Hebben al die vervelende criteriums in NL toch nog nut. Want ja, dit kan elke Nederlandse coureur natuurlijk; zo een haakse bocht nemen.

0
Steven_E 27 mei 2022 om 17:02

l iets agressiever dan de eerste. En daardoor Smidt vol in de remmen en Vendrame gekatapulteerd

0
[email protected] 27 mei 2022 om 17:03

Steven_E, Bouwman is gewoon sneller waardolr

0
Steven_E 27 mei 2022 om 17:06

Sneller weet ik niet, hij kwa vanachteruit en doordat ie 2x een half wiel voor Schmid de bocht in ging en hem klem zetten kwam ie er 2x met meer snelheid uit.

0
Lalsacien 27 mei 2022 om 17:06

Misschien kun je je bericht nog even aanpassen. Er valt geen touw aan vast te knopen.

0
uitdewaaier 27 mei 2022 om 18:00

Bouwman lag al een fietslengte voor. Tsja dat Smidt dan toch zonodig binnedoor moet is jammer voir hem.

0
de adelaar 27 mei 2022 om 18:52

Schmidt kan niet sturen

0
Wigo 27 mei 2022 om 17:05

Gaat diskwalificatie worden

0
Wheely 27 mei 2022 om 17:13

Nee haha natuurlijk niet

0
paul s 27 mei 2022 om 17:28

Hahahaha…no way

0
YogiBear 27 mei 2022 om 17:34

Echt niet. Schmid rijdt een onmogelijke lijn met die snelheid en Bouwman was als eerste bij de bocht. Ik ben het met Contador eens die hetzelfde zegt.

0
fietsvriend 27 mei 2022 om 17:39

@Yogibear ik heb natuurkunde meteen na de 2de laten vallen maar hij had toch nooit die bocht langs de boarding gehouden? Hij was – door g kracht? (shit, hier moet ik me echt niet aan wagen) – toch ook naar buiten geslagen maw had toch nooit zijn lijn strak langs die boarding gehouden. Hij van binnen naar buiten om die bocht te houden, Bouwman kon een tikje van buiten naar binnen om die bocht te houden.

0
YogiBear 27 mei 2022 om 17:45

@fietsvriend. Met deze snelheid was deze lijn nooit door Schmid te houden zonder de anderen naar buiten te drukken. Wat dus ook gebeurde. Wat mij betreft was dit echter ook een bocht die je nooit zo op 75m van de streep moet leggen. Dat kan alleen maar mis gaan.

0
Blackcanyon 28 mei 2022 om 06:12

Zo’n bocht voor de finish zie je normaal alleen in het veldrijden.
Levert schitterend spektakel op. Feitelijk wordt de sprint voor de bocht gereden. Wie daar als eerste uitkomt wint altijd, als zou het het logste strijkijzer zijn van t peloton.

0
tvm 27 mei 2022 om 17:06

Is dit geen DQS? Of mag je bij een (binnen) bocht afsnijden? Wat zijn de regels daar?

0
xistnc 27 mei 2022 om 17:08

Hoe werd er afgesneden dan? Schmidt had gerust buitenom mogen komen, daar was ruimte zat. Koen ligt voorop en mag de kortste weg naar de finish nemen.

0
tvm 27 mei 2022 om 17:10

@xist, Is dat ook zo als Schmidt daardoor in de remmen moet of moet uitwijken of niet te hoeven vallen?

0
Gebruikersnaam 27 mei 2022 om 17:11

Buitenom gaan. Schmid zat er gewoon klem tussen en kon helemaal nergens heen.

0
Panache 27 mei 2022 om 17:20

Probeer in de supermarkt met je winkelwagen zo’n bocht te nemen zonder anderen te hinderen (dat gaat niet). Dus in volle sprint, na 19 etappes, vol verzuurde benen kan je dat al helemaal niet verwachten. De finish lag bij het aansnijden van de bocht, enkel Bouwman leek dat te weten.

0
Maenhout 27 mei 2022 om 17:06

Verlost van een dilemma: twee etappes én het bergklassement. Hulde!

0
Koers 27 mei 2022 om 17:06

Samen met Demare en AK podium gewoon bij de top 5 succesvolste renners deze Giro. Het tegenvallen van Tom is zo slecht nog niet geweest voor de ploeg.

0
Oblomov 27 mei 2022 om 19:26

Mag hopen dat bij de ploegleiding de schellen ook een beetje van de ogen vallen dat een vrijbuitersaanpak je ook een heleboel aandacht op kan leveren, in plaats van altijd maar dat geploeter voor een klassement.

0
Gebruikersnaam 27 mei 2022 om 17:06

Bouwman knalt zwaar de deur dicht voor Schmid, die serieus moet dichtgooien, maar ik vind het toch geen diskwalificatie. Bouwman moet die bocht zo nemen, anders kan hij hem nooit houden.

Die bocht is gewoon bespottelijk, Schmid, Vendrame en de rest mogen een klacht neerleggen tegen de parcoursbouwer.

De uitleg van de heldere geesten van Eurosport is trouwens wel hilarisch. "Bouwman gooit gewoon de deur dicht, als een ervaren sprinter". Alsof sprinters zomaar deuren mogen dichtgooien.

0
Romāns Vainšteins 27 mei 2022 om 17:07

In de herhaling vond ik het meevallen tov van mijn eerste indruk. Ik denk fdat hij hem houdt. Prachtige zege!

0
Wheely 27 mei 2022 om 17:15

Gewoon een uitstekend coureur, rijdt de perfecte bocht, kan die Formule 1 boy nog wat van leren. ;)

0
PietFriet 27 mei 2022 om 17:08

Ik hoop dat het geen DSQ wordt gezien de manier waarop het parcours is neergelegd, maar ik weet het nog zo net niet.

0
Dintergold 27 mei 2022 om 17:08

Bouwman moet die bocht met deze snelheid wel zo aansnijden anders haalt hij de bocht niet. Dat het er niet erg netjes uitziet ben ik het wel mee eens, maar dat is toch echt de schuld van de parcourbouwer.

0
fietsvriend 27 mei 2022 om 17:10

Dit lijkt me bovenal een dom finaleparcours. DSQ lijkt me wat overdreven.

On topic: wat een klasbak, etappewinst en blauwe trui – een domestique die zich de wielerhistorie inrijdt, prachtig!

0
O59 27 mei 2022 om 17:14

DSQ is enige juiste beslissing

0
Sjonge Jonge 27 mei 2022 om 17:23

Je schrijft onjuiste verkeerd O59

0
Lalsacien 27 mei 2022 om 17:53

@059 heb je ook nog een eigen mening?

0
debarreman 27 mei 2022 om 17:11

Bevestiging duurt wel erg lang.

0
xistnc 27 mei 2022 om 17:17

Wat voor bevestiging? Verwacht je dat ze je persoonlijk bellen?

0
Wim Kruithof 27 mei 2022 om 17:43

xistnc, altijd bereid voor cynisme (wat ik heel goed kan pruimen overigens).

0
Wildebert 27 mei 2022 om 17:12

Zeer vreemde bocht vlak voor de finish. Bouwman komt er als eerste door. Begrijp de frustraties wel van de verliezer, maar hoe sommigen zich al tikkend laten gaan op deze site, verdient pas een DSQ.

0
Brabander 27 mei 2022 om 17:15

Die bocht sloeg inderdaad nergens op

0
Romāns Vainšteins 27 mei 2022 om 17:12

Hindley, Carapaz en Landa dermate aan elkaar gewaagd dat ze alle 3 voor lafaard uitgemaakt worden terwijl we in de spannendste ronde sinds tijden zitten. Ook geinig is dat.

0
Gebruikersnaam 27 mei 2022 om 17:15

Apart dat Hindley veruit het vlotst reageerde op de aanvallen van de anderen en overschot leek te hebben, maar dat Hindley zelf ook de meest fletse versnellingen plaatste.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 27 mei 2022 om 17:15

Lol, wat?
Qua klassement is dit de meest afgrijselijke en slaapverwekkende grote ronde sinds mensenheugenis. Het is nog niet 1 seconde spannend en leuk om te kijken geweest bij de klassementsrenners.

0
fietsvriend 27 mei 2022 om 17:15

Dit is waar, RV

0
Ab Normaal 27 mei 2022 om 17:20

Heb Landa nooit een intelligente renner gevonden, maar heb me vergist. Hij is nog dommer dan het achterend van een varken. Als je nooit iets anders probeert dan 1 km onder de top demarreren terwijl je twee minuten moet pakken, dan verdien je ook niet te winnen. Zelfde geldt voor Bora. Ongelofelijk dom gekoerst. Nul komma nul tactiek.
Terecht dat je dan niet wint.
Carapaz is de enig rechtmatige winnaar van deze Giro.

0
Emergo 27 mei 2022 om 17:21

HJV Is het in dat dorp waar je woont verplicht naar de Giro te kijken ?

0
Wim Kruithof 27 mei 2022 om 17:46
Quote:
Heb Landa nooit een intelligente renner gevonden, maar heb me vergist. Hij is nog dommer dan het achterend van een varken.

Lekker subtiel. Lijkt me een zeer bescheiden mening.

0
the student 27 mei 2022 om 17:13

Serieus op het moment dat de bocht kwam was Mauro schmidt nog maar half ter hoogte van het achterwiel. Mauro remt ook nog te laat en hij slipt in de bocht. Hierdoor is vendrame kansloos want die kan niet meer insturen, want Mauro slipt daar rond.

0
Steven_E 27 mei 2022 om 17:31

Dat komt natuurlijk alleen omdat Bouwman hem in bocht 1 ook al eens afsneed

0
Maenhout 27 mei 2022 om 17:34

Mauro zat sowieso te ver binnen, die had de bocht ook zonder Koen nooit kunnen houden.

0
F4L 27 mei 2022 om 17:14

Idiote finish. Schmid nam trouwens wel een risico want hij zat niet voor Bouwman en als je dan de bocht niet inhoudt dan heb je geen ruimte om uit te wijken.

0
Jacco van Stierop 27 mei 2022 om 17:17

Leuke Giro zo voor Bouwman, kreeg hem wel vandaag op een presenteerblaadje, een diskwalificatie zie ik er niet in.
Aardig spel bij de koplopers, maar verder een gebaarde muis, deze etappe. De klassementsmannen zijn niet onwelwillend, maar de kracht en creativiteit ontbreken om verschil te maken.
Nou morgen dan maar.

0
Murcia 27 mei 2022 om 17:18

Koen mag hopen dat zijn status als Bergkoning en winnaar van een eerdere etappe hem nu het krediet geeft van de Giro jury, door het misbaar van Mauro lijkt het net alsof hij over de schreef gaat maar met deze kamikaze bocht in de laatste 75 meter krijg je hectiek in een sprint tussen 5 man. Koen lag voor bij het aansnijden en dat zou de doorslag moeten geven. De 'knechten' van TJV zorgen wel voor een geslaagde Giro dit jaar.

0
Gebruikersnaam 27 mei 2022 om 17:19

Kan ook omgekeerd zijn. Heeft al een trui en een rit, minder erg om dan iets af te nemen.

Als Vendrame of Tonelli op 2 eindigt, denk ik dat de knoop wel al was doorgehakt.

0
buxbunnie 27 mei 2022 om 17:19

Allen met te hoge snelheid se bocht in, Schmid vliegt er uit en maakt de rest kansloos, Bouwman haalt hem ook maar net

0
Comments 27 mei 2022 om 17:19

Verdiend gewonnen toch. Hij haalde iedereen terug; hard gewerkt.

0
Geit in mijn Kelderman 27 mei 2022 om 17:19

Bouwman doet niets verkeerd. BIj zo’n scherpe bocht moet je ‘m scherp aansnijden, wat kan je anders? Schmid maneouvreert zich zelf in een onmogelijke positie om vervolgens te gaan zeuren.

0
cadu 27 mei 2022 om 17:27

Klopt, had Schimd zelf maar eerder aan moeten gaan

0
djerkson 27 mei 2022 om 17:20

Veruit de beste vooraan, controleerde alles netjes. Prima zege!

0
Ome Joop 27 mei 2022 om 17:22

Koen ligt duidelijk voor als ze de bocht aansnijden en doet niks fout…er kan geen DSQ volgen, zou belachelijk zijn

0
Team Spaak 27 mei 2022 om 17:22

Je moet gewoon zorgen dat je als eerste de bocht ingaat, dan kan je ook niet ‘afgesneden’ worden.

Sowieso belachelijk natuurlijk zo’n bocht vlak voor de finish!
Waarom niet de finish een paar honderd meter eerder leggen op dat rechte stuk?
Dan maar niet de finish helemaal bovenop… Of kan dat vanwege logistiek e.d. dan weer niet?

0
AmsterdamCycling 27 mei 2022 om 17:23

Bouwman redt de meubelen voor TJV. Verder weinig gezien van de bijen.
MvdP zeer attractief, heeft zich opperbest vermaakt en één van de smaakmakers deze ronde. Leemeize en Arensman ook meer dan prima.
Mollema was in orde, paar keer mee maar het spreekwoordelijke kwartje viel dit keer de verkeerde kant op.
Kelderman en Dumoulin vielen tegen.
Maar kijkend met een van oranje bril; wij Nederlanders zijn toch behoorlijk verwend deze Giro. Morgen zal dag voor de AK renners zijn. Zondag mss nog succesje voor Matje?

0
SolitaryShell 27 mei 2022 om 17:25
Quote:
Verder weinig gezien van de bijen.

Bezoekje aan de opticien een optie?

0
Bulcke 27 mei 2022 om 17:29

Twee ritzeges, twee keer tweede en twee keer derde. Dat is toch moeilijk onopvallend te doen zonder sprinter

0
mocca 27 mei 2022 om 18:57

En niet vergeten straks bergtrui (mits hij op fiets blijft zitten laatste 2 ritten) Meerdere top 10 noteringen.
Dus ja, de AK manne stelden telleur (maar was de verwachting mischien te hoog. )

0
Maenhout 27 mei 2022 om 20:22

“Verder weinig gezien van de bijen.” Dat is omdat Koen in een blauwe trui moet rijden van de organisatie.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone